Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

με αφορμή ένα από τα πολλά "ΘΑυμάσια" που προσμένουμε


"Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δις ευρώ για τη δημιουργία 200.000 έως 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με την αύξηση των εισφορών στα Ταμεία".
...............................................................................................
................................................................................................

Αλλά με αφορμή ετούτη την ΘΑαυμάσια υπόσχεση, θεωρώ ευκαιρία να ασχοληθώ επ΄όλίγον με το γεγονός της ανυπαρξίας συγκεκριμένων προγραμμάτων, που να βασίζονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο για το πως θα διατεθούν τα όποια χρήματα ανακαλυφθούν ή εισπραχθούν με "την πάταξη του 50% της συνολικής φοροδιαφυγής μέσα σε λίγους μήνες" ή "με την αύξηση των εισφορών στα Ταμεία".
Όλοι ομιλούν για στροφή στην καινοτομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας
Όμορφα λόγια, όμως ουδείς μας λέει το πως ετούτο το όμορφο θα γίνει πραγματικότητα.
Προγράμματα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, ΣΕΣ και λοιπά και λοιπά και λοιπά μας έχουν δοθεί και ξαναδοθεί. Χρήματα υπήρχαν για δράσεις και για παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας και για τόνωση της απασχόλησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον γνωστόν τοις πάσι.
Είναι όμορφο να λες ότι θα δώσω πέντε δισεκατομμυριούλια (δραχμές ή ευρώ άραγε;) για να βρουν διακόσιες ή και τριακόσιες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δουλειά. Είναι μάλιστα πιθανόν  με την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (εξού και η μεγάλη πτώση του ευρώ τις τελευταίες μέρες) να βρεθεί πράγματι ένα επιπλέον ποσό για επενδύσεις, ώστε να τονωθεί η απασχόληση.
Εδώ ξεκινάνε βεβαίως και τα μεγάλα ερωτήματα. Τα χρήματα θα δοθούν αποκλειστικά σε ιδιώτες ή μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή με ένα συνδυασμό των δύο; Πως θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της υγιούς οικονομίας που θα προσφέρει μόνιμες και σταθερές δουλειές και δεν θα γίνουν οι αρπαχτές από συμβούλους και κατασκευαστικούς ομίλους; Σε ποιους τομείς της οικονομίας θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα;
Και τέλος πως θα πραγματοποιηθεί η Περιφερειακή ανάπτυξη που είναι, κατά την αιρετική μου γνώμη, και το μεγάλο ζητούμενο;
Σε αυτό θα ήθελα να επικεντρώσω στην σημερινή ανάρτησή μου.
Έστω λοιπόν ότι με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο (θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα βέβαια κριτήρια) η Αργολίδα θα δικαιούται το εν εκατοστό των χρημάτων που ελπίζουμε να βρεθούν για την τόνωση της απασχόλησης.
Μπορεί κανείς να μας πει εάν υπάρχει κάποιο συνεκτικό σχέδιο για το που θα δοθούν τα 50 εκατομμύρια που θα δικαιούται η Αργολίδα εάν πράγματι πέσουν στην οικονομία τα 5 δις σύμφωνα με το ΘΑυμάσιο σχέδιο ή 100 εκατομμύρια σύμφωνα με την αιρετική δική μου πρόταση (εγώ προτείνω να δοθούν όχι 5 αλλά 10 δις για να βρουν δουλειά 600.000 και όχι 300.000 συμπολίτες μας. Εκπτώσεις θα κάνουμε τώρα;).
Εδώ σας θέλω μάγκες μου. Το να λες συνεχώς "όχι" και να υπόσχεσαι 5 δις (το ξανασκέφτηκα, εγώ προτείνω να δοθούν όχι 10 αλλά 20 δις για να βρουν δουλειά άπαντες, άλλωστε λεφτά υπάρχουν) είναι το εύκολο. Για πείτε μου τι θα τα κάνουμε αυτά τα ωραία δέματα με χρήματα εδώ στο Ναύπλιο και στην Αργολίδα για να γίνει πραγματικότητα η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο; Έστω μια διαδικασία βρε αδελφέ για το πως θα οργανωθεί το σχέδιο απορρόφησης των όποιων κονδυλίων. Έστω και αν το πακετάκι αυτό για την Αργολίδα δεν είναι της τάξης των πενήντα εκατομμυρίων αλλά των πέντε ή των δέκα εκατομμυριακίων. Στην τελική, έχετε εσείς οι υποσχεσιολογούντες το οποιοδήποτε σχέδιο για το μέλλον της Αργολίδας; Και πότε θα μας το πείτε εάν έχετε. Τρίχες έχετε. Τον ακούσατε τον Γιάννη ή τον Οδυσσέα να λένε το οτιδήποτε για την περιοχή μας μετά το τέλος της συλλογής ψήφων;
Άντε να προσπαθήσω να δώσω μερικά εναύσματα, αν και ακράδαντα πιστεύω ότι κανείς από τους ψηφοσυλλέκτες δεν πρόκειται να ασχοληθεί με λεπτομέρειες, όπως το τι και πως τον θέλουμε τον έρμο ετούτο τον τόπο.
Σε τίτλους μερικά από τα θέματα της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας που θα έπρεπε να συζητούνται, αλλά ΔΕΝ.
Για την αγροτική παραγωγή:
Αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Αλλαγή της φιλοσοφίας του έργου του Αναβάλου, ώστε να είναι δυνατή η παύση της μονοκαλλιέργειας και η στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες. Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων. Προγράμματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Εκθεσιακοί χώροι. Οργάνωση της εξαγωγικής προσπάθειας κλπ
Για την αλιεία:
Εκτατική καλλιέργεια αλιευμάτων (Βιβάρι). Ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας κάτω από όρους για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλιευτικά καταφύγια. Τόποι απολύτου προστασίας για την αναπαραγωγή των ψαριών. Ενίσχυση της παραδοσιακής καραβομαραγκικής τέχνης.
Για τον τουρισμό:
Ιατρικός και συνεδριακός τουρισμός. Δημιουργία και μεγάλων και σύνθετων ξενοδοχειακών μονάδων. Εκσυγχρονισμός των μικρών τουριστικών μονάδων.Εξυπνη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και τονισμός των τεράστιων πλεονεκτημάτων μας
Για τον ορυκτό πλούτο.
Λατομεία μαρμάρων. Αδρανή υλικά. Θα πούμε και εμείς όχι εάν βρεθεί χρυσός ή οποιοδήποτε άλλο μετάλλευμα στην περιοχή μας;
Για τον ενεργειακό τομέα
Στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σχεδιασμός ηλιακών πάρκων. Φυσικό αέριο. Γεωθερμία.
Για τη μεταποίηση βιοτεχνία και βιομηχανία.
Καθορισμός χώρων βιοτεχνικού και βιομηχανικού πάρκου. Σύνδεση της μεταποίησης με τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό. Εκμετάλλευση του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Αργολίδας ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο των  δύο τόπων όπου καλλιεργούνται οι δύο εξαιρετικές Ελληνικές ποιότητες οινοποιήσιμων σταφυλιών (Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο)
Για τις μεταφορές
Αεροδρόμιο. Σιδηρόδρομος. Βελτίωση τοπικών συγκοινωνιών. Λιμάνι
Για τις υπηρεσίες
Δημιουργία κοιτίδων καινοτομίας. Ενίσχυση των υποδομών (οπτικές ίνες, γρήγορο ίντερνετ, αναβάθμιση κτηριακών υποδομών). Εκμετάλλευση των τεραστίων δυνατοτήτων που έχουμε στην τεχνική, επαγγελματική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Χάρβαρντ, τουριστική εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο)

Όλα αυτά τα αναφέρω σε τίτλους. Κάθε ένας από αυτά τα κεφάλαια θα έπρεπε ήδη να είναι θέμα επεξεργασιών από τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της (Κόμματα, περιφερειακές και δημοτικές αρχές και παρατάξεις, συνδικάτα, επιστημονική κοινότητα και επιστημονικούς συλλόγους, ομάδες εργασίας)
Υπάρχουν και άλλοι τομείς εκτός από αυτούς που ανέφερα που θα έπρεπε να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, αν θέλουμε να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και σε περισσότερες δουλειές και όχι στο πως θα διατηρήσουμε τα κεκτημένα ή πως η Ιζνογκούντεια λογική θα κυριαρχήσει.
Τι να λέω τώρα......
Εξη ολόκληρα δισεκατομμύρια ΘΑ δώσουν οι επερχόμενοι. Πόθεν; Που θα πάνε τα χρήματα; Ποία θα είναι η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ως προς την απορρόφηση;  Αυτά είναι λεπτομέρειες.
Όχι δεν μας έφταιγε ο Γιώργος που δεν τα βρήκε τα θησαυροφυλάκια γεμάτα.
Η ξερή μας η ντζεφαλή φταίει που τους πιστεύουμε. Και παρότι ήδη τα υποστήκαμε με το χειρότερο τρόπο, τώρα τους ξαναπιστεύουμε τους Πασόκους ότι θα ρίξουν έξη δισεκατομμύρια για να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δουλειά.
Σχέδιο, οργάνωση και δουλειά για να δούμε πως θα αυξηθεί η μόνιμη σταθερή και καλά αμειβόμενη απασχόληση απαιτείται και όχι έωλες υποσχέσεις για δουλειά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου