Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Για τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

Πριν από αρκετά χρόνια, την εποχή της Πασοκικής παντοδυναμίας και δανειακής ευδαιμονίας, η Σχολή Τουριστικών  Επαγγελμάτων, μετακινήθηκε από την πόλη του Ναυπλίου, στο Τολό, όπου μισθώθηκε από προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ξενοδοχείο έναντι ενός γενναίου μισθώματος. Το Ελληνικό Δημόσιο λοιπόν επί χρόνια πλήρωνε στο Πασοκικό στέλεχος και μετά στους κληρονόμους του αρκετά χρήματα, που προφανώς τα έβρισκε από δανεισμό, αφού επί χρόνια η χώρα μας δανειζόταν για να ζει, χωρίς κανείς να αντιδράσει. Προφανώς το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν μίλαγε. Αλλά δεν θυμάμαι και καμία σοβαρή αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ή από τα κόμματα της αριστεράς. Μόνον κάποιες ισχνές αυτοδιοικητικές φωνές ακούγονταν για την άλλη λύση.
 Και η άλλη λύση ήταν η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων να στεγασθεί στο παλιό ΞΕΝΙΑ του Ναυπλίου, που επί χρόνια παραμένει κλειστό, που ρημάζει κυριολεκτικά, που είναι ένα ερείπιο, που δεν αποδίδει τίποτα αφού η μισθώτρια εταιρεία έχει ουσιαστικά πάψει να πληρώνει μισθώματα, αφού προχωρεί σε συμψηφισμούς μέσω εκχωρήσεων απαιτήσεων αδελφής της εταιρείας.
 Θα μπορούσε λοιπόν το ΞΕΝΙΑ να αποτελέσει το χώρο και το κέντρο για να δημιουργηθεί μια σχολή διεθνών προδιαγραφών που θα έβγαζε στελέχη για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα τουριστικά γραφεία για όλο τον κόσμο. Μία σχολή που θα είχε διασύνδεση με την τοπική τουριστική αγορά όλης της Αργολίδας, που θα αποκτούσε μια αμφίδρομη σχέση με τις ντόπιες τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από τα έμπειρα τουριστικά στελέχη και με τη σειρά της να προσφέρει νέο εκπαιδευμένο αίμα για την περαιτέρω αναζωογόνηση του τουρισμού. Ειλικρινά πιστεύω ότι μια σπουδαία τουριστική σχολή που θα στεγαζόταν σε ένα κτήριο που βρίσκεται σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς μέρος, και που θα στελεχωνόταν με ανθρώπους με όραμα, θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο τουριστικών σπουδών για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, που θα δεχόταν μαθητές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους βόρειους γείτονές μας, αλλά και από τον Αραβικό κόσμο.
Αντί γι΄αυτό η πολιτική ηγεσία προτίμησε  την ευκολία του να πληρώνουμε τα μεγάλα μισθώματα στην οικογένεια του Πασοκικού στελέχους.
Και κάποια ωραία μέρα τα δανεικά μας τελείωσαν. Το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να κάνει περιστολές και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης. Αποφάσισαν οι αρμόδιοι ότι οι Σχολές της Κέρκυρας και του Ναυπλίου θα κλείσουν.  Στη συνεδρίαση λοιπόν του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που ασχολείται με τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, μπούκαρε η εντυπωσιακή βουλευτίνα της Κέρκυρας και από πίσω ο Δήμαρχος Ναυπλιέων (όχι ο Δήμαρχος Αργους) και οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και εκεί αποφασίσθηκε ότι θα παραμείνουν ανοιχτές οι σχολές, χωρίς όμως να δέχονται οικότροφους. Και ενθουσιασμένος ο Δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής  γύρισε πίσω και κορδώθηκε για την περηφανή νίκη του, που ουσιαστικά ήταν μια αποτυχία, αφού αυτό που αποφασίσθηκε είναι η υπολειτουργία της σχολής, που δεν θα έχει οικότροφους, και ουσιαστικά θα απευθύνεται στο περιορισμένο Αργολικό μαθητικό κοινό. Ουσιαστικά λοιπόν αυτό που χρειάζεται πλέον για τη λειτουργία της Σχολής είναι η εξασφάλιση κάποιων μαθητικών αιθουσών και ολίγων εγκαταστάσεων και μερικών αιθουσών για γραφεία. Αλλά ουσιαστική και πραγματική τουριστική εκπαίδευση, χωρίς ξενοδοχείο και εστιατόρι, που να λειτουργεί και χωρίς οικότροφους, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του ρόλου της Σχολής.
Το Κράτος λοιπόν αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει περικοπές και να σταματήσει να πληρώνει μισθώματα στους κληρονόμους του Πασοκικού στελέχους. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί δημόσιος χώρος για να στεγασθούν τα γραφεία της Σχολής και οι αίθουσες διδασκαλίας. Εδώ λοιπόν εμφανίζεται ο Δήμαρχος Αργους, που ξεκινάει προσωπικές διαβουλεύσεις με τους υπεύθυνους των Σχολών στην Αθήνα. Αποφασίζει λοιπόν να τους δείξει κάποια κτήρια που υπάρχουν στο Αργος και, που κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν να στεγάσουν τη Σχολή. Ακούω ότι τους έδειξε το Κωνσταντοπούλειο και τους Στρατώνες. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και υποψήφιος βουλευτής αδρανεί. Και τελικά, φαίνεται, ότι υπήρξε μια κατ΄αρχήν άτυπη συμφωνία μεταξύ του Δημάρχου και εν Αθήναις υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Δήμαρχος Αργους σε μια πρωτοφανή επίδειξη τοπικού λαϊκισμού πανηγυρίζει για τη σπουδαία επιτυχία της πόλης του Αργους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργους ακούγονται αντιδράσεις για το Κωνσταντοπούλειο. Η καθορισμένη χρήση αυτού του κτηρίου, αλλά και των Στρατώνων, προς το παρόν δεν επιτρέπουν τη λειτουργία Σχολής. Η λειτουργία της Σχολής μέσα στην πόλη του Αργους, χωρίς οικότροφους, κατά τη γνώμη μου, δεν θα προσφέρει τίποτα στην οικονομική ζωή του Αργους (δέκα καφέδες και πέντε τυρόπιτες δεν λένε τίποτα), ενώ θα  καταδικάσουν την Τουριστική Εκπαίδευση σε μόνιμο μαρασμό.
Η άλλη λύση που εγώ βλέπω δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τοπικούς χαζούς ανταγωνισμούς. Θεωρώ ότι κάλλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα η Σχολή θα μπορούσε να στεγασθεί στο όρια του Δήμου Αργους σε άδειο απόλυτα κατάλληλο δημόσιο κτήριο, που βρίσκεται στη Νέα Κίο. Και η λειτουργία του εκεί, που μπορεί να δώσει μία ώθηση σε μια κωμόπολη του νομού (και θα επιτρέψει στο Δήμαρχο Αργους να συνεχίσει να περηφανεύεται για την  επιτυχία του), δεν θα αποτελεί ταφόπλακα για τη μελλοντική μεγάλη αναβάθμιση της Σχολής με τη μεταστέγασή της στο μέλλον στο παλιό ΞΕΝΙΑ.
Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Δεν πρέπει να μένουμε στα ελάχιστα. Πρέπει να καταδικάσουμε τους τοπικούς λαϊκίστικους ανταγωνισμούς, που κάνουν κακό σε όλους.

ΥΓ.   Έχει αντιληφθεί ο Δήμαρχος Αργους ότι επίκειται η μεταστέγαση υπηρεσίας (δεν μιλάω για την Εφορία) από το Αργος σε κτήριο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων; Τί θα κάνει μόλις το μάθει;

4 σχόλια:

  1. Σωστή προσέγγιση στο πολύ σημαντικό θέμα. Μια απορία: το παλαιό Ξενία δεν έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνια σύμβαση στον Μαντωνανάκη; Πως θα λειτουργήσει εκεί η σχολή και ποιός θα αναλάβει τις επισκευές; Αν δεν κάνω λάθος κάποτε λειτουργούσε στο REX.Σήμερα έχει διερευνηθεί η δυνατότητα μίσθωσης με χαμηλό κόστος μονάδων που υπολειτουργούν; Απορων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το τί ακριβώς έχει γίνει στο παλιό ξενία σε παραπέμπω στα εξής:
    http://alliprotasi.wordpress.com/2009/08/26/jeni/
    http://alliprotasi.wordpress.com/2009/12/16/jenia/
    http://alliprotasi.wordpress.com/2010/02/03/argoliko/
    http://alliprotasi.wordpress.com/2010/02/05/jeni-3/
    http://alliprotasi.wordpress.com/2011/05/31/jenia-3/
    http://alliprotasi.wordpress.com/2011/12/04/jenia-4/
    http://airetika.blogspot.com/2012/01/30.html

    Οπως αντιλαμβάνεσαι, κάποιοι έχουν ενδιαφερθεί προ πολλού για το θέμα και για το γεγονός ότι το ΞΕΝΙΑ παραμένει ερείπιο.
    Σήμερα ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, έχοντας τόσο καιρό αδρανήσει παντελώς για το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση σηκώνοντας ψηλά τα χέρια. Ιδού:
    http://www.nafplio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=512:sxolitouristikonepagelmaton&catid=51:2011-07-01-11-21-23&Itemid=140

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που προκύπτει από τα πιο πάνω (γνωρίζω τις αναρτήσεις αυτές) είναι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει, έστω σε εύλογο χρονικό διάστημα, οχι σχολή, αλλά καμία χρήση λόγω στατικής ανεπάρκειας (όπως αναφέρεται σχετικά). Φυσικά η ... "δραστηριοποίηση" του δημάρχου περιορίζεται επί του πληκτρολογίου, κουβέντα να γίνεται. Το ΥΠΠΟΤ επίσης (ΚΣΝΜ) τι περιμένει από το 2005; Η μελέτη ανακαίνισης-εκσυγχρονισμού (επανάχρηση σαν ξενοδοχείο) έχει πρόβλημα; Αν ναι τι είδους; (αν ζητάνε ας πούμε καμιά 20αριά πρόσθετα bungalows στον περιβάλλοντα χώρο, όπως στο άλλο Ξενία). Τι λένε τα πρακτικά του ΚΣΝΜ - σήμερα αναρτώνται στη διαύγεια, δεν πρόκειται για διαβαθμισμένα έγγραφα. Ενδιαφέρθηκε να μάθει ο Δήμος; (εδώ δε χρειάζομαι απάντηση!). Στις σημερινές συνθήκες σιγά μην κάνει ανακαίνιση ο Αργολικός Ηλιος. Άρα αν δεν υπάρχει ρήτρα έκπτωσης της εταιρείας θα μείνει το μεγαλοπρεπές ερείπιο σαν Preza Hotel. Tα ίδια ισχύουν και για την πισίνα.

      Διαγραφή
  3. Καθαρές σκέψεις από ένα καθαρό μυαλό. Είσαι εραστής του Ναυπλίου και είναι αδιαμφισβήτητο. Πώς όμως μπορεί κάποιος να ξεριζώσει αυτόν τον στείρο κομματισμό και να αλλάξει νοοτροπίες εκλεκτέ συμπολίτη μου αιρετικέ; Πάντως μέχρι τώρα μία λύση μπορώ να βρώ. Να πάει κάποιος με τα νερά τους και μόλις εκλεγεί να τα ανατρέψει όλα, να τους την κάνει, να τους κοροϊδέψει. Έλα όμως που το σύστημα έχει σκεφτεί καλά και μέχρι να τον χρησιμοποιήσει, τον έχει δοκιμάσει, τον τεστάρει, τον διαβρώνει και στο τέλος η ζημιά έχει γίνει. Είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος και ποτέ δε θα αφήσει δυστυχώς έναν άνθρωπο με διαπιστευτήρια και με ηθική κληρονομιά σαν εσένα να προχωρήσει μπροστάρης στην ανατροπή. Μακάρι η σελίδα σου να γίνει κοινωνία για τον ενημερωμένο δημότη, ίσως κάτι αλλάξει κάποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή