Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Εκεί καταντήσαμε. Τέσσερα κανάλια.


Δυστυχώς για την χώρα μας ο κυβερνήτης Παππάς ζει ακόμα στη νεολιθική εποχή. Και για ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία μας σύγχρονοί του είναι οι Κυριάκοι, οι Μαρινάκηδες, οι Αλαφούζοι  οι Κοντομηνάδες και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι με τα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.

Σε όλο τον κόσμο έχουν εισέλθει πλέον στην μεταβιομηχανική εποχή, στην οποία κυριαρχεί ο ψηφιακός κόσμος.
Και εμείς εδώ ακόμα ομιλούμε περί κρατικών αδειών για ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και περί κρατικών καναλιών άνευ παραγωγής νέου προγράμματος, περί περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών καναλιών, περί διαγωνισμού που διεξήχθη μέσα σε φυλακή με κρατουμένους, δεσμοφύλακες, κάμερες ασφαλείας, περί προσφοράς άπειρων ποσών για να ληφθούν οι κενές από ουσία άδειες και θεωρώντας ότι είναι δυνατόν  να κλείσουν τα περισσότερα κανάλια για να παίζουν οι ολίγοι.
Είναι για πολλά γέλια η υπόθεση. Στην εποχή που η πληροφορία διαχέεται με ταχύτητα και παντοιοτρόπως μέσω διαύλων κάθε είδους, την ίδια στιγμή στον απίστευτο Ελληνικό μικρόκοσμό μας, θέλουμε να λειτουργούν τέσσερα κανάλια μόνον. Εποχές Μαρούδα. Όχι του Τόνυ, αλλά του άλλου που ήλεγχε τα κρατικά κανάλια επί εποχής παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ.
Ανεβασμένοι λοιπόν όλοι εμείς στα δένδρα για να φάμε βελανίδια και μετά διαβιούντες τα βράδια στις σπηλιές για να ζεσταθούμε, παρακολουθούμε την γελοιότητα της Καλογριτσιάδας.
Ελληνες: Οι άνθρωποι των σπηλαίων. Έτσι θα μας βλέπουν οι χώρες  που έχουν περάσει στις νέες εποχές της ψηφιακής επικοινωνίας. 

Δεν θα σας ομιλήσω  πολύ για τοπικά θέματα, αν και θα επιχειρήσω κάπου να συνδέσω την ανάρτηση μου αυτή με τα αυτοδιοικητικά για να δικαιολογήσω και τον τίτλο του ιστολογίου μου.

Παρότι παππούς πλέον, προσπαθώ να αφουγκραστώ όχι το τι λέει η καθ΄ημάς παράξενη κοινωνία μας, όπως αδιανόητα μας είπε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, αλλά το τι γίνεται πλέον στην παγκόσμια γήινη γειτονιά μας.

Όλα αυτά  τα περί διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελούν μια τεράστια σαχλαμάρα  των Παππά - Τσίπρα. Και τσίμπησαν οι καναλάρχες και μετά έφαγε το δόλωμα και ο Τσυριάκος και οι άλλοι αντιπολιτευόμενοι και τσακώνονται τώρα στο ανώτατο ακυρωτικό μας δικαστήριο περί όνου σκιάς.

Ακούστε.
Οι νέοι μας, που ήδη κάπως βρίσκονται στο παρόν και  όχι στην ύστερη εποχή του χαλκού, δεν βλέπουν πλέον τα κλασσικά κανάλια της τηλεόρασης. Δεν ακούν ειδήσεις. Ενημερώνονται, όσοι ενημερώνονται, μέσα από άλλες πηγές. Και περί άλλα τυρβάζουν. Ηλεκτρονικά games όπου διακινούνται  απίστευτα ποσά. Χιλιάδες θεατές  παρακολουθούν ζωντανά τους ήρωές τους μπροστά από οθόνες υπολογιστών  να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Απίστευτες διαδικτυακές ταχύτητες. Ενημέρωση και ψυχαγωγία παντού και εσαεί και όχι μπροστά από το χαζοκούτι. Τα e - games παίζονται πλέον κατ΄ αποκλειστικόπτητα από το πολύ μεγάλο αθλητικό δίκτυο των ΗΠΑ.  On demand ταινίες, εκπομπές, σειρές, αθλητικά γεγονότα.
Η υφήλιος περνάει ολοταχώς στη νέα εποχή και ημείς έχουμε μείνει στον Καλογρίτσα και στον Σαββίδη.

Δύο "κωλόπαιδα", φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, έφτιαξαν έναν απλό αποκωδικοποιητή, που με ελάχιστο κόστος και με περισσή ευκολία, αποκωδικοποιεί και μεταφέρει στις οθόνες των τηλεοράσεων όλα τα κανάλια που εκπέμπουν μέσω Digea, αλλά και όλα τα διαδικτυακά κανάλια. Χίλια κανάλια, δέκα χιλιάδες κανάλια. Όσα θέλετε. Όσα τραβάει η ψυχούλα σας. Δωρεάν όλα, εφόσον εκπέμπουν μέσω διαδικτύου. Και εμείς διενεργούμε διαγωνισμούς για άδειες και άλλες μπούρδες, όταν όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται πλέον χωρίς αναλογικό σήμα και χωρίς να απαιτούνται άδειες από τον οποιονδήποτε. Και θα μπορείτε να βλέπετε και τη Μενεγάκη στον Αντέννα ή κάπου αλλού, αλλά και τις σειρές του mega, το οποίο χωρίς προσωπικό και χωρίς ειδήσεις είναι πρώτο σε τηλεθέαση. Και τα ζωντόβολα ομιλούν ακόμα για άδειες συχνοτήτων, ποσά υπέρ του Δημοσίου, περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών σταθμών. Και αυτό το περί αδειών θα έχει ισχύ για όλη την επόμενη δεκαετία. Όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες  και εμείς θα μείνουμε στο ciaο antenna και στις τσαούσες και στο Λάκη που θα εκπέμπει πλέον μέσω Μαρινάκειου ή Σαββίδειου τηλεοπτικού σταθμού.
Το ανέφερα αυτό περί της ευρεσιτεχνίας των νεαρών Ελλήνων φοιτητών και ο νέος που το άκουσε χαμογέλασε με το ρηθέν μου συγκαταβατικά. "Είναι απλά τα πράγματα αυτά ως προς το τεχνολογικό τους σκέλος. Να δεις τι έχει να γίνει τα επόμενα χρόνια.". Η τεχνολογία πλέον προχωρά με άλματα και σκοτώνει όλα όσα γνωρίζαμε. Μπορούμε πλέον να δούμε με ένα χαμηλό κόστος ταινίες και σειρές και αθλητικά γεγονότα στον υπολογιστή μας, το κινητό, το τάμπλετ, την κονσόλα των παιχνιδιών. Σε λίγο θα επιλέγουμε τι θέλουμε να δούμε και θα το βλέπουμε όποια χρονική στιγμή επιθυμούμε. Μπορείς πλέον να δεις  όλα τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς house of cards (έτσι λέγεται;) με μιας. Ολα μαζί τα επεισόδια. Ο Καρανίκας θα επιλέγει να δει Μενεγάκη, κάποιος άλλος μόνον Formula 1 και τίποτα άλλο, οι εραστές του ποδοσφαίρου Αγγλικό και Γερμανικό πρωτάθλημα, οι Ελληνες οπαδοί θα επιλέγουν Ελληνικό πρωτάθλημα με ομάδες με ξένους μόνον παίκτες, άλλοι θα κατεβάζουν όποιο βιβλίο θέλουν να το διαβάσουν όποια στιγμή γουστάρουν, οι πορωμένοι νέοι θα παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, εγώ θα επιλέγω ταξιδιωτικές εκπομπές και περιηγήσεις στα απίθανα μέρη της υφηλίου που δεν θα μπορέσω ποτέ να τα επισκεφθώ. Ήδη οι νέες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένο από κατασκευής το Netflix. Και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι συνδρομητές του νέου αυτού επικοινωνιακού γίγαντα. Και όλα αυτά είναι μόνον η αρχή.  Λένε, ότι πολύ σύντομα θα βλέπουμε ολογράμματα και θα βρισκόμαστε μέσα σε  μια εικονική πραγματικότητα ενός άλλου κόσμου. Και ο Παππάς επιμένει στα τέσσερα κανάλια. Πόση ηλιθιότητα θεέ μου!!
Όλοι προχωρούν και εμείς μένουμε προσκολλημένοι στα Τούρκικα χαζοσήριαλ.
Οι τζίροι του θεάματος και του ψηφιακού κόσμου είναι σήμερα τεράστιοι και θα εκτοξευθούν σε απίστευτα ύψη τα επόμενα έτη. Και την ίδια στιγμή ο Σαββίδης θα κάνει μεταγραφή τον Παπαδάκη.
Μάλλον θα χάσουμε ως Ελληνες και αυτό το τραίνο της νέας εποχής. Δεν δημιουργήσαμε αστική τάξη όταν έπρεπε, χάσαμε την επανάσταση της αγροτικής παραγωγής με τις νέες δυνατότητες που προσέφερε η τεχνολογία, μείναμε πολύ πίσω κατά τη βιομηχανική εποχή, αδρανήσαμε, παρά τις δυνατότητές μας,ώστε να παίξουμε ένα ρόλο κατά την εποχή της υψηλής τεχνολογίας, θα κοιτάμε σαν χαζοί τους άλλους που αυτοί θα πηγαίνουν με χίλια στην ψηφιακή εποχή, ενώ εμείς ανεβασμένοι στο τούρκικο γαϊδαράκο μας θα τσακωνόμαστε περί συνταγματικότητας ή μη των τεσσάρων καναλιών.
Γέρων εγώ επιχειρώ να αντιληφθώ. Όμως μας κυβερνούν κανονικοί σταλίνες και σταλίνοβες που η μόνη τους έννοια είναι η επιχείρηση περιορισμού της διάδοσης της πληροφορίας και το ρίξιμο του φταιξίματος των αλλεπάλληλων ηττών που υφιστάμεθα ως χώρα στα εξιλαστήρια θύματα (π.χ. Βαρουφάκη).
Και βέβαια η ψηφιακή εποχή θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο και στα τοπικά πράγματα.  Να ακούγονται οι απόψεις για τα αυτοδιοικητικά θέματα. Να  δημιουργηθεί αμφίδρομη επικοινωνία με τους δημότες. Να επιλύονται προβλήματα με την ενεργοποίηση του πολίτη έστω και μέσω των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Ημείς όμως τέσσερις άδειες. Και μία ΕΡΤ με τέσσερα κανάλια και ένα σωρό ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργεί για να προσφέρει μόνον και αποκλειστικά στους πελάτες - ψηφοφόρους και πελάτες - εργαζόμενους. Και ουδείς πολιτικός τολμά να πει το παραμικρό για την αχρηστίλα των κρατικών καναλιών. Μία ΕΡΤ άνευ προγράμματος. Εκεί καταντήσαμε. Και με τέσσερα ιδιωτικά κανάλια της παλαιολολιθικής εποχής. Το χωράει ο νούς σας; Τέσσερα κανάλια στη σημερινή εποχή των τεράστιων ψηφιακών δυνατοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου