Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ο "ΗΛΙΟΣ" σβήνει πάνω από τα Ξενία του Ναυπλίου

(τότε και τώρα)

Άραγε έχετε αναρωτηθεί που θα βρισκόταν η τοπική οικονομία του Ναπλίου, αλλά και η οικονομία της χώρας ολάκερης εάν  δεν είχε πάει τόσο καλά ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια; Και είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός μας πήγε καλά κυρίως για εξωγενείς  λόγους και όχι διότι το Κράτος ή η Αυτοδιοίκηση έπραξαν κάτι το εξαιρετικό.
Στο Ναύπλιο τα πράγματα βελτιώθηκαν και διότι  οι τοπικοί επιχειρηματίες δημιούργησαν  όμορφες και σοφιστικέ πανσιόν και διότι τα φαγάδικα της πόλης είναι από αξιοπρεπή έως εξαιρετικά και διότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό τομέα είναι κατά κανόνα εξαιρετικοί στην εργασία τους.
Όμως όπως προείπα η αύξηση του τουρισμού προέρχεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες. Τρομοκρατία στα γειτονικά μας κράτη, περίεργες αντιδημοκρατικές καταστάσεις και ανασφάλεια στην Τουρκία, μεγάλη υποτίμηση του ευρώ, που έκανε πιο φτηνό το τουριστικό προϊόν στην Ευρώπη, μείωση των τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια μείωση τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, άνοδος του ΑΕΠ στις Ευρωπαϊκές χώρες και πραγματική εκεί μείωση της ανεργίας. Και  όχι σαν το εξευτελιστικό δικό μας να θεωρούμε ότι μειώθηκε η ανεργία με μισθούς των τριακοσίων ευρώ και να τα ισχυρίζονται αυτά οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί.

Ας μην κοκορεύονται λοιπόν οι δημαρχέοι, οι βουλευτέοι και οι υπουργέοι ότι έκαναν αυτοί κάτι για την άνοδο του τουρισμού, εκτός ίσως από την πεζοδρόμηση τμήματος του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου.
Για να  πάει ακόμα καλύτερα ο τοπικός τουρισμός είναι αναγκαίο η ξενοδοχειακή μας υποδομή να μπορεί να απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.
Και ενώ έχουν αναβαθμισθεί ποιοτικά τόσον τα φτηνά καταλύματα στην πόλη μας , προσφέροντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλές τιμές  όσον και οι εξαιρετικές  πανσιόν  που απευθύνονται στη μεσαία τάξη, υπάρχει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα έλλειμμα στην περιοχή μας σε πεντάστερα ξενοδοχεία για τους πολύ πλούσιους ποιοτικούς τουρίστες αλλά και για τους σαπιοκοιλιάδες ματσούς με τις  καλλίγραμμες νεαρές συνοδούς. Και βέβαια ουδείς σκέπτεται να  δει τα κριτήρια με τα οποία απονέμονται τα άστρα στα ξενοδοχεία με μία διαφορετική λογική στα ιστορικά κέντρα. Διότι εδώ είναι αδύνατον αλλά και μη επιθυμητό βεβαίως να έχουμε γήπεδα τένις και γκολφ και μεγάλες πισίνες.  Τελείως διαφορετικά πρέπει να είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο σε ένα ιστορικό κέντρο για να χαρακτηρισθεί ως πεντάστερο. Φαντασθείτε ένα ξενοδοχείο με πολυτελή αυθεντική επίπλωση και εξοπλισμό του 19ους αιώνος. Ενα ξενοδοχείο-μουσείο. Γιατί θα πρέπει το ξενοδοχείο αυτό να διαθέτει μπιτς μπαρ για να λάβει πέντε άστρα; Αλλά ποιος τα σκέπτεται όλα αυτά για να τα προωθήσει; Θεωρείτε ότι έχει ο οιοσδήποτε από τη δημοτική αρχή την φαντασία να διεκδικήσει κάτι τέτοιο; Θεωρείτε ότι οι βουλευτάδες μας τα έχουν σκεφθεί όλα αυτά;

Πέραν όμως από τα πολυτελή ξενοδοχεία που απευθύνονται σε ανθρώπους με γούστο που διαθέτουν τα χοντρά πορτοφόλια και θα αφήσουν τα χρήματά τους και στην τοπική αγορά, πρέπει να υπάρχουν και τα πεντάστερα για τους σαπιοκοιλιάδες. Και στον τομέα είχαν σημαντικό ρόλο  να παίξουν τα παλαιά ΞΕΝΙΑ του ΕΟΤ.
Όμως όλα έγιναν στραβά σχεδόν από την αρχή.
Τα Ξενία του Ναυπλίου αποτελούν ένα από τα αρκετά κλασσικά παραδείγματα για το πως  η πολιτική εξουσία άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν στο σημερινό χάλι και για το πως η ιδιωτική οικονομία και επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκεια.
Το παλαιό Ξενία παραμένει επί δεκαετίες η έσχατη ντροπή της πόλης. Το καινούργιο ΞΕΝΙΑ παρέμεινε κλειστό αυτόν τον χειμώνα. Η Πύλη του Σαγρέδου παραμένει κλειστή για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των κοιλαράδων εραστών. Οικοδομικές παρεμβάσεις και προσθήκες έγιναν σε χώρο απολύτου αρχαιολογικής προστασίας. Και δεν ανέωξε ούτε εις ρώθων
Ο μόνος στην κεντρική πολιτική σκηνή που αντέδρασε ήταν ο Νίκος Τσούκαλης, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις που υπέβαλε.
Και τους μόνους που αντέδρασαν στα τοπικά πολιτικά πράγματα δεν είναι ανάγκη να σας τους αναφέρω.
Έχω αρθρογραφήσει σε εφημερίδες, έχω γράψει στο blog μου, έχω στείλει στοιχεία για να γίνουν οι ερωτήσεις, κάποιος άλλος υπέστη διώξεις σε προσωπικό επίπεδο για τον αγώνα του, μια ολόκληρη δημοτική παράταξη έκανε εκδήλωση στη Πύλη του Σαγρέδου και ακόμα μία στην Ακροναυπλία για να τα εκφράσει όλα αυτά.
Από την άλλη όλοι οι άλλοι αγρόν αγοράζουν. "Αριστερά", σου λέει,  και επιτρέπουν  σε μια ιδιωτική επιχείρηση να κρατά κλειστό και σε φρικαλέα κατάσταση το ΞΕΝΙΑ. Ακόμα και εκείνο το πάλαι ποτέ αντιταϊπέδ κίνημα, που ξεφούσκωσε όταν καταλάβαμε την εξουσία, ουδόλως είχε απασχοληθεί με το αίσχος της πόλης και με τις ασυδοσίες.

Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τις ευθύνες όλων αυτών που ανέχθηκαν όλα όσα έχουν γίνει. Ανέχθηκαν να παραμένει κλειστό το παλαιό Ξενία, υπέγραψαν προκλητική νέα σύμβαση με την μισθώτρια εταιρεία που της επέτρεπε για 10 χρόνια να μην λειτουργήσει το παλαιό Ξενία. Οι βουλευτές μας ουδέν απολύτως πράττουν, ο εκ δεξιών της Φωφώς δημοτικός σύμβουλος ουδόλως ιδρώνει, ο Δήμαρχος μας λέει ότι δεν είναι το Ξενία στην αρμοδιότητα του Δήμου, οπότε και αυτός αδιαφορεί.

Έλεγα τότε ότι η μισθώτρια εταιρεία δεν πληρώνει σε μετρητά ούτε ένα ευρώ μίσθωμα για τα τρία Ξενία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν πληρώνει. Απίστευτο αλλά αληθινό!!!! Ουδείς με άκουσε. Ουδείς ενοχλήθηκε. Καμία εξέγερση δεν υπήρξε. Κανένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και είπα τότε ότι δόθηκε στη μισθώτρια και αυτή η προκλητική παράταση για να ανοίξει το Παλαιό Ξενία. 10 χρόνια παράταση της δόθηκε ρε γαμώτο κέρατό μας που μας φόρεσαν οι δεξιοί διαπλεκόμενοι. Και πάλι είπα ότι πέρασαν τα είκοσι αυτά χρόνια και θα έπρεπε επιτέλους να γίνει κάτι, αλλά ουδείς συγκινείται από τους τότε μουντζώσαντες και σημερινούς συμβουλάτορες και συμβουλατόρισσες. Και βεβαίως δεν ενοχλείται και ο βουλευτής μας που θέλει να γίνει αρχηγός, ο οποίος ανέχθηκε το αίσχος του παλαιού Ξενία. Διότι επί Πασοκικής εποχής παρήλθε η προθεσμία των 18 μηνών που είχε η μισθώτρια εταιρεία για να το λειτουργήσει, ώστε να μην είναι σήμερα η ντροπή της πόλης. Και όχι μόνον 18 μήνες πέρασαν αλλά 18 χρόνια.
Και μην μου λένε με δογματικό τρόπο, ότι η ασύδοτη ιδιωτική πρωτοβουλία θα σώσει τα πράγματα.  Απαιτούνται κανόνες. Για να μην έχουμε το αίσχος πάνω από τα κεφάλια μας. Μπορεί το κράτος να είναι ένας πολύ κακός επιχειρηματίας ξενοδοχείου, όμως ο ασύδοτος και διαπλεκόμενος ιδιώτης είναι ακόμα χειρότερος.  Μπορείς να μην αρέσουν αυτά που φωνάζω τόσο καιρό τόσον στους κρατιστές όσο και στους φιλελεύθερους, όμως αυτό πιστεύω και μάλλον το αίσχος που ζούμε αποδεικνύει το αληθές των ισχυρισμών μου.  Μπλέξαμε με τους αργόμισθους κομματάνθρωπους,  αλλά και με τα ερείπια των ιδιωτών
Σήμερα όμως, εμμέσως αλλά σαφώς, επιβεβαιώνομαι από δημοσίευμα της Καθημερινής. Δέκα ολόκληρα εκατομμύρια έχει κερδίσει σε διαιτησία η αδελφή εταιρία της "Αργολικός Ήλιος" που μισθώνει τα ξενία στο Ναύπλιο, η "Αττικός ήλιος" για τη μίσθωση του άλλου ξενοδοχείου στο Λαγονήσι. Τι στον μπούτσο έκαναν τότε οι Πασόκοι και κατάφεραν το πρωτοφανές; Να εκμισθώσουν τα ξενοδοχεία και να χρωστάνε από πάνω στη μισθώτρια. Και εκχωρεί η "Αττικός Ηλιος", την απαίτησή της στην δικιά μας εδώ εταιρεία και έτσι τόσα έτη δεν πληρώνεται τίποτα σε μετρητά. Και σιωπούν για αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν στην πόλη μας  ο βουλευτής Μανιάτης και ο ημέτερος Χρηστίδης τε. που στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες (με τον Ανδριανό απαξιώ να ασχοληθώ). Και σιωπά και ο Γκιόλας που κατακεραύνωνε για τα δάνεια που πήραν τα μουμουέ και δεν ομιλεί για το χάλι που παραμένει επί πρωφουά και τεφουά (η "πρώτη δηλαδή  φορά αριστερά" και η τε...... φορά αριστερά, όπως αυτοτιτλοφορείται)
Και οι Ήλιοι που έχουν μισθώσει τα σπουδαία ξενοδοχεία του παλαιού ΕΟΤ, παρότι δεν πληρώνουν νοίκια και παρότι δεν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και παρότι κρατούν κλειστή την Πύλη Σαγρέδου για να μένουν ινγκόγνιτο οι σαπιοικοιλιάδες με τις συνοδούς τους, χρωστάνε στις τράπεζες, λέει το δημοσίευμα της Καθημερινής της προηγούμενης Κυριακής το όμορφο ποσό των 300 εκατομμυρίων. Μα είναι δυνατόν; Τι χώρα είμαστε; Τι αδιάφορη δημοτική αρχή έχουμε; Να οφείλουν τέτοια ποσά οι άνθρωποι, να μην πληρώνουν μισθώματα, να κρατούν κλειστό το ξενοδοχείο, που έχει γίνει σκιάχτρο και ουδείς να κινητοποιείται.
Επαναλαμβάνω λοιπόν κάτι που επανειλημμένα έχω εκφράσει και που ήταν και η πρόταση της πάλαι ποτέ Πρωτοβουλίας Δημοτών Ναυπλίου Να στεγασθεί στο Ξενία μια ανώτατη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Και το ξενοδοχείο να είναι σε λειτουργία. Και η εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο να γίνεται επιτόπου. Είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και δεν διαθέτουμε Πανεπιστημιακή σχολή τουρισμού. Τόοοσο καλά.
Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπει και πάλι το παιδάκι με το κουδούνι σε εκείνη την αίθουσα της κόλασης που είναι γεμάτη από αυτά που μυρίζουν και θα αναγγείλει το "μέσα και πάλι τα κεφάλια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου