Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Και όμως δεν μάθαμε εδώ στ΄Ανάπλι να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά


Λέω να σας διηγηθώ σήμερα μια παλιά ιστορία που συνέβη στο Ναύπλιο πριν από 40 περίπου χρόνια.
Πήρα αφορμή για τη διήγηση αυτή από τις επιστολές και τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, που αντάλλαξαν ο Δήμαρχος με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Ναυπλίου. Η αντιπαράθεση αυτή ξεκίνησε με μια πρόταση που έκανε ο κ. Γραμματικόπουλος για την αξιοποίηση του παλαιού Ξενία. Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε με καυστικό δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη του Δημάρχου, που κατηγόρησε τον Χρήστο ότι η πρότασή του είναι ανεπαρκής και γραφική, ότι η ανακοίνωση είναι πολιτικάντικη και λαϊκίστικη, ότι είτε ήθελε ο Χρήστος να παραπλανήσει τους πολίτες, είτε απλώς δεν ήξερε τι έλεγε οπότε είναι ανεπαρκής. Αυτά τα ωραία σε μια ιδέα που εξέφρασε ο Γραμματικο..... Αντί να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ζήτημα που είναι ντροπή για την πόλη μας, ξεκίνησε η αντιπαράθεση με υραία κοσμητικά επίθετα. Στο δελτίο λοιπόν αυτό ανταπάντησε ο κ. Γραμματικόπουλος αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι ο Δήμαρχος έχει καβαλήσει ένα πολύ μεγάλο καλάμι. Αυτό λοιπόν είναι το επίπεδο του διαλόγου που γίνεται στην πόλη μας, με κύρια ευθύνη βέβαια της δημοτικής αρχής
Αυτά λοιπόν  διάβασα, οπότε παρακινήθηκα να σας διηγηθώ την ιστορία που έγινε εδώ σε μια παρόμοια περίσταση.
Και τότε η κομματικοποίηση ήταν πολύ έντονη και ο διχασμός της κοινωνίας στο απόγειό του. Ηταν η εποχή των πράσινων και γαλάζιων καφενείων. Και τα σωματεία πολιτιστικά, αθλητικά και λοιπά ελέγχονταν άλλα από τους γαλανούς και άλλα από τους οπαδούς του κόμματος με το τσαγαλί χρώμα.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας ένας Πρόεδρος ενός τοπικού σωματείου και ο τότε Δήμαρχος της πόλης.
Την ιστορία δεν την ήξερα και μου την διηγήθηκε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Σωματείου.
Για κάποιο λοιπόν δημοτικό θέμα, δεν έχει καμία σημασία, ποιο ήταν το θέμα τότε το Σωματείο εκδίδει μια πάρα πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του τότε Δημάρχου, που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την θεωρήσει υβριστική ή δυσφημιστική ή και συκοφαντική ακόμα και να οδηγηθούν οι συντάκτες στο Δικαστήριο.
Η ανακοίνωση αυτή δημοσιεύθηκε και έγιναν μεταξύ των μελών της διοίκησης του σωματείου συζητήσεις για το μπας και φάνε κάποια μήνυση.
Την επόμενη ημέρα, μου λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου, πρωί πρωί μπαίνει στην υπηρεσία που εργαζόταν ο Πρόεδρος ο Δήμαρχος και άρχισε να κατευθύνεται προς αυτόν.
"Ωχχχ την βάψαμε" σκέφτηκε ο Πρόεδρος, "ποιος μας ξεπλένει τώρα"
"Κύριε Τριπολιτσιώτη μου (φανταστικό όνομα)", του λέει, "επιτρέπεται να καθήσω;"
Κάθησε λοιπόν ο τότε Δήμαρχος στο γραφείο του Προέδρου του Σωματείου και του λέει: "Εκδώσατε μία ανακοίνωση για αυτό το θέμα που μας απασχολεί και διατυπώνετε μια διαφορετική εκτίμηση για το πως πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Θα ήθελα να το συζητήσουμε για να μου εξηγήσετε τις απόψεις σας"
Και το συζήτησαν . Και τελικά βρήκαν ότι δεν είχαν ιδιαίτερες διαφορές. Και συμφώνησαν για το πως θα πρέπει να δράσει η δημοτική αρχή για το καλό της πόλης, όπως και οι δύο τεο είδαν μετά τον διάλογο.
Πήγε ο Δήμαρχος και βρήκε τον Πρόεδρο μετά την σκληρότατη ανακοίνωση. Για να συζητήσει.
Αλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλα πρόσωπα.
Δεν γράφω συχνά για τον πατέρα μου, όμως νομίζω ότι έπρεπε τώρα μετά την απάντηση του Δημάρχου στον Χρήστο.
Και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που υποστηρίζουν ακόμα τον Δήμαρχο. Τι να κάνουμε; Ετσι θα πορευθούμε. Λίγοι αντιλαμβάνονται.

Ας πάμε λοιπόν στα του παλαιού Ξενία
Δεν συμφωνώ με την πρόταση του Χρήστου. Σε όλη την Ελλάδα κατασκευάσθηκαν και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε συνεδριακά κέντρα. Υπάρχουν ήδη τεράστια συνεδριακά κέντρα που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες συνέδρους. Σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν αίθουσες για μικρά συνέδρια. Η αγορά, όπως και να το κάνουμε, δεν αντέχει. Πρέπει αυτήν την φορά να αποφύγουμε το  σύνδρομο του σουβλατζίδικου και του βιντεοκλάμπ. Ενα πετυχημένο σουβλατζίδικο, χιλιάδες σουβλατζίδικα. Το κόστος κατασκευής ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου είναι πολύ μεγάλο. Και το κόστος συντήρησης θα είναι ένας μόνιμος βραχνάς. Ηδη οι Αναπλιώτες πληρώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνον για την μελέτη κατασκευής ενός συνεδριακού κέντρου στην πόλη μας σε άλλη θέση, που ποτέ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Και πληρώσαμε και εκατόν πενήντα χιλιάδες για τόκους στον μελετητή επειδή δεν τα δώσαμε ευθύς και παραχρήμα
Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αδιαφορήσει για το αίσχος της πόλης, όπως σαφώς υπονοεί η απάντηση της παράταξης του Δημάρχου στον Χρήστο. Πρέπει να ενδιαφερθούμε και να αγωνισθούμε. Και να δούμε επιτέλους και τα πραγματικά δεδομένα, διότι, δυστυχώς, ούτε αυτά τα γνωρίζουν οι πολιτικοί τοπικοί ταγοί μας.
Κάποτε πρέπει να δούμε το Ναύπλιο σε μια προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες.
Πέραν από τις εφήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Εκεί πάσχουμε. Και πάσχουμε διότι δεν θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν. Αυτοί είναι.
Και απέτυχαν τοπικοί βουλευτές και δημοτικές αρχές τα τελευταία έτη.
Τα είδαν λάθος όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν προοπτικά.
Απέτυχαν στον σχεδιασμό του συνεδριακού Κέντρου.
Στην μαρίνα που ποτέ δεν θα γίνει.
Στο Πανεπιστημιακό campus για το οποίο δανεισθήκαμε και πληρώνουμε και θα πληρώνουμε και το οποίο ξεχάσθηκε.
Στο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης, όπου δεν επιλέξαμε την επέκταση του προαστιακού.
Για το Μπούρτζι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει την χρήση του.
Το φυσικό αέριο δεν έφτασε στο Ναύπλιο μόνον και μόνον διότι άλλαξαν την όδευσή του για να ικανοποιήσουν το αίτημα μιας χούφτας ανθρώπων.
Και τόσα άλλα.

Θα σας πω εγώ λίγες από τις ιδέες μου για τις επόμενες δεκαετίες. αν θέλουμε να αποφασίσουμε στρατηγικά για τις επόμενες γενιές.
1.Το παλαιό Ξενία είναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί για ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή σχετική με τον τουριστικό τομέα. Ηδη το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά το 20% στον τουρισμό και η απασχόληση κατά το 30% και δεν διαθέτουμε Πανεπιστημιακή ανώτατη τουριστική σχολή για να βγουν στελέχη που θα απασχοληθούν στον μόνο τομέα που προσφέρει σήμερα αύξηση στην απασχόληση. Το Ναύπλιο είναι ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει μια τέτοια Σχολή και το παλιό Ξενία το ιδανικό κτήριο ως προϋπόθεση για να γίνει η σχολή αυτή εφάμιλλη και καλύτερη όλων των άλλων στη Μεσόγειο.
2.  Και κάτι ακόμα για τις επόμενες δεκαετίες που ουδείς στην πόλη έχει θέση και συζητά.
Σε αρχικά στάδια σχεδιασμού είναι ο αγωγός East Med επένδυσης 6-6 δις ευρώ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη, μέσω Πελοποννήσου προς Ιταλία. Θα συζητήσουμε και εμείς για την όδευση του αγωγού αυτού που πιθανόν να ανατρέψει γεωπολιτικές ισορροπίες και να αλλάξει παντελώς τα οικονομικά δεδομένα; Θα θελήσουμε να προτείνουμε ένα καινούργιο μάλλον λιμάνι της περιοχής μας να υποδεχθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό; Θέλουμε κάτι τέτοιο; Είναι βέβαιο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός θα οδηγηθεί κάπου στην Ανατολική πελοπόννησος. Λένε για το λιμάνι του Αγίου Φωκά νότια της Μονεμβασίας, κάτι που συνεπάγεται κόστη διέλευσης από τον Πάρνωνα.
Ελάτε ρε παιδιά τώρα.
Ποιος τα συζητάει όλα αυτά;
Ο Μαζωνάκης νάναι καλά, ο  δικός μας Πανναυπλιακός να κάνει κάποιες νίκες και να βγάζουμε και καμιά ανακοίνωση για να κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους.
Μάλιστα,
Είπαμε
Λείπουν πλέον οι άνθρωποι
΄Η μήπως τελικά δεν λείπουν, αλλά απλώς βολευόμαστε με αυτούς που έχουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου