Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πειρατές και Χριστουγεννιάτικα Καρναβάλια. Και τα 107 εν τη παλάμη


Όσο και αν φωνάζουν κάποιοι ότι είναι παράταιρο το ζευγάρι της φωτογραφίας, όμως σε κάθε περίπτωση ένας γάμος σημαίνει χαρά, διασκέδαση, χορό, ξεφάντωμα, ξέδομα.
Αρέσει πολύ στα μικρά παιδιά να  τα βγάζεις από την πραγματικότητα και να τους μεταφέρεις σε έναν κόσμο με ζορό, κολομπίνες, πειρατές, στον θαυμαστό κόσμο της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων ή στην χώρα του ποτέ. Αρέσουν στους πολλούς οι γαμήλιες εορτές όποιοι και αν παντρεύονται.
Οι ντίσνεϊλαντ ανά τον κόσμο σε αυτό επένδυσαν και κάνουν εισπρακτική επιτυχία.
Οι δημαρχέοι ανά την χώρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν πολλά να κερδίσουν ως προς την δημοφιλία τους, εάν  δώσουν στα μικρά παιδιά μιαν άλλη ψευδαίσθηση της ζωής τους, εξάπτοντας την φαντασία τους. Κερδίζουν οι δημοτικοί άρχοντες όταν βρίσκονται εν μέσω μιας γαμήλιας ευφορίας.
Οι γονείς που και αυτοί πότε πότε γίνονται  μικρά παιδιά,  εντυπωσιάστηκαν στο παρελθόν με το Αβραμοπούλειο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο όλου του κόσμου.

Είναι δεδομένο ότι το πειρατικό καράβι θα δώσει πόντους δημοφιλίας στη δημοτική αρχή.
Και επειδή, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αυτό τη δημοφιλία και μόνο επιδιώκουν, το πειρατικό κοστοβόρο πρότζεκτ  θα αποτελέσει επιτυχία για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα

Εμένα μου αρέσει το πειρατικό καράβι, όσο και αν κάποιοι το θάβουν.
Βέβαια μην με παίρνετε και τοις μετρητοίς, διότι μου άρεσαν και οι "καπότες" που φόρεσαν στις νεραντζιές πριν μερικά χρόνια. Και οι κρεμάστρες μου άρεσαν
Σε κάθε περίπτωση απεχθάνομαι τις αυθεντίες της αισθητικής
Ποιος είσαι εσύ κύριε και εσύ κυρία μου που με ύφος χιλίων καρδιναλίων θα πεις εάν ένα κατασκεύασμα είναι αριστούργημα ή αίσχος;
Πες τη γνώμη σου για το τι αρέσει και τι όχι σε εσένα και μόνον και μην το παίζεις απόλυτος κριτής της ομορφιάς και της ασχήμιας. Μείνε στα επίπεδά σου και άσε σε άλλους που έχουν δει και τη Σιένα να πουν και αυτοί τη γνώμη τους (εάν με εννοείτε)

Πέρα λοιπόν από το εάν είναι ωραίο ή άσχημο το πειρατικό καράβι, είναι σε κάθε περίπτωση πιασάρικο να  δίνουμε μια μορφή καρναβαλιού στην πόλη ακόμα και τα Χριστούγεννα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων γουστάρει περισσότερο τους Καρναβάλους και τα ξεφαντώματα και λιγότερο τις εορτές της αγάπης και της προσφοράς.

Το γεγονός ότι ο Δήμος της μικρής μας πόλης θα δώσει από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών εκατόν επτά χιλιάρικα για τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς δεν είναι θέμα αμελητέο. Γνωρίζω ότι ελάχιστοι είναι οι συμπολίτες μου  που ασχολούνται με το γεγονός αυτό. Όπως και  δεν ασχολιόντουσαν με τέτοια ποταπά και όταν, κατά τα χρόνια της  εποχής της δανειακής ευδαιμονίας, γινόντουσαν απίστευτες σπατάλες με το πιο ψηλό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της υφηλίου, τότε επί Δημάρχων  Ντόρας και Αβραμοπούλου. Όμως η τότε αδιαφορία τους μας οδήγησε όλους να έχουμε καταπιεί σήμερα το μέγιστο των αγγουριών. Αμφιβάλλει κάποιος ότι και οι σημερινές  απίστευτες σπατάλες στους Δήμους της χώρας θα έχουν τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα;
Το γεγονός ότι αυτά τα εκατόν επτά χιλιάρικα θα δοθούν με απ΄ευθείας αναθέσεις δεν είναι και αυτό θέμα αμελητέο. Και αυτό το γεγονός δεν θα απασχολήσει τους περισσότερους από τους δημότες. Ούτε το γεγονός ότι για να παρακαμφθεί η νομοθεσία σπάμε την όλη δαπάνη σε εικοσοπενταχιλιάρικα θα απασχολήσει πολύ. Και έπρεπε να επινοήσουμε και τίτλους για τα επιμέρους έργα του σπασίματος της δαπάνης. Και τελικά δίνουμε και για τον ξεστολισμό το μαγικό ποσό των 24.800 ευρώ, ακριβώς τα ίδια που θα δώσουμε και για τον στολισμό.

Αλλά τα αφήνω αυτά και μπαίνω στο θέμα της ουσίας των εορτών των Χριστουγέννων.
Όχι. Δεν είναι αποκριάτικο γλέντι τα Χριστούγεννα. Ούτε και ξεφάντωμα.  Ίσως η παραμονή Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε με κατάλληλες εκδηλώσεις να γίνει μια μέρα έντονης διασκέδασης για όλους.
Τα Χριστούγεννα είναι πολλά φώτα. Είναι δώρα για τα παιδιά. Είναι εορτή για τη συνεύρεση οικογενειών.
Αλλά πάνω απ΄όλα είναι εορτή της αγάπης.
Να προσφέρουμε  μια ελπίδα στους ανήμπορους, στους γέροντες, σε αυτούς που είναι μόνοι στη ζωή.
Και πρέπει όλο αυτό το νόημα των εορτών να το μεταφέρουμε και στα μικρά παιδιά.
Ναι θα πρέπει να φροντίσουμε να λάβουν όλα τα παιδιά τα δώρα τους (όχι σμαρτφοουνς όμως). Αλλά πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνον δώρα και καρνάβαλοι. Είναι και προσφορά που θα τους δώσει και την μεγαλύτερη χαρά που θα είναι και ουσιαστική
Να κοιτάξουμε να υπάρχει ζωή και φώτα σε όλους τους εμπορικούς δρόμους. Σε όλες τις πλατείες.
Να βάλουμε καραβάκια στο Ναύπλιο και σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς. Φωτισμένα δέντρα σε όλα ανεξαίρετα τα χωριά.
Να κινητοποιήσουμε τις χορωδίες της πόλης, τις θεατρικές σκηνές, την φιλαρμονική, τις πολλές παρέες που τραγουδούν στις ταβέρνες. Να συμμετάσχουν οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι για να γίνουν πολλές εκδηλώσεις όχι μόνον την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και τις μέρες ενδιάμεσα. Και να μην γίνουν μόνον στη συνοικία του διασκεδαστηρίου του Δήμου, μόνον στην παλαιά πόλη δηλαδή, αλλά και στις συνοικίες και στις κωμοπόλεις και στα χωριά. Και στο Χέλι να γίνει εορτή.
Και να γίνουν όλα αυτά χωρίς να πρέπει να δαπανήσουμε δεκαριές χιλιάδες ευρά. Και να τραγουδήσει στους δρόμους του Ναυπλίου, αλλά και των άλλων οικισμών του Δήμου και η χορωδία "Βυζαντινοί Αντίλαλοι", χωρίς όμως να πληρωθούν αυτή την φορά. Ας προσφέρουν και αυτοί το κάτι  τις τους, τις μέρες των Χριστουγέννων για μια φορά αμισθί.
Και να γίνουν γιορτές αγάπης με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων και στο Γηροκομείο, και στο ΚΑΠΗ και στις φυλακές της πόλης. Ιδίως στις φυλακές πρέπει να γίνουν εορτές. Διότι και οι κρατούμενοι άνθρωποι είναι.  Και στο νοσοκομείο να νιώσουν Χριστούγεννα οι ασθενείς.
Αλλά και μουσικές θα έπρεπε να διοργανωθούν σε όλους τους χώρους που κάποιοι εργάζονται την ημέρα των Χριστουγέννων. Στην αστυνομία, την Πυροσβεστική. Μελομακάρονα και δώρα στο προσωπικό ασφαλείας της ΔΕΗ.
Και να γίνει σε μια κεντρική πλατεία μιας κωμόπολης, ας πούμε του Δρεπάνου, μια μεγάλη γιορτή για όλους τους ξένους που ζουν στην περιοχή μας. Μια Χριστουγεννιάτικη εορτή με γεύσεις Χριστουγέννων απ΄όλο τον κόσμο.
Μια εορτή συναδέλφωσης.
Τέτοια θα κάνω εάν με ψηφίσετε για Δήμαρχο. Και θα παρευρεθώ στην εορτή στο Χέλι όπου ουδείς θα με έχει ψηφίσει.
Εσείς βέβαια  θα αρκεσθείτε είτε στα πειρατικά του σήμερα, είτε στα φωτεινά αγγελάκια του παρελθόντος.
Μία από τα ίδια θα συνεχίσουν να γίνονται όπως τότε με τις μαθητικές εκδρομές στα μολς και στα Γκούντιζ και όχι στην Ακρόπολη ή σε κάποιο θέατρο.
Διαφορές ποιότητας. Επιδίωξη δημοφιλίας και μόνον.
Αυτά λοιπόν για το, εν τη παλαιά πόλει του Ναυπλίου,  πειρατικό καράβι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου