Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δεύτερος Ελληνικός Μαραθώνιος Ναυπλίου



Γνωρίζω ότι όλοι είστε ικανοποιημένοι  (δεν ξέρω βέβαια για τον εξαντλημένο που φαίνεται στην φωτογραφία) με τη σημερινή  μέρα στο Ναύπλιο με τον μαραθώνιο δρόμο και δεν θα περιμένατε κριτική.
Τι να κάνω; Έτσι είμαι εγώ και το ιστολόγιό μου.

Ήταν λοιπόν μια ακόμα εξαιρετική μέρα  για το Ναύπλιο.
Ηλιόλουστη.
Το παραδοσιακό τμήμα του Ναυπλίου, χωρίς οχήματα.
Τα καφενεία γεμάτα με ανθρώπους χαρωπούς, χωρίς γκρίνιες.
Το Σάββατο το βράδυ είχαμε μία οιονεί "λευκή νύχτα" με τα καταστήματα ανοιχτά (δυστυχώς κάποιοι αντιδρούν ακόμα και στα αυτονόητα, όπως οι κινήσεις για την τόνωση της χειμαζόμενης αγοράς των μικροκαταστημάτων).
Και χιλιάδες κόσμου έτρεξαν και το χάρηκαν.
Οπωσδήποτε οι διοργανωτές αξίζουν συγχαρητηρίων.

Αλλά για να είμαι συνεπής είμαι αναγκασμένος να εκφράσω και τον έμφυτο αιρετισμό μου.
Καλός ο Μαραθώνιος. Ανάσα και για τις επιχειρήσεις στο Ναύπλιο οι χιλιάδες σημερινοί επισκέπτες του, αλλά, φαίνεται, ότι δεν έχουμε το κουράγιο, την θέληση, την όρεξη να κάμουμε το ένα βήμα παραπάνω.
Μας διαβεβαίωσαν πέρσι ότι ο πρώτος Μαραθώνιος θα ήταν δοκιμαστικός για Ελληνες για να μετεξελιχθεί από φέτος σε διεθνή.
Δυστυχώς δεν ανοίξαμε τα φτερά μας.
Είχα γράψει (εδώ) την προηγούμενη χρονιά ότι για να δώσουμε το κίνητρο σε ένα πολύ μικρό μέρος από τα εκατομμύρια των Γιαπωνέζων, Κινέζων, Εγγλέζων, Αυστραλών, Ιταλών, Αμερικάνων και άλλων χλωμών, μελαμψών, κιτρίνων και μαύρων που ασχολούνται με τον Μαραθώνιο δρόμο, να συμμετάσχουν στο μαραθώνιο του Ναυπλίου θα πρέπει  να κάνουμε κάτι το εξαιρετικό που θα τους παρακινήσει να καταφθάσουν στην πόλη μας. Και  τα δεδομένα τα έχουμε εδώ μπροστά μας. Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου θα μπορούσε να είναι ένα πέρασμα μέσα από ιστορία αιώνων. Εμείς εδώ διαθέτουμε τις Μυκήνες, το Ηραίο και την Τίρυνθα, και ακόμα μία πόλη με συνεχή κατοίκηση χιλιάδων ετών και μία άλλη πόλη πρωτεύουσα επαρχιών δύο μεγάλων αυτοκρατοριών και ενός σπουδαίου κράτους (της Βενετικής, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Ελληνικού κράτους) Εδώ έγιναν κάποιοι από τους άθλους του Ηρακλή, που τόσο συγκινούν τους πάντες ανά τον κόσμο. Με εκκίνηση την Πύλη των Λεόντων και τερματισμό την πόλη μας και μετάλλια για κάθε  δρομέα που να απεικονίζουν τον Αγαμέμνονα, η δυνητική  διεθνής ελκυστικότητα του μαραθωνίου του Ναυπλίου θα ήταν δεδομένη.
Κάποιοι επέλεξαν το να προσφέρουμε στους δρομείς την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του Ναυπλίου. Αφετηρία Ναύπλιο-Τερματισμός Ναύπλιο.
Ελκυστική διαδρομή  αυτή για όλους τους Ελληνες που μαγεύονται με το Ναύπλιο.
Τι να προσφέρει όμως ένας τέτοιος Μαραθώνιος στα εκατομμύρια των ξένων , που μπορούν να ταξιδέψουν σε όλες αυτές τις πανέμορφες  πόλεις με τα ιστορικά κέντρα που διοργανώνουν εκπληκτικούς μαραθωνίους δρόμους;
Γιατί να έλθουν όλοι αυτοί στο Ναύπλιο; Αληθινά πιστεύετε ότι γνωρίζουν οι ξένοι που πέφτει το Ναύπλιο;
Ας ξεφύγουμε κάποτε από τον μικρόκοσμό μας και τον αυτισμό μας και ας δούμε τους μεγάλους ορίζοντες. Ας σταματήσουμε να ομφαλοσκοπούμε.
Ανάσα ήταν (πραγματική και όχι μόνον  αξιοπρέπειας) για τις επιχειρήσεις που αργοσβήνουν η σημερινή όμορφη γιορτή του αθλητισμού, αλλά  δεν θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον, να είχαμε σήμερα εδώ τρεις τέσσερες χιλιάδες δρομείς απ΄όλο τον κόσμο, με τετραήμερα και εβδομαδιαία ταξίδια; Και τώρα βραδάκι που γράφω αυτές τις σκέψεις μου για κάντε μια βόλτα από τα καταστήματα.  Ψυχή πετούμενη. Αυτό θέλουμε ή το άλλο το μεγάλο, το πιο σπουδαίο;
Μία από τα ίδια προβλέπονται και εφέτος για το άλλο μεγάλο γεγονός της πόλης μας. Το μουσικό φεστιβάλ κλασσικής μουσικής του Ιουνίου.


(Η φωτογραφία πάνω-πάνω είναι του φίλου Σπύρου Κατσίγιαννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου