Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Οι μαύρες γκιόσες

Να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι το νέο αίτημα των καιρών.
Γι΄αυτό και είναι αντίθετοι με κάθε μορφής επένδυση σε  μη αστική περιοχή.
Όχι στα φωτοβολταϊκά. Όχι στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που "θα δεσμεύσει παραγωγική γη".
Όχι σε μεγάλες ξενοδοχειακές  επενδύσεις.
Όχι στη δημιουργία εργοστασίων και βιοτεχνιών οιουδήποτε είδους, ακόμα και αν αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Ποτέ δεν οργανώθηκε με σοβαρό τρόπο ένα κίνημα για τη χωροθέτηση χρήσεων γης. Ποτέ δεν κινητοποιήθηκε μια κοινωνία για τη χωροθέτηση κάποιου βιοτεχνικού και ενός βιομηχανικού πάρκου με προδιαγραφές.
Ποτέ δεν ακούσθηκε ένας συναινετικός λόγος για τη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ.
Το αίτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομία ακούγεται πολύ ωραίο και δελεαστικό, όμως χρειάζεται εξειδίκευση. Και πιθανόν όταν φθάνεις να προτείνεις συγκεκριμένες δράσεις, τότε μπορεί και να γίνεις δυσάρεστος. Γι΄αυτό και  αρκούμαστε στις όμορφες επικεφαλίδες.Γι΄αυτό και δεν εξειδίκευσαν τα κόμματα (με μία και μόνη εξαίρεση) ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αγροτική ανασυγκρότηση της Αργολίδας,
Μήπως πρέπει κάποτε  να πούμε ανοιχτά ότι απαιτείται αναδιάρθρωση καλλιεργειών;
Να εναντιωθούμε στο έργο του Ανάβαλου, όπως σχεδιάζεται;
Να κηρύξουμε ζώνες βιολογικής καλλιέργειας;
Να δώσουμε βαρύτητα στην παραγωγή σε σχέση με τις επιδοτήσεις;
Είναι πολύ καλό να προστατέψουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά με σχέδιο. Όχι με εύκολα λόγια και έτσι γενικώς.
Σήμερα ένα μέρος της πεδινής αγροτικής γης στην Αργολίδα παραμένει ακαλλιέργητο. Ένα άλλο έχει προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες και καταστρέφεται. Η μονοκαλλιέργεια της πορτοκαλιάς αποδείχθηκε καταστροφική για τους αγρότες.
Κατά τη γνώμη μου η εμμονή στην αποκλειστικότητα της χρήσης ενός μη αστικού ακινήτου για αγροτική εκμετάλλευση είναι λανθασμένη. Πρέπει όχι μόνον να επιτραπούν, αλλά και να ενισχυθούν δράσεις στον τουριστικό τομέα. Πρέπει να  δοθούν άδειες για μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μη καλλιεργούμενες πλαγιές, που ευτυχώς διαθέτουμε σαν χώρα άπειρες. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να ενισχύει το εισόδημά του με μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κοντά στα χωράφια τους.  Πρέπει να βρεθεί η διαδικασία εκμίσθωσης δημόσιας γης και μη καλλιεργούμενης ιδιωτικής γης έναντι χαμηλού μισθώματος σε ακτήμονες. Πρέπει να χτυπηθούν τα κυκλώματα κερδοσκοπίας των αγροτικών προϊόντων.
Πολύ καλό το αίτημα της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια το πολιτικό μας σύστημα με διακομματική συναίνεση, από άκρη σε άκρη, ευνόησε την αποαγροτοποίηση και αποβιοτεχνοποίηση της υπαίθρου και της μετατροπής της σε κοινωνία μισθοσυνταξιουχοσυντήρητων.
Μου έλεγε χθες φίλος ότι στο χωριό του, δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι, ούτε ένα νοικοκυριό, στο οποίο να μην μπαίνει ένας μισθός από το δημόσιο ή από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή μία ή περισσότερες συντάξεις. Όμως έτσι πήγαμε ολοταχώς προς τα πίσω. Όλα αυτά έγιναν με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και με πίεση προς τα εκεί της κρατικίστικης  αριστεράς
Στο χωριό πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Και μπορούμε. Πρέπει να ενισχύσουμε τη βιοτεχνική παραγωγή σε τομείς που έχουν να κάνουν με αγροτικά προϊόντα και την πολιτιστική κληρονομιά. Και μπορούμε
Πρέπει να συνδυάσουμε δράσεις για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Και μπορούμε/
Ο τόπος δεν σώζεται με κύριο εισόδημα την καταβολή μισθών και συντάξεων από ένα χρεοκοπημένο κράτος.
Δεν σωζόμαστε με το να κλείνουμε την τοπική ταβέρνα και να ψήνουμε στη ζούλα γκιόσες εισπράττοντας μαύρα.

1 σχόλιο:

  1. Για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όσους ελάχιστους δεν το γνωρίζουν) βλ. το blog του 'αρχαιοπτέρυξ' με την ανάλυση του οποίου συμφωνώ απολύτως. Μακριά φίλε, όπου φύγει - φύγει.

    Για τις τουριστικές επενδύσεις - γεμίσανε τα υφιστάμενα δωμάτια για να κάνουμε και καινούρια? Πόσες κλινες έχει διαθέσιμες μόνο το Τολό και το Ναύπλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή