Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εισφοροδιαφυγή, μαύρη και αδήλωτη εργασία και Αργολίδα και Κορινθία

Από τη μία όψη η τρικομματική κυβέρνηση με την πίεση και της έλλογης αριστεράς καταστρώνει ένα σχέδιο για το κτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, που στερεί βασικά εργασιακά δικαιώματα από εργαζομένους, μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και αναγκαστικά αυξάνει τα επαχθή μέτρα που μας επιβάλλονται .
Για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας είναι αναγκαία η αυστηροποίηση των ποινών με την παράλληλη μείωση των υπέρογκων εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, πράγματα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να γίνουν. Θεωρώ όμως ότι ένας βασικός τρόπος κτυπήματος της αδήλωτης εργασίας είναι η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων ενός εργαζομένου που θα την καταγγείλει και η καταγγελία του αποδειχθεί ορθή. Ο κάθε εργοδότης θα γνωρίζει πλέον ότι εφόσον απασχολεί εργαζόμενο χωρίς να τον έχει δηλώσει, θα πληρώσει πρόστιμα, θα κλείσει πιθανόν η επιχείρησή του, θα πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που  προσπάθησε να αποφύγει, θα καταβάλει στο ακέραιο την πιθανή διαφορά μισθών, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα παντρευτεί για χρόνια και θα πληρώνει τον εργαζόμενο που τον κατήγγειλε. Μετά από όλα αυτά ας τολμήσει ένας "επιχειρηματίας", μιας, ας πούμε εποχιακής τουριστικής επιχείρησης να απασχολήσει εργαζόμενο (π.χ. ένα γκαρσόνι) χωρίς να τον δηλώσει. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας πράξης του θα σημαίνει γι΄αυτόν εκταμίευση χρυσού.
Αλλά για την πάταξη της μαύρης εργασίας είναι αναγκαίοι και οι έλεγχοι από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Και εδώ έχει ετοιμασθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προγραμματισμού ελέγχων επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων για κάθε νομό χωριστά για το έτος 2012. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι το σχέδιο αυτό που προβλέπει σε ποιους κλάδους θα γίνουν οι έλεγχοι δημοσιεύθηκε επίσημα. Και το πιο περίεργο ακόμα είναι ότι για το Νομό Αργολίδας, για παράδειγμα, προβλέπονται πάμπολλοι έλεγχοι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και μηδενικοί για άλλους.
Ας δούμε λοιπόν τι έχουν προβλέψει για το Νομό Αργολίδας και ας κάνουμε και μια αντιπαραβολή για τη πρόβλεψη ελέγχων στον γειτονικό νομό Κορινθίας.
Σε επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής προβλέπονται 65 έλεγχοι για την Αργολίδα και μηδέν για την Κορινθία (αναμένω τα αποτελέσματα των ελέγχων στα ιχθυοτροφεία της Αργολίδας, ενώ την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους της Κορινθίας μπορούν να κοιμούνται ήσυχα)
Σε επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων δεν προβλέπεται, εάν είναι δυνατόν, κανένας έλεγχος στην Αργολίδα ενώ στη Κορινθία προβλέπονται 20 έλεγχοι!!!!!
Σε επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια κλπ) προβλέπονται 40 έλεγχοι για την Αργολίδα και 57 για την Κορινθία.
Σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια κλπ) προβλέπονται 107 έλεγχοι στην Αργολίδα (θα τους ταράξουν στις επισκέψεις) και μόνον 2 για την Κορινθία.
Στα ορυχεία δεν προβλέπεται έλεγχος ούτε στην Αργολίδα ούτε στην Κορινθία.
Σε κατασκευές κτηρίων κανένας έλεγχος στην Αργολίδα και μόνον δύο στην Κορινθία (εντάξει έχει μειωθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά να αφήσουν εκτός ελέγχων ένα κλάδο που, λέγεται, ότι εισφοροδιαφεύγει αρκετά;)
Για τους προνομιούχους δικηγόρους και τους λογιστές (οι μη προνομιούχοι δικηγόροι και λογιστές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αφού παλεύουν μόνοι τους στα γραφεία τους)  δεν προβλέπεται έλεγχος στην Αργολίδα και μόνον δύο στην Κορινθία.
Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Θα κουραστώ πολύ να σας τον γράψω και έτσι σταματώ.
Δεν γνωρίζω εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο αυτό και εάν υπάρχουν πονηροί επιχειρηματίες που θέλουν να μάθουν όλες τις προβλέψεις για τους προβλεπόμενους ελέγχους. Εγώ πάντως δεν θα σας πω που θα τον βρείτε. 
Κουτοπόνηροι, ψάξτε μόνοι σας.
Αλλά επαναλαμβάνω. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που ο κατάλογος αυτός δημοσιοποιήθηκε. Άραγε μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι είμαστε καλά παιδιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου