Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παραβατικότητα στην ύπαιθρο του Ναυπλίου

Το μεγάλο πρόβλημα της παραβατικότητας και της έλλειψης ασφάλειας των πολιτών, τόσον στις πόλεις, όσον και στις αγροτικές περιοχές είναι ένα θέμα ταμπού για την αριστερά
Κάκιστα κατά την γνώμη μου, αφού η εγκληματικότητα πλήττει κατά μεγάλο μέρος τους αγρότες, τους μικροεπιχειρηματίες, τους μικροαστούς και μεσοαστούς, ακόμα και την φτωχή εργατική τάξη.
Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μιας εργατικής η μικροαστικής συνοικίας, παρά αυτοί που ζουν στην Εκάλη με την ιδιωτική φύλαξη, τις θωρακισμένες πόρτες και τους συναγερμούς. Η αριστερά θα έπρεπε να ήταν στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσει πολιτικές και δράσεις για τη μείωση της εγκληματικότητας, που θίγει τους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Και αποτελεί τεράστιο λάθος να ταυτίζουμε σε απόλυτο βαθμό την αντιεγκληματική πολιτική με την καλή αστυνόμευση και μόνον. Και ναι μεν η βαθύτερη αιτία της εγκληματικότητας είναι η κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική κρίση, όμως δεν πρέπει να μένουμε απαθείς, αναμένοντας την δευτέρα παρουσία

Το πρόβλημα της παραβατικότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος στην Αργολίδα είναι τόσο μεγάλο που πλέον δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές των πολιτών και να αποστρέφουμε το βλέμμα, κάνοντας ότι δεν βλέπουμε.

Και είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί μόνον το κράτος και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάποιο ρόλο να παίξει.

Πριν από μερικές μέρες το Τοπικό Συμβούλιο του Ανυφίου συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση για να συζητηθεί το θέμα. Είναι ευτυχές γεγονός ότι στη λαϊκή αυτή συνέλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τόσον της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, όσον και της ενεργής πλέον, μετά την αποχώρηση των βαριδιών, "άλλης πρότασης". Για πρώτη φορά από μια εκδήλωση που αφορούσε ένα τέτοιο θέμα ήσαν απούσες οι συντηρητικές δημοτικές παρατάξεις, πλην ενός Αντιδημάρχου, του οποίου το επάγγελμα είναι αστυνομικός. Βέβαια ήταν επόμενο και φυσιολογικό ότι θα απουσίαζε η νέα, τελείως ανύπαρκτη σε θέσεις και δράσεις,  παράταξη.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανυφίου έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Να συσταθεί το από τον νόμο προβλεπόμενο "Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας" για να επεξεργασθεί θέματα και δράσεις.

Από όλους όσους ενδιαφέρονται σήμερα να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, μόνη η "άλλη πρόταση" εξέδωσε ανακοίνωση για το μεγάλο αυτό θέμα, που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Όμως ας πούμε ότι συστήθηκε το "Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας". Ποιες μπορεί να είναι οι δράσεις του για να  αντιμετωπισθούν τα θέματα;

Πρώτα απ΄όλα, θεωρώ, ότι οι κάτοικοι ενός τόπου, ειδικά σε μια αγροτική περιοχή, γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, τις μορφές εγκληματικότητας, τις τοπικές εστίες όπου το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, πολλές φορές ακόμα και την ταυτότητα των δραστών. Είναι σημαντικό όλες αυτές οι πληροφορίες να μπορούν να συγκεντρωθούν με έναν οργανωμένο τρόπο, σε ένα θεσμικό όργανο που να ελέγχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε απευκταίες καταστάσεις αυτοδικιών.

Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπισθούν μορφές εγκληματικότητας, εφόσον χτυπηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που λίγο πολύ όλοι τα ξέρουν και τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει με καλύτερες προοπτικές ένα θεσμικό όργανο. Για παράδειγμα είναι οξυμένο στις αγροτικές περιοχές το πρόβλημα των κλοπών μεταλλικών αντικειμένων. Οι κλοπές αυτές θα είχαν ελαχιστοποιηθεί εάν κτυπιόντουσαν οι μεγαλέμποροι σιδήρου, που αγοράζουν τα κλοπιμαία και που κερδίζουν και τα περισσότερα χρήματα από τις κλοπές αυτές. Είναι τελείως αδύνατον να αστυνομεύεις όλα τα κτήματα τις νύχτες για να μην αφαιρούνται πομόνες, σιδερένιοι σωλήνες, καλώδια κλπ. Όμως είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επεμβαίνοντας στον προορισμό των κλοπιμαίων. Και ένα τοπικό συμβούλιο για την πρόληψη της παραβατικότητας, θα μπορούσε να έχει ρόλο. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, όμως ολομόναχοι τις περισσότερες φορές δεν τα βάζουμε με τα θηρία.

Είναι βασικό να υπάρχει καλός δημοτικός φωτισμός και στις αγροτικές περιοχές. Τα σκοτάδια σε ένα χωριό, η μιζέρια, η βρώμα, τα σκουπίδια που δεν μαζεύονται δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να φουντώσει η εγκληματικότητα.

Θα πρέπει να πιεστεί η δημοτική αρχή να κάνει ένα μνημόνιο (οποία λέξη εκστόμισα....!!!) συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε και δημοτικά όργανα, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, να αναλάβουν κάποιον μικρό έστω ρόλο στη λεγόμενη χαμηλή εγκληματικότητα (παράνομη στάθμευση, κατάληψη δημοσίων χώρων, παράνομο εμπόριο), ώστε να αποδεσμευθούν δυνάμεις για την καλύτερη αστυνόμευση στις αγροτικές περιοχές.

Δεν μπορεί παρά να  υπάρξει αστυνομική αντίδραση στις εστίες του οργανωμένου εγκλήματος που έχει φουντώσει στην ύπαιθρο. Όλοι ξέρουν στα χωριά και γνωρίζουμε και εμείς στο άστυ τους τόπους διακίνησης ναρκωτικών. Ουδείς δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα και ένα Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας θα μπορούσε και θα έπρεπε να παίξει ρόλο και να πιέσει για τη λήψη μέτρων.

Ένα ξέρω στα σίγουρα. Οι αρμόδιοι, οι υποψήφιοι, οι παράγοντες ασχολούνται αυτό τον καιρό σχεδόν αποκλειστικά με τις ψήφους.  Και έτσι ο κόσμος υποφέρει, φοβάται, πληρώνει τα σπασμένα.  Η "αριστερά" μπορεί να θεωρεί ταμπού το θέμα της εγκληματικότητας, αλλά η αριστερά πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου