Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Κουραμπιέδες και σαχλαμάρηδες


Κουραμπιέδες και σαχλαμάρηδες
Αυτές είναι οι μέγιστες βρισιές που μου επιτρέπει ο εαυτός μου να εκστομίσω. Από βιβλίο του Θεοτοκά τις ξεσήκωσα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρούν ως υπαίτιους της κρίσης και της δυστυχίας τους  τον διεθνή σιωνισμό και την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τα σαράντα χρόνια της πασοκονεοδημοκρατίας, τον "ηλίθιο Γιωργάκη"(σε εισαγωγικά το βάζω), τον "ψεύτη Αλέξη" (σε εισαγωγικά το βάζω),  τον αμίλητο Βούδα της Ραφήνας (δεν βάζω εισαγωγικά), τα τρίγωνα της αμαρτίας και της διαπλοκής, τον λαϊκιστή Ανδρέα κλπ.
Εγώ επί έτη πολλά ισχυρίζομαι ότι η οικονομική κρίση της χώρας είναι απότοκη της πολιτιστικής, της κοινωνικής, της σεξουαλικής κρίσης και της έλλειψης των αξιών στη ζωή μας.
Σήμερα τροποποιώ ολίγον το σκεφτικό μου και θα σας πω ότι όλη αυτή η κακοδαιμονία μας οφείλεται κατά βάσιν στο ξερό μας το κεφάλι. Η Ελληνική κρίση είναι κατ΄ουσίαν αντικείμενο της μελέτης της επιστήμης της κοινωνικής ψυχολογίας και ουχί των οικονομικών.
Έχουμε υποστεί μία ομαδική παράκρουση και δεν δυνάμεθα να αναλάβουμε την οποιαδήποτε ευθύνη. Ακόμα και το παιδάκι που κάνει μια αθώα σκανδαλιά νοιώθει κάποιες ενοχούλες και κοκκινίζει το μαγουλάκι του. Εδώ εμείς ποτέ δεν φταίμε για όσα πράττουμε ή για τις επιλογές μας. Και θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό να μας κυβερνούν σήμερα αυτoί οι τύποι του βαθέος πασοκισμού και καραμανλισμού, αυτά τα  παχύδερμα, που ήσαν στη πρώτη γραμμή της εξουσίας επί ΠΑΣΟΚ και επί  νουδού και οι οποίοι  με στόμφο  καταφέρονται σήμερα ανερυθρίαστα κατά των σαράντα ετών της μεταπολίτευσης, δηλαδή κατά των δικών τους επιλογών και πραχτικών!!!  Και όταν αναγράφω τη λέξη "παχύδερμο", δεν αναφέρομαι στον φυσικό όγκο που καταλαμβάνουν στους τηλεοπτικούς θαλάμους, όταν μας λένε τα τόσα απίστευτα, ουδέ και στο βάρος τους, αλλά αποκλειστικά και μόνον στο παχύ και σκληρό δέρμα που  περικλείει την ουσία του εγκεφάλου τους, από την οποία απορρέουν τα συναισθήματα και οι τύψεις και οι αισχύνες.

Κουραμπιέδες και σαχλαμάρηδες και εγώ γλυκανάλατος μελομακάρονος που τους υποστήριξα και τους ψήφισα τόσες φορές. Δεν αναφέρομαι βέβαια στους πασόκους και τους νεοδημοκράτες που με απωθούσαν παλαιόθεν, ουδέ και στους συριζέους που τους ψήφισα μόνον τότε που δεν μπήκαν στη βουλή, αλλά σε αυτούς τους αυτοαποκαλούμενους "πράσινους" και "οικολόγους".

Ένα όμορφο πρωινό πριν από λίγες μέρες  οι άνθρωποι ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάταξη για την ένταξη των  εταιριών διαχείρισης των υδάτων στο υπερταμείο για τα επόμενα ενενήκοντα εννέα έτη και το ίδιο απόγιομα πήραν την απειλή τους πίσω γιομάτοι σορόπια για την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν. Κουραμπιέδες και σαχλαμάρηδες. Σαν το λαγό που φοβέριζε το λιοντάρι μέσα στο δάσος. Λέμε και καμιά σαχλαμάρα για να περνάει η ώρα.
Νταξ. Δεν ανέμενα κάτι τις  το συγκλονιστικό και επαναστατικό από τους κουραμπιέδες που ψήφιζα. Αλλά τουλάχιστον θα ηδύναντο, αντί για φοβέρες και μεγάλα λόγια, να θέσουν ορισμένα ζητήματα για τον τρόπο διαχείρισης του πιο πολύτιμου για την ζωή μας αγαθού που είναι το ύδωρ, τόσον το πόσιμο, όσον και αυτό που προορίζεται για την άρδευση των χωραφιών αλλά και για τις υπόλοιπες χρήσεις.
Να αποφασισθούν οι φορείς διαχείρισης των πηγών, των ποταμιών και των λιμνών και οι διαδικασίες άντλησης νερών. Να προστατευθούν οι πηγές. Να ενισχυθεί η στάγδην άρδευση στις καλλιέργειες. Να παύσει η ασυδοσία. Να δημιουργηθούν. όπου είναι δυνατόν, εναλλακτικά δίκτυα για το πότισμα πρασίνου στις πόλεις και για χρήσεις πέραν της πόσης, του πλυσίματος και του μαγειρέματος (π.χ, νερό για καζανάκια, για το πλύσιμο αυτοκινήτων). Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, πολύ περισσότερα να σχεδιασθούν για το  μέλλον.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το δικό μας ζήτημα  με τις πηγές της Λέρνας και της Αμυμώνης και του Αναβάλου. Είναι παλαβό να  πηγάζει στις πηγές που προορίζονται για ύδρευση εξαιρετικό και ασφαλέστατο  ύδωρ και τελικά σχεδόν οι πάντες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, διότι οι αγωγοί είναι διάτρητοι, η πληροφόρηση ελλιπής,  Είναι μουρλό κάποιοι να αρδεύουν τα χωράφια τους αντλώντας από τις φλέβες της Λέρνας και εκμεταλλευόμενοι το εξαιρετικό νερό, ενώ ο Ανάβαλος περνάει δίπλα και μπορούν να ποτίζουν από εκεί. Είναι παράλογο να επιτρέπουμε σε καιρούς ξηρασίας την θάλασσα να εισχωρεί στις πηγές και να μην κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή το παραμικρό.  Αποτελεί φρενοβλάβεια να  αντλεί ο κάθε Δήμος χωριστά με δικές του αντλίες με ανεξέλεγκτο τρόπο από τις πηγές. Πρέπει να είμαστε φεγγαριασμένοι να μην έχουμε τοποθετήσει στη Λέρνα τα συστήματα αυτά που εξασφαλίζουν την σταθερή καλή ποιότητα του νερού. Είναι τρελό να έχουν γίνει τόσα και τόσα έργα σε όλη την περιοχή που αφορούν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και να επιτρέπουμε ακόμα τη λειτουργία βόθρων στην περιοχή των πηγών. Το πρώτο έργο με δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό θα έπρεπε να είχε γίνει στους Μύλους.  Είμαστε αλλοπαρμένοι να μην έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα διαχείρισης του Αναβάλου. Αγαπητοί μου κουραμπιέδες και σαχλαμάρηδες το πρώτο πράγμα που θα μπορούσατε να είχατε κάνει και καμία τρόικα δεν σας το απαγορεύει  είναι έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδάτων, ώστε να μην πράττει ο καθείς ό.τι γουστάρει ξκαι να αρχίσουν να δρομολογούνται όλα τα αυτονόητα που λέω παραπάνω.  Διότι εάν βασιστούμε στους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών στην περιοχή μας..... Αφήστε το καλύτερα να μην μπλέξω στο άρθρο αυτό και με αυτές.Ειδικά η δημοτική αρχή του Ναυπλίου, δυστυχώς είναι υπεράνω οιασδήποτε κριτικής, ως ολότελα άχρηστης και αδύναμης να πράξει το παραμικρό.

Με τον ίδιο τρόπο τα σκατώσατε αγαπητοί συγκυβερνώντες  και με το έτερο μεγάλο θέμα που αφορά το περιβάλλον. Με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Στην αρχή μας είπατε  ότι θα βάλετε οριστικά  τέρμα στις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Επομένως ότι το σχέδιο της Περιφέρειας θα πήγαινε περίπατο. Μετά μας είπαν ότι κάθε Δήμος θα διαχειρισθεί μόνος του και χωριστά τα σκουπίδια του και η λύση θα ήταν μόνον  με ανακύκλωση και χωρίς χώρους εναπόθεσης των υπολειμμάτων, ωσάν αυτό να ήταν δυνατόν. Τζίφος και σαχλαμάρες και επ΄ αυτού. Καμία πρόνοια για νέες μεθόδους διαχείρισης, για ίδρυση ΧΥΤΥ, για αύξηση της ανακύκλωσης.
Και τελικά το διυπουργικό εγκρίνει το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Ουδείς έβαλε κάτω τα δεδομένα και ποιες παράμετροι θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Για να μην γίνει ο σταθμός συγκέντρωσης των απορριμμάτων δίπλα στον Αργολικό κόλπο.
Για να μειωθούν τα έξοδα.
Για να επιτρέπεται η ανακύκλωση και να μην τιμωρείται ο πολίτης που είναι ευαίσθητος και ανακυκλώνει. Για μια νέα συμφωνία που η ανακύκλωση θα σημαίνει και οικονομικό όφελος για τον πολίτη. Για να ξεκινήσει κάποτε και στην χώρα μας η ανακύκλωση στην πηγή, που διαμορφώνει συνειδήσεις ενός άλλου καταναλωτικού προτύπου. Τίποτα από αυτά δεν κάνατε. Ούτε τα απλά που δεν απαιτούν κονδύλια, για να μην είναι εμπόδιο στην υλοποίησή τους η παραπαίουσα οικονομία
Και τώρα τσακώνονται οι δήμαρχοι μεταξύ τους.
Και κορδώνονται μέσα στους διαδημοτικούς καυγάδες και όλοι αγωνίζονται "υπέρ των δημοτών". Όμως τα σκουπίδια συνεχίζουν να οδηγούνται και να θάβονται  στην Καραθώνα, χωρίς να υπάρχει στο προσεχές μέλλον κάποια προοπτική να λυθεί το θέμα.
Και στην εξουσία είναι οι κουραμπιέδες. που τους στήριξα τόσες φορές
Εγώ φταίω. Ουδείς άλλος.
Πότε θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν και άλλοι τις ευθύνες τους μπας και κάποτε ανοίξει μια χαραμάδα  για να ξεπεράσουμε την πολύπλευρη κρίση;
Ποτέ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου