Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μανωλάδα (φράουλες)- Αργολίδα (πορτοκάλια)

Επειδή φαινόμενα εκμετάλλευσης εργατών γης υπάρχουν σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Επειδή κάποιοι έδειξαν τις ευαισθησίες τους σε πιο ανύποπτο χρόνο.
Επειδή μιλήσαμε και διαμαρτυρηθήκαμε σε προηγούμενο χρόνο  και όχι μόνον όταν υπήρξε ακραίο γεγονός, όπως αυτό στην Μανωλάδα.
Δεν μπορώ λοιπόν  παρά να θυμίσω την ερώτηση της βουλευτίνας της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη για τα "κυκλώματα δουλεμπορίας στην περιοχή Αργολίδας"
Ρώτησε τα εξής η βουλευτίνα σε προηγούμενο χρόνο δηλαδή στις 26 Νοεμβρίου 2012:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κκ υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Υγείας Και Οικονομικών
Θέμα: «Σχετικά με κυκλώματα δουλεμπορίου στην περιοχή Αργολίδας»
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στον Τύπο η εξής είδηση: «Καταναγκαστική εργασία σε κτήματα της Αργολίδας αποκάλυψε η αστυνομία μετά την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος δουλεμπορίας που έφερνε στην χώρα μας αλλοδαπούς εργάτες που απέδιδαν τα μεροκάματά τους στους δουλεμπόρους και διέμεναν σε στάβλους. 

Οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως πραγματικούς δούλους για εργασιακή εκμετάλλευση, εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες, από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με  τα τμήματα ασφαλείας Ναυπλίου και Άργους. Το δουλεμπορικό κύκλωμα τους ανάγκαζε να εργάζονται επί 12ωρο καθημερινά στη συγκομιδή πορτοκαλιών, χωρίς να τους αποδίδει τη χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν τα μέλη του από τους εργοδότες τους. Επιπλέον τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τους ίδιους τρόφιμα χρεώνοντας τους με μεγάλα ποσά, ενώ δεν τους επέτρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο του στάβλου, για τον οποίο τους χρέωνε με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα κατ’άτομο» 

Επειδή είναι γνωστή η εκμετάλλευση εποχιακών εργατών γης κατά την περίοδο συγκομιδής εσπεριδοειδών, με ημερομίσθια πείνας και κατώτερα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στέγασή τους σε άθλιες συνθήκες, εκμετάλλευση που καρπώνονται, σε βάρος μάλιστα των αγροτών, μερικά κυκλώματα διακίνησης εργατών και ολίγοι παραλήπτες και μεσάζοντες στην αποκομιδή και αγορά των εσπεριδοειδών  


Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1.Εάν έχουν ξεκινήσει από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έλεγχοι στα συνεργεία συγκομιδής εσπεριδοειδών και εάν οι έλεγχοι αυτοί έχουν φέρει αποτελέσματα στην πάταξη των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης εποχιακών εργατών γης.
2.Εάν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά την κρίσιμη περίοδο της συγκομιδής
3.Εάν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στους νομούς Αργολίδας, Λακωνίας και στους άλλους πορτοκαλοπαραγωγούς νομούς της χώρας είναι στελεχωμένες με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για να πραγματοποιούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι.
4.Εάν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Υγιεινής έχουν δραστηριοποιηθεί για να ελέγξουν τις απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες διαβίωσης των εποχιακών εργατών γης μέσα σε αποθήκες και παλαιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. 
5.Εάν έχουν γίνει οι αναγκαίοι φορολογικοί έλεγχοι στους  μεσάζοντες που απασχολούν εποχιακούς εργάτες γης για τη συγκομιδή εσπεριδοειδών και εάν υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Οικονομικών να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αυτοί."

 Δεν μπορώ παρά να επισημάνω το γεγονός ότι έγκαιρα η Δημοκρατική Αριστερά είχε ασχοληθεί με το θέμα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι το κόμμα αυτό στηρίζει την Κυβερνητική πλειοψηφία και επομένως η ερώτηση της βουλευτίνας και η κριτική της έχει τη δική της εξαιρετική σημασία.
Όμως ο αιρετικός δεν μασάει τα λόγια του. Και νομίζω ότι το έχω αποδείξει.
Ευθαρσώς λοιπόν θα πω ότι ήσαν τουλάχιστον απαράδεκτες οι απαντήσεις που έλαβε η βουλευτίνα από τους αρμόδιους Υπουργούς και δυστυχώς το θέμα έμεινε εκεί. 
Ακούστε λοιπόν τις απαντήσεις στην ερώτηση που έθιγε το σοβαρό θέμα της ανυπαρξίας κρατικών ελέγχων σε ένα παγκοίνως στις αγροτικές τουλάχιστον κοινωνίες γνωστό θέμα:
Ο Υπουργός Εργασίας Βρούτσης απάντησε ότι δεν βρέθηκε στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα ούτε ένας αλλοδαπός χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά!!!! Ενώ η βουλευτίνα ρώτησε εάν έχουν γίνει έλεγχοι στα συνεργεία συγκομιδής εσπεριδοειδών, ο Υπουργός απάντησε για τους ελέγχους που έγιναν μόνον στα συσκευαστήρια το μήνα Νοέμβριο. Προφανώς δεν είχε γίνει κανένας απολύτως έλεγχος στα χωράφια κατά τη στιγμή της συγκομιδής (εκεί που τα πράγματα είναι άγρια) και ο Υπουργός δεν ίδρωσε για το γεγονός αυτό. Ενώ την απάντηση την έδωσε ο Υπουργός στις αρχές Ιανουαρίου 2013, μίλησε μόνον για δέκα ελέγχους στα συσκευαστήρια της Αργολίδας τον μήνα Νοέμβριο και δεν είπε τίποτα για το μήνα Δεκέμβριο, όταν και το πρόβλημα εκμετάλλευσης εργατών γης στις περιοχές εσπεριδοειδοκαλλιέργειας είναι στο αποκορύφωμά του. Πραγματικά οι γνωρίζοντες δεν μπορεί παρά να γελούν με την τελείως τυπική απάντηση του Υπουργού. Ο άνθρωπος δεν απάντησε, έστω και για  να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ότι θα δώσει εντολές για  πύκνωση των ελέγχων. Έστω και σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζει την κυβέρνηση πρέπει να θέσει το θέμα με πιο έντονο και αυστηρό τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε φαινόμενα σύγχρονου δουλεμπορίου, μαύρης εργασίας, κατατρομοκράτησης ξένων εργατών, σκηνές  από φυτείες στην Αφρική άλλων εποχών. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε...... (δεν συνεχίζω)
Απάντηση έδωσε και η Υφυπουργός Υγείας Σκοπούλη. Εδώ το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό, αφού η Υφυπουργός έχει προταθεί και στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Η Υφυπουργός απάντησε στη Βουλευτίνα σε σχέση με το σημείο της ερώτησης που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ξένων εποχιακών εργατών γης, ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου στην Αργολίδα δεν έχει δεχθεί κάποια καταγγελία επί του θέματος!!! Θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική η Υφυπουργίνα στην απάντησή της. Και να είχε μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα. Αρκέσθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία στην αρμόδια Υπηρεσία; Και οι ντόπιοι άνθρωποι που προφανώς είχαν πληροφορήσει την βουλευτίνα για να κάνει την ερώτησή της; Και το κοινό τοις πάσι μυστικό για τις απάνθρωπες, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, συνθήκες διαμονής των μεταναστών; Είναι δυνατόν να μένουμε σε  μία ξερή και τυπική απάντηση; Τουλάχιστον δεν θάπρεπε να δώσει εντολή για κάποιους ελέγχους, χωρίς να περιμένουμε καταγγελίες; Άλλωστε με αυτό τον τρόπο και με μεγαλύτερη ευαισθησία απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Μαυραγάνης για το κομμάτι της ερώτησης που τον αφορούσε σε σχέση με την πιθανή φοροδιαφυγή των μεσαζόντων. Είπε (δεν ξέρω αν το έκανε), ότι θα δώσει εντολή για φορολογικούς ελέγχους.

Είναι  απολύτως απαραίτητο η ΔΗΜΑΡ να φωνάξει πάνω στο θέμα αυτό. Δεν ομιλούμε για αριστερή κατεύθυνση, αλλά για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Και κάτι τελευταίο.
Είναι μεγάλο σφάλμα να γενικεύουμε τα απαράδεκτα φαινόμενα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φαινομένων ρατσιστικής βίας.
Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για μποϋκοτάζ προϊόντων μιας ολόκληρης περιοχής, στην οποία υπάρχουν τίμιοι καλλιεργητές γης και εργάτες γης που δουλεύουν σκληρά, αλλά απολαμβάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δεν είναι όλοι ίδιοι και η εξομοίωση των πάντων προς τα κάτω θα κάνει κακό και στους ίδιους τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου