Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ακούει άραγε κάποιος;

Πρέπει κάποια στιγμή ο Ελλην και ο Αναπλιώτης (Αναπλιώτης προερχόμενο από το Οθωμανικόν Anaboli) να εξέλθει από  τα βάθη των υπονόμων και να αντικρίσει με ένα διαφορετικό μάτι τον κόσμο και την προοπτική

Πρέπει και να σκαρφαλώσουμε για να δούμε με ένα διαφορετικό μάτι το μέλλον μας


Δεν σώζεται η χώρα μας αν κάποια στιγμή δεν πάρουν στα χέρια τους την πρωτοβουλία των κινήσεων οι κοινωνικές αυτές δυνάμεις που θα συγκρουσθούν με τις κρατικίστικες συντεχνίες και τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό παρασιτισμό. Εάν κάποια στιγμή δεν πάρουν το πάνω χέρι οι δημιουργικοί άνθρωποι, οι καινοτόμοι, οι ονειροπόλοι του καλύτερου αύριο, τα άτομα που ξέρουν να ερωτεύονται και όχι απλά να πηδάνε ή να πηδιούνται.
Δυστυχώς αυτή είναι η μεγάλη αντίθεση των ημερών μας. Ερως vs Πήδημα. Δημιουργικότητα vs Παρασιτισμός
 Και επειδή ελλείπουν οι πόροι θα πρέπει, αν θέλουμε κάποια στιγμή να δούμε τον κόσμο έξω από τα λαγούμια μας και να τον αντικρίσουμε με ένα όχι μίζερο οφθαλμό θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε σε δένδρα με φυλλωσιές και  να δώσουμε προτεραιότητα στους νέους και ουχί στους συνταξιούχους.

Όσο δύσκολα περνάει ο άνεργος νέος, ο μικρέμπορας που αναμένει τον πελάτη με το ντουφέκι, ο ελεύθερος επαγγελματίας, τόσο άνετα διάγει τον βίο του στην χώρα μας αλλά  και εδώ  στην περιοχή μας ο παρασιτών σε βάρος των φορολογούμενων κορόιδων.
Διαθέτεις μια μικρή αποθήκη των εκατό (και πολλά λέω) τετραγωνικών μέτρων; Έχεις και ένα παλαιό αγροτικό ντατσούνι; Επενδύεις και ένα τριχίλιαρο και αγοράζεις πεντακόσιες τζίπσι πλαστικές καρέκλες (6 ευρώ η μία κοστίζει). Και μετά εάν είσαι κρατικοδίαιτος "επιχειρηματίας" αρχίζει και τις νοικιάζεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάθε εκδήλωση και για κάθε πανηγύρι. Κάθε Σαββατοκύριακο παίρνεις τα πεντακοσάρικά σου αλλά και όχι μόνον τα σουκου αφού τοποθετείς καρέκλες και στα διάφορα πανηγύρια, τα οποία χρηματοδοτεί ο Δήμος. Και εκτοξεύονται οι λειτουργικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εσύ φορολογούμενε τις πληρώνεις από το πορτοφόλι σου που ήδη άδειασε. Και έτσι ο "επιχειρηματίας", με την ωραία ιδέα να αγοράσει τις γνωστές λευκές πλαστικές καρέκλες κάνει απόσβεση του κεφαλαίου του μέσα σε ελάχιστους μήνες. Και μετά κερδίζει άκοπα.

Και τα ίδια με τις πλαστικές καρέκλες συμβαίνουν και με μια σειρά άλλα είδη και υπηρεσίες που πληρώνουν οι Δήμοι της χώρας.
Αυτή είναι η εν Ελλαδιστάν παρασιτική επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι τα όμορφα της ιδιωτικής οικονομίας.
Στην Ολλανδία οι επιχειρήσεις που καλλιεργούν άνθη και τα φυτώρια πωλούν βολβούς και τουλίπες σε όλο τον κόσμο. Εδώ προσπαθούν να πωλήσουν στους Δήμους και τις Κοινότητες, δηλαδή να φαταουλίσουν από τους φόρους σου και τους δικούς σου κόπους, αντί να δημιουργήσουν νέο πλούτο.
Και έχουμε εδώ στο Ναύπλιο μια εξαιρετική επιχείρηση σε έναν τομέα της οικονομίας (δεν χρειάζεται να σας πω σε ποιον) και οι ιδιοκτήτες έχουν προμηθευθεί όλο τον εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, αλλά και αυτοί κρατικοδίαιτοι είναι και έχουν ως μεγαλοπελάτες τους κυρίως το Κράτος, την περιφέρεια και τους Δήμους. Και καμία προσπάθεια δεν γίνεται για εξωστρέφεια, για έργα στο εξωτερικό για διασύνδεση με υγιή επιχειρηματικότητα.
Έτσι δεν πάμε μπροστά.
Και όλα αυτά επαναλαμβάνονται και ξαναεπαναλαμβάνονται. Και κάθε χρόνο κάνουμε τις ίδιες αγορές βολβών και τις μισθώσεις πλαστικοκαρεκλών, αντί να τις προγραμματίσουμε με σωστούς διαγωνισμούς και τελικά στο άρπα κόλλα  όλες με απευθείας αναθέσεις τις δίνουμε. Και έτσι δημιουργούνται σχέσεις αλληλεξάρτησης. Και γίνονται και σπατάλες. Μην μου πείτε όχι.
Εδώ αναθέτουμε σε ιδιώτη να συνδέει τα σκάφη στο λιμάνι με το δίκτυο ύδρευσης. Και του δίνουμε ένα σωρό χρήματα, αντί να κάνουμε το απλό να τοποθετήσουμε pillars για ρεύμα και νερό και όλα να είναι διαφανή.
Ποιος όμως  τα τονίζει όλα αυτά; Μόνον για τις συνέπειες της χρεωκοπίας με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ασχολούμεθα και αντιδρούμε και όχι για τις πραγματικές της αιτίες, που είναι ο κρατικοδίαιτος παρασιτισμός.

Τι θα λέγατε λοιπόν να πηγαίνατε ένα δυο Σαββατοκύριακα με τα πιτσιρίκια σας ή με την φιλενάδα σας για πικνίκ στην εξοχή και να έχετε μαζί σας ένα παιχνίδι, μοντέλο αεροπλανάκι που βγάζει φωτογραφίες από ψηλά;
Άσχημα θα σας έπεφτε μια τέτοια ωραία εκδρομή;
Ίσως όμως να βαριέστε κάτι τέτοιο.
Αν σας πρόσθετα όμως στην πρόταση που σας έκανα για βολτούλα με την γκόμενα ότι θα παίρνατε έτσι άκοπα και 25 χιλιαρικάκια;
Να παίρνατε ένα ποσό που ένας νέος της γενιάς των 300 ευρώ θα τα βγάλει σε 90 περίπου μήνες ; Να παίρνατε για δυο-τρία Σαββατοκύριακα όσα θα κερδίσει ο πιτσιρικάς σε επτά και παραπάνω χρόνια;
Κάτι τέτοιο έγινε φίλοι μου και φίλες μου
Ανέθεσαν σε κάποιον, με απευθείας βεβαίως ανάθεση, να φωτογραφίσει μια άγνωστη και μη διευκρινιζόμενη  σε έκταση περιοχή στα ημιορεινά και θα του δώσουν 26 χιλιάρικα για την φωτογράφηση με drone.

Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων. Μια χαρακτηριστική  περίπτωση που αναδεικνύει τις παθογένειες του ευρύτερου Ελληνικού Κράτους.
Πόσοι μηχανικοί απασχολούνται στην υπηρεσία αυτή;
Τι ειδικότητες έχουν;
Με ποια λογική και για να καλυφθούν ποιες ανάγκες προσλήφθηκαν;
Ποιος οργάνωσε την υπηρεσία και ποιος σχεδίασε το πόσοι και που και για ποιο σκοπό;
Ποιος καθόρισε περιγράμματα θέσεις, έτσι ώστε ο καθείς να γνωρίζει για ποιο λόγο είναι εκεί που είναι και ποια είναι τα καθήκοντά του;
Και βέβαια πως και πότε θα γίνει η αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αφού θα έχουν πρώτα καθορισθεί οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα.
Και τελικά ποιος θα πει ότι οι τελείως αδιάφοροι υπάλληλοι, εάν υπάρχουν, θα πρέπει κάποια στιγμή να απομακρυνθούν και να πάνε στο καλό και δεν πρέπει οι φορολογούμενοι να τους πληρώνουν;
Ένας μόνον στην κεντρική σκηνή τα λέει και εννοείται ότι θα πάει άπατος. Άλλωστε αυτός  είναι και "τσιράκι του Μπόμπολα"
Δεν θα με πείσετε ποτέ ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν θα μπορούσε από μόνη της να κάνει την φωτογράφηση που ανατέθηκε σε ιδιώτη.

Και νάταν μόνον αυτά......
Επτά δεκάρικα σε χιλιάρικα θα δώσουμε για μια νέα μελέτη για το λιμάνι. Τι θα κάνουμε τα απόβλητα. Πως θα βάλουμε νέα συστήματα ασφαλείας και τέτοια.
Αραγε γιατί θα ακουμπήσουμε επτά δεκάρικα σε χιλιάρικα για αυτή την μελέτη και όχι επτά δεκάρικα σε εκατοστάρικα ή επτά δεκάρικα σε σκέτα ευρά ή και επτά δεκάρικα σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρά ουδείς μας διευκρινίζει .
Και κανείς δεν θα με πείσει ότι οι μελετητές στους οποίους θα ανατεθεί το έργο δεν θα πάρουν τα δεδομένα από άλλα λιμάνια της χώρας και δεν θα κάνουν ένα μεγάλο κόπι πέιστ προσαρμόζοντας κάποια δεδομένα. Πόσες ώρες θα δουλέψουν για να το πράξουν αυτό;
Η Ελλάς υποφέρει και οι μελέτες που πάνε εν πολλοίς στράφι και που τις πληρώνουν οι δυστυχείς φορολογούμενοι πληθύνονται.
Μήπως θέλετε να σας τις απαριθμήσω;

1.   Μελέτη για το Συνεδριακό Κέντρο.  Μια μελέτη που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πληρώσαμε και ένα τεράστιο ποσό για τόκους, και που ποτέ δεν υλοποιήθηκε ούτε και υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση να υλοποιηθεί, αφού αφορά ένα Συνεδριακό Κέντρο πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της πόλης με τεράστια έξοδα λειτουργίας και χωρίς υποστήριξη ξενοδοχειακής μονάδας, που θα συμπλήρωνε τη λειτουργία του. Κάποιοι σήμερα φωνάζουν και μιλάνε για σκάνδαλο, όμως, τότε, μόνον η μικρή άλλη πρόταση διαμαρτυρόταν και αντιδρούσε.
2.   Μελέτη για την Ανατολική Παραλία. Ίσως ακόμα να χρωστάμε πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Η μελέτη, με τεράστια ευθύνη ενός τέως Νομάρχη, υλοποιήθηκε μόνον εν μέρει. Η υπόλοιπη έμεινε στα ράφια και ξεχάστηκε και η υλοποίησή της μόνον εν μέρει κατέστησε  το υλοποιηθέν κομμάτι κολοβό, μη λειτουργικό και σχετικά άχρηστο.
3.   Μελέτη για το Βενετικό Κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ολοκληρωμένη μελέτη που ξεχάσθηκε επί χρόνια. Ήδη από πολύ καιρό χρήζει επικαιροποίησης. Κάποιοι (όλοι γνωρίζετε ποιοι) φώναζαν για  να δει κάποιος το θέμα και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουν μελετηθεί. Επαναλαμβάνω, κάποιοι μονότονα φώναζαν. 
4.   Μελέτη για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στη Λεωφ. Αμαλίας. Έγινε από το γνωστό μελετητή πριν από πολλά χρόνια και πληρώθηκε ουκ ολίγα. Ξεχάσθηκε τελείως. Θεωρώ την ιδέα ενδιαφέρουσα. Η κατασκευή μιας δημοτικής αγοράς, με χαρακτήρα, σε μια Βενετσιάνικη πόλη είναι έργο συμβατό με το ύφος και την ιστορικότητα  της πόλης και μπορεί να δώσει ανάσα στην εμπορική κίνηση της παλιάς πόλης, που δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνον τουριστικό.
5.  Μελέτες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) στους Καποδιστριακούς Δήμους. Μετά από χρόνια έχουν ολοκληρωθεί κάποια στάδια των μελετών. Ήδη υπάρχει, απ΄ότι φαίνεται, πλήρες τέλμα. Είναι ολοφάνερο ότι κάποια στιγμή θα προκηρυχθούν νέες μελέτες (και άλλα χρήματα) για την ενοποίηση των ξεχωριστών μελετών των Δήμων που συγχωνεύθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων.
6.   Μελέτες επέκτασης των σχεδίων πόλεως στη Γλυκειά και στον Προφήτη Ηλία. Η καθυστέρηση στην καθυστέρηση και οι πολίτες από αναμονή σε αναμονή και από υποσχέσεις σε υποσχέσεις. και τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν για να γίνει η ένταξη που ποτέ δεν γίνεται.
7.    Συγκοινωνιακή Μελέτη για το Ναύπλιο. Πληρώθηκε κοντά στα εκατό χιλιάρικα, τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Έχει μείνει στα συρτάρια.
8.   Άλλη συγκοινωνιακή μελέτη που τροποποποίησε την πρώτη και η οποία επίσης δεν υλοποιήθηκε
8.   Μελέτη για την ανάδειξη των όψεων των κτηρίων στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (Μεγάλο Δρόμο). Είναι μία πλήρης μελέτη που κυριολεκτικά θα αναβάθμιζε τον σπουδαίο αυτό Καποδιστριακό δρόμο στο κέντρο του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Αμφιβάλλω εάν ο Δήμαρχος τη θυμάται και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν τη γνωρίζει.
9.  Μελέτη για τη διάνοιξη του Περιφερειακού δρόμου της Πρόνοιας. Υλοποιήθηκε μόνον κατά το ήμισυ και λιγότερο  και έτσι κατασκευάσθηκε ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες.
10.   Μελέτες του ΕΜΠ για την παλιά πόλη. Παρουσιάσθηκαν με πολλές τυμπανοκρουσίες από τη δημοτική αρχή. Αξιόλογες μελέτες, που προτείνουν αρκετά πράγματα για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Η τύχη τους βρίσκεται στις ντουλάπες, και απ ότι φαίνεται, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη και μπορεί να αποτυπωθεί σε μια λέξη: Λησμονιά
11.     Μελέτη για Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο ΚΕΜΧ εκεί που είναι ο χώρος εκπαίδευσης οδηγών, προκειμένου να φτιαχτούν σχολεία. Άπαντες την λησμόνησαν
12.  Μελέτη για να γίνουν οι Καπναποθήκες σχολείο. Πάει κι αυτό.
13.   Μελέτες για την κατασκευή πανεπιστημιακού campus. Τώρα ακούμε και νέα καινοφανή σχέδια στην έκταση που έχει αγορασθεί για το σκοπό αυτό, που ούτε αυτά θα υλοποιηθούν
14.    Μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου. Βαθμολογήθηκε τελευταία και δεν βλέπω φως
15.   Τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Δήμο Ναυπλίου. Αρχικά είχε γίνει κόπι -πέιστ από αυτό της Λαμίας. Μέχρι και για τις δήθεν λειτουργούσες στο Ναύπλιο αστικές συγκοινωνίες μιλούσε το αντιγραφέν εκείνο σχέδιο. Αφού φωνάξαμε ήλθε διορθωτικό σχέδιο. Το πληρώσαμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και βεβαίως ουδόλως λήφθηκε υπόψη ή εφαρμόσθηκε. Όλα αυτά τα Επιχειρησιακά Σχέδια τα επέβαλε ένας πολιτικός σε  όλους τους τότε Καποδιστριακούς Δήμους, τα εκπόνησαν οι ημέτεροι, ουδόλως ωφέλησαν κάποιον εκτός από τον πολιτικό που τα σκέφτηκε που αναβαθμίστηκε στην ύπατη πολιτειακή θέση
16. Μελέτη για το Τριανόν. Αναμένουμε
17.  Μελέτη για το χαμάμ. Αναμένουμε
18. Μελέτη για τις χρήσεις στο λιμάνι (πέραν από αυτήν που τώρα έχει προκηρυχθεί). Αναμένουμε.
19.   Μελέτη για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ
20.   Μελέτη για την αγορά δεματοποιητών για να κάνουμε πακετάκια τα σκουπίδια μας

Την μόνη μελέτη που δεν κάναμε είναι κοινωνιολογικής φύσεως. Το μόνο που δεν μελετήσαμε είναι το γιατί εσείς που υποφέρετε τα πάνδεινα λόγω της οικονομικής κρίσης υπερψηφίζετε αυτούς που αναθέτουν τις μελέτες που δεν υλοποιούνται και συμφωνούν να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε για να νοικιάσουμε τις πλαστικές καρέκλες και όλα τα άλλα.
Εδώ θα μου πείτε ότι ο υπερεπαναστάτης υπερψήφισε και αυτός  το να δώσουμε για την φωτογράφηση με αεροπλανάκι 26 από τα όμορφα χιλιαρικούλια μας, αντί για παράδειγμα να δημιουργήσουμε έναν δημοτικό  λαχανόκηπο για να ενεργοποιήσουμε τους άνεργους και τους νέους της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου