Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Συνέβη και αυτό. Οι αδιάφοροι υπερψήφισαν τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ναυπλιέων

Γνωρίζω άριστα αυτά που συμβαίνουν και πόσο ντεμοντέ τυγχάνω, ασχολούμενος με θέματα "ξεπερασμένα".
Πριν από επτά μόλις μήνες όλοι  με μανία ασχολούντο με τα δημοτικά πράγματα, με υποσχέσεις και δήθεν προσδοκίες ανατροπών των τοπικών  πολιτικών και των προσώπων. Κάποιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους υπερεπαναστάτες, επειδή δήλωναν «αριστεροί» και τους αντιπάλους τους συμβιβασμένους και μνημονιακούς. Ενώ δεν είχαν καμία αυτόνομη συλλογική δράση στα δημοτικά πράγματα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, δημιούργησαν ένα κομματικό δημοτικό σχήμα λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές  εκλογές και επειδή έβαλαν τις ταμπέλες τους και έλαβαν την κομματική στήριξη της  ριζοσπαστικής δήθεν αριστεράς, θεώρησαν ότι είχαν το αποκλειστικό προνόμιο της αριστεροσύνης, της επαναστατικότητας και το να περνιούνται για αποκλειστικοί προστάτες των αδύναμων.
Θεώρησαν όλους τους υπόλοιπους συμβιβασμένους και εν δυνάμει συμμάχους της δημοτικής αρχής. Ποιους; Αυτούς που χρόνια τώρα αγωνίζονται, συγκρούονται, έχουν πληρώσει  τίμημα για τις επιλογές τους στα δημοτικά δρώμενα και δεν θέλησαν ποτέ να λάβουν ανταλλάγματα και θέσεις.
Λόγω κεκτημένης ταχύτητας και εν όψει ανάληψης της κεντρικής εξουσίας από τον κομματικό φορέα που τους υποστήριξε, διαψεύστηκα για την αρχική εκτίμησή μου ότι η ουσιαστική διάλυσή τους και πλήρης αδράνειά τους, θα ερχόταν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνέχισαν λοιπόν μια υποτυπώδη δράση στα δημοτικά θέματα και μία ενεργοποίηση στο θέμα της εκποίησης της  δημόσιας περιουσίας, χωρίς βεβαίως να μας έχουν ποτέ πει ποιο είναι, κατά τη γνώμη τους, το εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο.
Τώρα βέβαια έχουμε βουλευτικές εκλογές. Με τα τρέχοντα θέματα του Δήμου Ναυπλιέων θα ασχολούμαστε;
Με αυτό τη λογική οδηγηθήκαμε στην αντίπερα τελείως όχθη.
Η υπερψήφιση  ενός προϋπολογισμού ενός Δήμου έχει επικρατήσει να θεωρείται ως μία οιονεί ψήφος εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας της δημοτικής αρχής. Οι "ριζοσπάστες" λοιπόν που κατηγορούσαν τους άλλους ως "συμβιβασμένους"  και ως «δεκανίκι» της δημοτικής αρχής, υπερψήφισαν πριν από λίγες μέρες τον προϋπολογισμό του Δήμου Ναυπλιέων, ουσιαστικά δηλαδή με τον συμβολισμό που έχει επικρατήσει για την πράξη τους αυτή, υπερψήφισαν τις βασικές πολιτικές της δημοτικής αρχής.

Εγώ δεν θεωρώ ότι a priori κάθε σύμβουλος της αντιπολίτευσης  πρέπει να καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς ενός Δήμου. Και θεωρώ ότι ένας προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει. Αποτελεί τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων ενός Δήμου που είναι βασισμένος στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όμως οι δημοτικές παρατάξεις είναι υποχρεωμένες προς την κοινωνία και τους ψηφοφόρους τους να δικαιολογήσουν την όποια θετική ή αρνητική τους ψήφο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Και βεβαίως είναι αδιανόητο κάποιος να  υπερψηφίζει έναν προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να θεωρεί συμβιβασμένους αυτούς που τον καταψηφίζουν αιτιολογώντας μάλιστα την ψήφο τους.Δεν είναι ότι ξαφνικά έγινε σύμμαχος της δημοτικής αρχής η παράταξη που είχε λάβει το χρίσμα της «ριζοσπαστικής αριστεράς». Συνέβη κατά την γνώμη μου το εξής απλό. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρθηκαν να επεξεργασθούν, να διαμορφώσουν και να εκφράσουν κάποια άποψη για τον προϋπολογισμό. Αδιαφορούν πλέον. Ασχολούνται με τα των βουλευτικών εκλογών. Μετά, από μερικά χρόνια θα ξαναδούν τα δημοτικά πράγματα και θα εκφράσουν εκ νέου τον διχαστικό τους λόγο.
Είναι πανεύκολο να εκφράζουμε την αντίθεση μας στα μνημόνια, τους φόρους, τα τέλη διοδίων (τα λησμονήσαμε αυτά εσχάτως), τα μεταλλεία χρυσού, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, το δυσβάστακτο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, την ανεργία. Ο δύσκολος όμως δρόμος είναι να επιχειρείς να μιλήσεις πολύ συγκεκριμένα και να πεις την άποψή σου για το τι πρέπει να αλλάξει και τι συγκεκριμένο πρέπει να γίνει σε κάθε τομέα.
Και επί του προϋπολογισμού του Δήμου οι «παλαιοί» δήλωσαν την αντίθεσή τους, και καταψήφισαν, έχοντας όμως άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει τόσον όσον αφορά τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού, όσον και σε σχέση με έναν διαφορετικό δρόμο που είναι αναγκαίος.
Το 2015 και το 2016 είναι οι πολύ κρίσιμοι χρόνοι για το που θα βαδίσει το Ναύπλιο και η ενδοχώρα του. Διότι τώρα πρέπει να προετοιμασθούμε για τον καινούργιο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), για να μην τρέχουμε παρακαλώντας την τελευταία στιγμή, όπως μονίμως κάνουμε. Και πρέπει να προετοιμασθούμε και για το καινούργιο πακέτο Γιούνκερ, για έργα άμεσης απόδοσης για την τοπική κοινωνία. Μόνον έτσι μπορούμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε, τους ανέργους και τους χειμαζόμενους συμπολίτες μας. Και ο προϋπολογισμός του Δήμου, όπως ψηφίσθηκε από τους νεοδημοκράτες, πασόκους και τους «αριστερούς» και καταψηφίσθηκε από τους παλαιούς και τους κομμουνιστές είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες αυτές.
Η λογική της άκριτης υποσχεσιολογίας, των μεγάλων  λόγων, των εύκολων ύβρεων κατά των πολιτικών αντιπάλων είναι μία αλυσιτελής για την κοινωνία και αντιδραστική τακτική. Όταν μάλιστα οι ίδιοι υπερψηφίζουν συντηρητικούς δημοτικούς προϋπολογισμούς που δεν ανοίγουν δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου