Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα παγοδρομιακά

Ο αιρετικός απ΄ότι διαπιστώσατε δεν είπε μέχρι σήμερα την άποψή του για το παγοδρόμιο στην πόλη μας και είχε τους λόγους του.
Πρώτα και κύρια διότι δεν πιστεύει ότι ήταν το καίριο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Είναι τριτεύον ή και τεταρτεύον. Κακώς λοιπόν, θεωρώ, ότι έγινε πρωτεύον θέμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων.
Τα παγοδρόμια ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια στις πόλεις της Ελλάδας τον καιρό των εορτών. Δεν ήταν Αναπλιώτικο φαινόμενο. Τα όποια θέματα λοιπόν που προέκυψαν, θεωρεί ο αιρετικός, ότι αφορούν μεν ζητήματα προς συζήτηση και παραταξιακή αντιπαράθεση μαζί με άλλα ελάσσονα, αλλά ότι βασικά το θέμα αυτό προκαλεί μία αφορμή για να αναδειχθούν και γενικότερα και πιο σοβαρά ζητήματα για τη χρήση των δημοσίων και δημοτικών χώρων.
Το θέμα του παγοδρομίου αφορά ακόμα ένα μικρό νεοελληνικό επεισόδιο στην όλη σειρά των κοινωνικών στρεβλώσεων και έτσι κυρίως πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Από την άλλη δεν αντιλαμβάνομαι την έκταση που πήραν στο δημοτικό συμβούλιο οι καταγγελίες για παρατυπίες στη λειτουργία του παγοδρομίου. Σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα κάποια πράγματα θα ήταν αυτονόητα. Κανονικά δεν θάπρεπε να καταναλωθεί χρόνος και μελάνι και να ακούμε έντονες αντιπαραθέσεις για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι λυμένα και απλά.
Δεν καλύπτονται οι κανόνες ασφαλείας;  Επεμβαίνουν τα όργανα του Κράτους και σταματάνε αμέσως τη λειτουργία του παγοδρομίου.
Δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας; Κινούνται οι νόμιμες διαδικασίες.
Υπάρχει πρόβλημα με την παροχή του ρεύματος και τα καλώδια; Επεμβαίνει η ΔΕΗ και η Επιθεώρηση Εργασίας.
Το καλώδιο περνάει από δρόμο και δημιουργείται κίνδυνος για τα αυτοκίνητα; Επεμβαίνει η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία και λύνει άμεσα το θέμα.
Καταλαμβάνεται δημοτικός χώρος χωρίς άδεια από ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να κερδοσκοπήσει; Κατευθείαν αποστέλλεται ειδοποίηση. Επιβάλλεται πρόστιμο στο τετραπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για την κατάληψη πεζοδρομίων στην περιοχή, μαζεύονται τα κινητά, αποθηκεύονται και χρεώνονται και τα αποθήκευτρα.
Απλά πράγματα. Αρκεί να το θέλουμε.Αυτό συμβαίνει σε κάθε χώρα που τιμά και σέβεται τους πολίτες. Δεν κάθεται ο Χρόνης, ο Γραμματικόπουλος, ο Γκιόλας, η Κούτσελα ο Κωστούρος και οι άλλοι να ασχολούνται με το εάν θα εφαρμοσθεί ή όχι ο νόμος. Όμως δυστυχώς έχουν και αυτοί τα δίκια τους, αφού  τελικά δεν υφίσταται το αυτονόητο στην Ελλάδα και βέβαια στο Ναύπλιο της ανομίας τουλάχιστον σε σχέση με τους δημόσιους χώρους. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους δημόσιους χώρους (όλους τους δημόσιους χώρους) και να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία που υπάρχει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτά είναι μεν πολύ  σοβαρά πράγματα, αλλά απλά και λύνονται χωρίς να δαγκωνόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο μόνον για το ένα από τα πολλά συναφή ζητήματα και προβλήματα.
Επομένως τα βασικά  και καίρια θέματα που θέτει σήμερα ο αιρετικός με αφορμή την αντιπαράθεση που προκάλεσε το παγοδρόμιο είναι δύο.
ΠΡΩΤΟΝ. Είναι ώρα οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να δουν σοβαρά το θέμα των ελεύθερων χώρων στην πόλη. Δεν φτάνει να βλέπουμε τις όποιες ευθύνες υπάρχουν για το παγοδρόμιο, αλλά να αντιμετωπίσουμε το γενικευμένο φαινόμενο ανομίας από πολλά και πολυποίκιλα συμφέροντα. Κάποτε αυτοί που σήμερα έχουν το πάνω χέρι έκαναν γαργάρα το γεγονός ότι ένας δημοτικός δρόμος είχε κλείσει για μήνες, μόνο και μόνο για να μειωθεί το κόστος επισκευών ενός κτηρίου. Καταστήματα και επιχειρήσεις καταλαμβάνουν δημοτικούς χώρους χωρίς άδεια.  Αντί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δημιουργούν ένα δεύτερο κατάστημα πάνω σε δρόμο, πεζοδρόμιο ή πλατεία. Γνωρίζω την αντίδραση που υπήρξε εκ μέρους της δημοτικής αρχής πριν από κάποιους μήνες για την πάταξη της αυθαιρεσίας  και την είχα επικροτήσει. Όμως τότε είχα εκφράσει του φόβους μου ότι χωρίς μια οργανωμένη στάση και βοήθεια από την κοινωνία, όλα θα γινόντουσαν αποσπασματικά και για το θεαθήναι. Και έτσι τελικά συνέβη. Μια επιχείρηση αστραπή και όλα επανήλθαν στους κανονικούς ρυθμούς της παρανομίας. Μια ολόκληρη συνοικία πεζοδρομείται και ακόμα κανείς δεν έχει σκεφτεί και αποφασίσει έναν κανονισμό χρήσης των πεζοδρόμων, που θα πρέπει να τηρηθεί για την αρμονική συνύπαρξη κατοικίας, εμπορίου, χώρων διασκέδασης και εστίασης. Ακόμα κάποια πράγματα δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένα. Είναι αδιανόητο ότι το ρεύμα για το παγοδρόμιο χορηγείται όχι στον επιχειρηματία, αλλά στον Δήμο, όπως φαίνεται έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν (έκθεση βιβλίου). Και εδώ τίθεται το ερώτημα για το ποιος πραγματικά πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια (εκθέσεις αυτοκινήτων, βιβλίου, κομματικές ομιλίες)
Όλα αυτά θαπρεπε νάταν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι αποσπασματικά μόνον το θέμα του παγοδρομίου, απλώς για να κάνουμε το αντιπολιτευτικό μας κομμάτι.
ΔΕΥΤΕΡΟ Παγοδρόμιο στο Ναύπλιο, παγοδρόμια σε όλες τις Ελληνικές πόλεις. "Όλα τα είχε ο φερετζές η Μαριορή του λείπει". " Εδώ ο κόσμος καίγεται και το ........" Η Ελλάδα έπεσε έξω, το μοντέλο που δημιουργήσαμε κατέρρευσε και εμείς επιμένουμε με παγοδρόμια, άπειρη κατανάλωση ενέργειας  και πληρωμή πεντάευρων για κάθε παιδί για κάθε μισάωρο. Αυτά μας έφεραν μέχρις εδώ. Ήταν βέβαιη η κατάρρευση της χώρας λόγω της υπερκατανάλωσης με δανεικά και τώρα επιμένουμε να προσπαθούμε όχι με παραγωγική διαδικασία αλλά στον ίδιο δρόμο με κατανάλωση και μάλιστα σε είδη πολυτελείας, εισαγόμενα μοντέλα "διασκέδασης",  βάζοντας μάλιστα τον κόσμο να κάνει το σκατό του παξιμάδι για να μην λείψει στο παιδί του, αυτό που έχουν τα άλλα παιδιά. Και σήμερα υπάρχουν κάποιοι καταστηματάρχες που οι επιχειρήσεις τους είναι κοντά στο χώρο που στήθηκε το παγοδρόμιο, που τα έβαλαν με τους αντιπολιτευόμενους του Κωστούρου, θεωρώντας ότι θα αλλάξει η τύχη τους στηριζόμενοι στην  παγοδρομιακή πίστα, ένα μνημείο και σύμβολο της Ελληνικής απρονοησίας.


1 σχόλιο:

  1. Οπως εγραψε ο Πρεφαδορος :
    Για να τελειώνουμε κ. Τζαρίμα, όσο θα είσαι εκπρόσωπός μου στο Δήμο ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να δέχεσαι κριτική και να δίνεις απαντήσεις.

    Ξέρεις γιατί; γιατί η ποιότητα της ζωής μου, το καλύτερο ή χειρότερο αύριο της δικής μου οικογένειας εξαρτάται και από το πως εσύ θα διαχειριστής την εξουσία που σου παραχώρησα με την ψήφο μου.

    Αυτό δεν είναι ειρωνεία και πιστεύω να είναι κατανοητό.
    Βαλτε οπου κ.Τζαριμα το κ.Ονομα Αιρετου του Δημου Ναυπλιεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή