Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Η σωστή φασολάδα και ο γόνος της γνωστής οικογένειας των Βαρβιτσιωτέων

H σωστή φασουλάδα θέλει μούλιασμα των φασολίων αποβραδίς.
Απαιτείται προετοιμασία.
Ο αρπακολλισμός κάμει πάντοτε κακό και η φασολάς νόστιμη αποκλείεται να γίνει.

ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ
Κατέφτασε στο Ναύπλιο, τότε, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, ένας Υπουργός, γόνος της γνωστής οικογενείας των Βαρβιτσιωτέων, που όμως  τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρπακόλλας.
Η άφιξή του στην πόλη μας την κρίσιμη εκείνη προεκλογική περίοδο έγινε προφανώς τη προτροπή (δοτική οι δύο τελευταίες λέξεις) του από πάνω από αυτόν, για να μας πουν για το σπουδαίο έργο που θα γινόταν τότε και που κατάφεραν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ κυριολεχτικά την τελευταία στιγμή. Δεν θα μπορούσε με τίποτα το έργο της εκβάθυνσης να ενταχθεί έτσι στο άρπα κόλλα και χωρίς προετοιμασία,  εάν δεν το προωθούσε παρασκηνιακά ο τότε μεγάλος, ο οποίος, φαίνεται, αναγκάσθηκε να υποκύψει σε πολύ ισχυρότερες αυτού δυνάμεις, αν με εννοείτε, προκειμένου να προωθηθεί το έργο και να ενισχυθεί ο τοπικός δήμαρχος.
Και κορδώθηκαν τότε για το μεγάλο σχέδιο, πιστεύοντας ότι σε μερικούς μήνες από τότε θα είχε γίνει η εκβάθυνση του λιμανιού και θα μπορούσαν να προσεγγίζουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Όμως, όπως η φασολάδα χωρίς μούλιασμα γίνεται άνοστη και άβραστη, έτσι και το ματσα μούλιασμα στο λιμάνι οδήγησε σε τεράστιο φιάσκο. Έμεινε στη μέση το έργο αυτό, που τόσο διαφημίστηκε.
Οι άνθρωποι δεν είχαν καν μελετήσει την σύσταση του βυθού της θάλασσας. Άρχισαν να σκάβουν αλλά δεν ήξεραν τι θα βρουν στο σκάψιμο!!!! Εδώ ένα πηγάδι πας να σκάψεις και ο εργολάβος θα σε προειδοποιήσει.
Τόσο καλά.
Τώρα βέβαια ξεχάστηκαν όλα αυτά και τα παρεπόμενά τους με την ανταπόδοση της προεκλογικής ενίσχυσης, με τις εορτές και τις απονομές στον πρωθυπουργό του τίτλου του επίτιμου δημότη και τις υπερπτήσεις των μαχητικών με τα ηρωικά διαγγέλματα των πιλότων, και την έλευση στην πόλη μας όλων των ενωμοταρχών και ανθυπασπιστών και πολιτευτών και ξεχάστηκαν και οι αντιδράσεις και τα μουντζώματα που αντικατέστησαν την κριτική που έπρεπε να είχε γίνει τότε στον γόνο της οικογενείας των Βαρβιτσιωτέων για τον αρπακολλισμό. Ομως τα μουντζώματα ήσαν πολύ πιο εύκολα από την αντιπαράθεση επί των συγκεκριμένων.

Και σιώπησε για όλα αυτά των τιμών στον Αντώνιο και ο φέρελπις δημοτικός σύμβουλος που τώρα το παίζει επανασυγκρότηση με αρχηγό την Φώφη

Και τώρα κορδώνονται και πάλι για τα σπουδαία που πρόκειται στο μέλλον να κάνουν χωρίς να κοκκινίζουν για τα περασμένα και τις αυταπάτες τους.
Όμως τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση του λιμανιού, αφού διαπίστωσαν τα σφάλματά τους και τις γκάφες τους και ας μην τις παραδέχθηκαν δημόσια, κάτι έκαναν για να τις διορθώσουν. Έτσι αυτή την φορά προχώρησαν σε μια μελέτη για να δουν τι θα σκάψουν. Και ελπίζουμε τώρα ότι σε κάποιον καιρό το έργο θα ολοκληρωθεί. Κάθε ξύπνιος όμως στην πόλη μας μπορεί να αντιληφθεί το πόσο πρόχειρα είχαν γίνει τότε όλα και πόσο οι θριαμβολογίες ήσαν πομφόλυγες

Όμως σε άλλες περιπτώσεις οι τοπικοί πολιτικοί μας, αφού εξήγγειλαν και θριαμβολόγησαν και μετά όταν όλα αποδείχθηκαν τζίφος και φιάσκο στο αποτέλεσμα, τα παράτησαν όλα στην τύχη τους. Και τα χρήματα που δώσαμε οι ιθαγενείς πήγαν στράφι. Θυμάμαι τώρα το Συνεδριακό, το Πανεπιστημιακό campus, την μελέτη για το Τελωνείο, το κτήριο Βίγκα, τις Καπναποθήκες και τόσα άλλα.

Θα σας περιγράψω λοιπόν δύο εμβληματικές περιπτώσεις που απέτυχαν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους και μετά τα άφησαν όλα στην τύχη τους και στον αυτόματο πιλότο

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Φιλοδοξίες. Μεγαλοστομίες.
Ενεργειακή αναβάθμιση. Γεωθερμία.
Τα ανήγγειλαν σε θριαμβευτικούς τόνους λίγο πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην περίπτωση του λιμανιού κατέφτασε ο γόνος των Βαρβιτσιωτέων, με προτροπή του Αντώνη, ο οποίος υπέκυψε και αυτός σε ανώτερη αυτού δύναμη.  Για το Κολυμβητήριο η ενίσχυση ήλθε από τον τότε πράσινο Υπουργό που θέλει να γίνει αρχηγός τώρα.
Και μας είπαν ότι το έργο εγκρίθηκε και ενετάχθη στο πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αλλά μετά ήλθαν οι καινούργιοι και πληροφορηθήκαμε ότι από τα υποψήφια για χρηματοδότηση έργα για εξοικονόμηση ενέργειας η μελέτη για το Κολυμβητήριο πήρε την χαμηλότερη βαθμολογία.
Κάτι ακούω ότι η μελέτη δεν ήταν τόσο κακή, αλλά ότι έγινε παρέμβαση να μην ενταχθεί έργο επειδή το είχε προωθήσει ο κ. Μανιάτης. Δεν ξέρω εάν αυτόν είναι αλήθεια ή ότι η μελέτη και το έργο δεν  είχε τα προαπαιτούμενα για να πάρει υψηλή βαθμολογία.
Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι πέρασαν χρόνια και ζαμάνια και το έργο δεν γίνεται. Και δεν βλέπω κάποιος να ασχολείται πλέον σοβαρά για να υπάρξει κάποια συνέχεια.
Να δούμε δηλαδή που έπασχε  η μελέτη ή που υποτίθεται ότι έπασχε. Να  τροποποιήσουμε πιθανόν κάποια στοιχεία της μελέτης.  Μήπως να δούμε τον διαχωρισμό του Κολυμβητηρίου στα δύο τον χειμώνα μέσω ενός κινούμενου φράγματος; Αλλαγή του εντελώς αρχαίου ηλεκτρολογικομηχανολογικού εξοπλισμού;
Κάποιος ειδικός πρέπει να τα πει όλα αυτά. Αλλά ουδείς τελικά χολοσκάει. Την δουλειά τους την έκαναν προεκλογικά με τα μεγάλα λόγια και κάτι παραπλήσιο θα βρουν και στην επόμενη προεκλογική περίοδο.


ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΑ

Χρόνια φωνάζουμε για την όχληση με τις οσμές που προκαλούν τα πυρηνελεουργεία της περιοχής που λειτουργούν μέσα στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου μετά από παρατάσεις παρατάσεων των αδειών λειτουργίας.
Πριν από 18 ολόκληρους μήνες έγινε στο Κοινοβούλιο και μια απίστευτη ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, από δύο κυβερνητικούς βουλευτές.
Είπαν οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους το εξής: "Στο Ναύπλιο έχει καταγραφεί συχνά έντονο φαινόμενο ατμοσφαιρικής ρύπανσης πηγή της οποίας είναι.... τα πυρηνελουργεία" και συνεχίζουν με το εξής απίστευτο: "Οι εκπομπές αυτές μεταφέρονται στο Ναύπλιο όταν φυσούν βοριάδες και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με την έντονη και δυσάρεστη οσμή τους και δημιουργούν μια πνιγηρή αίσθηση...." Αντιλαμβάνεσθε τι είπαν; Καταλαβαίνετε πόσο πολύ έγραψαν όλους τους λοιπούς, πλην Ναυπλιωτών, Αργολιδείς; : Ερωτούν οι βουλευτές για τη ρύπανση μόνον όταν φυσάει τραμοντάνα και επηρεάζεται μόνον το Ναύπλιο και αδιαφορούν για τη ρύπανση όταν φυσάει Γραίγος ή Απηλιώτης ή Οστρια ή Λίβας, όταν δηλαδή οι οσμές δεν μεταφέρονται στο Ναύπλιο, αλλά στο Αργος ή στο Μέρμπακα ή στην Κίο.
Πέραν όμως από το τραγελαφικόν της ερώτησης που ασχολείται μόνον με τις οσμές που μυρίζουν οι κωλοπλένηδες όταν φυσάει τραμοντάνα ή ο Απάρκτιος κατά την αρχαιοελληνικήν και δεν ενδιαφέρεται για τις μύτες των Πρασάδων και των  Κουτσαϊτών και οι Κουτσαϊτισών, το εκπληκτικό έγκειται και στην απάντηση του Υπουργού στα ερωτήματα των δύο βουλευτών για το εάν οι επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί, εάν έχουν άδεια λειτουργίας και εάν προβλέπεται η μετεγκατάστασή τους.  Σε όλα αυτά λοιπόν τα ερωτήματα ο Υπουργός απάντησε απλώς ότι έχει γίνει έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Και κάπου εκεί τελείωσε το ενδιαφέρον απάντων.
Δεν μας είπαν ποτέ δημόσια τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Δεν απάντησε ο Υπουργός στα υπόλοιπα ερωτήματα.
Και οι Βουλευτές δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω.
Να δούμε τι γίνεται με τις ΖΟΕ και τις παρατάσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Να δημιουργηθούν επιτέλους βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα για να μετεγκατασταθούν οι επιχειρήσεις σε περιοχή με σωστές υποδομές, και να προκαλείται η μικρότερη όχληση.
Να βοηθηθούν με κίνητρα οι εταιρείες αυτές, διότι, παρά τα κοινώς από τον κόσμο θεωρούμενα, η λειτουργία τους βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού αξιοποιούν τον πυρήνα του ελαιοκάρπου, ο οποίος ρυπαίνει εάν παραμείνει στο έδαφος. Και είναι υποχρεωτική η διάθεση του πυρήνα για την λειτουργία των ελαιοτριβείων. Εκτός και εάν αυτό που γουστάρουμε είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα σε μαλάκες άλλης περιοχής, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόβλημα με τα πυρηνελουργεία.

Το θέμα όμως που πραγματεύομαι σε αυτή την ανάρτηση είναι ότι ρίχνουμε κάποιες άσφαιρες βολές για να προκαλέσουμε θόρυβο και να δεχθούμε επάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας και μετά επιτρέπουμε στο σκότος να επικρατήσει, αφού δεν ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τα περαιτέρω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου