Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ενας sui generis πολίτης ανάμεσα σε έναν περίεργο λαό που ζει σε μια παράξενη χώρα.


Δεν μου αρέσουν τα "αντί" στους τίτλους. Αντικομμουνιστής, αντιφασίστας, αντιεφεε (που την θυμήθηκα;), αντιολυμπιακός, αντιαμερικάνος. Αν όμως είμαι και εγώ κάτι "αντί", αυτό είναι ο αντιπασοκισμός μου.
Άραγε να μην εκστομίσω σήμερα την άποψή μου ότι είμαστε ένας πολύ παράξενος λαός που επιθυμεί να αυτοκτονήσει; Και ότι  οι αυτοκτονικές του διαθέσεις οφείλονται στην επί δεκαετίες πασοκική διακυβέρνηση, που συνεχίζεται και σήμερα με αμείωτη ένταση;
Είναι τα πολύ απλά καθημερινά πράγματα που αποδεικνύουν τα αδιέξοδά μας και την καταστροφή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή..

Οι οπαδοί των ομάδων κάνουν ντου στα γήπεδα και γίνεται το έλα να δεις. Γης μαδιάμ. Και μετά  οι διάφοροι συνέλληνες κάθονται και ξεκατινιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εάν το χέρι του Καπίνο ήταν προτεταμένο ή μη, όταν έπεσε μέσα στην περιοχή κάποιος ξένος παίκτης που παίζει στο ΠΑΟΚ, τον οποίον ουδείς θα θυμάται μετά από μερικά έτη.  Και η Πανιωνάρα που κατέβηκε χθες στην Κρήτη με 15 Ελληνες στους 16 υποστηρίζεται από ελάχιστους, Περίεργα πράγματα, μυστήρια αντικείμενα. Να υποστηρίζουμε μετά μανίας μία ομάδα με υπόδικο πρόεδρο, στην οποία ευτυχώς που παίζει εκεί και ο Φορτούνης για να λέμε ότι είναι Ελληνική. Πειραιώτικη βεβαίως δεν είναι.

Είμαστε μια παράξενη χώρα με περίεργες μοναδικότητες που δεν συναντάς σε κανένα άλλο σημείο της υφηλίου. Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης και ο Καμμένος και οι άλλοι δίνουν συνέντευξη στην τηλεόραση στον χειρότερο "δημοσιογράφο" έβερ, σε έναν δεξιό που το παίζει αντίσταση και αντιμνημόνιο, και όλα αυτά γίνονται στις δύο ή ώρα και τρεις τα ξημερώματα.  Μόνον εγώ νοιώθω σε αυτή την παράξενη χώρα βαθύτατα προσβεβλημένος; Ουδείς ουρλιάζει μαζί μου για την περιφρόνηση που δείχνουν οι μάγκες αυτοί προς τους εργαζόμενους που πρέπει να σηκωθούν στις έξη και τις επτά η ώρα το πρωί για εργασία; Για τον επιούσιο ξυπνάνε που να πάρει ο διάολος.

Επί δεκαετίες βρίσκεται στην εξουσία, κάποτε ως βουλευτής και τώρα ως υπερυπουργός αυτός ο άθλιος Πασόκος. Και δηλώνει ανερυθρίαστα ότι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι καλό είναι που βγαίνουν στο δρόμο για να  διαμαρτυρηθούν, διότι έτσι θα χάσουν κανα κιλό. Και σε αυτήν την περίεργη χώρα που ζούμε, αυτό το απαίσιο Κουρούμπλειον ρητό, που είναι φρικαλέο ακόμα και ως αστειάκι, αφού προσβάλει  όλους τους νέους επιστήμονες που βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Α να χαθεί και αυτός και όλο το σύστημα που τον συντήρησε στην εξουσία τόσα χρόνια. Και μας έρχεται τώρα και κατηγορεί τους τέως συντρόφους του για τις πολιτικές των τελευταίων 20 ετών. Φρικαλεότητα, φαιδρότητα,  φρικωδία, παλαβομάρα, εαυτουλισμός. Το ζήτημα είναι ότι τον ανέχονται οι περίεργοι κάτοικοι αυτής της χώρας.

Ο σοβαρός στην υπόθεση ήταν αυτός που κάθε Παρασκευή μας έλεγε ότι η διαπραγμάτευση κλείνει την επόμενη Δευτέρα, εκτός από μία Παρασκευή που μας είπε ότι επέρχεται συμφωνία χωρίς μνημόνιο την επόμενη Τετάρτη που ήταν Μεγάλη Τετάρτη (έχει πει και αυτό το γελοίο) και τελικά, ως εικός, φτάσανε μια Δευτέρα να κλείσουνε τις Τράπεζες. Και πριν από μπόλικους μήνες μας είπε ο ίδιος ο σοβαρός, καθηγητής πανεπιστημίου και ετούτος όπως και ο άλλος, ότι τα capital controls, θα τελειώσουν τέλος του Δεκέμβρη του 15, όταν θα έχουν ανακεφαλαιωθεί οι τράπεζες. Τελικά είμαστε πολύ μα πολύ παράξενοι που θεωρούμε σοβαρό τον άνθρωπο αυτό, που τον έχουμε ορίσει να διευθύνει τα της ανάπτυξης της χώρας.

Έχω αρκετούς φίλους μηχανικούς που έχουν πληρώσει σεβαστά ποσά στο Ταμείο τους το ΤΣΜΕΔΕ. Και ουδείς σήμερα εξοργίζεται με την καραμπινάτη αυτή περίπτωση που ενορχήστρωσε ο άλλους πασόκος υπουργός με την Τράπεζα Αττικής. Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δεν ιδρώνει ο Σπίρτζης και δεν εξοργίζονται οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο. Παράξενη χώρα, μυστήριοι μηχανικοί. Και των θετικών επιστημών οι άνθρωποι.Μπορούν να μετρήσουν τα χρήματα που εξαερώθηκαν. Δεν χολοσκάνε;

Η επικεφαλής της Ελληνικής Δικαιοσύνης μηνύει έναν σπουδαίο Πανεπιστημιακό δάσκαλο, που δίδαξε γενιές νομικών  την ελευθερία του λόγου και ζητάει να πάει φυλακή ο άνθρωπος διότι εξέφρασε την άποψή του και συμπεριέλαβε στο κείμενό του εκφράσεις για τις οποίες διδάσκει ότι είναι επιτρεπτές για την άσκηση της κριτικής. Σκεφτείτε το. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εγκαλεί έναν σπουδαίο Συνταγματολόγο διότι την είπε πολιτικάντισσα, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια απέστελνε ένα πολιτικό κείμενο στους ομολόγους της. Και το έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα. Ομως δεν μας πληροφόρησε τι της απάντησαν οι αποδέκτες της επιστολής της. Τι άλλο θα ακούσουμε και θα ζήσουμε; Και ποιος υφιστάμενός της δικαστής θα δικάσει την υπόθεση; Δεν νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο σε  δημοκρατική χώρα. Τουρκία είμαστε τελικά. Εκεί 2000 άνθρωποι θα δικασθούν για εξύβριση του Ερντογάν. Τουρκία και Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή κάποιοι λίγοι υφιστάμενοι της κυρίας Προέδρου δικαστές κάνουν δύο και τρία χρόνια να βγάλουν αποφάσεις. Μετά λόγου γνώσεως σας τα λέω αυτά. Εδώ στα Δικαστήρια Ναυπλίου συμβαίνουν αυτά για να συνενοούμαστε δηλαδή. Φαντασθείτε λοιπόν έναν επενδυτή να θέλει να βάλει χρήματα στην περιοχή μας και να θέλει να κάνει επένδυση που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Εάν είναι σοβαρός θα ρωτήσει δύο πράγματα. Τι φόρους θα πληρώσει και πως θα βρει το δίκιο του στα Δικαστήρια εάν υπάρξει κάποια διαφορά. Αφήστε το πρώτο για τους φόρους. Εάν ρωτήσει λοιπόν ο υποψήφιος σοβαρός επενδυτής έναν δικηγόρο της περιοχής μας για το  σε πόσο καιρό θα εκδοθεί μια απόφαση δικαστηρίου, τι απάντηση θα λάβει; Ουδείς πολυασχολείται με το σημαντικό αυτό θέμα. Να κάνουμε εγκλήσεις (μηνύσεις) σε συνταγματολόγους ξέρουμε. Δεν σωζόμαστε φίλοι μου.

Μάλλον τα έχουμε παίξει ως λαός. Βρίζουμε με τα χειρότερα λόγια τον Γιώργο Παπανδρέου για εκείνο το σύνθημά του "λεφτά υπάρχουν", που ήταν επινόησης της Λούκας και μετά ψηφίζουμε αυτούς που είπαν με άλλα λόγια το "λεφτά υπάρχουν" εις τον κύβο και δίνουμε στη Λούκα, ίσως μία από τις πιο σημαντικές θέσεις, αυτή της Διοικήτριας της Εθνικής Τράπεζας και της Προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Και τι μας λέει αυτή η τύπισσα που ουσιαστικά κατέστρεψε το τυπικό ΠΑΣΟΚ; Ότι την επόμενη τριετία θα επιστρέψουν τα χρήματα που έφυγαν από τις Τράπεζες!!! Απίστευτο. Με αυτές τις παραδοχές θα οδεύσει η χώρα; Αφήστε τα. Αυτοί είμαστε.  Εκστομίζουν τεράστιες παλαβομάρες, αλλά ουδείς συγκινείται από αυτές. Αρσένηδες μας κυβερνάνε ακόμα.

Ουφφφ!!!! Μια εισαγωγή ήθελα να κάνω στο κύριο θέμα και μου ερχόντουσαν το ένα πίσω από το άλλο όλα αυτά του τσίρκου που μας έχει καθήσει στην τζεφαλή μας. Και όταν λέω τσίρκο μάλλον επιεικής είμαι διότι οι άνθρωποι του τσίρκου έχουν κάποιες  ιδιαίτερες ικανότητες.
Λοιπόν. Μέσα σε αυτήν τη παράξενη χώρα με τον περίεργο λαό, υπάρχει και κάποιος που τους ξεπερνάει όλους σε παραξενιά. Είναι ένα sui generis άτομο που ενώ έχει την βεβαιότητα ότι επέρχεται η καταστροφή της ίδια στιγμή λόγω της ιδιαιτερότητάς του κάνει σκέψεις για άλλου είδους καταστάσεις και δράσεις στον τόπο του. Ναι,  με αυτά τα δεδομένα και αυτό το πολιτικό προσωπικό και όμως ονειρεύεται.

Ακούστε.
Τι μας κατέστρεψε;
Η Πασοκίστικη λογική που αποτυπώνεται στα συνθήματα, "δώσε και σε εμένα  μπάρμπα", "κόμμα των μη προνομιούχων, που όλοι ένιωθαν τους εαυτούς τους, σαν μη προνομιούχους σε σχέση με κάποιον άλλον μεγαλύτερο από αυτούς και οι τοπικοί μαικήνες ένοιωθαν μη προνομιούχοι σε σχέση με τον Ροκφέλλερ και το σύνθημα "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά"
Αυτά επικράτησαν επί δεκαετίες. Αυτές οι πασοκίστικες λογικές κυριαρχούν και σήμερα. Το πως θα την βγάλουμε πέρα μέσα από τον επαρχιωτισμό μας. Ουδείς σχεδιάζει για το πως θα ανοίξουμε τα φτερά μας. Για το πως θα μεγαλώσουμε την πίτα, θα αναπτυχθεί η Ελληνική οικονομία και θα δοθούν νέες καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Φώναξαν οι σημερινοί τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και έκαναν και ερωτήσεις για την αργοπορία απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες των τελών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ίδια έλεγαν κατά των "Σαμαροβενιζέλων" και οι Συριζαίοι όταν αυτοί ήσαν στην αντιπολίτευση. Και άκουσα ότι τελικά  δόθηκαν τα ποσά. Και θα πανηγυρίζουν οι Συριζαίοι, όπως πανηγύριζαν οι "Σαμαραβενιζελαίοι", όταν και επί εποχή τους δόθηκαν τα χρήματα. Νταξ. Όλοι ευτυχείς. Και τα ψηφαλάκια θα εξασφαλισθούν στο Χέλι, τον Αχλαδόκαμπο και τα άλλα ορεινά χωριά. Και διαβάζω και τα γραπτά του δημοτικού συμβούλου από το Χέλι να φχαριστεί προσωπικά Τατουλοχειβιδοπουλοκωστούρους, διότι δόθηκαν κάποια χρήματα για επισκευές στο δρόμο Λιμνών-Χελίου- Αγγελοκάστρου. Αυτά είναι. Αντί να υπάρχουν κριτήρια και λογικές για το που θα δοθούν τα χρήματα και ποιες είναι οι προτεραιότητες, φχαριστούμε τα πρόσωπα. Και ενώ όλα αυτά γίνονται μέσα στην επαρχιώτικη λογική μας, υπάρχει και ο περίεργος που ονειρεύεται άλλα πράγματα και άλλες δράσεις. Για αναβάθμιση με τα χρήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικά των ορεινών περιοχών. Με δράσεις για την αύξηση της τοπικής παραγωγής και την καλυτέρευση της ποιότητας και της συσκευασίας των προϊόντων. Με καλυτέρευση των σχολειών. Με δημόσια κτήρια. Με  τοπικούς σταθμούς  παραγωγής ενέργειας από κτηνοτροφικά υπολείμματα. Έχουν γίνει όλα αυτά σε άλλες περιοχές. Δεν τα εξάγει ο περίεργος από την κοιλιά του. Αυτά θα ήσαν η λύση. Τίποτε άλλο. Για μεγάλωμα της πίτας, αύξηση των εισοδημάτων των κατοίκων των περιοχών, για μηδενική ανεργία, για προσέλκυση και νέων κατοίκων και αύξηση του πληθυσμού, για να βρουν εκεί κάποιες δουλειές οι πρόσφυγες, τους οποίους υποχρεωτικά πρέπει να υποδεχθούμε.

Ονειρεύεται ο sui generis ότι κάποτε θα εκμεταλλευθούμε τα δίκτυα που χρυσοπληρώσαμε. Πολλά εκατομμύρια δόθηκαν για το τραίνο, που τώρα είναι απαραίτητο για μεταφορές προσώπων και αγαθών. Τώρα σε περίοδο κρίσης. Και υποσχέθηκαν οι ιθύνοντες συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του σιδηρόδρομου στην περιοχή μας, αλλά..... Πάπαλα.
Και δημιουργήθηκε και δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά μία δεκάδα ατόμων φώναξε και το δίκτυο αντί να διέλθει ανάμεσα στο Αργος και στο Ναύπλιο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, πήγε στα βουνά. Και φυσικό αέριο δεν θα αποκτήσουμε τα επόμενα χρόνια. Και οι ευθύνες για αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Έχουν ονοματεπώνυμο: Γιάννης Μανιάτης. Και έτσι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στερούνται φτηνής ενέργειας. Και δεν υπάρχει το  κίνητρο  αυτό για επενδύσεις στην περιοχή μας. Και δεν έχουμε και τραίνο για τις μεταφορές.
Και κάποτε ο Υπουργός αποφάσισε και πολύ σωστά να προωθήσει το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κατ΄οίκον. Και τότε του κάναμε μια βελτιωτική πρόταση. Να δοθεί προτεραιότητα στα διατηρητέα κτήρια. Για πολλούς λόγους. Ας μην τους αναλύσω εδώ. Πάντως για να πάει μπροστά ένας τόπος χρειάζεται σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικά κέντρα με κατοίκους. Οχι έρημα και σκηνικά.  Δεν έχουμε και πολλά ιστορικά κέντρα στην χώρα μας. Τα διέλυσε ο Καραμανλισμός,  η άλλη μεγάλη μάστιγα πλην του Πασοκισμού.   Και δεν το έκανε ο τότε υπουργός, αυτό που του προτείναμε. Και χάθηκε μια ευκαιρία. Και δόθηκαν τα χρήματα στις φρικωδίες των πολυκατοικιών του 80.
Δεν πάει έτσι μπροστά ο τόπος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου