Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ναυπλίου

Δεν δίστασα να πω τη γνώμη μου, όταν έβλεπα κάτι στραβό.
Μπορείτε να διαφωνείτε μαζί μου, αλλά δεν νομίζω να πιστεύει κανείς, ότι μάσησα ποτέ τα λόγια μου.

Θα σας πω λοιπόν και το εξής για την Κυβέρνηση και πιο ειδικά για τον δικό μας τον Υπουργό Μανιτάκη.

Είναι τεράστιο σφάλμα να τίθενται σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι, μόνον με την παραπομπή τους σε δικάσιμο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και για κάποια άλλα ελάσσονα ποινικά αδικήματα.
Δυστυχώς στις ανθρωποφαγικές εποχές που ζούμε, μια τέτοια απομάκρυνση υπαλλήλου, εκτός από σοβαρά οικονομικά προβλήματα που του προκαλεί, τον εξοντώνει και ηθικά. Και αυτό είναι το χειρότερο.
Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί Εισαγγελείς ασκούν εύκολα μία ποινική δίωξη μετά από μήνυση και δεν διστάζουν να παραπέμψουν κάποιον, πολλές φορές χωρίς επαρκή στοιχεία. Η εύκολη μετάθεση ευθυνών. Αποστέλλει λοιπόν ο εισαγγελέας το μπαλάκι στο αρμόδιο Δικαστήριο, στο οποίο και ο ίδιος ο Εισαγγελέας πάρα πολλές φορές εν τέλει προτείνει αθώωση!! Εν τω μεταξύ όμως ο υπάλληλος που παραπέμφθηκε έζησε τη δικιά του κόλαση. Τιμωρήθηκε σκληρά πολλές φορές χωρίς να φταίει. Αυτό όμως δεν αποτελεί Κράτος δικαίου. Δεν περιποιεί τιμή στο δικαιακό μας σύστημα. (και παρεπιμπτόντως: ο αιρετικός, ως έχων ηλικία πεντάρων, νόμιζε ότι σπούδασε την επιστήμη του δικαίου, όχι την νομική, την οποία σπούδασε ο Φαήλος και ο Βασίλης)

Θα μου πει βέβαια  αυτός που έχει αντίρρηση σ΄αυτά που λέω, ότι δεν μπορούμε με τις σημερινές συνθήκες να υπομείνουμε άλλο τους πολλούς αδιάφορους δημόσιους υπαλλήλους. Αν κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, ας πάνε στα σπίτια τους, μέχρι να δικασθούν και, αν αθωωθούν, ας  γυρίσουν πίσω και ας πάρουν και το υπόλοιπο των μισθών που δεν τους είχε καταβληθεί. 
Εγώ όμως επιμένω. Δεν πρέπει να εξοντώσουμε ηθικά κάποιον πολίτη που είναι αθώος σε καμία περίπτωση. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να δικάζονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά προτεραιότητα. Μέσα σε λίγες μέρες από την παραπομπή τους. Και αν καταδικασθούν να φάνε ένα σουτ και να επιστρέψουν και τους μισθούς για τον χρόνο που καταχρηστικά εργάσθηκαν από την ημερομηνία του αδικήματος για το οποίο τιμωρήθηκαν μέχρι την οριστική απόλυσή τους.

Διάβασα σε τοπικά ιστολόγια ότι κάποιοι μηχανικοί της Πολεοδομίας Ναυπλίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ομολογώ ότι το μυαλό μου πήγε σε υποθέσεις διαφθοράς, χωρίς να έχω κάποιο στοιχείο.
Μετά έμαθα ποιοι ήσαν οι μηχανικοί αυτοί. Ο αιρετικός λέει ότι κάποιοι από αυτούς είναι εξαιρετικοί υπάλληλοι , άνθρωποι διαμάντια. Και για τους άλλους που δεν ήξερα, έμαθα ότι είναι άριστοι στη δουλειά τους. Στην πιάτσα όλα ακούγονται, όλα μαθαίνονται. Και οι υπάλληλοι αυτοί είναι ακέραιοι. Κανείς δεν έχει πει τίποτα γι΄αυτούς. Δεν έχει ακουσθεί το παραμικρό. Άλλωστε τελικά δεν κατηγορούνται για διαφθορά, παρότι τα ιστολόγια έγραψαν ξερή την είδηση και όλων ο νους εκεί πήγε. 
Δεν ξέρω αν για αυτά που κατηγορούνται είναι ένοχοι ή αθώοι. Το τεκμήριο της αθωώτητας όμως είναι ιερό και απ΄όσο τους ξέρω τους συγκεκριμένους ανθρώπους θα εκπλαγώ αν τελικά καταδικασθούν.
Πάντως είναι τεράστιο λάθος να τους θέτουν σε διαθεσιμότητα και να διαπομπεύονται ηθικά κατ΄αυτό τον τρόπο.
Λάθος και έχω κατεβασμένη την κεφαλήν μου, διότι ένας δικός μας υπουργός πρότεινε τη συγκεκριμένη διάταξη που βάζει σε δύσκολη θέση και σωστούς και καλούς υπαλλήλους, μαζί με τους διεφθαρμένους.
Ας ελπίσουμε ότι το Δικαστήριο  θα γίνει σύντομα, ώστε οι καλοί υπάλληλοι, εφόσον τελικά αθωωθούν, να μην μπουν για πολύ στο ίδιο τσουβάλι με όλους τους επίορκους.

1 σχόλιο:

  1. Έχεις την δύναμη να έχεις άποψη

    Όπως πολύ σωστά γράφεις "Το τεκμήριο της αθωώτητας είναι ιερό".
    Δυστυχώς, όμως, άλλο το Δίκαιον και άλλο το Νόμιμον.
    Δυστυχώς, ο νεοφιλελευθερισμός και οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, κατέλυσαν την βασική αρχή Δικαίου που επιβάλλει "την ενοχή να αποδεικνύει η κατηγορούσα αρχή και όχι την αθωότητά του ο κατηγορούμενος". Στον βαθμό που μου επιτρέπεται, σε προτρέπω να μην σταματήσεις να εκφράζεις άποψη.
    Είναι κάτι που λείπει από την φοβική κοινωνία μας.
    Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή