Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το μέλλον της άλλης πρότασης

Όταν αμέσως μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές αποφάσισα την επανενεργοποίηση των αιρετικών έγραψα στην πρώτη ανάρτησή μου  μεταξύ των άλλων και το εξής:
"...Είναι ακράδαντη η πεποίθησή μου ότι η άλλη πρόταση έχει ολοκληρώσει την τροχιά της με τα τόσα θετικά που έχει κάνει και τα ελάχιστα αρνητικά. Είμαι ο πρώτος που το λέω, αλλά ας το παραδεχθούμε όλοι...."
Ελάχιστοι έδωσαν σημασία σ΄αυτό που έγραψα, μέχρις ότου ο πρεφαδόρος με ιδιαίτερη ανάρτησή του επισήμανε αυτό που είπα.
Από τότε διάφοροι με ρωτάνε αν η άλλη πρόταση υφίσταται ή όχι.
Εξηγούμαι.
Η άλλη πρόταση έχει εκλέξει δύο δημοτικούς και δύο τοπικούς συμβούλους, οι οποίοι τίμια και ειλικρινά αγωνίζονται στα συμβούλια, προωθούν θέματα, αντιδρούν σε όλα τα κακώς κείμενα, προτείνουν λύσεις και διεξόδους. Επομένως δεν είμαι εγώ αυτός που μπορώ να πω ότι η άλλη πρόταση έπαψε να υφίσταται.
Εγώ είπα και επιμένω ότι η άλλη πρόταση έχει ολοκληρώσει την τροχιά της και συμπληρώνω και διευκρινίζω σ΄αυτό, ότι την έχει ολοκληρώσει με τα χαρακτηριστικά που είχε.
Τα οποία κατά την άποψή μου στηριζόντουσαν σε δύο βασικούς πυλώνες.
ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ. Η πολιτική συμφωνία μεταξύ των ανθρώπων που ίδρυσαν, αγωνίσθηκαν και συμπορεύθηκαν αρχικά ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και μετά ως ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ, που αφορούσε τις πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πόλη του Ναυπλίου. Βασικό συστατικό της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, ήταν ότι τα μέλη της παράταξης προερχόντουσαν μεν από διαφορετικούς κομματικούς χώρους και αφετηρίες (είχαμε δημοκράτες συντηρητικούς πολίτες, Πασοκτζήδες, Συνασπισμένους, Οικολόγους, οπαδούς του ΚΚΕ, Τροτσικιστές  και πολλούς ανένταχτους), οι οποίοι άφηναν απέξω τις κομματικές πεποιθήσεις, τους κομματικούς εγωισμούς, τις προσωπικές επιδιώξεις προκειμένου μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο για την πόλη να βρεθούν κοινές συνισταμένες.  Και επί πολλά χρόνια το σχήμα αυτό λειτούργησε με πολλές μεν δυσκολίες, αλλά με καλή διάθεση των μελών και παρήχθησαν πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την πόλη του Ναυπλίου, για την περιφέρεια.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ που έκανε την παράταξη να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Η συνεχής λειτουργία, η δημοκρατική δομή και ο διάλογος μέσα από συγκεκριμένες ανοιχτές σε όλους διαδικασίες. Όλες οι άλλες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις ιδρύονται λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και η λειτουργία τους παύει αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Εάν μια παράταξη καταλάβει τη δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος παίρνει το πάνω χέρι, μπορεί να συζητά κάποια πράγματα με τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά η λειτουργία της παράταξης με μέλη, φίλους, αποτυχόντες συμβούλους παύει μιας και δια παντός. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Αντίθετα η ΠΔΝ και η ΑΠ είχε μια εξαιρετική λειτουργία πρότυπο για όλη τη χώρα. Και ας μιλούσαν οι κακεντρεχείς για "παρέα" και παρόμοια γραφικά. Φαίνεται ότι προτιμούσαν την παύση κάθε λειτουργίας παρά τη συνεύρεση ανθρώπων, το δημοκρατικό διάλογο από τον οποίο και απουσίαζαν (οι κακεντρεχείς) Με αυτά δεν θέλω να ισχυρισθώ ότι τα πάντα ήσαν ειδυλλιακά. και κόντρες και τσακωμοί υπήρχαν και μακρόσυρτες διαδικασίες που έκαναν απωθητικές τις συγκεντρώσεις και η εξειδίκευση κάποιων στα αυτοδιοικητικά θέματα αφαιρούσε την όρεξη αυτενέργειας και ενεργοποίησης κάποιων.  Αλλά τι να κάνουμε; Κακή πρόθεση δεν υπήρχε.

Όταν λέω λοιπόν ότι η άλλη πρόταση ολοκλήρωσε τον κύκλο της, αυτό που εννοώ δεν είναι ότι οι εκπρόσωποί μας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αντιθέτως μάλιστα.
Αυτό που εγώ εννοώ είναι ότι οι δύο πυλώνες της παράταξης κατέρρευσαν.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΥΛΩΝΑ. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδων μελών και φίλων που πιστεύουν ότι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα είναι πρωτεύον προκειμένου να προωθηθούν και επιλυθούν και  τα τοπικά θέματα. Επομένως, θεωρώ, ότι γι΄αυτούς είναι αδύνατο πλέον να αφήσουν κατά μέρος την κεντρική τοποθέτησή τους. Είναι γι αυτούς βασικό ζήτημα η εναντίωση στη "μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ". Είναι, νομίζω, ολοφάνερο ότι επιθυμούν μια δημοτική παράταξη στα  πρότυπα της περιφερειακής παράταξης Πετράκου.  Εγώ όχι μόνο διαφωνώ με τους πολύ καλούς φίλους που πιστεύουν αυτά, αλλά θεωρώ ότι δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με την τραγική πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα και με τα αίτια που μας οδήγησαν έως εδώ, που σαφώς, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τα μνημόνια, αλλά οι πολιτικές δεκαετιών, τις οποίες και πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά αυτά δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης στην άλλη πρόταση, εάν θέλουμε την παράταξη, όπως είχε μέχρι τώρα, ως προς τον ΒΑΣΙΚΟ αυτό  ΠΡΩΤΟ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ. Διότι με αυτή τη λογική διώχνουμε από την παράταξη τους συντηρητικούς πολίτες, Πασόκους, Δημαρίτες που μέχρι τώρα ήσαν ενεργά μέλη. Και βέβαια είναι δυνατόν και πρέπει να φτιαχτεί μια δημοτική παράταξη που θα βασίζεται στον αντιμνημονιακό αγώνα, ώστε να μπορούν μέσα από αυτήν να εκφρασθεί μία πολύ ισχυρή  μερίδα πολιτών του Ναυπλίου. Πάντως, μια τέτοια παράταξη δεν θα είναι άλλη πρόταση με τα χαρακτηριστικά του πρώτου πυλώνα της, όπως τον περιέγραψα.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΥΛΩΝΑ, της συνεχούς λειτουργίας της παράταξης και του διαλόγου μεταξύ των μελών της. Εάν δεν κάνω λάθος η τελευταία συγκέντρωση και συνεδρίαση των μελών της άλλης πρότασης έγινε  στις 22 Νοεμβρίου 2011. Από τότε έχουν περάσει διακόσιες δέκα πέντε μέρες. Ε αυτό για μένα δεν είναι άλλη πρόταση όπως την ήξερα. Τα γραφεία της άλλης πρότασης ρημάζουν. Έπρεπε κάποιος να πληρώσει τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος και μετά να γίνει διακοπή. Σήμερα τα φώτα στα γραφεία είναι σβηστά και ουδείς στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα γι΄αυτό. Στο φιλόξενο γραφείο της άλλης πρότασης διάφορες ομάδες συγκεντρώθηκαν, συνεδρίασαν, συζήτησαν. Παρ΄όλα αυτά εδώ και διακόσιες δέκα πέντε μέρες ουδείς αλλοπροτασίτης ενδιαφέρθηκε για τα καθημερινά και διαδικαστικά που αφορούν τον τόπο συνεύρεσης-τα γραφεία. Διακόσιες δέκα πέντε μέρες είναι, θεωρώ, αρκετές για να δικαιούμαι να πω ότι "η άλλη πρόταση έχει ολοκληρώσει την τροχιά της"

Και το προτελευταίο: Κατά τη γνώμη μου ουδείς έχει δικαιώματα στο brand name.
Και το τελευταίο. Εγώ ξαναλέω ότι υποψήφιος δεν θα είμαι και δεν έχω κανένα προσωπικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα σε τωρινές και μελλοντικές δημοτικές παρατάξεις. Έχω ενδιαφέρον ως ενεργός πολίτης και τίποτα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου