Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι σειρήνες των εκλογών


Εν όψει προεκλογικής περιόδου έλεγα να γράψω για τα πεπραγμένα των δύο κυβερνητικών βουλευτών μας.
Τι έκαναν λοιπόν οι εν λόγω κύριοι για τα τοπικά θέματα που μας καίνε όπως για το φυσικό αέριο, τον Ανάβαλο, τον σιδηρόδρομο, την ενεργειακή πολιτική, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις πηγές ύδρευσης, τον τουρισμό, τους αθλητικούς χώρους. τις ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία (με τα ευχαριστήρια συλλόγων σφραγίδων εν όψει εκλογών) και τις Ζώνες Προστασίας, την χωροταξία, τους οδικούς άξονες, το αεροδρόμιο, τα υδροπλανοδρόμια, την μαύρη εργασία στην Αργολίδα, τα προβλήματα της υγιούς επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των αεριτζήδων και της τοπικής φοροδιαφυγής, τα λιμάνια, την κρουαζιέρα, την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την καινοτομία, τις εξαγωγές των ντόπιων επιχειρήσεων, τα κόστη μεταφορών, τους ορεινούς όγκους της Αργολίδας, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, τα σκουπίδια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την Καραθώνα και τις άλλες παραλίες, τα προβλήματα της υγείας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την προληπτική ιατρική, τον πολιτισμό.
Δεν θα το πράξω το εγχείρημα να τους κριτικάρω άλλη μια φορά. Άλλωστε έχω γράψει στο παρελθόν τις απόψεις μου για τους κυβερνητικούς βουλευτές, ιδίως  για τον Υπουργό. Τα έχω πει όταν ήταν ακόμα πανίσχυρος στην Αργολίδα  και η εκλογή του ήταν δεδομένη, αφού πολλοί από τους σημερινούς σφοδρούς πολέμιούς του  ήσαν τότε ακόλουθοί του και παρατρεχάμενοι.
Θα ασχοληθώ λοιπόν με όλους τους άλλους που θα ζητήσουν την ψήφο μας, ιδίως με αυτούς που επιθυμούν να ορίζουν αύριο τις τύχες μας και με τις αποφάσεις που θα πάρουν κυβερνώντας είτε αυτόνομοι είτε σε συνεργασίες θα επηρεάσουν το μέλλον της κοινωνίας μας.
Βλέπω όμορφα χαμογελαστά καινούργια πρόσωπα να "κατεβαίνουν" στις εκλογές ως υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας. Κάποιοι από αυτούς έχουν γράψει, και πει τις απόψεις του απευθυνόμενοι στον θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών για τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν επισυμβεί στη ζωή μας. Είναι εύκολο να κάνεις μια τέτοια κριτική. Αρκεί να γράψεις για τις αυτοκτονίες, που όλοι τις πιστεύουν, αλλά τα στοιχεία δεν τις επιβεβαιώνουν, για τα σπίτια και τους πλειστηριασμούς, για την ανεργία, για την υπερβολική φορολόγηση των πολιτών (σπανιότερα ομιλούν για τη βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων) και αμέσως γίνεσαι συμπαθέστατος. Εκφράζουν όλοι αυτοί την αντίθεσή τους σε όλα αυτά και διατρανώνουν την θέλησή τους να δώσουν οπίσω στον λαό αυτά που του πήραν. Ωσάν ο Αργολικός κάμπος να είναι φυτεμένος με χρηματόδενδρα.
Υπάρχουν και οι άλλοι υποψήφιοι, των μικρότερων κομμάτων, που και αυτοί λένε τις ωραίες γενικούρες τους για μια πιο όμορφη και θελκτική Αργολίδα, αγγελικά πλασμένη, για ήλιους που ανατέλλουν, ρόδα που μυρίζουν όμορφα και νόστιμες πέστροφες σε γλυκά ποταμίσια νερά.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι στην Αργολίδα φαντάζομαι ότι είναι εξαιρετικά άτομα, Αρκετοί από αυτούς έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο (κάποιοι είναι ανεπάγγελτοι, αλλά ολίγοι), Όμως δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτα από όλους αυτούς για τα συγκεκριμένα θέματα που θίγω παραπάνω σε επικεφαλίδες, πλην ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων.
Μια ζωή υποστηρίζουμε τις κομματικές σειρήνες που λένε ωραία λόγια και υπόσχονται πράγματα σε κάθε ψηφοφόρο χωριστά. Και θα το κάνουμε και τώρα, νάστε βέβαιοι, αγαπητοί μου και ας μην το αντιλαμβανόμαστε. Τόσα χρόνια ψηφίζουμε για την πάρτη μας, για τον διορισμό του παιδιού μας, για να έχουμε επαφές με την εξουσία, για τη άδεια στη λαϊκή αγορά, για μια καλή μετάθεση, για να έχουμε τον ενδιάμεσο να μιλάει μόνον για εμάς. Το πλοίο χρόνια τώρα αρμενίζει με τις όμορφες σειρήνες μπροστά. Αλλά όπως βλέπετε η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και τώρα η σειρήνα, που είναι μεν όμορφη στο φαίνεσθαι, έχει βάλει όμως κάτω το κεφάλι, διότι το πρόσωπο έχει γεμίσει σπυριά με πύον. (Ξέρω σας το χάλασα)

Το κόμμα λοιπόν που διεκδικεί την εξουσία διοργάνωσε πριν από μερικές μέρες στην Τρίπολη ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Και όμως ουδείς έμαθε τις θέσεις του κόμματος αυτού για το τι συγκεκριμένο θα κάνει για τα πολύ συγκεκριμένα προβλήματά μας. Πέρασε η εκδήλωση σαν να μην έγινε. Για να κάνουν κάποιοι τα κοννέ τους και τίποτα παραπάνω. Και τώρα τους απασχολούν τα ψηφοδέλτια και το κυνήγι των σταυρών και ουδείς προτείνει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τόπο μας. Τι πρέπει να γίνει; Ποιές είναι οι προτεραιότητες; Πως θα γίνει; Με τί είδους χρηματοδότηση; Τίποτα. Λευκό χαρτί.
Η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την  ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έχει μία λογική. Όμως θα πρέπει να μας πουν από που θα κόψουν και σε ποίους τομείς και σε ποίες δράσεις θα δώσουν, Αφού το ύψος του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένο, θα πρέπει να σκεφτούν και να μας πουν προεκλογικά τι δεν πρέπει να γίνει στην Αργολίδα και τι πρέπει να αλλάξει στις δράσεις που θα γίνουν. Αλλιώς όλα αυτά που εξαγγέλλουν είναι φλυαρίες από φαφλατάδες και τίποτα παραπάνω.
Και δεν έχουν αντιληφθεί  οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων τοπικά εδώ στην Αργολίδας ότι ετοιμάζεται ήδη πέραν του ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ, πολλών δισεκατομμυρίων (τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ), μέσω του οποίου μπορούν να γίνουν επιπλέον δράσεις στον τόπο μας. Αλλά το πακέτο αυτό που θα εκμεταλλευθεί το γεγονός της τεράστιας ρευστότητας που υπάρχει σήμερα στο ευρωσύστημα (λεφτά υπάρχουν κύριοι), προϋποθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για δράσεις άμεσης απόδοσης. Τα χρήματα, φαίνεται, ότι δεν θα δοθούν  βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Θα τα λάβουν μόνον αυτοί που έχουν συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο και θα μπορούν να πείσουν ότι αυτά που θα γίνουν θα αποδώσουν άμεσα στην οικονομία. Είναι δράσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι άλλοι δεν πρόκειται να πάρουν απολύτως τίποτα. Αυτά θα είναι τα πραγματικά εγκλήματα. Οι άχρηστοι θα βρεθούν εκτός παιχνιδιού. Ποιος από τους υποψήφιους μιλάει γι΄αυτά; Μπορούμε να καταναλώνουμε ώρες μιλώντας για την ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια. Όμως ποιος σχεδιάζει την επόμενη μέρα;
Θα μπορούσα να σας πω τουλάχιστον δέκα δράσεις στην Αργολίδα που θα μπορούσαν να επιδράσουν πολλαπλασιαστικά και άμεσα στην τοπική οικονομία για να βρουν εργασία οι άνεργοι, να αυξηθεί ο τζίρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να μπορούν οι άνθρωποι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να κινηθεί το χρήμα και να εισπράξει το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως δεν ασχολούμαστε με αυτά. Με εκατέρωθεν επιθέσεις, ύβρεις, φανατισμό, σταυρομαχίες, πισώπλατα χτυπήματα, σωτηριολογικές θεωρίες η χώρα δεν θα πάει μπροστά.
("Το δικαστήριο πρέπει να κρίνει ουχί ως ζηλότυπος μητριά αλλά ως στοργική μήτηρ" λέει με στόμφο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Δείτε λοιπόν την εισαγωγή της ταινίας "ο φαφλατάς")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου