Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Φοροδιαφυγή στο Ναύπλιο

H ώρα των δηλώσεων φόρου εισοδήματος είναι τώρα.
Κολούμπρα παθαίνουν οι φορολογούμενοι, όταν πληροφορούνται από το σύστημα TAXIS, τι έχουν να πληρώσουν. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους, όταν το βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή και νομίζουν ότι  παράκουσαν, όταν ο λογιστής  τους ανακοινώνει τη φορολογική λυπητερή.
Το Ναύπλιο είναι μια πόλη με πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες με μια μικρή ή μέση ακίνητη περιουσία, που μπορεί (εφόσον το ακίνητο δεν είναι ξενοίκιαστο) να τους αποφέρει ένα πρόσθετο εισόδημα, με μισθωτούς σε τουριστικές επιχειρήσεις, αστούς με αγροτική περιουσία,συνταξιούχους. Είναι μια πόλη με έντονο το μικροαστικό στοιχείο και υποτονικό το εργατικό, αφού απουσιάζουν τελείως από την πόλη, μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις (οι τελευταίες έκλεισαν τις προηγούμενες δεκαετίες).
Ο μικροαστικός λοιπόν αυτός πληθυσμός καλείται να πληρώσει τεράστια για τα οικονομικά του δεδομένα ποσά για φόρο εισοδήματος του έτους 2011.  Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, όταν υπάρχουν  στεγαστικά δάνεια, που αναγκαστικά αφαιρούνται από τους μισθούς.
Είναι βέβαιο ότι η τοπική οικονομία θα υποστεί και νέο πλήγμα από την καινούργια τεράστια αφαίμαξη, μέσω φορολογίας, του αναιμικού πλέον εισοδήματος των πολιτών.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Ποια είναι η λύση. Τι αντιπρόταση έχουμε;
Το εύκολο και δημοφιλές είναι να προτείνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την επαναφορά των μισθών εκεί που ήταν και την επαναφορά των αφορολογήτων στα παλιά όρια, ώστε να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Τώρα αν ρωτήσεις όλους αυτούς τους σούπερ φανατικούς αντιμνημονιακούς, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα ελλείμματα, η απάντηση είναι και αυτή εύκολη, ωραία και γλυκάκουστη. Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και θα φορολογήσουμε τον πλούτο.
Πόσες φορές ο Ελληνας δεν άκουσε από όλους τους κομματικούς σχηματισμούς και από όλες τις Κυβερνήσεις και από όλους του Αλογοσκουφοπαπαθανασιουπαπακωνσταντίνουβενιζεληδες, το ίδιο μοτίβο. "Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή".
Το ζήτημα όμως δεν είναι να το εξαγγέλλεις ξανά και ξανά αλλά είναι να έχεις τη βούληση να το κάνεις, που πολλές φορές λείπει (αφού οι φοροφυγάδες αποτελούν το εκλογικό ακροατήριο των Κυβερνήσεων) και να έχει ένα σχέδιο για να το πράξεις.
Για πρώτη φορά, στην ιστορία αυτής της πόλης, θα σας μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα για τη φοροδιαφυγή στο Ναύπλιο. Κανείς δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα να το κάνει.


Τα δεδομένα
Είναι και άδικο και οικονομικά παράλογο να επιβαρύνουμε ένα μισθωτό ή συνταξιούχο με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ με περίπου ένα χιλιάρικο φόρο εισοδήματος.
Έχουμε εξοντώσει τη μεσαία τάξη με  κάποια μικρή ή μεσαία ακίνητη περιουσία, που δεν την απέκτησε  με τα δανεικά της ψεύτικης ευημερίας, αλλά την κληρονόμησε.
Έχουμε φέρει στα πρόθυρα της πλήρους εξαθλίωσης τον υπάλληλο με  στεγαστικό δάνειο, που του ζητάμε επιπλέον φόρους.
Είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψουμε τώρα μικροφοροδιαφυγές μικροεπαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια που δεν έκοβαν όλες τις αποδείξεις. Δεν είναι ορθό να τους βάζουμε τους μικροφοροφυγάδες σε ένα τσουβάλι με τους τίμιους επαγγελματίες με τις αλλεπάλληλες περαιώσεις.
Τα τελευταία χρόνια διακινήθηκαν στην πόλης μας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάτω από το τραπέζι. Μαύρο και αδήλωτο χρήμα. Χρήμα που προέρχεται από φοροδιαφυγή και διαφθορά. Το ζήτημα είναι αν είναι δυνατόν το χρήμα αυτό να πιάσουμε. Τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν χωρίς να κάνουμε ζημιά στην πραγματική οικονομία.

Το μαύρο και αδήλωτο χρήμα και αν υπάρχουν δυνατότητες να εξευρεθεί.

Το σημερινό πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων διακίνησαν μαύρο χρήμα, ήσαν τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους, ώστε να έχει γίνει η διακίνηση αυτή σε πολλές περιπτώσεις μέσω επίσημων οδών.Η κατάσταση ήταν τόσο προκλητική ώστε το ίδιο το Τραπεζικό σύστημα με επίσημο τρόπο νομιμοποιούσε  και ξέπλενε το μαύρο χρήμα. Γι΄αυτό έχουμε ελπίδες να το πιάσουμε εάν διαθέτουμε  σχέδιο και τη θέληση να συγκρουσθούμε. Αν πάψουμε να κυνηγάμε τον κάθε περιπτερούχο που δεν έκοψε απόδειξη για μία τσίχλα και ψάξουμε να βρούμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διακινήθηκαν μαύρα και αδήλωτα και συντηρούν άνετες ζωές με εισαγόμενα είδη πολυτελείας.

Το μαύρο και αδήλωτο χρήμα. Σε ποιους τομείς αυτό διακινήθηκε. Τι μπορούμε να κάνουμε

1.   Οικοδομή. Εργολάβοι. Αντιπαροχή.
Εδώ τα πράγματα νομίζω ότι είναι εύκολα. Οι ίδιες οι τράπεζες νομιμοποιούσαν τα μαύρα χρήματα με παροχή πρόσθετου δανείου στους αγοραστές, που το ονόμαζαν "επισκευαστικό δάνειο", για μια κατοικία-διαμέρισμα που μόλις είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή της!!  Είναι στους πάντες γνωστό ότι το μαύρο χρήμα για κάθε μεταβίβαση κάθε τετραγωνικού μέτρου ήταν περίπου ένα χιλιάρικο. Διαφορά μεταξύ πραγματικής και αντικειμενικής αξίας. Κάνοντας έναν τελείως αυθαίρετο υπολογισμό, ότι μεταβιβάσθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας χίλια διαμερίσματα μέσης επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μαύρο και αδήλωτο χρήμα ανήλθε σε εκατό εκατομμύρια. Βέβαια δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν οι κατοικίες που μεταβιβάσθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, μαζί με καταστήματα, οικόπεδα κλπ, δεν ήσαν χίλιες αλλά δέκα χιλιάδες ή ακόμα και περισσότερες, οπότε στα εκατό εκατομμύρια μαύρου χρήματος μπορείτε να προσθέσετε ένα μηδενικό και ακόμα περισσότερο. Πώς μπορούμε να πιάσουμε μέρος ή όλο το χρήμα αυτό; Να διασταυρώσουμε στοιχεία μεταξύ Τραπεζών, Υποθηκοφυλακείου και μετά να ανακαλύψουμε τις τραπεζικές επιταγές που διακινήθηκαν, αναλήψεις από τράπεζες και καταθέσεις στους λογαριασμούς των  εργολάβων. Οι εργολαβικοί όμιλοι στην πόλη μας είναι ελάχιστοι και, θεωρώ, ότι είναι ανάγκη να ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Θα πρέπει επίσης να γίνει έρευνα στις περιπτώσεις, που έχουν γίνει αγορές με μετρητά και όχι με τραπεζικά δάνεια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν αναγραφεί μόνον οι αντικειμενικές αξίες στο πόθεν έσχες των αγοραστών και όχι οι πραγματικές, που πιθανόν να μην μπορούν να δικαιολογηθούν με δηλωθέντα εισοδήματα. Είμαι βέβαιος, ότι με τις αγορές αυτές σε πολλές περιπτώσεις έγινε νομιμοποίηση (πλυντήριο) μαύρου χρήματος που προέρχεται από περιπτώσεις διαφθοράς.

Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων. Αέρας.
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διακινήθηκαν, τις περισσότερες φορές, μαύρα και αδήλωτα, κατά την μεταβίβαση επιχειρήσεων. Σούπερ ωφεληθέντες οι ιδιοκτήτες καταστημάτων σε προνομιούχες περιοχές της πόλης, καθώς και οι πωλητές - επιχειρηματίες. Θα πρέπει να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιοκτητών και επιχειρηματιών και να διασταυρωθεί η ροή χρήματος τις εποχές των υπογραφών των μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων.

Αγροτικός τομέας.
Και όμως δεν υπάρχουν μόνον οι μικροαγρότες που υποφέρουν. Θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι όσοι έλαβαν μεγάλες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές καλλιεργειών και να γίνει διασταύρωση με τις τεράστιες, σε κάποιες περιπτώσεις, επιστροφές ΦΠΑ που έλαβαν οι αγρότες για κατεστραμμένη παραγωγή!! Θα πρέπει να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων όσων εγκρίνουν προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων. Θα πρέπει να ερευνηθούν περιπτώσεις κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων σε άτομα, που την ίδια εποχή έκαναν αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε τέτοιες περιπτώσεις.

Δημόσιες προμήθειες και έργα 
Θα πρέπει να ελεγχθούν με άνοιγμα λογαριασμών των προμηθευτών-εργολάβων και των αρμοδίων υπαλλήλων περιπτώσεις που έγιναν μεγάλες προμήθειες και μεγάλα έργα. Δώδεκα εκατομμύρια κόστισε μια μεγάλη προμήθεια στην περιοχή μας και ήδη από επίσημο κόμμα έχει γίνει καταγγελία ότι η αγορά έγινε  σε τελείως  υπερβολική τιμή ανά μονάδα προϊόντος.

Δημόσιες Υπηρεσίες με δικαίωμα υπογραφών
Για να γίνει μια επένδυση, ένα κτήριο, για να πάρεις ένα πιστοποιητικό που σου χρειάζεται απαιτούνται, συνήθως, κάμποσες υπογραφές. Απαιτούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς και δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι υπογραφές μετράνε. Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι καθαροί και τίμιοι και ευσυνείδητοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Πρέπει να καλωσορίσουν τους στοχευμένους ελέγχους.

Κέντρα διασκέδασης
Είναι γνωστή σε όλους η τεράστια φοροδιαφυγή στα περισσότερα από τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης στο Ναύπλιο και στην Αργολίδα. Ας ελέγξουμε όλους αυτούς που κατέλαβαν δημόσιο χώρο, πολύ μεγαλύτερο και από αυτόν που τους έχει εγκριθεί. Ας ελέγξουμε επιλεκτικά όλους αυτούς που προσέλαβαν, έστω και κάποια διήμερα στις καυτές μέρες του Ιουλίου και Αυγούστου, εξωτικά μπαλέτα με καλλίγραμμες χορεύτριες. Ας ελέγξουμε όλα τα κέντρα που είχαν πορτιέρηδες που έδειχναν πόρτα στους μπακούρηδες, αφού  ο χώρος μέσα ήταν γεμάτος με χιλιάδες.όρθιους.

Κύκλωμα τελετών
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ  διακινήθηκαν σε διάφορες τελετές (γάμοι και βαφτίσια) από νεοπλουτίδηδες. Ας ελέγξουμε τη ροή του χρήματος. Ας δούμε και πιο ταπεινά πράγματα, όπως το χρήμα που διακινείται χωρίς αποδείξεις στα νεκροταφεία. Ας ψάξουμε και όλο το  μαύρο χρήμα που διακινείται σε ιερείς για τρισάγια, βαφτίσια, γάμους και ευχέλαια. Και μην μου πείτε ότι σας έχει κόψει κάποιος παπάς  απόδειξη για τρισάγιο.

Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες
Είναι γελοίο να ψάχνουμε το πλήθος των δικηγόρων που έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για να βρούμε πιθανή φοροδιαφυγή εκατό ή διακοσίων ευρώ. Μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε κάποια ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία στη δουλειά των δικηγόρων.  Είναι εύκολο να ανακαλύψουμε ποιοι δικηγόροι έχουν μεγάλη πελατεία και το κυριότερο ποιοι από αυτούς έχουν  αναλάβει υποθέσεις σοβαρών ποινικών υποθέσεων και μεγάλων αστικών και διοικητικών δικών. Το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και για τους μεγαλογιατρούς. Να δούμε ποιοι από αυτούς συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και να στοχεύσουμε εκεί τους ελέγχους. Το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και για μηχανικούς, λογιστές, γεωπόνους κλπ. Δεν πρέπει να τους βάλουμε όλους στο σωρό. Με έξυπνες κινήσεις θα ανακαλύψουμε τους φοροφυγάδες, όπου υπάρχουν, και θα εξυγιάνουμε τα κυκλώματα.

Γίνονται όλα αυτά;
Ναι γίνονται.
Αρκεί από τη μια μεριά να εγκαταλείψουμε την προστασία των μαύρων (χρημάτων) και από την άλλη να ξεπεράσουμε τη συνθηματολογία και τους πετροβολισμούς.

Ο αιρετικός μίλησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου