Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κάποιες αιρετικές σκέψεις για τη συγκέντρωση της Κυριακής που ονομάσθηκε "λαϊκή συνέλευση"

Πριν από μερικούς μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση μιας ευρείας επιτροπής για το θέμα της Καραθώνας. Η επιτροπή αυτή, στην οποία συμμετείχε και η αντιπολίτευση του Δήμου και οι βουλευτές, ποτέ δεν λειτούργησε. Εγώ θα έλεγα ότι η σύσταση της επιτροπής ήταν λάθος, αφού δεν υπήρχε καμία απολύτως συγκεκριμένη κοινή άποψη για το πως θέλουμε την Καραθώνα του αύριο. Η για να το πω καλύτερα, κάποιοι δεν είχαν καμία άποψη για την Καραθώνα. Τι θα διεκδικούσαν; Οι ευθύνες για το ότι δεν λειτούργησε η επιτροπή αυτή είναι πολύ συγκεκριμένες και  δεν ανήκουν μόνον στη Δημοτική Αρχή. Η σημερινή κατάσταση στην Καραθώνα είναι ένα κυριολεκτικό αίσχος, για την καταδίκη του οποίου ελάχιστα έχω ακούσει από ελάχιστους.
Δημόσιοι χώροι έχουν πουληθεί και στο παρελθόν, αντί να αξιοποιηθούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και οι ευθύνες είναι απόλυτα  προσωποποιημένες.
Ο φάρος του πολιτισμού στο Ναύπλιο, που φέρει το όνομα Π.Λ.Ι., εκδιώχθηκε με τον χειρότερο τρόπο από το κτήριο στο Μεγάλο Δρόμο και οι αντιδράσεις από τους προοδευτικούς πολίτες ήσαν ελάχιστες. Οι δημοτικές παρατάξεις είναι ανύπαρκτες και ανενεργές.
Πέραν της Δημοκρατικής Αριστεράς Αργολίδας και, θα περιαυτολογήσω διότι είναι αλήθεια, του αιρετικού ουδείς έχει καταθέσει, κάποιες συγκεκριμένες θέσεις για την κοινωνική πολιτική που πρέπει και μπορεί να εφαρμόσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ θα δείτε τις αιρετικές μου προτάσεις για την κοινωνική πολιτική. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, εάν θέλουμε να έχουμε κάποια αξιοπιστία. Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει πραγματοποιήσει δράσεις στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Εγώ λέω ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, όμως απεχθάνομαι τις περήφανες μαγκιές όλων όσων τόσο καιρό δεν πρότειναν απολύτως τίποτα, να την πέφτουν στην πολιτική του Δήμου μας, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την απουσία τους.
Αν επιζητούμε συγκλίσεις και συναινέσεις και δημιουργία ενός προοδευτικού νέου σχήματος δεν χρειάζονται τα εύκολα τσιτάτα. Απαιτείται αυτοκριτική για τις απουσίες. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να θεωρούν κάποιοι τον εαυτό τους a priori προοδευτικό και τους "άλλους" αντιδραστικούς και με πρόθεση να βλάψουν τους πολίτες. Επί του συγκεκριμένου και επί του πρακτέου και μόνον θα κριθούμε όλοι. Και ο Κωστούρος και ο Γραμματικόπουλος και η άλλη πρόταση και οι επιθυμούντες τις συγκλίσεις και το ΚΚΕ. Όχι με επανάληψη του ακραίου φασιστικού και διχαστικού τσιτάτου "η εμείς ή αυτοί". Σε αυτό εγώ ποτέ μα ποτέ δεν θα προσχωρήσω. 
Είναι αδιανόητο άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει συγκεκριμένες πολιτικές (είτε κυβερνητικές, είτε συνδικαλιστικές, είτε αυτοδιοικητικές) και έχουν διεκδικήσει δοτά αξιώματα (ένας τουλάχιστον το έχει πράξει) να έρχονται σήμερα και  να εμφανίζονται ως  Ρομπέν των Δασών, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί είναι οι υπερασπιστές των δικαίων του λαού και να κατηγορούν συλλήβδην όλους τους άλλους ότι "υποστηρίζουν τις δυνάμεις που οδήγησαν στην χρεωκοπία και στα μνημόνια",  ότι "δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφθούν πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συμβάλλει (sic) στην ανάπτυξη της πόλης" (το λένε αυτό κάποιοι  που δεν έχουν εκφράσει την παραμικρή άποψη για τα θέματα αυτά)  και ότι επιθυμούν αυτοί οι κακοί αντίπαλοι  "να μας αφήσουν χωρίς κοινωνικές δομές".
Συγγνώμη φίλοι μου  αλλά εγώ υποκριτικά δεν θέλω να φερθώ. Τον τελευταίο καιρό ο Κωστούρος έχει κάνει πράγματα, ενώ κάποιοι σιωπούσαν και ο Γραμματικόπουλος έχει αντιδράσει σε στραβά όταν άλλοι είτε ήσαν στον καναπέ τους, είτε αντιδρούσαν με τσιτάτα. Αυτές τις ωμές κουβέντες, που ενοχλούν τις πιστεύω και τις λέω.
Ναι θα ήθελα ένα Δήμο Ναυπλιέων που να πράττει περισσότερα. Με μια διαφορετική κατεύθυνση στους προσανατολισμούς του. Θα ήθελα ενεργούς πολίτες που να λένε, να προτείνουν, να ονειρεύονται να διεκδικούν. Θα ήθελα έστω και τώρα να κάνουμε όλοι μία στροφή στην πραγματική πολιτική και να αφήσουμε τα τσιτάτα και τις μεγαλοστομίες στην άκρη. Δεν λέω να αρχίσουμε τους αποκλεισμούς. Όμως άλλο να μην αποκλείουμε κόσμο και διαφορετικό να βαφτίζουμε τον κόσμο σε εκείνη τη δεξαμενή στα Ιεροσόλυμα, εκεί που ο Ιησούς έστειλε τον τυφλό να πλυθεί και ο απεσταλμένος (Σιλωάμ) είδε το φως του.
Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ειλικρινείς και μεταξύ μας και προς την κοινωνία και να βάλουμε επί τάπητος το καθαρό πολιτικό θέμα, δηλαδή του με ποιους όρους, με ποιες διαδικασίες, με τι είδους πολιτικές συμφωνίες και με ποιες  εγγυήσεις θα γίνει μια συμφωνία, ώστε να καταρτισθεί ένας συνδυασμός βασισμένος και στον αλληλοσεβασμό.
Δεν γνωρίζω εάν προλαβαίνουμε.
Για τη συνεργασία έχω μιλήσει πριν από πάρα πολύ καιρό. Διαβάστε τα εδώ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Τότε τα περιφρόνησαν και νόμισαν ότι μπορούν να ελέγξουν και να εκμεταλλευθούν την άλλη πρόταση. Τότε κάποιοι πίστευαν στην μοναδικότητα των κομματικών γραμμών. Σήμερα επιζητούν συμμαχίες με συγκολλητικά υλικά που βασίζονται στην ανάγκη και μόνον δημιουργίας συνδυασμού για την απλή καταγραφή δυνάμεων.
Τώρα να αλλάξουμε τροπάρι.... Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά τη μόνη εφικτή λύση που είπα και πριν από μήνες και ας το πράξουμε έστω και τώρα.
Τι έλεγα τότε; " Τα κόμματα παίζουν ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Δεν τα υποτιμώ καθόλου. Όμως ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα για το Ναύπλιο, τώρα μάλιστα που επιχειρείται (ή εγώ επιχειρώ) τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το εξής: Τα κόμματα άμεσα να πάρουν με τις δικές τους διαδικασίες την απόφαση να δώσουν την υποστήριξή τους στη δημιουργία του νέου συνδυασμού και μετά να τον αφήσουν αυτόνομα να λειτουργήσει. Τα κομματικά τους μέλη θα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά θα καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και δεν θα αποτελούν ιμάντα μεταβίβασης εντολών. Πρέπει να ξεκαθαρισθεί από όλους και προς όλους: Κέντρα λήψης αποφάσεων από κόμματα, μικρές ομάδες ή ότι άλλο δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά." Τίποτα από αυτά δεν έγινε και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε τρικυμία.
Ε όχι...... Εσείς τσακωθήκατε μεταξύ σας. Εσείς να τα βρείτε. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν θα σας λύσουν τα προβλήματα οι  "άλλοι" που δεν κάνετε μαζί τους και όχι οι "εμείς" που θεωρείτε ότι έχετε την αποκλειστικότητα της προοδευτικότητας.



1 σχόλιο:

  1. Βήμα πρώτο: Οι υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις και σχήματα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον τρίτο πόλο θα πρέπει να αποφασίσουν την αυτοδιάλυσή τους. Σε κάθε περίπτωση μεμονωμένα άτομα που θα θελήσουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι αποδεσμευμένα από οργανωτικά σχήματα του παρελθόντος. Με τεράστιο πόνο ψυχής, πρέπει να πω ότι η μετεξέλιξη της σπουδαία Πρωτοβουλίας Δημοτών δηλαδή η άλλη πρόταση είναι προ πολλού νεκρή. Και είναι τελειωμένη υπόθεση διότι έχασε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές με βάση τις οποίες λειτουργούσε. Ας μιλήσουν επομένως οι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι που την απαρτίζουν και ας το πάρουν απόφαση.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή