Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τριήμερο φεστιβάλ αγκινάρας. Μάλλον ξεφύγαμε......

Πόσο απέχει το αστείο από το γελοίο;
Ο ορθός λόγος από τον τραγέλαφο;
Πριν από μερικά χρόνια στη γιορτή αγκινάρας στην Κάντια Ιρίων κλήθηκε ο επίσημος να απευθύνει χαιρετισμό. Τί είπε  και πρότεινε μεταξύ των άλλων ο αθεόφοβος; "Να επεκταθεί ο θεσμός της γιορτής της αγκινάρας σε όλη την Ελλάδα". Χαχαχαχα!!!! Ονειρεύεται ο άνθρωπος, που τυγχάνει και σήμερα τοπικός παράγων, να γίνει γιορτή αγκινάρας στη Δράμα και στα Βλαχοχώρια της Πίνδου και σε όλη τη χώρα από άκρου σε άκρο.
Ευτυχώς λοιπόν η προτροπή του δεν έγινε πραγματικότητα και δεν μια ενέσκηψε κάποια γιορτή αγκινάρας στο Αμύνταιο Κοζάνης.
Έχουμε όμως εδώ τοπικά φέτος "αναβαθμισμένη" γιορτή αγκινάρας. Ολόκληρο τριήμερο που ξεκινάει σήμερα με πολλές και ενδιαφέρουσες...... εκδηλώσεις.
Το είδατε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων; Θα το βρείτε εδώ.
Εγώ διαβάζοντάς το έτριψα τα μάτια μου να δω αν βλέπω καλά.
Αν είναι δυνατόν. Σκυταλοδρομία με αγκινάρες.... χαχαχαχαχα. Φαντασθείτε το..... Να τρέχουν οι άνθρωποι με αγκινάρες στο χέρι και να την δίνει ο ένας στον άλλον..... Θα βγάλει γέλιο υποθέτω..... Μήπως όμως είναι και παντελώς γελοίο για την προώθηση του προϊόντος;
Έχουμε και επίδειξη "Κουνγκ Φου ΠΥΓΜΗ". Έτσι το αναφέρει το πρόγραμμα. Χουάουααα. Aχσααααα. Μπρους Λη......... Με μία καρατεριά θα σπάσουμε 17 αγκινάρες.
Αμ το άλλο.....; Διαγωνισμός kite surf; Οι σπεκτέιτορς (αφού μιλάμε και με αγγλικούς όρους) θα απολαμβάνουν το θέαμα του kite surf μασουλώντας ωμές αγκινάρες;
Θα παίξουμε και ποδόσφαιρο. Θα αγωνισθεί ο "Αγκιναριακός" με τους Φίλους των παλαιμάχων Ναυπλίου. Μα μουρλαθήκαμε παντελώς; Είναι δυνατόν; Ομάδα με την ονομασία "ο Αγκιναριακός"; Και θα παίξουν όχι με τους Αναπλιώτες παλαίμαχους, αλλά με τους φίλους των παλαιμάχων; Υπάρχει τέτοια ομάδα; "Οι ΦΙΛΟΙ" των παλαιμάχων; Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί;
Έχουμε και άλλα ωραία, αλλά άσχετα στο τριήμερο των εκδηλώσεων.
Χορούς, καθαρισμούς παραλιών, απονομή αναμνηστικών βραβείων, διαγωνισμούς ζωγραφικής, διαγωνισμούς graffity (και άλλα εγγλέζικα), καλλιτεχνικές δημιουργίες, πoδηλατοδρομία. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, μπορεί κανείς να ανακαλύψει και κάτι ελάχιστα που έχουν να κάνουν με αγκινάρες (διαγωνισμό μαγειρικής αγκινάρας, μία ημερίδα για την αγκινάρα)

Δεν ήμουν βέβαιος αν έπρεπε να σταματήσω εδώ την ανάρτησή μου, καυτηριάζοντας μόνον το γελοίο και άσχετο του όλου προγράμματος ή να μιλήσω και πιο σοβαρά σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα και ειδικότερα με την αγκινάρα της περιοχής Ιρίων.
Λοιπόν.
Είναι σοβαρό θέμα η προώθηση της τοπικής παραγωγής για να αφήνεται σε χέρια ανθρώπων που οργανώνουν τέτοια τριήμερα.
Πρέπει κατ΄αρχήν να τεθούν οι στόχοι:
Να γίνει γνωστή πανελληνίως η παραγωγή αγκινάρας στην περιοχή Ιρίων.
Να προβληθεί η διατροφική αξία του προϊόντος.
Να  μαθευτούν σε περισσότερο κόσμο οι τρόποι μαγειρέματος της αγκινάρας.
Να γίνει μια προσπάθεια οι ταβέρνες του Δήμου Ναυπλιέων να προσφέρουν φαγητά με αγκινάρες όλο τον χρόνο.
Ο κόσμος που θα έπρεπε να είχε μια συμμετοχή σε ένα τέτοιο τριήμερο εκδηλώσεων δεν μπορεί να είναι οι καρατέκες, αλλά γνώστες της καλλιέργειας του προίόντος, γεωπόνοι, διατροφολόγοι, μάγειροι. Θα έπρεπε να έχουν συμμετοχή η Σχολή τουριστικών Επαγελμάτων, οι Σύνδεσμοι Σεφ, οι ενώσεις εστιατορίων σε όλη την Αργολίδα.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα έπρεπε να επεκταθεί και να προβληθεί και στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή εστιατορίων της περιοχής.
Δεν είναι νοητό να λείπουν από τις εκδηλώσεις άτομα που έχουν ασχοληθεί με τη μαγειρική της αγκινάρας και έχουν εκδώσει και σχετικά βιβλία.
Και κατά τη γνώμη μου το όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα έπρεπε να κατατείνει στο να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κατοχυρωθεί η αγκινάρα Ιρίων ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, πράγμα που θα έδινε τεράστια ώθηση στην καλλιέργεια του προϊόντος και στα πραγματικά εισοδήματα αγροτών, γεωπόνων, εργατών γης και επιχειρηματιών στον τουριστικό τομέα στα Ιρια, την Κάντια, το Τολό, το Ναύπλιο.
Τί να κάνουμε όμως; Θα αρκεσθούμε στο να προωθήσουμε το προϊόν τρέχοντας με μία αγκινάρα ψηλά ανά χείρας σε αγκιναροδρομία που διοργανώνεται!!!!!
.

6 σχόλια:

  1. δεν ξερω απο που εισαι υποκινουμενος αλλα αν ηθελες κατι διαφορετικο του χρονου, περιμενε...ας ερθεις εσυ σαν χορηγος να καλυψεις ολα τα εξοδα που χρειαζονται για να δεις κατι καλυτερο...επρεπε να ντρεπεσαι που καθεσαι στην καρεκλα σου και ριχνεις λασπη ανωνυμα σε μια παρεα ανθρωπων που πληρωνουν απ την τσεπη τους σε καιρο κρισης για να διαφημισουν την περιοχη και το προιον...κατι τυποι σαν και σενα εχουν φερει αυτα τα χαλια στην χωρα μας...ντροπη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κε Δρούζα εσείς οι αγρότες των Ιρίων με αυτά που χρόνια κανετε(ασύστολη χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών και άλλων τοξικών δηλητηρίων) έχετε καταστρέψει το προιόν σας και έχετε υποβαθμίσει τη πεδιάδα σας. Δεν σας φταίει ο κος Καράπαυλος εάν οι καταναλωτές φοβούνται να ταίσουν την οικογένεια με τα τοξικά προιόντα σας. Αυτοκριτική λοιπόν και αυτογνωσία γιατι μάλλον είναι αργά γιά δάκρυα....... Το μυαλό σας φταίει και κανείς άλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αξιοπρεπείς Γιαπωνέζοι έκαναν χαρακίρι κε Drouzas λίγη αυτοκριτική ωφελεί. Συνειδητοποιείστε επιτέλους έστω και τώρα ότι έχετε καταστρέψει τον κάμπο σας και με συμμάχους αδαείς γεωπόνους τον έχετε μετατρέψει σε Βιετνάμ από τα χημικά και τις ορμόνες. Το προιόν που παράγετε εσείς το απαξιώσατε και αν δεν το πιστεύετε κάντε μία βόλτα στις λαικές και ρωτείστε το κόσμο γιατί δεν τρώει αγγινάρες. Μην επιρρίπτετε ευθύνες σε ανθρώπους που σας λένε ΑΛΗΘΕΙΕΣ.. Ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΤΡΩΝΕ ....ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ?

      Διαγραφή
  4. Ναι γι'αυτό δεν τις τρώνε τις αγκινάρες. Επειδή φοβούνται τα φυτοφάρμακα, όχι γιατί φοβούνται οι κυράτσες σας μην σπάσουν το νύχι όταν τις καθαρίζουν. Το γιατί δεν τρώνε όμως τις αγκινάρες αλλά τρώνε τομάτες, αγγούρια, μαρούλια και άλλα πολλά από τον ίδιο κάμπο πως το εξηγείτε; Σαν δεν ντρέπεστε λοιπόν να συκοφαντείτε ένα ολόκληρο χωριό με την παπαρολογία σας. Και συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο που λέει ότι αν τους τα δώσεις δωρεάν θα τα φάνε. Και όχι μόνο τις αγκινάρες αλλά και άλλα λαχανικά. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα αγγούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να μην αναγνωρίζετε τα λάθη σας αγαπητοί κάτοικοι των Ιρίων και τις μακροχρόνιες συνέπειες των φυτοφαρμάκων-ορμονών στην υγεία σας είναι διπλό κακό. Αν ακόμα και σήμερα αμφιβάλλετε για αυτές τις οδυνηρές συνέπειες δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα σχόλια μας βλέποντας ακόμα και νεαρά παιδιά- εργάτες ή ιδιοκτήτες στα κτήματά σας να τους βρίσκουν οι γιατροί καρκίνο γιατί ανασαίνουν, κινούνται και τρώνε αυτό που παράγουν(αγγινάρες, μαρούλια, αγγούρια κα). Αφήστε πίσω σας τους αγγράμματους γεωπόνους και στραφείτε σε ποιοτικές καλλιέργειες αν σας ενδιαφέρει να επιζήσετε. Το εύκολο κέρδος πέρασε στην ιστορία και ο καταναλωτής δεν ειναι χαιβάνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή