Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Νέα διαμάχη Καποδίστρια Μαυρομιχαλέων και στη μέση ο θεός Πάνας


Ναύπλιο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Δηλώσεις Δημάρχου Κωστούρου
"Ο δήμαρχος τόνισε πως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως: Το ιστορικό υπόβαθρο ,το προϊστορικό  και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου που είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας.. Την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Τον νεώτερο  θεσμό διεθνούς εμβέλειας , το Φεστιβάλ Ναυπλίου.
Παράλληλα ο κ. Κωστούρος σημείωσε ότι, υπέρ της υποψηφιότητας του Ναυπλίου συνηγορεί, ο ρόλος που διαδραμάτισε το Ναύπλιο ως πρώτη πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας.
Ίσως σήμερα τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστούρος  θα ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της δικής μας υποψηφιότητας από την Ευρώπη και μετά την Αθήνα της Μελίνας να τιμηθεί το Ναύπλιο του Ιωάννη Καποδίστρια."
Πηγή:http://argolikeseidiseis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9318.html

Και οι δηλώσεις του Χρήστου Γραμματικόπουλου:
"Κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της αίτησης υποψηφιότητας του Δήμου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, στην τοποθέτηση του, τόνισε ότι παρά τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και πολιτιστικές δράσεις μία ενιαία υποψηφιότητα Ναυπλίου, Άργους-Μυκηνών και Επιδαύρου θα ήταν πολύ ισχυρότερη αφού το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα συνολικά των εν’ λόγω Δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκή αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.Κατά συνέπεια οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και παράλληλα θα πρωταγωνιστούσε συμμετέχοντας πολιτιστικά ολόκληρος ο Νομός Αργολίδας."
Πηγή http://argolikeseidiseis.blogspot.gr/2013/11/2021_13.html

                         Τρίπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, κα Αναστασία Μιχ. Πάπαρη, Δρ Αρχιτέκτων Μηχ.- Πολεοδόμος Α.Π.Θ,  έκανε την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Τρίπολης για το 2021. Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν ήταν ότι: α) εκείνο το χρόνο η χώρα θα εορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων, όταν η Τρίπολη ήταν εστία του πολέμου και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε, β) η Αρκαδία είναι ο τόπος καταγωγής του θεού Πάνα, γ) η έννοια του 'αρκαδισμού' έχει παγκόσμια απήχηση ως τρόπος ζωής, που επανέρχεται με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και με μια διφορούμενη έκφρασή του στο έργο του Poussin 'Et in Arcadia Ego' και δ) στην Αρκαδία αναφέρονται οι πρώτες εκλογές παγκόσμια κ.α. Επομένως, 'παγκοσμιότητα' των αγαθών του πολιτισμού έναντι της παγκοσμιοποίησης του καταναλωτισμού και ειρήνη έναντι των δεινών του πολέμου, είναι οι δύο ιδεολογικοί άξονες, όπου πάνω τους μπορεί να βασιστεί η υποψηφιότητα της Τρίπολης - Π.Π.Ε. 2021.
Πηγή http://www.moriasnow.gr/article/nayplio-kalamata-sti-mesi-samaras

                          Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Ως επιχειρήματα προβάλλονται από την Καλαμάτα το γεγονός ότι είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του Αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Μάλιστα δίνεται έμφαση σε αυτό το επιχείρημα αφού ο ορισμός της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 θα συμπέσει με την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης.
Πηγή http://www.moriasnow.gr/article/nayplio-kalamata-sti-mesi-samaras

                  Πρωθυπουργός και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Σε μπελάδες βάζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου να διεκδικήσει την υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, κόντρα στην ανάλογη απόφαση του δήμου Καλαμάτας.Την ώρα που οι Μεσσήνιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί διακομματική στήριξη για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, η «σφήνα» των Αργολιδέων μέσω του Ναυπλίου προφανώς φέρνει δημιουργεί αμηχανία, αφού η θέση του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα θα είναι καταλυτική, λόγω ακριβώς των σχέσεων του πρωθυπουργού και με τις δύο αυτές πόλεις.
 Πηγή http://www.moriasnow.gr/article/nayplio-kalamata-sti-mesi-samaras
Αιρετικός και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 
Νομίζω ότι επιβεβαιώνομαι πλήρως, για την ένδεια των πόλεων, να παρουσιάσουν μια δυνατή πρόταση για να αναλάβουν το ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το Ναύπλιο πιστεύει ότι μπορεί να οργανώσει το θεσμό μόνον με τις πλατείες του και το Βουλευτικό. Και ως ατού για τη διεκδίκηση αναφέρει το γεγονός ότι ήταν κάποτε  πρωτεύουσα της Ελλάδας και ότι η πόλη φιλοξένησε τον Καποδίστρια. Το σκεπτικό της Τρίπολης ξεφεύγει και από τα "αιρετικά" όριά μου. Να γίνει, λένε, η Τρίπολη πολιτιστική πρωτεύουσα διότι εκεί ζούσε ο θεός Παν και λόγω του ότι έχουν ιδιαίτερο τρόπο ζωής που ονομάζεται "αρκαδισμός"!!!!!!. Και η Καλαμάτα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αυτή πολιτιστική πρωτεύουσα διότι από εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε (από τους Μανιάτες και τους Μαυρομιχαλέους θα πρόσθετα εγώ)!! Πουθενά δεν είδα  να επιχειρεί μια πόλη να προβάλει τη δική της πρωτογενή πολιτιστική παραγωγή, ως λόγο για να αναλάβει το θεσμό. Και τελικά, επαναλαμβάνω, γι΄αυτό και υπάρχουν οι πολιτιστικές πρωτεύουσες. Όχι για την ιστορία τους, αλλά για το πολιτιστικό τους παρόν, που μπορεί βέβαια να βασίζεται και στο παρελθόν.
Και είναι φανερό ότι ο Αντώνης θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο, εκτός και αν υιοθετηθεί η αιρετική άποψη.
Προφανώς η προηγούμενη ανάρτηση του αιρετικού, περί της πολιτιστικής γύμνιας του Ναυπλίου, επηρρέασε και τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αρκετοί ήσαν αυτοί που μίλησαν για συνεργασία και με άλλες πόλεις και για ανάληψη του θεσμού από το τρίδυμο των Δήμων Ναυπλίου, Αργους και Επιδαύρου (το γιατί εξαίρεσαν την Ερμιονίδα δεν το αντιλαμβάνομαι).
Δυστυχώς μας πήραν χαμπάρι. Διαβάστε λοιπόν και αυτό για τις βλαχομπαρόκ νοοτροπίες. Έτσι είναι πάνω κάτω.
Επιμένω αιρετικά. Ας ξεχάσουμε τον Καποδίστρια, τους Μαυρομιχαλέους, το θεό Πάνα και τον αρκαδισμό, αργολιδισμό και μεσσηνιασμό και ας φτιάξουμε έναν δυνατό φάκελο με  όλα τα σύγχρονα θετικά που οι Μοραϊτικες κοινωνίες έχουν πετύχει. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό δεν είναι πρωτότυπο. 22 πόλεις της Προβηγκίας έχουν αναλάβει τις εκδηλώσεις για το έτος 2013.


1 σχόλιο:

  1. Μπράβο. Στην Ευρώπη δεν εξάγουμε εσωτερικούς μεταφυσικούς συμβολισμούς, πολύ συχνά ανιστόρητους κι εθνοκεντρικά δομημένους, αλλά ικανότητες πολιτισμικής ώσμωσης κι ολοκλήρωσης.
    BRAVO!
    Αν δεν κατανοούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τη σημασία των συμβόλων που προβάλει η ελληνική πλευρά, ο θεσμός θα αποτύχει. Γι' αυτό και ο φάκελος αν δεν περιέχει πειστικές προτάσεις συμμετοχής πολλών ποιοτικών εταίρων, απλώς δεν θα εγκριθεί.
    Οι επαναλήψεις του λάθους της Πάτρας (επί Σουβλατζίδη πρωθυπουργού και υπουργού, Τατούλη υφυπουργού Πολιτισμού και Ζαχόπουλου βεζίρη, δεν είναι πλέον εφικτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή