Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΣ, αεροδρόμιο, Τριανόν, Νίκος Φίλης


Δεν μπορώ να αδιαφορήσω. Κάτι με τρώει μέσα μου να γράψω για το θέμα των ημερών.
Πρέπει να μιλήσω για τις ανά την χώρα αρχαιολογικές υπηρεσίες, για το ΚΑΣ, για το εάν εμείς οι σημερινοί νεοέλληνες, που ζούμε σε μία χώρα γεμάτη αρχαία, θεωρούμε ή όχι ως πρώτιστο καθήκον μας να τα προστατεύουμε.

Θα σας πω τη γνώμη μου  και την λέω ευθαρσώς.
Σε ένα μνημείο θα πρέπει τον πρώτο λόγο να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
Δεν μπορεί  να αποφασίζει από μόνος του ο κάθε μορφωμένος ή αμόρφωτος Πρωθυπουργός, ο κάθε ευαίσθητος ή αναίσθητος δήμαρχος.
Μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια υπηρεσία του να έχουν κάνει λάθη και σίγουρα έχουν κάνει σφάλματα, όμως δεν είναι δυνατόν τη διαχείριση επί των μνημείων να την έχει άλλος. Γνώμη μου  αυτή και την λέω ευθαρσώς.

Το Τριανόν στο Ναύπλιο κτίσθηκε ως τζαμί και είναι μάλλον το μοναδικό σωζόμενο κτίσμα της πρώτης Οθωμανικής περιόδου. Αργότερα στην δεύτερη Βενετοκρατία το κτήριο προορίστηκε για την λατρεία των Καθολικών, ως Άγιος Αντώνιος, από τον εκπληκτικό ναό της Πάδοβας. Και μετά ανέλαβαν οι παντελώς ασεβείς νεοέλληνες και μετέτρεψαν το ιερό αυτό χώρο των μουσουλμάνων και των χριστιανών σε τσοντάδικο κινηματογράφο!!!!!
εεε όχι......

Δεν μπορεί να αποφασίζουν κυριαρχικά για την τύχη και την χρήση του θρησκευτικού αυτού μνημείου ο Κωστούρος, ο Αναγνωσταράς, ο Γραμματικόπουλος, ο Αντωνιάδης, ο Κοκκινόπουλος, ο Πινάτσης, χωρίς τη γνώμη των αρχαιολόγων που είναι αρμόδιοι για την Βυζαντινή, την Οθωμανική, την Βενετσιάνικη  και την νεώτερη περίοδο της ιστορίας μας.
Ήταν πολιτικά απαράδεκτό που θέλησαν να προχωρήσουν σε έργα στο μνημείο, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει την απόφαση των ειδικών. Και το θέμα πρέπει να αποφασισθεί όχι εδώ τοπικά, αλλά από το ΚΑΣ, αφού αφορά και πολύ ευαίσθητα, λόγω της θρησκευτικότητας  του χώρου, θέματα. Γνώμη μου  αυτή και την λέω ευθαρσώς.
Πέραν όμως από το δέον γενέσθαι, εάν θέλουμε να θεωρούμεθα θεματοφύλακες και προσωρινοί σε αυτόν τον τόπο και όχι μόνιμα αφεντικά και βιαστές της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πέρα από αυτό είναι και θέμα πρακτικό το ότι κάποιοι θέλησαν να προχωρήσουν χωρίς τις αναγκαίες εγκρίσεις. Η βία (με την έννοια της βιασύνης), ο ετσιθελισμός και η ξερολίαση συνεπάγονται σίγουρες καθυστερήσεις αφού ο φάκελλος δεν είναι πλήρης. Και ήδη αργούμε απ΄ότι βλέπω. Δεν ξέρουν, αλλά και δεν ακούν αυτούς που τους τα επισημαίνουν.
Όμως, εάν επιζητούμε να προστατεύουμε τα νεοκλασικά της πόλης και τα μνημεία της, πρέπει οι υπηρεσίες να γίνουν  και πιο δραστήριες και πιο αποτελεσματικές και η γραφειοκρατία να μειωθεί και η απάντηση στα αιτήματα να είναι άμεση.
Είναι βέβαιο ότι, εάν καθυστερούμε μία έγκριση για ένα απλό βάψιμο ή εάν βάζουμε  χίλιους δυο όρους στην άδεια που θα χορηγήσουμε για μια μικροεπισκευή, τότε οι πολίτες θα παρακάμπτουν  την διαδικασία με καταστροφικά σε κάποιες περίπτωση αποτελέσματα.
Σε μία μέρα να δίδονται οι άδειες για ένα βαψιματάκι ή μια αλλαγή καζανακίου και τοποθέτηση σίτας για να μη μπαίνουν κώνωπες στα διατηρητέα.
Σε μία βδομάδα και πολύ λέω η άδεια για κάτι πιο σύνθετο.
Και οι αιτήσεις να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μαζί με τα σχέδια και τις φωτογραφίες.
Και δεν μπορούμε να ξεσκίζουμε τον πολίτη που θέλει να είναι νόμιμος και να σφυρίζουμε αδιάφορα για επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει πλήρως τα διατηρητέα. Και να μην ομιλούμε για παρεμβάσεις και στον δημόσιο χώρο.

Και όταν πρέπει να γίνει μία ανασκαφή για να προχωρήσει μία οικοδομή, είτε σπίτι είναι αυτή, είτε επαγγελματικός χώρος, είτε ξενοδοχείο, τότε πρέπει να σκίζεται η αρχαιολογική υπηρεσία για να γίνεται όσο το δυνατόν πιο καλά η δουλειά, αλλά και πιο γρήγορα. Όχι μόνον διότι μία τέτοια ανασκαφή χρηματοδοτείται από τον ιδιώτη, αλλά και διότι οι καθυστερήσεις στις ανασκαφές και η, εκ των καθυστερήσεων αυτών εκτόξευση του κόστους, μετά βεβαιότητας οδηγεί στις ενέργειες μπαζωμάτων και καταστροφών για να μην μπλέξει ο άλλος με μια δυσκίνητη υπηρεσία. Και είναι δυστυχώς δυσκίνητοι οι άνθρωποι, χωρίς κάποιος από τους εξουσιαστές μας να χολοσκάει για την δυσκινησία. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιος ανεξάρτητος να ελέγχει τις ιδιωτικές ανασκαφές. Αυτές δεν μπορούν να λειτουργούν με τους όρους του κρατικού σταρχιδισμού. Να είναι υπόλογοι στο τι έκαναν και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα έκαναν αυτά που έκαναν.

Και πάμε στο ΚΑΣ για το αεροδρόμιο να σας πω και εκεί τη γνώμη μου  που θα την πω και πάλι ευθαρσώς..
Είμαι με τον φίλο μου τον Νίκο Φίλη στο θέμα αυτό.
Αν πρέπει να κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός, ουδείς δικαιούται ηθικά να εμποδίσει την κήρυξη αυτή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και είναι επικίνδυνοι οι ατραποί στους οποίους οδηγούνται οι αντιπολιτευτικές στην κυβέρνηση φωνές.
Οι αρχαιολόγοι και το ΚΑΣ πρέπει να αποφασίσουν. Όχι ο Παύλος Τσίμας, ο Παύλος Πολλάκης. ο Παύλος Γλυξμπουργκ και ο Παύλος Παυλίδης  
Όλα αυτά που υπονοούνται για γνωμοδοτικές αποφάσεις του ΚΑΣ που μπορούν να ανατραπούν με ανατριχιάζουν.
Και βλέπω και κάτι λιγούρια εθνίκια και πατριωτάκια, που κατά τα άλλα ουρλιάζουν για εθνικές μειοδοσίες, να τα υπονοούν όλα αυτά. 
Αλλά και οι αρχαιολόγοι έχουν μια τεράστια ευθύνη.
Δεν είναι δυνατόν τώρα να ξύπνησαν και πριν να κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου.
Τώρα πρέπει να ξεκινήσει σε όλη την χώρα η χωροθέτηση των αρχαιολογικών χώρων. Για να ξέρουμε. Να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Όχι στην τούρλα του Σαββάτου.
Και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν υπάρχει μια σπουδαία επιπλέον αρχαιολογική ανακάλυψη να είναι δυνατή η χωροθέτηση νέου αρχαιολογικού χώρου ή η διεύρυνση των ορίων άλλων χωροθετημένων περιοχών.
Αυτή είναι η γνώμη μου και την λέω ευθαρσώς.
Και ξέρω ότι η γνώμη μου δεν είναι δημοφιλής.
Όμως θεωρώ ότι αγαπώ την πατρίδα και την ιστορία της περισσότερο από τους ουρλιάζοντες κατά του Φίλη για εθνικές μειοδοσίες και προδοσίες. Έτσι θεωρώ. Δικαίωμά μου να θεωρώ έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου