Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

"«Μαυρογιαλούροι» και επενδύσεις"

Με το τίτλο: «Μαυρογιαλούροι» και επενδύσεις ο μεγαλοδημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς κράζει τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη και ανεβάζει στα ουράνια τον παμμέγιστο γείτονά μου Αντώνιο. Το άρθρο δεν παραθέτει στοιχεία και επομένως με ευκολία και χωρίς να μπορώ να κατηγορηθώ θα πω ότι κάτι "βρωμάει εδώ". Προς τι η σκληρή αυτή επίθεση κατά ενός Υφυπουργού που χειρίζεται θέματα μεγάλων επενδύσεων και κατά συνέπεια γιγαντιαίων οικονομικών συμφερόντων;
Ιδού λοιπόν το άρθρο της Καθημερινής.



http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_14/08/2013_514055
Του Αλέξη Παπαχελά
"Ημουν νιος και γέρασα..., κατά τη δημώδη παροιμία, ακούγοντας ιστορίες για επικείμενες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμη σήμερα τις ανακοινώσεις κάθε υπουργού που επισκεπτόταν την Αμερική και κατόπιν δήλωνε με στόμφο πως αναμένονται δεκάδες επενδύσεις. Οταν κάποιος υποψιασμένος έψαχνε το πράγμα λίγο παραπάνω, ανακάλυπτε πως η μεγάλη πλειοψηφία των «αιτήσεων ενδιαφέροντος» ήταν από αστείες έως ανύπαρκτες.
Αυτή τη φορά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν σοβαροί επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες, είτε από τα λεγόμενα distressed funds ή άλλως «κοράκια» είτε από κανονικές εταιρείες.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξοδέψει απίστευτη ενέργεια στο κυνήγι επενδυτών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως οι ξένες επενδύσεις είναι το «κλειδί» για να βγούμε από την κρίση. Εκείνοι πάλι εντυπωσιάζονται από το πόσο είναι «από πάνω» σε κάθε φάκελο, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιούνται αν είναι λογικό μια χώρα να διοικείται έτσι.
Μιλώντας για κατάλληλους ανθρώπους, πρέπει δυστυχώς να αναφερθούμε στην περίπτωση του υφυπουργού ο οποίος έχει την ευθύνη για τις ξένες επενδύσεις. Είναι κρίμα όλη η προσπάθεια του ίδιου του κ. Σαμαρά, αλλά και της χώρας, να αδικείται από την ελαφρότητα και τη σαχλή επικοινωνιακή προσέγγιση του εν λόγω πολιτικού ανδρός. Οσοι «παροικούν την Ιερουσαλήμ» αναρωτιούνται ποιος ο λόγος να βλέπουν να παίζεται μια κωμωδία που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία με τον «Μαυρογιαλούρο» να ψάχνει επενδυτές ή δήθεν να προωθεί εξαγωγές με τον παλαιοκομματικότερο δυνατό τρόπο.
Πέραν τούτου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές μελετούν και ξαναμελετούν την ελληνική αγορά, αλλά δεν παίρνουν αποφάσεις. Μιλούν όμως μεταξύ τους και δίνουν τεράστια σημασία στο πώς πάνε διάφορες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οταν ακούν ιστορίες τρόμου από το έργο της Κασσιώπης ή κάποια άλλη επένδυση αναρωτιούνται κατά πόσον αξίζει τον κόπο να σκέπτονται καν να βάλουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Και δυστυχώς, η εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο αν μάθει ο πρωθυπουργός το πρόβλημα και ασχοληθεί μαζί του θα λυθεί.
Ετσι όμως δεν κυβερνάται μια χώρα, όση ενέργεια και αυταπάρνηση και να διαθέτει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Χρειάζονται θεσμοί και κατάλληλοι άνθρωποι στις κρίσιμες θέσεις."


Αλλά θα μου πείτε: Γιατί σ΄ έπιασε ξαφνικός πόνος για τον Υφυπουργό Μηταράκη;
Θα σας απαντήσω: Διότι θυμήθηκα μία επίσκεψή του στ΄Ανάπλι πριν μερικούς μήνες. Εσείς μπορείτε να ξεχνάτε, αλλά του αιρετικού του έρχονται που και που κάποιες αναλαμπές από το παρελθόν.

Να λοιπόν  ποιο ήταν τότε  το ρεπορτάζ  του "Αναγνώστη Πελοποννήσου:
"Μέσα στις γιορτές επισκέφθηκε το Ναύπλιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και του διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Γρηγόρη Δούνη.Ο στόχος όμως είναι προφανής. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό της και το Ναύπλιο.Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του κου Μηταράκη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων συζήτησε θέματα επενδύσεων και διαχείρισης δημόσιας περιουσίας.Λέγεται ότι η επίσκεψη του υφυπουργού έγινε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις δουλειάς, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν στην πόλη με τα ακίνητα του δημοσίου. Γι΄ αυτό στην σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος. Ο κος Μηταράκης μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την Ακροναυπλία και την Αρβανιτιά.Εκτός από τις επισκέψεις σε συγκεκριμένους χώρους πραγματοποιήθηκε και σύντομη σύσκεψη στο ξενοδοχείο Αμφιτρύων.Μετά την συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε: "Επισκέφθηκα το Ναύπλιο ώστε να δω από κοντά τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρονται. Η Ανάπτυξη δεν είναι μια θεωρητική έννοια. Απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις και αυτές τώρα υλοποιούμε. Είναι δύσκολες οι συνθήκες αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε".Πληροφορίες αναφέρουν ότι τίθεται ως στόχος η ένταξη σε χρηματοδότηση της νησίδας Μπούρτζι προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης.Επίσης προβληματισμός υπάρχει για το μέλλον του παλιού Ξενία, που έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και για τον χώρο που βρίσκεται η πισίνα του ξενοδοχείου Αμφιτρύων, που είναι επίσης εγκαταλειμμένος.Από τον δήμο έχει ακόμα ζητηθεί η παραχώρηση του κτηρίου της Αρβανιτιάς για να το αξιοποιήσει.
anagnostispe.blogspot.com/2013/01/blog-post_8159.html#ixzz2bvx6Smpw



Και να  ποιο ήταν τότε  και το ρεπορτάζ των "Αργολικών Ειδήσεων" για τον ερχομό στην πόλη μας του Νότη.
Επίσκεψη εξπρές στο Ναύπλιο πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Γρηγόρη Δούνη. Κατά την επίσκεψη στο Ναύπλιο, είχαν συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βρίσκετε (sic) στο Ναύπλιο.Μετά την μικρή σύσκεψη στο ξενοδοχείο Αμφιτρύων επισκεφθήκαν (sic) την περιοχή της Ακροναυπλίας και της Αρβανιτιάς για να δουν από κοντά την προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού δημοσίου.Ο υφυπουργός και ο περιφερειάρχης δεν θέλησαν να ανακοινώσουν κάτι αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου για την αξιοποίηση των ελληνικών ακινήτων Ενώ ο δήμαρχος Ναυπλιέων δήλωσε πως, μετά από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού μέσα σε τρεις μέρες ο υφυπουργός βρίσκετε (sic) στο Ναύπλιο για να μελετήσει προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα φέρουν ανάπτυξη αλλά και θέσεις εργασίας. 



Η συνάντηση με τον πολύ κακό, κατά Παπαχελά, υφυπουργό έγινε τα Χριστούγεννα του 2012.
Φωτογραφία μπροστά από το αίσχος του παλιού Ξενία.
Κάτι δείχνει ο Δήμαρχος  στον Υφυπουργό από ψηλά...
Ατενίζοντας την πόλη....
Συζητήσανε για τη δημόσια περιουσία.
Ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς είπαν.
Δεν μάθαμε τι είπε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος της πόλης μας.
Δεν μάθαμε τι πρότεινε
Δεν μάθαμε τι ζήτησε για την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας.
Δεν μάθαμε εάν έβαλε κόκκινες γραμμές.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, δεν έχει συζητήσει ένα συνολικό σχέδιο για τα θέματα αυτά;
Με ποιο δικαίωμα ο Δήμαρχος, που είναι εκτελεστικό όργανο, συζήτησε χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου;
Τι θα γίνει επιτέλους με το αίσχος του παλιού Ξενία;
Τι θα γίνει με το κουφάρι του μπετονένιου κτηρίου στην Αρβανιτιά; Έχει ο Δήμος μας κάποια άποψη για τη χρήση του;
Τι θα γίνει με το εγκαταλελειμμένο στην τύχη του Μπούρτζι.
Τι θα γίνει με τα κτήρια του Ναυτικού Ομίλου και με τις Μπανιέρες;
Τι θα γίνει με το ρημαδιό της πισίνας του Αμφιτρύωνα;
Τι θα γίνει με το τελωνείο;
Τι θα γίνει με το Ενετικό κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου;
Τι θα γίνει με τις Φυλακές Λεονάρδου, ένα εκπληκτικό κτήριο που παραμένει μη προσβάσιμο στο κοινό;
Τι θα γίνει με το Κτήριο Βίγκα, που παραμένει με σκαλωσιές χρόνια τώρα;
Τι θα γίνει με την Καραθώνα;
Τι θα γίνει με την τεράστια περιουσία Τσιπόκα, που έχει περιέλθει στο Δημόσιο;
Τι θα γίνει με το κτήριο πίσω από τις Φυλακές Λεονάρδου που ανήκει στο Δημόσιο και το έχουμε αφήσει και καταρρέει;
Τι θα γίνει με το κτήριο στο Μεγάλο Δρόμο που στέγαζε την Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο;
Τι θα γίνει με τη μεγάλη έκταση στο Δρέπανο που ανήκει στο Δήμο και έχει μείνει οικόπεδο;

Και τελικά το μεγάλο ερώτημα:
Μόνον εγώ τα λέω; Κανείς άλλος;
Που είσαι ρε Χρήστο; Αν κάνεις πλαδαρή αντιπολίτευση, πλαδαρός θάσαι και σαν Δήμαρχος (μάλλον έχεις και τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγείς) αύριο.
Και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδράτε σε κάθε πιθανότητα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προς τι σιωπάτε για όλη αυτή την εγκατάλειψη των δημοσίων κτηρίων και χώρων; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν άκριτες ιδιωτικοποιήσεις;
Και τελικά τι στο διάολο ισχυρίζεστε εσείς ότι είστε "άλλη πρόταση"; Άντε και μου άναψαν τώρα τα λαμπάκια με τον τρόπο λειτουργίας του ιστολογίου. Άντε επιτέλους κατεβάστε το ή τουλάχιστον πείτε ότι διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία του, έτσι για να μην εκτιθέμεθα όλοι συνολικά. Με εννοείτε; Τόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν ρε. Μία μόνον διαλέξατε; .......... (έβαλα μερικά κοσμητικά και τα διέγραψα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου