Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλήθειες και ψέμματα (όχι βιντεοταινίες) για τις δημοτικές εκλογές.


Να πούμε αλήθειες για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Ναύπλιο ή να συνεχίσουμε τα ψεματάκια;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η άλλη πρόταση ήταν την τελευταία τριετία ως δημοτική παράταξη αδρανής;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η αρχική επιδίωξη του Σύριζα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχήμα πλήρως ελεγχόμενο από αυτόν με γραμμή αντιμνημονιακή και αντικαλλικρατική, ακριβώς όπως αποφασίσθηκε για το Δήμο Αθηναίων και για τις περιφερειακές εκλογές;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η αρχική επιδίωξη του Σύριζα ήταν να ελέγξει την άλλη πρόταση και να την κάνει όχημα για την κάθοδο στις εκλογές, ως μια παράταξη με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η άλλη πρόταση με απόφαση της πλειοψηφίας, που την αποτελούσαν μέλη του Σύριζα, δεν θέλησε να συζητήσει πριν από αρκετούς μήνες το βασικό  θέμα του γιατί και πως αδράνησε η άλλη πρόταση και εάν έχει λόγο συνέχισης της λειτουργίας της, όπως ο Αντωνιάδης πρότεινε;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι το σχέδιο για κάθοδο μιας συριζέικης παράταξης με την ψευδεπίγραφη ονομασία "άλλη πρόταση" δεν ήταν δυνατόν να περπατήσει, οπότε η κατεύθυνση άλλαξε, όπως ταυτόχρονα άλλαξε η κατεύθυνση των συμμαχιών και σε άλλους μικρούς Δήμους της χώρας, όπου υπήρχε αδυναμία;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι επιθυμούσαν κάποιοι να παραμένουν ως μέλη της άλλης πρότασης έως ότου είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την κατάσταση μέσα στη δημοτική παράταξη και όταν το σχέδιό τους για συνεργασίες δεν πέρασε από τη συνέλευση της άλλης πρότασης με έναν ομαδικό τρόπο αποχώρησαν;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν θέσεις από τον "προοδευτικό" χώρο για τα αυτοδιοικητικά θέματα και δράσεις πάνω στην πραγματική πολιτική για θέματα του Ναυπλίου και των χωριών;

Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι τότε δεν θέλησαν να δεχθούν το δρόμο των συνεργασιών που είχα προτείνει, με συγκεκριμένες προτάσεις και περιεχόμενο και τώρα με έναν τρόπο κακέκτυπο και εξ ανάγκης προσπαθούν να ακολουθήσουν;

Είναι τελικά αλήθεια ή ψέμα ότι πλέον είναι πάρα, μα πάρα πολύ αργά, να δημιουργηθεί ένα σωστό συμμαχικό σχήμα με θέσεις και απόψεις, αλλά και με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών, για να συμμετάσχει στις εκλογές για το Δήμο Ναυπλιέων;

Είναι αλήθεια λοιπόν: Έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Ουσιαστικά το τρένο έφυγε προ πολλού. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας δεν είναι ανύπαρκτες. Είναι κάκιστες. Τα μέλη του Σύριζα σφάζονται μεταξύ τους με τον χείριστο τρόπο. Ουδείς θέλει να εκφράσει μια άποψη επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας.

Και ενώ όλα αυτά είναι τα υπαρκτά και τεράστια προβλήματα, κάποιοι τα προσπερνούν και ψάχνουν να βρουν τον "παράγοντα" που θα ηγηθεί.
Ας το βάλουν καλά μέσα στο κεφαλάκι τους, αυτό που θα τους πω.
Κανένας "παράγοντας" δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει τους "προοδευτικούς" πολίτες, εφόσον  ήταν απών από τα αυτοδιοικητικά πράγματα κατά τα τελευταία χρόνια. Εφόσον θεωρείται προοδευτικός και αριστερός, μόνον και μόνο λόγω της κομματικής του ταυτότητας. Εφόσον έχει παίξει περίεργα παιχνιδάκια παλαιότερα γύρω από τα αυτοδιοικητικά. Εφόσον είχε παλαιότερα κακό κομματικό παρελθόν και είχε εκμεταλλευθεί ή είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την κομματική του ιδιότητα.

Άραγε έμεινε κανείς που να μπορεί τελικά να ηγηθεί, έστω και τυπικά, και να συσπειρώσει;
Εγώ δεν ξέρω πολλούς που με κάποια συνέπεια να έχουν ασχοληθεί επί μακρόν γύρω από τα αυτοδιοικητικά στο Ναύπλιο.
Αφού λοιπόν ο Αντωνιάδης, απ΄όσο ξέρω, δεν θέλει να ηγηθεί (μακάρι να άλλαζε άποψη). Αφού εγώ είμαι κόκκινο πανί και δεν θέλουν να με δουν ούτε ζωγραφιστό. Αφού το έναν Συριζέο τον θάβουν με τα χειρότερα λόγια κάποιοι άλλοι Συριζέοι θα πρότεινα τα εξής ως έσχατη λύση:


Να κρατήσουμε όλοι την αυτονομία μας.
Να σεβαστούμε τις θέσεις και τις απόψεις ο ένας του άλλου.
Να βρούμε κάποια κοινά σημεία και να συμφωνήσουμε για τα θέματα που θα πρέπει να βάλουμε στο Δήμο ως αντιπολίτευση (διότι γι΄αυτό μόνον πλέον μπορούμε να μιλάμε, εδώ που φθάσαμε).
Να βρούμε κάποιο άτομο που δεν είναι παράγοντας για να ηγηθεί. Αρκεί να έχει διακριθεί σε κοινωνικούς αγώνες. Ας είναι κάποιος ενεργός αγρότης. Ας βάλουμε επικεφαλής τον Θάνο τον Καραμάνο, πρωτοπόρο της βιολογικής γεωργίας και να τρέξουμε εμείς (εγώ θα το έκανα) να κάνουμε όλη τη δουλειά. Ας βάλουμε επικεφαλής κάποιον που έχει προσφέρει στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ας βάλουμε την κοπελιά από το Τολό  που μίλησε στη "λαϊκή συνέλευση" και τα είπε ωραία. Ας βάλουμε τον Βάγκμαν που τα γράφει ωραία ή έναν νέο δάσκαλο (έχω κάποιον υπόψη μου).
Αν επιμείνετε σε παράγοντα, καλύτερα να μην με πλησιάσετε για συζήτηση. Δεν θα πάρω.

Και  κάτι για την άλλη πρόταση. Εδώ και πολλούς μήνες είχα πει ότι ήταν νεκρή. Ίσως και να έκανα λάθος. Έβλεπα ότι κάποιοι βύθιζαν την παράταξη κάτω από την επιφάνεια  για να μην μπορεί να πάρει ανάσα.
Αυτοί έφυγαν, όταν είδαν ότι η άλλη πρόταση  δεν ταίριαζε με τους κομματικούς τους σχεδιασμούς. Ενεργοί πολίτες που είναι μέσα στην άλλη πρόταση και φίλοι που την αγαπούν ίσως μπορούν να την ξαναζωντανέψουν.

Και τέλος μια ομολογία μου. Τώρα στα ξεβλάσταρα κατάλαβα κανονικά και σε βάθος τι σήμαινε το παλαιό αίτημα της ανανεωτικής αριστεράς για αυτονομία στα κινήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα πράγμα σημαίνει τελικά το αίτημα για αυτονομία αυτή. Τα μέλη μιας δημοτικής παράταξης να μην βάζουν σε προτεραιότητα το κόμμα και τις στενές κομματικές επιδιώξεις και να μην ακολουθούν τις κομματικές γραμμές στα αυτοδιοικητικά θέματα. Τώρα το αντιλήφθηκα εγώ, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό η ανεξαρτησία από κομματικές παρεμβάσεις ήταν φυσικό και απόλυτα δεδομένο μέσα στην άλλη πρόταση. Οι "κομματικοί" άραγε αντιλήφθηκαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα προτάγματα της αριστεράς όπως την ξέραμε; Θα δεχόμουν δηλαδή εγώ να μου εμφανισθεί κάποιος από τα κεντρικά του κόμματος, και να μου πει τι να πράξω στα αυτοδιοικητικά θέματα του Ναυπλίου; Ρε κλωτσιές που θα έτρωγε. Όμως κλωτσιές εγώ δεν έριξα







8 σχόλια:

  1. Καλή και σαφής η τοποθέτηση σου ΑΛΛΑ το Ναύπλιο χρειάζεται ΕΝΑΝ για Δήμαρχο και ανθρωπους να τρέξουν το προγραμμα της παράταξης σε κάθε τομέα που ταλανίζει την πόλη μας .Αυτονόητο είναι οτι πρ'επει να ειναι ντοπιος και οχι φερτος για να επιβαλλει τα σχεδια που σχεδιασαν ΑΛΛΟΙ για το καλο μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα
    Επειδή το έχεις ξαναπεί (για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) σου οφείλω μια απάντηση. Γράφεις λοιπόν "Τα μέλη του Σύριζα σφάζονται μεταξύ τους με τον χείριστο τρόπο. Ουδείς θέλει να εκφράσει μια άποψη επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας." Αυτό που γράφεις είναι εν πολλοίς λανθασμένο και παραπλανητικό. Κάποια μέλη λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μείνουν και να στηρίξουν την αυτονομία της Άλλης Πρότασης, ενώ κάποια άλλα εδώ και ένα χρόνο έκαναν "συσκέψεις" με ορισμένους παράγοντες του Δήμου (στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άτομα προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ). Έχω την εντύπωση ότι σε κάποιες από τις συζητήσεις αυτές συμμετείχες και εσύ ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ (επομένως ως παράγων). Προσωπικά, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Άλλη Πρόταση υποστήριξα και υποστηρίζω την αυτονομία των δημοτικών παρατάξεων με όλους τους τρόπους. Τώρα, αν κάποιοι από εμάς έχουν άποψη για τα θέματα του Δήμου, αφού θεωρείς ότι "Ουδείς θέλει να εκφράσει μια άποψη επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας" και πάλι κάνεις λάθος, για να το πω επιεικώς. Επειδή έχεις μιλήσει κατά καιρούς για πολλά θέματα, καλό θα είναι να αναγνωρίσεις κάποια στιγμή και την προσφορά - μικρή έστω- της ΄Ενωσης Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημόσιων Αγαθών". Εννοώ στη μη οικοπεδοποίηση των τελευταίων 32 στρεμμάτων στο Ναύπλιο, που από το σχέδιο πόλης έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι ή κοινωφελείς.
    Κώστας Γκότσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακρυά από εμένα οποιαδήποτε ελιτίστικη άποψη.
    Πολλές φορές έχω εξάρει πρωτοβουλίες και προσπάθειες ενεργών πολιτών σε τομείς όπως του αθλητισμού, της κοινωνικής προσφοράς, του γονεϊκού κινήματος, του πολιτισμού.
    Εννοείται πως τιμώ τους καλούς και ωραίους αγώνες που έκανε παλαιότερα η "΄Ενωση Προσώπων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και των Δημόσιων Αγαθών".
    Ισως ήταν εσφαλμένη η λέξη "ουδείς" στο κείμενό μου. Αυτό που ήθελα να πω, και επιμένω σε αυτό, είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε οργανωμένη, μέσα από δημοτικές παρατάξεις ή άλλες συλλογικότητες έκφραση απόψεων και θέσεων πάνω στα δημοτικά πράγματα του Ναυπλίου. Ακόμα και σήμερα ομιλούμε επί των διαδικασιών και όχι επί της πραγματικής πολιτικής.
    Οσον αφορά το θέμα των παραγόντων θα πρέπει να πω ότι δεν μίλησα για παράγοντες, αλλά για "παράγοντες" που ήσαν απόντες κατά τα προηγούμενα χρόνια και ότι αυτοί δεν μπορούν να συσπειρώσουν. Μακάρι οι παράγοντες να είναι ταυτόχρονα και ενεργοί πολίτες.
    Κατά τα λοιπά επιμένω σε όσα στο παραπάνω άρθρο μου αναφέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή συμμετείχα και εγώ σε συζητήσεις και όχι σε ''συσκέψεις'' (ελπίζω να μην έχει υποτιμητική χροιά) με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Άλλης Πρότασης αλλά και με μέλη της όπως και με αρκετό κόσμο για να διερευνήσουμε την δυνατότητα καθόδου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ενός διευρυμένου προοδευτικού ψηφοδελτίου είναι κρίμα η προσπάθεια για επαφή και περαιτέρω συνεργασία εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων να χαρακτηρίζεται παραγοντισμός.
    Δεν είμαστε ορισμένοι παράγοντες.Δυστυχώς για εσάς.Είμαστε εκλεγμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.
    Μιας κοινωνίας που δεν χωρίζεται μόνο στα μέλη του Σύριζα που μένουν στην Άλλη Πρόταση και σε αυτούς που δεν μένουν.
    Μιας κοινωνίας που φάνηκε ότι ζητά ευρύτερες συνεργασίες είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι.
    Υπήρχε και υπάρχει η διάθεση για μια ευρύτερη συνεργασία.
    Δεν θα απαντούσα, αλλά προσωπικά έχω ακούσει πάρα πολλά. Το ατυχές είναι ότι στα περισσότερα δεν ήμουν παρών για να απαντήσω.
    Δ.Παπαδημόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς φταίω εγώ που δεν έγινα κατανοητός σε όσα αναφέρω παραπάνω.
      Δεν θέλησα να κατηγορήσω κάποιους που έχουν ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις τους. Κριτίκαρα αρνητικά την απουσία δράσεων και απόψεων από δημοτικές παρατάξεις κατά τα τελευταία χρόνια
      Οταν μίλησα για "παράγοντες", δεν εννοούσα δημοτικούς συμβούλους και ενεργούς πολίτες, αλλά συγκεκριμένα άτομα που ενώ ήσαν απόντες και δεν έχουν εκφράσει κάποια άποψη για τον Δήμο Ναυπλιέων, μπορεί να θελήσουν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις. Θεωρώ ότι το λέω σαφώς: ".Κανένας "παράγοντας" δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει τους "προοδευτικούς" πολίτες, εφόσον ήταν απών από τα αυτοδιοικητικά πράγματα κατά τα τελευταία χρόνια. Εφόσον θεωρείται προοδευτικός και αριστερός, μόνον και μόνο λόγω της κομματικής του ταυτότητας.". Ομιλώ λοιπόν για τους "παράγοντες" που ήσαν απόντες από τα αυτοδιοικητικά πράγματα και για αυτούς που θεωρούνται "προοδευτικοί" μόνον λόγω της κομματικής τους ταυτότητας. Και εγώ συμφωνώ μαζί σου Δημήτρη για ευρύτερες συνεργασίες και το έχω πει αυτό εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι συνεργασίες πρέπει να γίνουν βάσει προγραμμάτων και όχι δημοψηφισματικών λογικών, που θέλει να επιβάλει ο Σύριζα και με πρόσωπα που θα εγγυώνται το κοινό πρόγραμμα και όχι με βάση λογικής ανάδειξης των "παραγόντων" με τα χαρακτηριστικά που είπα παραπάνω.

      Διαγραφή
  5. Ωραία, πάμε λοιπόν να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα και να κατέβουμε στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια απάντηση στο Δ. Παπαδημόπουλο.
    1). Προσωπικά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Δήμο Ναυπλιέων αγνοούσαν ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ κάποιων ανθρώπων. Ακόμη και τώρα κανείς από αυτούς που συμμετείχε δεν μας είπε συγκεκριμένα τι ακριβώς συνέβη. Δηλαδή ποιοι συναντήθηκαν, από πότε, ποια θέματα συζήτησαν. Ειπώθηκε από κάποιους ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονταν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον και ότι συμμετείχαν οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Άλλης Πρότασης και δύο της δημοτικής παράταξης του Σαλεσιώτη. (Την ονομάζω έτσι γιατί δεν θυμάμαι το όνομά της, καθώς επίσης επειδή έτσι την ξέρει ο κόσμος). Ερώτημα: Ποιοι άλλοι συμμετείχαν; Συμμετείχαν ή όχι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων; Το γεγονός ότι τα μέλη της Άλλης Πρότασης και οι ψηφοφόροι της, αγνοούσαν αυτές τις συναντήσεις που άραγε οφείλεται; Γιατί ποτέ δεν ανακοινώθηκε δημόσια ο τόπος αυτών των συναντήσεων, το θέμα κλπ, προκειμένου να συμμετάσχουν και άλλοι που ενδεχομένως θα το ήθελαν; Το πρόβλημα είναι η ονομασία τους: «συσκέψεις» ή «συναντήσεις»;
    2. Η κοινωνία φυσικά και δεν χωρίζεται στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν ή όχι στην Άλλη Πρόταση. Ποσώς ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό. Κατά την άποψή μου όμως οι κοινωνία δεν θα πρέπει τίποτα να περιμένει από αυτούς που έχουν επί χρόνια αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου στον οποίο συμμετέχουν. Αυτούς ακριβώς τους εκπροσώπους, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά τη «σωτηρία» της κοινωνίας ονομάζω παράγοντες.
    3. Η Άλλη Πρόταση έκανε τελευταία δύο ανοικτές εκδηλώσεις συζητήσεις (μία στο Εργατικό Κέντρο και μία στο Βουλευτικό). Είχαν κληθεί σε αυτές οι πάντες. Ακόμη και το όνομα της Άλλης Πρότασης είχε ειπωθεί ότι είναι ανοικτό θέμα. Δυστυχώς όμως δεν εμφανίστηκαν όλοι αυτοί οι οποίοι συζητούσαν με κάποια μέλη της Άλλης Πρότασης, (εν αγνοία όμως της Άλλης Πρότασης). Δηλαδή οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και κάποιοι άλλοι. Γιατί δεν εμφανιστήκατε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις για να καταθέσετε δημοσίως την άποψή σας;
    4. Τι απέγινε το εγχείρημα που εμφανίστηκε δημόσια στο Ε ργατικό Κέντρο, με τους 25 υπογράφοντες; Δεν οφείλετε μια δημόσια απάντηση;

    Κώστας Γκότσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1). Προσωπικά, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Δήμο Ναυπλιέων αγνοούσαν ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ κάποιων ανθρώπων.

    Μετά από αυτό εγώ τι πρέπει να απαντήσω?


    ..Δηλαδή ποιοι συναντήθηκαν, από πότε, ποια θέματα συζήτησαν. Ειπώθηκε από κάποιους ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονταν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον και ότι συμμετείχαν οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Άλλης Πρότασης και δύο της δημοτικής παράταξης του Σαλεσιώτη. (Την ονομάζω έτσι γιατί δεν θυμάμαι το όνομά της, καθώς επίσης επειδή έτσι την ξέρει ο κόσμος). Ερώτημα: Ποιοι άλλοι συμμετείχαν; Συμμετείχαν ή όχι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων; Το γεγονός ότι τα μέλη της Άλλης Πρότασης και οι ψηφοφόροι της, αγνοούσαν αυτές τις συναντήσεις που άραγε οφείλεται; Γιατί ποτέ δεν ανακοινώθηκε δημόσια ο τόπος αυτών των συναντήσεων, το θέμα κλπ, προκειμένου να συμμετάσχουν και άλλοι που ενδεχομένως θα το ήθελαν; Το πρόβλημα είναι η ονομασία τους: «συσκέψεις» ή «συναντήσεις»;

    Ο τόπος του εγκλήματος ήταν γνωστό σουβλατζίδικο του Ναυπλίου και ο λόγος ήταν ότι μετά από κάποια πεντάωρα- εξάωρα Δημοτικά Συμβούλια ( μόνο όσοι έχουν συμμετάσχει καταλαβαίνουν την κούραση και εγώ το νόμιζα εύκολο στην αρχή) απλά πεινούσαμε. Ρωτήστε τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης σας.

    Στα υπόλοιπα καρφάκια και πικρόχολα σχόλια δεν θα απαντήσω.

    ΥΣ Αυτό δεν ήταν απάντηση. Μέτρησα 12 ερωτήσεις και αυτές δεν μπορούν να απαντηθούν σε δέκα γραμμές.
    Να τα πούμε κάποια στιγμή σαν άνθρωποι.

    Δ. Παπαδημόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή