Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Αγώνες για το περιβάλλον στο Ναύπλιο. Υπόθεση ελάχιστων μοναχικών λύκων

(Κάπου στην Ελευσίνα. Μία υπέροχη Ρωμαϊκή γέφυρα για να μπορεί να ρέει το νερό του ξεροπόταμου όταν βρέχει και δίπλα η Νεοελληνική ντροπή)

Να σας αποκαλύψω κάτι; Εκεί προς την Άνοιξη μικρές ομάδες ανθρώπων μέσα στη νύχτα, φορώντας κουκούλες, ξεκινάνε από την πόλη του Ναυπλίου και του Αργους. Κρατάνε κάποια τσουβάλια στα χέρια τους που μέσα έχουν δηλητηριώδη φίδια, που ξυπνάνε από την χειμερία νάρκη τους. Και τα ξαμολάνε στους αγρούς. Καταδρομικές ομάδες οικολόγων είναι αυτοί που τα κάνουν όλα αυτά.
Ευρέως διαδεδομένο είναι όλο αυτό το στόρι. Το πιστεύουν πάμπολλοι στην χώρα μας. Δεν έχει σωζμό η χώρα.

Κατάρες εκστομίζει ο πάνσοφος λαός κατά των πολιτικών για την μεγάλη καταστροφή που μας βρήκε στην Δυτική Αττική με τις πλημμύρες.
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται άγρια αντιπαράθεση για τις ευθύνες των πλημμυρών.
Ουδαμόθεν όμως θα ακούσετε, αγαπητοί μου, να υπενθυμίζει κάποιος τις συγκεκριμένες μάχες που έδωσε ο ίδιος ατομικά ή σε συλλογικό επίπεδο για να μην γίνουν όλα αυτά δυνατά. Για να μην είναι κλειστά τα ρέματα. Ουδείς ζήτησε και αγωνίσθηκε  να γκρεμισθούν τα συγκεκριμένα αυθαίρετα, που φράσσουν τα ρέματα. Μόνον κάποιοι οικολόγοι, που "ρίχνουν φίδια στους αγρούς"  αγωνίσθηκαν. Δεν ομιλώ βέβαια για τους γελοίους Καραμέρους και τους εξουσιολάγνους. Αναφέρομαι σε απλούς πολίτες που στην καθημερινή τους δράση σέβονται το περιβάλλον και νοιάζονται για τις τύχες των παιδιών και εγγονών τους. Ουδείς από τους μονίμως διαμαρτυρόμενους και αγαναχτούντες βγήκε στους δρόμους να αντιπαρατεθεί στις πολιτικές των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων. Καμία πορεία δεν έγινε, καμία κατάληψη δημοσίου κτηρίου, καμία απεργία πείνας για να ανοίξουν τα ρέματα και να μην πνίγονται άνθρωποι κάθε τόσο. Καμία αντιμνημονιακή πορεία στο Ναύπλιο δεν έθεσε θέμα για αντιπλημμυρικά έργα.

Ακούστε αυτό που θα σας πω και ας μην σας αρέσει. Ίσως και να σας ενοχλήσει
Το αντίθετο του ακραίου λαϊκισμού είναι το να μην κάνεις τις μικροχάρες και να μην χαϊδεύεις αυτιά, αλλά να αγωνίζεσαι για το περιβάλλον και το μέλλον των επόμενων γενεών. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το πράξεις, διότι τα βάζεις όχι έτσι γενικά με το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό, αλλά με τα πολύ συγκεκριμένα μικροσυμφέροντα των ανθρώπων γύρω σου. Των γνωστών σου και των φίλων σου.

Θέλει κότσια, θέλει άντερα να βγεις να πεις, "όχι βρε παιδιά, δεν γουστάρω να γίνει μαρίνα τουριστικών σκαφών σε έναν πολύ κλειστό όρμο", χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί μελέτη από την οποία θα προκύπτουν οι κυματισμοί και τα ρεύματα στην θάλασσα, ώστε να μην καταστραφεί το θαλάσσιο περιβάλλον, πράγμα που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον, αλλά και για την τουριστική οικονομία. Όλοι γουστάρουν την κατασκευή μαρίνας, για να καταφτάσουν οι Άραβες να αγοράσουν κοσμήματα και μαϊμού αρχαία αγγεία. Αλλά όταν έλθει η καταστροφή και η θάλασσα έχει πάθε ανεπανόρθωτη ζημιά, τότε οι πάντες  αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες για τις επιλογές τους και καταριούνται τους πολιτικούς. Ήμουν μοναχικός (όχι πλέον) όταν φώναζα για αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών και όχι μαρίνα στον κλειστό όρμο του Ναυπλίου

Είναι πολύ εύκολο να λες ότι ευθύνονται οι άλλοι που σαράντα χρόνια κυβερνάνε τη στιγμή που εσύ τους ψήφιζες, ακριβώς διότι έκαναν αυτά που έκαναν.

Το πολύ δύσκολο είναι να θυμίσεις τι συγκεκριμένο έκανες εσύ για το περιβάλλον, τότε στους δικούς σου μοναχικούς δρόμους, στις δικές σου αντιδημοφιλείς και αντιλαϊκιστικές  επιλογές. Όχι έτσι γενικά και αόριστα, αλλά  να πεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έπραξες, αν θες να έχεις το ηθικό βάρος να κατηγορείς τους παλαιότερους, Αυτό είναι το δύσκολο  διότι πολύ απλά και εσύ φίλε μου στα εύκολα βάδιζες τόσα χρόνια.  Και όταν αντιδρούσες, ουσιαστικά για περισσότερες μικροχάρες και εξυπηρετήσεις και επιδόματα και χαϊδέματα του λαού αγωνιζόσουν. Δεν αγωνιζόσουν για το μέλλον και το περιβάλλον. Σου άρεσαν οι πολυκατοικίες και η άναρχη ανάπτυξη. Ελάχιστοι είναι τελικά οι μοναχικοί λύκοι.

Διότι είναι πολύ εύκολο να λες έτσι γενικά ένα όχι  στα αυθαίρετα και ένα όχι στο κλείσιμο των ρεμάτων. Το δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου αυθαιρέτου του συγκεκριμένου ανθρώπου με τον οποίο  πιθανόν και να πίνεις τον πρωινό σου καφέ. Και, εντάξει τώρα, σου ψιλοάρεσαν και όλες αυτές οι τακτοποιήσεις και νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιδράσεις για την κατασκευή  αυθαίρετου από την ίδια τη δημοτική αρχή. Και να είσαι ολομόναχος στον αγώνα αυτό. Διότι, ναι, ανήγειρε πριν από κάποιες δεκαετίες αυθαίρετο κτίσμα ο Δήμος Ναυπλίου και, τότε, μόνον ολίγοι ομίλησαν και έτρεχαν στις Πολεοδομίες. Διότι είναι σκέτη ξεφτίλα να δίδει τέτοια παραδείγματα η ίδια η εξουσία και να κατασκευάζει αυθαίρετα σε χώρους πρασίνου. Μπορώ, αν θέτε, να γίνω συγκεκριμένος και επί αυτού.

Και, ναι, η Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου, ήταν που έτρεξε στην Εισαγγελία να καταγγείλει όλα αυτά που έγιναν τότε με τον Πυργιώτικο χείμαρρο και το κλείσιμο των τάφρων απορροής στην Λεωφόρο Ασκληπιού που όλοι οι παλαιότεροι θυμούνται. Δεν πήγαν οι Πασόκοι και οι αριστεροί που λούμωναν.  Και έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα εκ του λόγου αυτού, και μην μου το αρνηθείτε. Τουλάχιστον όχι σε εμένα.

Και στην "απόπειρα" γράψαμε τότε και αντιδράσαμε για το μπάζωμα του χειμάρρου της Πρόνοιας στην περιοχή της Ευαγγελίστριας. Οι πολιτικές δυνάμεις ασχολούντο τότε  με τα κομματικά αλληλομαχαιρώματα και έκλειναν το ματάκι σε αυτούς που απέκτησαν οικόπεδα και θα έκτιζαν πάνω στο μπαζωμένο ρέμα. Ας μου βρει κάποιος νεοδημοκράτης, πασόκος, συνασπιζμένος  ή Κουκουές κάποια ανακοίνωσή τους κατά του τότε  εγκλήματος της δημοτικής αρχής.

Και ήθελαν να αποπρασινίσουν τον χώρο στην γωνία του Κύκνου, εκεί που τώρα είναι η παιδική χαρά, που παίζουν τα παιδάκια της περιοχής. Και πέρασε η αποπρασινοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 18 υπέρ και 1 μόνον κατά. Και θα είχαμε τώρα πολυκατοικία εκεί ή μάλλον ένα κουφάρι πολυκατοικίας, εάν δεν είχε γίνει προσφυγή κατά της απόφασης

Και ήλθε στο δημοτικό Συμβούλιο το Πρόγραμμα "Μπαλτατζής", που αφορούσε έργα στον αγροτικό χώρο. Και ο Δήμος μας πρότεινε μόνον έργα αγροτικής οδοποιίας για την εξυπηρέτηση των χωραφιών στα οποία είχαν φυτευθεί κάποια παράξενα φυτά με την εξωτική ονομασία μεζονέτες. Και πέρασε το πρόγραμμα αυτό πάλι με 18 υπέρ και 1 κατά. Και ο μοναχικός εις, πρότεινε έργα εξοικονόμησης νερού και μικρά φράγματα για τη δημιουργία μικρών λιμνών και άλλα που αφορούσαν τους αγρότες.

Και στον Δαφνοπόταμο πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα έργα διευθέτησης του χειμάρρου. Και να μπορεί και πάλι ο χείμαρρος να βρει διέξοδο στην θάλασσα. Τα λεει κάποιος. Αλλά που; Ποιος τον ακούει; Και προχθές αποκαλύφθηκε ότι είχε ρίξει ο Δήμος κλαδιά και σκουπίδια στον άλλο χείμαρρο στον Αμαριανό. Και σε αυτήν την περίπτωση που καταγγέλθηκε από τον γνωστό πράσινο αναρχικό δημοτικό σύμβουλο, ουδείς ίδρωσε.

Και για την Επαρχιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου που κατέλαβε κομμάτι του υδροβιοτόπου συγκεκριμένοι πολίτες αντέδρασαν και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και για το περιαστικό πράσινο αγωνισθήκαμε μονάχοι μας και κάναμε προτάσεις για δενδροφυτεύσεις των λόφων, ώστε να αντιμετωπισθούν πλημμυρικά φαινόμενα στον αστικό ιστό.

Και μιλήσαμε για χαμηλό συντελεστή δόμησης στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. Για να υπάρξει περισσότερο πράσινο, περισσότερο χώμα στις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν. Και δεν μας άκουσαν. Και επί μια εικοσαετία τίποτα δεν προχωράει με την αδηφάγα λογική κατοίκων και δημοτικής αρχής.

Και φωνάξαμε και ξαναφωνάξαμε να μπει μια τάξη με τις χρήσεις γης και να χωροθετηθεί ένα βιοτεχνικό πάρκο για να μην έχουμε οχλούσες χρήσεις μέσα στον οικοδομικό ιστό.

Τελειώνω, φίλοι μου. Μου είπαν ότι η τελευταία ανάρτησή μου ήταν σεντόνι ολόκληρο. Οπότε σταματώ. Αν και θα μπορούσα να συνεχίζω επί πολύ για να θυμίσω όλους τους συγκεκριμένους αγώνες για τους οποίους φάγαμε συγκεκριμένες προσωπικές επιθέσεις.
Αντε τώρα μην τα πάρω με τους βολεμένους συριζέους που μου την είπαν και από πάνω σε προσωπικό επίπεδο, ενώ δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα κατά το παρελθόν
Αριστεροί του κώλου. Τα πήρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου