Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Άγιος Σπυρίδων στο Ναύπλιο. Προσβολή στον Μπάρμπα Γιάννη.


Λοιπόν:
Νέα αίτηση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με την οποία ζητάει την επιχορήγηση με 35.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών και για επισκευές στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Μια πρώτη τυπική παρατήρηση που, όμως, θεωρώ, έχει και ουσιαστικές πτυχές. Μια τέτοια αίτηση θα πρέπει να υπογράφεται από όλα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
Πάμε όμως στο πιο ουσιαστικό της υπόθεσης.
Οι Ναοί της πόλης μας αποτελούν σπουδαία μνημεία. Η ανέγερσή τους, η συντήρησή τους και η λειτουργία τους ανά τους αιώνες οφείλεται στους προγόνους μας και στην φροντίδα που αυτοί έδειξαν για να στέκονται σήμερα και να τους θαυμάζουμε.  Δεν είναι επιτρεπτό να αδιαφορούμε σήμερα οι σύγχρονοι κωλοέλληνες.
Ο ναός των ναυτικών στην παραλία της πόλης, η εκκλησιά στην οποία εκκλησιαζόταν ο μπαρμπα Γιάννης κάθε Κυριακή, μέχρι που το δολοφόνησαν, η Αγιά Σοφιά που εόρταζε χθες, που  στις δύσκολες εποχές της Οθωμανοκρατίας, ήταν ο μόνος Ορθόδοξος Ναός που λειτουργούσε, η Μητρόπολη, που ναι μεν ανεγέρθη ως τζαμί, αλλά μετά  ως χριστιανικός ορθόδοξος πλέον Ναός υποδέχθηκε τόσα σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικού γεγονότα του Έθνους.
Και οι περισσότεροι από τους ναούς αντιμετωπίζουν πολλαπλά σοβαρά προβλήματα, που όμως δεν έχουν προκύψει μόνον στα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, αλλά η μεγάλη φθορά ξεκίνησε και κατά τα έτη της δανειακής Ελληνικής ευημερίας. Όμως, προφανώς τότε, οι αρμόδιοι δεν έδωσαν σημασία. Ο λαός και οι χριστιανοί ξόδευαν σε λούσα και για ταξείδια στο Μανχάταν και για πολυτελή αυτοκίνητα και δεν σκεφτόντουσαν τις εκκλησιές. όπως έκαναν οι παλαιότεροι και πάμφτωχοι πρόγονοί μας
Και πλέον η εκκλησιά της ενορίας μου, ο Αγιος Νικόλαος, παραμένει επί μήνες με κάποιες λινάτσες, κλειστός και παντέρμος, σε οικτρή κατάσταση και ουδεμία, απ΄ότι βλέπω, προοπτική εκτέλεσης των εργασιών διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ουδείς ομιλεί. Ουδείς κινητοποιείται εκτός από κάποιους που αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις.
Αδιαφορούμε πλήρως όλοι μαζί, η επίσημη εκκλησία, η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως το Υπουργείο Πολιτισμού για το σημαντικότατο αυτό μνημείο.
Και βεβαίως πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά πρέπει να δούμε τις προτεραιότητες. Να δούμε ποιος θα πληρώσει για τις εργασίες. Να δούμε τις διαδικασίες. Δεν μπορεί να αφήνουμε έναν Ναό σε αυτά τα χάλια και θεόκλειστο και να ασχολιόμαστε μόνον με έναν άλλο. Ειδικά όταν ζητείται από την  Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή από τους φορολογούμενους δημότες να πληρώσουν.
Πρέπει πρώτα απ΄όλα να δούμε τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει ή ίδια η Εκκλησία για την αποκατάσταση των ζημιών. Αφήνω στην άκρη το να ερευνηθούν οι αβελτηρίες που μπορεί να επιδείνωσαν τα προβλήματα. Αλλά πρέπει η εκκλησία και οι ενορίες να δώσουν σε όλη την κοινωνία μια αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους, των εσόδων και εξόδων τους για να διαπιστωθεί η τυχόν οικονομική αδυναμία να συμβάλλουν στις εργασίες.  Να μας πουν τι έσοδα έχει το παγκάρι του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδι. Πόσα έσοδα έχουν από εορτές, βαπτίσεις, τρισάγια, γάμους και κηδείες. Τι έξοδα έχουν. Και αν πράγματι υπάρχει πλήρης αδυναμία, τότε ναι, να βοηθήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όμως θα πρέπει να μας διαβεβαιώσει η εκκλησία ότι δεν συμμετείχε οικονομικά στην ανέγερση ενός Ναού στο πουθενά. Να μας πει ότι τις δαπάνες για την ανέγερση του Ναού αυτού τις κατέβαλαν εξ ολοκλήρου οι ιδιώτες.  Διότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα σοβαρά προβλήματα στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και η εκκλησία να πληρώνει για την ανέγερση ενός νέου μεγαλοπρεπούς ναού στο πουθενά. Ας μας διαβεβαιώσουν με καθαρά και πειστικά λόγια και τότε ναι θα πρέπει να βοηθήσουμε οι δημότες.
Και να περιφρονήσουμε όλους αυτούς που κάνουν τους μεγάλους σταυρούς στις εκκλησιές για το θεαθήναι αλλά ταυτόχρονα μπορούν να δίδουν χιλιάδες ευρώ για να είναι πρώτη θέση στις θερινές πίστες με τους λαϊκούς αοιδούς.
Και ακόμα περισσότερο να περιφρονήσουμε όλους αυτούς που διαφεντεύουν το Κράτος σήμερα, που κοκορεύονται για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, που πλήρωσαν οι τίμιοι φορολογούμενοι πολίτες και αδιαφορούν για την αποκατάσταση των ζημιών στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Μνημείο είναι που να πάρει.
Ας τους το θυμίσει κάποιος.
Προσβάλλουν καθημερινά τον μπαρμπα Γιάννη.
Ζητούν την παραίτηση του Κουρουμπλή και αδιαφορούν όλοι για την αδιαφόρως σφυρίζουσα Λυδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου