Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Τί διδασκόντουσαν στο Ναύπλιο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου (σημερινού Λυκείου) το έτος 1841

Ελληνικά: Ερμηνεία του "Αγαμέμνονος" του Αισχύλου και του "Πλούτου" του Αριστοφάνη. Άσκησις εις το γράφειν.
Λατινικά: Λόγος Κικέρωνα, ο υπέρ Ροσκίου Αμερίνου και ο υπέρ του νόμου του Μανιλίου. Έναρξις εκ του Ουιργιλίου (και για όσους δεν κατάλαβαν του Βιργιλίου).
Μαθηματικά: Αλγεβρα και Στερεομετρία
Γαλλικά
Γενική Ιστορία
Ανθρωπολογία
(Σημείωση δική μου: Μήπως έλειπαν τα Θρησκευτικά;)
Κάποιοι μαθητές του Γυμνασίου Ναυπλίου το έτος 1838:
Θεόδωρος Ορφανίδης : Μετέπειτα βοτανολόγος και καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής. Η διαγωγή του τότε σύμφωνα με τα τότε πρότυπα χαρακτηρίσθηκε ως "μεμπτή" και μόλις και μετά βίας έγινε δεκτός για τη συνέχιση των σπουδών του. Ιδού το σκίτσο του:
Δημήτριος Ορφανίδης: Ήταν αδελφός του Θεοδώρου. Έγινε διδάκτωρ ιατρικής στο Πανεπιστήμιου των Παρισίων.Πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στην επιδημία της χολέρας που μάστισε τον Πειραιά και την Αθήνα. Για τις υπηρεσίες του αυτές τιμήθηκε με το παράσημο από τον βασιλιά Όθωνα. Αυτός έδωσε την πρωτοβουλία να ιδρυθεί η Αστυκλινική, στην οποία διορίστηκε διευθυντής και καθηγητής.
Θεόδωρος Δηλιγιάννης: Ο μετέπειτα πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά το χρονικό διάστημα 1885-1903. Πήρε απολυτήριο από το Γυμνάσιο Ναυπλίου με το βαθμό μόνον "καλώς"

Κωνσταντίνος Δηλιγιάννης: Αδελφός του Θεόδωρου, που έγινε καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτός πήρε απολυτήριο από το Γυμνάσιο Ναυπλίου με το βαθμό  "λίαν καλώς" (6.60)
Νικόλαος Δηλιγιάννης: Αδελφός του Θεόδωρου, που έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Και αυτός πήρε απολυτήριο από το Γυμνάσιο Ναυπλίου με το βαθμό "καλώς" (4)


Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  του Ιωάννου Δεμοίρου Γυμνασιάρχου

1 σχόλιο: