Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο κ. Μανιάτης και τα νερά της Αργολίδας

Θυμάστε υποθέτω την αντιπαράθεση που είχε το ιστολόγιο αυτό με τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη, σε σχέση με το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού στον Ανάβαλο.
Τελικά, αντιλαμβάνομαι, ότι ο κ. Μανιάτης είναι ένας έξυπνος πολιτικός, που ακούει την κριτική. Στην αρχή προσπάθησε να υπερασπιστεί την επιλογή του να γίνει το εργοστάσιο στον Ανάβαλο. Φαίνεται ότι αντιλήφθηκε ότι το έργο αυτό θα ήταν ανώφελο, άσκοπο, πολυδάπανο και θα επιβάρυνε τον φορολογούμενο.
Συγκάλεσε λοιπόν ο κ. Μανιάτης σύσκεψη στο Υπουργείο με τους (μη έχοντες καμία απολύτως ιδέα και σκέψη) Δημάρχους της Αργολίδας για να δρομολογηθεί ο νέος σχεδιασμός.
Ετσι με έξυπνα βήματα τροποποίησε τις αρχικές εξαγγελίες  και έκανε εν μέρει δεκτές τις προτάσεις του προοδευτικού κόσμου στην Αργολίδα.
Εστω και σήμερα, πολλά χρόνια αφότου η άλλη πρόταση έχει κάνει τις προτάσεις της, επιτέλους άρχισε κάποιος να μιλάει για ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών. Για να μπει ένα τέλος στο αλλαλούμ. Αλλες αντλίες το Ναύπλιο, άλλες το Αργος. Δικούς του μηχανισμούς διυλιστηρίων το Ναύπλιο, άλλους το Αργος. Μόνο του το Ναύπλιο κάνει τους σχεδιασμούς του, μόνο του το Αργος. Αποτέλεσμα. Υπεράντληση νερών,  μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, επιβάρυνση του καταναλωτή και όλοι αγοράζουν εμφιαλωμένα. Σήμερα φαίνεται γίνεται το πρώτο  βήμα, έτσι όπως χρόνια τώρα εμείς ζητάμε. Ανακοινώθηκε επιτέλους ότι υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί κοινός φορέας διαχείρισης μεταξύ Ναυπλίου και Αργους. Είναι ένα πρώτο βήμα για την εκλογίκευση της κατάστασης. Δειλό βήμα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποτε (μάλλον τώρα) ο κοινός αυτός φορέας θα πρέπει να περιλάβει τη διαχείριση όλων των νερών της Αργολίδας, από όλους τους ενδιαφερόμενους για να μπει τάξη. Και βέβαια ευτυχώς που ο κ. Μανιάτης ακούει, διότι με τον Αναγνωσταρά, και χωρίς την από το κέντρο παρότρυνση τίποτα δεν θα γινόταν.
Και φαίνεται ότι προχωράμε και στο δεύτερο λογικότατο βήμα. Η επεξεργασία με αντίστροφη όσμωση θα γίνει τελικά στη Λέρνα, απ΄ότι ανακοίνωσε τηλεοπτικά ο κ. Αναγνωσταράς, και όχι στον Ανάβαλο. Η λογική επικράτησε. Μπορεί λοιπόν να έχει όλη η Αργολίδα καλό, άφθονο και υγιεινό και ασφαλές νερό από τις πηγές της Λέρνας και της Αμυμώνης. Τέρμα απ΄ότι φαίνεται οι φαραωνισμοί να επεξεργασθούμε τα νερά του Αναβάλου.    Θα ενισχυθούν βέβαια τα νερά της Λέρνας με νερά του Αναβάλου στην περίπτωση της μία στα τόσα χρόνια εντονότατης λειψυδρίας. Καλό είναι και αυτό. Αλλά τούτο είναι το λογικό σε σχέση με τα αρχικώς εξαγγελθέντα, που είχαν στηριχθεί στη μελέτη του υπό κατάργηση ΙΓΜΕ, που είχε και αυτή με τη σειρά της στηριχθεί σε λάθος στοιχεία για τις υδροδοτικές ανάγκες της Αργολίδας. Είμαι πλέον βέβαιος ότι ο κ. Μανιάτης διάβασε τις προ καιρού αναρτήσεις μου, από τις οποίες έβγαινε αβίαστα το συμπέρασμα, ότι όλος ο σχεδιασμός ήταν σε λάθος βάση.
Εγώ που έκανα την τόσο σφοδρή κριτική στο βουλευτή, σήμερα θα του πω ένα εύγε. Εγώ δεν περιμένω από έναν πολιτικό να αναγνωρίσει ευθέως τα λάθη του (άλλωστε ουδείς αλάνθαστος), όμως θα πρέπει να αλλάζει ρότα, όταν αντιλαμβάνεται ότι η πορεία είναι λάθος και ο σκοπός δεν θα επιτευχθεί.
Θα πω επίσης στον κ. Μανιάτη και το εξής: Είναι καλό να αντιληφθούν οι τυφλοί οπαδοί του, ότι ένας ξύπνιος πολιτικός δεν χρειάζεται λιβάνια, καλόπιστη κριτική πρέπει να αποζητά, έστω και αν αυτή είναι έντονη.Θα του πω λοιπόν ότι οι τυφλοί οπαδοί του δεν του κάνουν καλό, όταν τα βάζουν με τους πολίτες που τον κριτικάρουν.
Αφού λοιπόν με διαβάζει ο κ. Μανιάτης και αφού έχει, απ΄ ότι φαίνεται, ανοιχτά τα αυτιά του ας το φροντίσει και αυτό.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα έγκλημα για τον τουρισμό της Αργολίδας

Μέσα σ΄αυτή τη βδομάδα που ξεκίνησε,υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συντελεσθεί ένα έγκλημα κατά του τουρισμού της Αργολίδας, που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας, τους τζίρους για πολλές δεκαετίες.
Ανακοινώθηκε ότι μέχρι τέλους της εβδομάδας, πρόκειται να υπογραφεί η παράταση της σύμβασης με του Γερμανούς για το αεροδρόμιο των Σπάτων, για μερικές δεκαετίες, προκειμένου η χώρα να εισπράξει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι λοιπόν ενδεχόμενο (σοβαρό),  να συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση ίδρυσης δεύτερου αεροδρομίου στην Αττική.
Όλοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι τα πολύ ακριβά τέλη που χρεώνει το αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αποτούνεί παράγοντα ανασταλτικό για την έλευση τουριστών με πτήσεις charter και με αεροπορικές εταιρίες low cost.
Αποτελούν πλέον σε όλη την Ευρώπη θεσμό τα city breaks. Οι τριήμερες και τετραήμερες αποδράσεις τρελαμένων αστών, με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια. Οι αεροπορικές εταιρίες που προσφέρουν πολύ χαμηλά εισιτήρια αναπτύσσονται ραγδαία. Πολλά νησιά στη χώρα μας είδαν τεράστιες αυξήσεις τουριστών λόγω της προσέγγισης στις περιοχές τους των αεροπορικών αυτών εταιριών. Μόνον η Αθήνα και η Βόρεια Πελοπόννησος υποφέρει τουριστικά και ένας σοβαρός παράγοντας της τουριστικής καχεξίας είναι τα πανάκριβα τέλη του αεροδρομίου των Αθηνών.
Φαντασθείτε λοιπόν να είχαμε ένα δεύτερο αεροδρόμιο στην Αττική (ας πούμε στην Ελευσίνα), όπως ακριβώς τέτοια αεροδρόμια υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το αεροδρόμιο αυτό δεν θα είχε την πολυτέλεια του αεροδρομίου των Σπάτων, πλην όμως εκεί θα προσέγγιζαν όλες οι αεροπορικές εταιρίες low cost.
Με μια καλή σιδηροδρομική σύνδεση με Αθήνα, με Κορινθία και Αργολίδα είναι βέβαιη η  άφιξη και στην περιοχή μας χιλιάδων τουριστών και μάλιστα και σε εποχές εκτός καλοκαιριού. Και να ξέρετε κάτι.  Όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τις αεροπορικές αυτές εταιρίες, είναι νέοι που θάρθουν και θα ξανάλθουν στην πατρίδα μας και ψαγμένοι τουρίστες. Όλοι αυτοί καταναλώνουν ανά άτομο πολύ περισσότερα από αυτούς που κατακλύζουν τα καλοκαίρια  τις τεράστιες παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες και μάλιστα τα χρήματα που αφήνουν διαχέονται σε όλη την αγορά και όχι στους μεγαλοκαρχαρίες. Ψάχνουν και βρίσκουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, θα φάνε στα ταβερνάκια, θα ψωνίσουν στα μικροκαταστήματα που που προσφέρουν προϊόντα ιδιαίτερης ποιότητας, θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα νοικιάσουν αυτοκίνητο.
Η Αθήνα και η Βόρεια Πελοπόννησος κινδυνεύουν μέσα στη βδομάδα αυτή να χάσουν μια τεράστια ευκαιρία προοπτικών για τις επόμενες δεκαετίες.
Η ανίκανη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στον πανικό της βλέπει μόνο τα 300 εκατομμύρια, που θα προσφέρουν οι Γερμανοί. Δεν βλέπουν πόσα θα χάσει η Ελληνική οικονομία και στο άμεσο μέλλον και προοπτικά. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ωφέλεια μπορεί να έχει ο προϋπολογισμός από την ανάπτυξη και λειτουργία ενός δεύτερου αεροδρομίου και πόσα έσοδα θα χαθούν από την βέβαιη καχεξία του τουρισμού στην Αθήνα, το Ναύπλιο, το Τολό.
Πιστεύω ότι εάν είχαμε βουλευτές και δημάρχους ικανούς και διορατικούς θα είχαν εξεγερθεί και συντονισθεί με όλους τους τουριστικούς παράγοντες της περιοχής αλλά και των Αθηνών.
Οι δικοί μας όμως περί άλλων τυρβάζουν.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η τελική απάντησή μου και εδώ σταματώ

Λοιποοόν
Την ώρα που εγώ και ο Μπάμπης Αντωνιάδης, συζητάμε και προτείνουμε κάποια πράγματα για το μέλλον της καστρονησίδας-συμβόλου της πόλης του Ναυπλίου, ο Δήμαρχος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για τη δήθεν ¨δικαίωσή" του, ότι δεν ευθύνεται αυτός, αλλά κάποιος άλλος για το ρημαδιό του κάστρου.
Ακούστε πώς ξεκινάει την ανταπάντησή του προς εμένα: “Ειλικρινά αισθάνθηκα πλήρως δικαιωμένος από τις απαντήσεις που έλαβα από τον κ. Καράπαυλο". Δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για το πώς βλέπει ο ίδιος και η παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής το μέλλον και την προοπτική του μνημείου. Δεν τον απασχολεί, το βασικό θέμα της πρότασης του Μπάμπη του Αντωνιάδη να στεγασθεί στο κάστρο τμήμα του εγκληματολογικού μουσείου, δεν αντιπροτείνει κάτι, δεν έχει κανένα όραμα και καμία σκέψη, κανένα απολύτως σχεδιασμό για την καστρονησίδα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δική του απόσειση των ευθυνών για την εγκατάλειψη και την έλλειψη πολιτικών για το Μπούρτζι. Και το μόνο  που  γράφει και  ξαναγράφει είναι ότι για το ρημαδιό φταίει κάποιος πολίτης που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας!! Και μαζί με τον πολίτη που υποτίθεται ότι φταίει, φταίω και εγώ και όλη η άλλη πρόταση, διότι, ανακάλυψε ο κ. Δήμαρχος, έχων τις δικές του πληροφορίες περί των κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων εμού και του κ. Γκότση, ότι ο προσφεύγων είναι ιδεολογικός μου φίλος και μάλιστα ότι συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της άλλης πρότασης, κάτι που δεν ευσταθεί.
Συνεχίζει ο Δήμαρχος τις απίστευτες δικαιολογίες του και μάλιστα επιμένει ότι ως δικηγόρος και ως δημοτικός σύμβουλος έπρεπε να γνωρίζω ότι ο Δήμος δεν δικαιούται να κάνει μελέτες και έργα λόγω κάποιας προσφυγής. Απίθανα πράγματα από τον πρώτο πολίτη της πόλης. Με τη λογική του κανένας φόρος δεν θα μπορούσε να εισπραχθεί λόγω προσφυγών. Καμία αποκρατικοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει, εάν κάποιος πολίτης κατέφευγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Μπούρτζι θα έπρεπε να παραμένει ρημαδιό (όπως παραμένει) για πολλά χρόνια, λόγω  της οποιασδήποτε προσφυγής. Οι διοικούντες θα έπρεπε να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να αδρανούν πλήρως, για οποιαδήποτε ενέργεια, εφ΄όσον κάποιος πολίτης αποφάσιζε να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Κανένας απολύτως δρόμος δεν θα μπορούσε να κατασκευασθεί, κανένα μεγάλο έργο. Η παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου δεν θάπρεπε να είχε εκτελεσθεί.   Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος. Η δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να αναστείλει την εκτέλεση κάποιας διοικητικής πράξης, μόνον εφόσον υποβληθεί κάποιο αίτημα και αποφασίσει επ΄αυτού και κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής . Και μόνον τότε δεν έχει ισχύ η διοικητική απόφαση, μέχρις εκδόσεως αποφάσεως. Αυτά είναι απλούστατα πράγματα, που δεν απαιτείται να είσαι νομικός για να τα καταλάβεις. Και παρ΄όλα αυτά ο Δήμαρχος συνεχίζει τις δικαιολογίες απόσεισης των ευθυνών του.
Με κατηγορεί ο Δήμαρχος διότι έχω την άποψη ότι τα μνημεία πρέπει να είναι στη διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα αισθάνεται δικαιωμένος, διότι έχω την ίδια άποψη με τον κ. Γκότση!! Αυτό όμως που τελικά ενδιαφέρει τον πολίτη δεν είναι εάν εγώ έχω την ίδια άποψη με τον κ. Γκότση, ούτε εάν αισθάνεται δικαιωμένος ο κ. Αναγνωσταράς. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να παύσει το μνημείο να είναι ρημαδιό και να αξιοποιηθεί με τρόπο συμβατό  με την ιστορία του. Και εδώ είναι τα σημαντικά. Το σημαίνον δεν είναι η δήθεν "δικαίωση" του Δημάρχου, αλλά το κατά πόσον ο Δήμος έχει τα χρήματα να επισκευάσει το μνημείο. Εάν έχει το εξειδικευμένο προσωπικό να πράξει τούτο. Εάν μπορεί να προσλάβει τους ανθρώπους που θα λειτουργήσουν τους εκθεσιακούς χώρους. Μήπως λοιπόν η "δικαίωση" του δημάρχου έχει να κάνει με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μνημείου; Το σημαίνον δεν είναι εάν εγώ συμφωνώ με τον κ. Γκότση, αλλά εάν ο Δήμαρχος συμφωνεί με τις μελέτες που έχει κάνει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συμπληρωματική και ενισχυτική των οποίων, θεωρούμε, ότι είναι η πρότασή μας για τη στέγαση στο Μπούρτζι τμήματος του Εγκληματολογικού Μουσείου. Σημαίνον θα ήταν να κάνει τη δική του ολοκληρωμένη ρεαλιστική πρόταση ο Δήμαρχος, εφόσον δεν συμφωνεί με αυτά που εμείς προτείνουμε. Σημαίνον είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος στην πόλη για το μέλλον της καστρονησίδας και όχι οι συζητήσεις περί "δικαίωσης" Τελικά τί ακριβώς ισχυρίζεται ο κ. Αναγνωσταράς; Ότι κακώς προχώρησε σε μελέτες αποκατάστασης του μνημείου το Κράτος; Ότι κακώς υποβάλαμε την πρότασή μας. Ότι καλώς πράττει ο κ. Αναγνωσταράς που αδρανεί επί 7 χρόνια λόγω της ύπαρξης κάποιας προσφυγής; Εάν δεν ισχυρίζεται αυτά, τότε τί  ακριβώς ισχυρίζεται;
Λέει επίσης επί λέξει στην ανταπάντησή του ο κ. Δήμαρχος: "Τέλος, όσο για αυτά που αναφέρεται (sic) περί καθυστερήσεων οφειλομένων στον Δήμο σε σχέση με την συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο Επικρατείας αυτό μόνο γέλια μπορεί να προξενήσει!Ακόμα και ο πιο απλός πολίτης γνωρίζει ότι τα θέματα που πάνε στο Σ.τ.Ε. συζητούνται μετά από χρόνια!!! Εσείς ως δικηγόρος δεν το γνωρίζεται (sic);" Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Αναγνωσταράς ότι μόνο "γέλια μπορεί να προξενήσει" ο ισχυρισμός ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο Δήμο. Εάν ο Δήμαρχος μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, που να οφείλεται στο Δήμο, τότε δημόσια θα παραδεχθώ, ότι έσφαλα, αφού δεν θα είχα διασταυρώσει και επιβεβαιώσει τις πληροφορίες μου και θα δεχόμουν ταπεινά τα ειρωνικά του γέλια. Προς τούτο όμως θα πρέπει ο Δήμαρχος να απαντήσει στα εξής απλά ερωτήματα: Πότε έλαβε επίσημα γνώση ο Δήμος και ο Δήμαρχος για την άσκηση της προσφυγής; Πότε απέστειλε στο ΣτΕ το φάκελλο της υπόθεσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία; Πότε ο Δήμος έκανε αίτηση προτίμησης της εκδίκασης, αφού το μνημείο ρήμαζε και ο Δήμαρχος, είχε αποφασίσει, κάκιστα, να μην κάνει τίποτα μέχρι την έκδοση απόφασης; Πότε προσδιορίσθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση και γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση, εάν αναβλήθηκε; Γιατί ο Δήμος ήταν απών, κατά τη δικάσιμο της 30-11-2010, όπως ισχυρίζεται ο κ. Γκότσης; Ποιός ευθύνεται για το γεγονός ότι το ΣτΕ δεν εξέδωσε οριστική απόφαση, παρά μόνον προδικαστική, ζητώντας στοιχεία από το Δήμο; Γιατί ο Δήμος δεν είχε προσκομίσει απεξαρχής τα στοιχεία αυτά; Ποιός ευθύνεται για το γεγονός της καθυστέρησης της έκδοσης οριστικής απόφασης; Εγώ κ. Δήμαρχε, θα δεχθώ τα ειρωνικά χάχανά σας, εφόσον δεν έχετε καμία απολύτως ευθύνη για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης. Αντιθέτως εάν εσείς έχετε ευθύνη, εγώ δεν πρόκειται να γελάσω. Θα παραμείνω στη λύπη και την οργή, που προκαλεί η εγκατάλειψη του μνημείου και η παντελής έλλειψη πολιτικών εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
Και μία τελευταία σειρά ερωτημάτων (και εδώ σταματώ οριστικά την αντιπαράθεση). Επιμένετε κ. Δήμαρχε να παραμείνει το Μπούρτζι στη διαχείριση του Δήμου; Και συνεχίζετε να πιστεύετε ότι πρέπει το μνημείο να συνεχίσει να παραμένει  στην ίδια κατάσταση μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση; Συμφωνείτε με τη δήλωση μέλους της δημοτικής σας αρχής ότι πρέπει να υπάρξει νέα καθαρή παραχώρηση; Και τί πρόκεται να πράξετε εάν και κατ΄αυτής της νέας παραχώρησης υπάρξει κάποια προσφυγή; Θα αφήσετε το μνημείο στην τύχη του για άλλα επτά χρόνια; Πώς θα ενεργήσετε εάν το Κράτος αποφασίσει να αξιοποιήσει  το μνημείο; Θα αντιδράσετε ή θα συμφωνήσετε και θα βοηθήσετε την προσπάθεια, όπως αρχικά είχε ψηφίσει η άλλη πρόταση; Μήπως επιτέλους πρέπει να λογικευθείτε για χάρη της πόλης και του μνημείου και να προσχωρήσετε στην πρόταση, που απεξαρχής μόνη της η άλλη πρόταση είχε υποστηρίξει, ώστε το Υπουργείο Πολιτισμού με την συνεπικουρία του Δήμου και άλλων φορέων του Ναυπλίου και της Αργολίδας να προχωρήσει σε όλα τα έργα και τους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση του κάστρου; Θα παραμείνετε μέχρι τέλους στη θέση σας, που μόνον κακό κάνει στην πόλη, άσχετα εάν εσείς πιστεύετε ή όχι ότι "δικαιωθήκατε"; Θα συζητήσετε σοβαρά την πρότασή μας για το Εγκληματολογικό Μουσείο ή θα παραμείνετε στην αντιπαράθεση για το ποιός είναι "δικαιωμένος"; Εάν αποφασίσετε ότι δεν  είναι καλή η πρότασή μας για Εγκληματολογικό Μουσείο, πρόκειται ή όχι να κάνετε τους δικούς σας σχεδιασμούς, ως δημοτική αρχή; Πότε επιτέλους θα δημοσιοποιήσετε τις δικές σας θέσεις; Εχετε θέσεις και προτάσεις για το Μπούρτζι ή όχι; Συζητάτε ή όχι την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μνημείου;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τρικυμία εν κρανίω

Στην απάντησή μου στον κ. Αναγνωσταρά στα ερωτήματα που υπέβαλε σ΄εμένα και στον κ. Αντωνιάδη ανταπάνησε ο Δήμαρχος.
Ετοιμάζω τη δική μου ανταπάνηση επί όλων των θεμάτων.
Προς το παρόν περιορίζομαι στο εξής:
Λέει επί λέξει στην ανταπάντησή του ο Δήμαρχος: "Θυμάστε το έργο κατασκευής της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Ν.Κίου; Μήπως θυμάστε ότι και εκεί «κάποιοι» είχαν προσφύγει στο Σ.τ.Ε. Γνωρίζεται (sic) και την εξέλιξη φαντάζομαι .Το έργο αυτό έχει ήδη τελειώσει εδώ και τρία (3) χρόνια και απόφαση το Σ.τ.Ε.  (sic)δεν έχει εκδοθεί ακόμα !!! Και ένα τελευταίο ερώτημα: Μήπως και σε αυτή την υπόθεση είχε εμπλακεί ο ίδιος δικηγόρος Ναυπλίου, που μας έμπλεξε και με το Μπούρτζι; Επειδή θα αποφύγετε να απαντήσετε, απαντώ εγώ! Ναι!!! Ήταν ο ίδιος προσφεύγων και σε αυτή την υπόθεση!!! Ενάντια λοιπόν ο φίλος σας κ. Γκότσης στο έργο που ήθελε να κάνει ο νεοδημοκράτης τότε Νομάρχης κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος, ενάντια τώρα και στην επιτυχία του νεοδημοκράτη Δημάρχου που πήρε (sic) το Μπούρτζι!!!Πολλές συμπτώσεις κ. Καράπαυλε! Έτσι δεν είναι ; και επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση !"
Σχολιάζω λοιπόν τα παραπάνω ως εξής:
 "Τρικυμία εν κρανίω". Πραγματικά τί σχέση έχω εγώ με την άλλη προσφυγή που έχουν κάνει διάφοροι πολίτες για τον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου-Νέας Κίου; Ούτε προσφεύγων είμαι, ούτε δικηγόρος των προσφευγόντων, ούτε καμία σχέση έχω με την προσφυγή αυτή, ούτε και συμφωνούσα με την με δικαστικό τρόπο εναντίωση στην κατασκευή του δρόμου. Δεν έχω ιδέα για την πορεία της δικαστικής υπόθεσης και δεν γνώριζα εάν εκδόθηκε απόφαση επί της προσφυγής. Πραγματικά, ειλικρινέστατα σας μιλάω, δεν είχα γνώση για το ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος. Και το περίεργο είναι ότι από κάπου και από κάποιον πληροφορήθηκε ο Δήμαρχος ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση και ενώ το γνωρίζει ο Δήμαρχος, εγώ που, υποτίθεται, κατά τα λεγόμενα του Δήμαρχου, έχω σχέση με την υπόθεση και τον κ. Γκότση, ουδέν γνώριζα, ούτε και είχα ενδιαφερθεί να πληροφορηθώ για κάτι με το οποίο είμαι παντελώς άσχετος.
"Τρικυμία εν κρανίω".  Επιχειρεί να συσχετίσει ο Δήμαρχος εμένα με την προσφυγή για το Μπούρτζι, την οποία έχει υποβάλει ο κ. Γκότσης και με την προσφυγή για την κατασκευή του Παραλιακού δρόμου, που έχουν ασκήσει διάφοροι πολίτες και όχι εγώ. Ισχυρίζεται ό Δήμαρχος ότι παύει να είναι σύμπτωση η επαναλαμβανόμενη  σύμπτωση να υπογράφει δύο προσφυγές ο κ. Γκότσης (και όχι εγώ) και επειδή υποτίθεται ότι ο κ. Γκότσης είναι φίλος μου......... Βγάζετε νόημα:
"Τρικυμία εν κρανίω". Αυτοδιαψεύδεται ο Δήμαρχος προσπαθώντας να συσχετίσει τις δύο προσφυγές, αφού, αφενός ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε επί 7 ολόκληρα χρόνια να κάνει κάτι για το Μπούρτζι, λόγω της προσφυγής του κ. Γκότση και την ίδια ακριβώς στιγμή ισχυρίζεται ότι το έργο της Παραλιακής έχει ολοκληρωθεί πριν από 3 χρόνια παρά την άσκηση της προσφυγής.
"Τρικυμία εν κρανίω" Ας αποφασίσει επιτέλους. Μπορεί η διοίκηση να προχωρήσει στην άσκηση των πολιτικών της (όπως έγινε με την κατασκευή του δρόμου παρά την άσκηση της προσφυγής) ή όχι, όταν δεν έχει διαταχθεί η αναστολή εκτέλεσης των προσβαλλομένων διοικητικών πράξεων; Ας συμβουλευθεί έναν νομικό για να μην εκτίθεται σε αυτά που ισχυρίζεται.
Αλήθεια τελικά ποιός τον συμβουλεύει. Ποιός αποφάσισε να συσχετίσει τις δύο προσφυγές και γνώριζε ότι δεν είχε εκδοθεί απόφαση, κάτι που εγώ δεν γνώριζα και ελάχιστοι πολίτες ήσαν γνώστες του γεγονότος τούτου; Άραγε απευθύνθηκε ο Δήμαρχος στο ΣΤΕ και πληροφορήθηκε την μη έκδοση απόφασης; Πιστευτό;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η απάντησή μου στον κ. Αναγνωσταρά


Μαζί με τον Μπάμπη Αντωνιάδη γράψαμε ένα άρθρο και κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για το Μπούρτζι, για να στεγασθεί εκεί ένα τμήμα του εγκληματολογικού μουσείου, με βασικό έκθεμα την γκιλοτίνα, που απομακρύνθηκε από το Ναύπλιο, το έτος 1930.

Ταυτόχρονα στηλιτεύσαμε την πλήρη αδιαφορία του Δήμου για το Μπούρτζι και την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση του μνημείου.

Η υποδοχή της πρότασής μας από τους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησα, ήταν εξαιρετική.

Και ξαφνικά με μια απίστευτή ανακοίνωσή του ο κ. Δήμαρχος Ναυπλιέων επιτίθεται στον Μπάμπη Αντωνιάδη και σε εμένα, κατηγορώντας μας ότι λέμε ψέματα και υποβάλλοντάς μας εξωφρενικά ερωτήματα, που τελικά δεν έχουν καμία σχέση με το βασικό θέμα της πρότασής μας, παρά μόνον με την προσπάθεια του Δημάρχου να αποσείσει τις ευθύνες του, διότι τόσα χρόνια δεν έχει κάνει ο ίδιος καμία πρόταση, δεν έχει καμία απολύτως ιδέα και σκέψη για το πώς θέλει το Μπούρτζι. Ναι, είναι αλήθεια, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων δεν έχει κανένα απολύτως όραμα για το σημαντικό μνημείο της πόλης μας.

Θα επιχειρήσω να απαντήσω στα εξωφρενικά και πολιτικά απαράδεκτα ερωτήματά του, τα οποία μάλιστα τα αποκαλεί και «αμείλικτα»!!!

Ρωτάει ο Δήμαρχος: "Γνωρίζουν (εγώ και ο Μπάμπης Αντωνιάδης) ότι από τότε που ο Δήμος μας, με τις ενέργειές μας πήρε το «Μπούρτζι», έχει κατατεθεί από δικηγόρο Ναυπλίου αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί αυτή η παραχώρηση?"

Απαντώ: Και λοιπόν; Τί σημαίνει αυτό; Θα απαγορέψει ο κ. Δήμαρχος στους πολίτες να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη; Από πότε πρέπει εμείς να απαντάμε στο εάν έχει ασκηθεί κάποια προσφυγή, όχι από εμάς, αλλά από κάποιον πολίτη; Τί είδους ανάκριση είναι αυτή που θα πρέπει να απαντήσουμε εμείς για κάποια προσφυγή που έχει κάνει κάποιος πολίτης;

Ρωτάει ο Δήμαρχος: "Γνωρίζουν ή όχι ότι μέχρι σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εκρεμοδικεία (sic) με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ένα ευρώ για μελέτες και επισκευές στο Μπούρτζι επειδή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς?"

Απαντώ: Σε εκκρεμοδικία βρίσκεται η υπόθεση τόσα χρόνια, διότι, απ΄όσο έχω πληροφορηθεί, ο Δήμος μας δεν είχε αποστείλει τον αναγκαίο φάκελλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ας μας απαντήσει πρώτα σ΄αυτό ο Δήμαρχος πριν απευθύνει κατηγορίες. Θα πρέπει να μας πει, το πότε προσδιορίσθηκε για πρώτη φορά η υπόθεση, πόσες αναβολές έχει πάρει, ποιός ευθύνεται και ποιός ζήτησε τις αναβολές αυτές. Πριν απευθύνει κατηγορίες για μακροχρόνια εκκρεμοδικία, θα έπρεπε να είχε απολογηθεί για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τις αναβολές της υπόθεσης. Αλλά στο ερώτημα που απευθύνει, ισχυρίζεται ο Δήμαρχος και κάτι άλλο ανυπόστατο και αβάσιμο. Οτι δήθεν ο Δήμος μας δεν μπορεί να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για μελέτες και επισκευές στο Μπούρτζι επειδή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εάν είχε ενδιαφερθεί έστω και λίγο θα είχε μάθει ότι ο πολίτης που έκανε την προσφυγή δεν ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης παραχώρησης  και έτσι επί τόσα χρόνια η διαχείριση του μνημείου βρίσκεται στα χέρια του Δήμου, το νομικό καθεστώς τους ποιός έχει από την ημέρα της παραχώρησης μέχρι σήμερα τη διαχείριση στο Μπούρτζι δεν είναι «αμφί», αλλά απόλυτα ξεκαθαρισμένο και έτσι είναι τελείως αβάσιμος και εξωφρενικός ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια μελέτη, επειδή έχει ασκηθεί κάποια προσφυγή. Και εδώ τίθεται το αμείλικτο ερώτημα για το Δήμαρχο. Πιστεύει ο Δήμαρχος ότι κάθε Κυβερνητική ενέργεια ή ενέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναστέλλεται, εάν ασκείται κάποια προσφυγή από κάποιο δημότη και να πρέπει να αναμένει η διοίκηση την απόφαση της δικαιοσύνης, εφόσον προσβάλλεται κάποια διοικητική πράξη; Αυτό λέει; Είναι δυνατόν; Ετσι θεωρεί ότι πρέπει να διοικεί;

Ρωτάει ο Δήμαρχος: «Όταν ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδεχθούμε την παραχώρηση του Μπούρτζι, ψήφισαν υπέρ ή κατά της παραχώρησης στο Δήμο μας?»

Απαντώ: Εγώ δεν φήφισα ούτε υπέρ, ούτε κατά της παραχώρησης διότι απλώς δεν ήμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και για να μην θεωρεί ότι υπεκφεύγω. Εάν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος θα ψήφιζα κατά. Και τούτο διότι θεωρώ ότι τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία πρέπει να ανήκουν στο Κράτος. Και επειδή θεωρώ ότι ένας Δήμος δεν διαθέτει ούτε τα μέσα, ούτε τα χρήματα, ούτε την τεχνογνωσία, αλλά ούτε το επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγους, ιστορικούς, τεχνικό προσωπικό) για να συντηρήσει, αναδείξει και αξιοποιήσει ένα μνημείο. Αντιθέτως το Υπουργείο Πολιτισμού είναι το αρμόδιο για να διαχειρίζεται και αναδεικνύει τα μνημεία της χώρας. Μία σωστή δημοτική αρχή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχει ιδέες και σκέψεις, να κάνει προτάσεις, να συνεργάζεται και να βοηθάει το Κράτος για τα μνημεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου. Δυστυχώς κ. Δήμαρχε, τα πράγματα απέδειξαν ότι ο δημοτικός σύμβουλος της άλλης πρότασης είχε δίκιο, όταν καταψήφιζε την παραχώρηση. Και εσείς άδικο. Και τούτο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων. Η καστρονησίδα ρημάζει, εσείς έχετε αδιαφορήσει, έχετε βρει μία απίστευτη δικαιολογία για την αδιαφορία σας και τελικά η κατάληξη θα είναι το μνημείο να περιέλθει εκ νέου στην διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Και ευτυχώς. Τότε μπορεί κάτι να γίνει, έστω και αν έχει κατατεθεί κάποια προσφυγή.

Ερωτά ο Δήμαρχος: "Ποια σχέση έχουν με τον δικηγόρο Ναυπλίου που κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης της παραχώρησης στο Δήμο μας? Μήπως είναι ομοϊδεάτης τους? Μήπως είναι φίλα προσκείμενος στην δημοτική τους παράταξη?"
Απαντώ: Σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα ιδεολογικά πιστεύω κάποιου ατόμου, εγώ σιωπώ. Εάν επιθυμεί ο κ. Δήμαρχος, μπορώ να του πω τα δικά μου ιδεολογικά πιστεύω. Η πρακτική του να ψάχνει κάποιος τα ιδεολογικά πιστεύω κάποιου ατόμου για  να κατηγορεί κάποιους ως πολιτικούς και ιδεολογικούς του φίλους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί,  και δεν θα επαναφέρει τέτοιες απαράδεκτες λογικές ο κ. Δήμαρχος ή τουλάχιστον αρνούμαι να απαντήσω σε τέτοιες πολιτικά απαράδεκτες ερωτήσεις. Αλλά και πάλι δεν αντιλαμβάνομαι ποιά θα ήταν η σημασία του εάν ο πολίτης που προσέφυγε ήταν ιδεολογικός μου φίλος ή ιδεολογικός μου εχθρός; Τί ακριβώς θα σήμαινε αυτό;

Ρωτάει επίσης ο Δήμαρχος: «Μήπως ήταν και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξή τους (ο πολίτης που προσέφυγε)?» Και συνεχίζει με το εξής: «Περιμένω την απάντησή τους !!!»

Απαντώ: Μα τόσος πανικός έχει καταλάβει τον κ. Δήμαρχο; Καλά, πριν υποβάλει τα «αμείλικτα» ερωτήματά του προς εμένα και τον Μπάμπη Αντωνιάδη, δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι ο συγκεκριμένος πολίτης, στον οποίο αναφέρεται (δηλαδή ο δικηγόρος κ. Κώστας Γκότσης) και τον οποίο δεν κατονομάζει, δεν ήταν ποτέ μα ποτέ υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την άλλη πρόταση; Και μετά τολμάει ο Δήμαρχος να περιμένει την απάντησή μας (και με τρία θαυμαστικά), για το εάν ήταν ο κ. Γκότσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ε δεν ήταν, παρότι και αυτό τίποτα απολύτως δεν θα σήμαινε για την ουσία της υπόθεσης που δεν είναι άλλη παρά η εξής:


Ο κ. Αναγνωσταράς επί 7 χρόνια αδιαφορεί για το Μπούρτζι.


Ο κ. Αναγνωσταράς δεν έχει καμία απολύτως ιδέα και όραμα για το σύμβολο της πόλης μας.


Ο κ. Αναγνωσταράς επιτίθεται σε πολίτες της πόλης, επειδή τόλμησαν να πουν την πρότασή τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ






Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εγώ είμαι υπέρ των απολύσεων

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το εάν είναι αναγκαίες οι απολύσεις και οι εργασιακές εφεδρείες.
Εγώ θα το πω ανοικτά.
Είμαι υπέρ των απολύσεων και της παύσης καταβολής μισθών. Να πάει ο μισθός στο μηδέν.
Ποιοί όμως πρέπει να απολυθούν και ποιούς πρέπει να σταματήσουμε να τους πληρώνουμε για να μειώσουμε τις δαπάνες μας;
Άμεσα πρέπει να γίνουν άμισθες οι θέσεις των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι Αντιδήμαρχοι πρέπει να αμείβονται με έξοδα παραστάσεως (100-300 ευρώ) Δεν είναι δυνατόν να προσκολλούνται οι έχοντες σόγια και κουμπαριά και οι τοπικοί τοπάρχες και κομματάρχες στον ισχυρό υποψήφιο Δήμαρχο για να αποκτήσουν μισθό.
Οι Σύμβουλοι του Δημάρχου πρέπει να μειωθούν σε έναν στους μικρούς δήμους και σε δύο έως τρεις στους μεγαλύτερους και να έχουν το δικαίωμα πρόσληψης μόνον οι έχοντες μεταπτυχιακό δίπλωμα και διαθέτοντες τις γνώσεις για να βοηθήσουν ουσιαστικά το Δήμο σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. Εδώ θα επεκταθώ λίγο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δίνουμε ως πολίτες μισθό στους συμβούλους του Δημάρχου Ναυπλιέων. Σε τί θα βοηθήσει τον Δήμο και τον πολίτη ένας συνταξιούχος τέως πολιτικός, ένας δημοσιογράφος (ήδη υπηρετεί στο Δήμο δημοσιογράφος με σχέση εργασίας), ένας ελεύθερος επαγγελματίας που ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Δημάρχου και απέτυχε να εκλεγεί; Η πρόσληψη των συμβούλων αυτών, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, προσβολή στο εξαιρετικό ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό από μονίμους υπαλλήλους που διαθέτει ο Δήμος.
Πρέπει να παύσει άμεσα η καταβολή αμοιβών (εκατοντάδων χιλιάδων από κάθε δήμο) στις εταιρίες συμβούλων για να συντάσσουν άχρηστα πενταετή προγράμματα σταλινικού και χουντικού τύπου, με καρμπόν αντιγραφές από διαφορετικούς δήμους που αναλαμβάνουν. Οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες συμβούλων πρέπει να οιονεί απολυθούν.
Οι μισθοί των αιρετών πρέπει άμεσα  να μειωθούν με πλαφόν το πολύ δύο χιλιάδων ευρώ.
Από αύριο πρέπει να παύσει η καταβολή σύνταξης σε βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, εφόσον παίρνουν σύνταξη και από άλλη πηγή.
Πρέπει άμεσα να απολυθούν οι μετακλητοί υπάλληλοι που εργάζονται σε γραφεία βουλευτών. Δεν μπορώ να αντιληφθώ (ας μου πει κάποιος) σε τί έχει βοηθήσει τον απλό πολίτη ο υπάλληλος των βουλευτών. Η κύρια απασχόλησή τους είναι η οργάνωση του γραφείου του βουλευτή, προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκλογή του. Οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στα γραφεία βουλευτών πρέπει να περιορισθούν σε μεγάλο βαθμό.
Το μεγαλύτερο μέρος των χιλιάδων μετακλητών υπαλλήλων (των κομματικών στρατών) που ακολουθούν τους υπουργούς από υπουργείο σε υπουργείο πρέπει άμεσα να απολυθούν, με την αξιοποίηση των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι επιχορηγήσεις στα κόμματα πρέπει να παύσουν. Η προσφορά σε κάθε κόμμα πρέπει να είναι εθελοντική. Τότε θα δούμε το σταμάτημα των φανατισμών και του γλυψίματος των αρχηγών. Τα μεγάλα κόμματα, που ευθύνονται για την κατάσταση, πρέπει να τιμωρηθούν με το σταμάτημα της επιχορήγησης. Το κομματόσκυλα, που επωφελήθηκαν τόσα χρόνια να απολυθούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπασθεί σε μεγάλα και μικρά κόμματα, έστω και αν αυτά, έχουν έναν μόνον ευρωβουλευτή, να πάνε να δουλέψουν στις υπηρεσίες τους.
Οι συνδικαλιστές να γυρίσουν στις δουλειές τους. Τη συνδικαλιστική τους δράση να την ασκήσουν εκτός ωραρίου. Δεν μπορεί πλέον ο πολίτης να τους πληρώνει για να μην εργάζονται στη θέση εργασίας τους. Είναι καιρός να δούμε ποιοί πραγματικά ενδιαφέρονται και ποιοί εθελοντικά (και όχι για την τσέπη τους) θέλουν να προσφέρουν στον τόπο.
Να παύσει η χορήγηση αυτοκινήτων σε βουλευτές, νομάρχες, περιφερειάρχες, δημάρχους, ιερωμένους. Να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μαζί με τον απλό λαό.
Ολοι οι Υπουργοί να πληρώνονται με  ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ευφυώς πρότεινε ο Στέφανος Μάνος.
Να σταματήσει η καταβολή μισθών σε λειτουργούς θρησκειών.
Με όλα αυτά θα θιγούν τα "κεκτημένα" χιλιάδων ανθρώπων. Η εξοικονόμηση δαπανών θα είναι τεράστια, αφού θα υπάρξει παύση πληρωμών και προνομίων  σε χιλιάδες ανθρώπους. Ταυτόχρονα η ζημιά που θα προκληθεί στις προσωπικές ιστορίες εκάστου θα είναι πολύ μικρή, έως ανύπαρκτη. Πείτε μου, σας παρακαλώ, τί θα πάθει ένας συνταξιούχος δύο συντάξεων, ηλικίας 70 τόσων ετών, εάν παύσει να είναι σύμβουλος δημάρχου ή τι θα πάθει ένας δικηγόρος με καλή πελατεία, εάν του συμβεί το ίδιο. Έτσι θα μπορέσουν να σωθούν θέσεις εργασίας για άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη και ταυτόχρονα θα δοθεί ένα μήνυμα δουλειάς, αξιοπρέπειας και ευθύνης για καλύτερη αποδοτικότητα στο δημόσιο τομέα.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα αποφύγουμε το νέο χαράτσι στα ακίνητα

Τη φωτογραφία μου την έστειλε φίλος ηλεκτρονικά

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τρεις δηλώσεις για το Νοσοκομείο

"Λαμβάνουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου της πόλης μας για όσα με έντονο ύφος λέγατε και δήθεν ανησυχούσατε….. πριν μερικούς μήνες. Το Νοσοκομείο μας με συνεχείς προσωπικές μας παρεμβάσεις αναβαθμίστηκε.
Η έδρα της διοίκησης των δυο νοσοκομείων (Άργους Ναυπλίου) είναι πλέον εδώ με ότι συνεπάγεται στην ωφέλεια των δημοτών μας."
Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από την απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Άργους σε επικεφαλής δημοτικής παράταξης.  Λέει αλήθεια για το Νοσοκομείο Άργους. Πράγματι στο Άργος είναι πλέον  η έδρα της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων και πράγματι το Νοσοκομείο Άργους αναβαθμίσθηκε, αφού μεταφέρθηκαν κλινικές από το Ναύπλιο στο Άργος. Και πράγματι είναι προσεκτικός ο Δήμαρχος Αργους όταν μιλάει μόνον για αναβάθμιση του Νοσοκομείου και όχι για το εάν οι υπηρεσίες που προσφέρει το αναβαθμισμένο Νοσοκομείο Άργους είναι και οι επιθυμητές

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τους πολίτες της Αργολίδας. Πετύχαμε τον βασικό υγειονομικό στόχο όλων των πολιτών, που διεκδικούσαμε πολλά χρόνια. Έχω πολλές φορές δηλώσει ότι η προσωπική μου επιλογή συνοψίζεται στη φράση: “Η Αργολίδα έχει ΕΝΑ Νοσοκομείο που στεγάζεται σε ΔΥΟ διαφορετικά κτίρια”. Επιτέλους, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, αποκτούμε ένα διοικητικά ενιαίο Νοσοκομείο. Υπενθυμίζω ότι δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί της Επιτροπής Λιαρόπουλου, που εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον μετασχηματισμό του Νοσοκομείου Ναυπλίου σε Κέντρο Χρονίων Παθήσεων, καθώς και την εξάρτηση του Νοσοκομείου Άργους από το Νοσοκομείο Κορίνθου. Για το θέμα αυτό πείσαμε με τον τεκμηριωμένο λόγο μας ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε»
Το δεύτερο αυτό απόσπασμα είναι από δηλώσεις του βουλευτή κ. Μανιάτη. Έχει απόλυτα δίκιο σε αυτά που λέει σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Είναι απόλυτα ορθό, ότι ο στόχος που είχε τεθεί και από το βουλευτή και από την πλειοψηφία των φορέων επιτεύχθηκε. Πλέον η Αργολίδα έχει ένα νοσοκομείο σε δύο διαφορετικά κτίρια. Και πράγματι, όπως έχω ξαναπεί τούτο είναι προτιμότερο από δύο υποβαθμισμένα νοσοκομεία. Το ερώτημα όπως που ακόμα θέτω είναι εάν οι υπηρεσίες Υγείας θα ήσαν ακόμα περισσότερο αναβαθμισμένες, εάν στο Νοσοκομείο Ναυπλίου στεγαζόταν ένα άρτιο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων ή ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο Παίδων. Εγώ το ξαναθέτω το ερώτημα παρότι η άποψή  μου συνεχίζει να είναι μειοψηφική και αιρετική.

"Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί η θέση μας καθώς και η σοβαρή αιτιολόγηση αυτής με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου έγινε δεκτή.
Το Νοσοκομείο Ναυπλίου θα συνεχίσει την λειτουργία του συμπληρωματικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Άργους.
Ευελπιστούμε ότι υπό την νέα κοινή διοίκηση τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους θα μπορέσουν να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους όλης της Αργολίδας.
Όσοι θέλησαν ή προσπάθησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να επιτύχουν την υποβάθμιση ή και το οριστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου της πρωτεύουσας του Νομού Αργολίδας δυστυχώς για αυτούς απογοητευτήκαν!!
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου Ναυπλιέων τα κεκτημένα του ως πρωτεύουσας του νομού Αργολίδας δουλεύοντας συστηματικά, αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες και λεονταρισμούς".
Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Αναγνωσταρά,

Δίκιο λοιπόν είχε ο κ. Καμπόσος. Δίκιο και ο κ. Μανιάτης. Πράγματι το Νοσοκομείο Άργους αναβαθμίσθηκε (σε βάρος αυτού του Ναυπλίου). Πράγματι έχουμε πλέον μια ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων. Αυτά είναι αλήθειες. Όμως πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα ο "πρώτος πολίτης της πόλης" του Ναυπλίου να θριαμβολογεί για το Νοσοκομείο του Ναυπλίου, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Η διοικητική έδρα του ενιαίου  Νοσοκομείου είναι στο Άργος. Κλινικές απομακρύνθηκαν από το Ναύπλιο και πήγαν στο Άργος. Το Νοσοκομείο του Ναυπλίου υποβαθμίσθηκε. Κανείς πλέον δεν θα γεννιέται στην πόλη μας, αφού η Μαιευτική κλινική έφυγε (η φεύγει). Καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες. Καταλαβαίνω τις φιλοδοξίες. Αλλά να θριαμβολογούμε και να εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για το Νοσοκομεό μας, που έγινε Νοσοκομειάκι, πάει πολύ. Ηδη απότι μαθαίνω οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ναυπλίου μεγαλώνουν. Συγχαρητήρια πρέπει να λάβουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες προσφέρουν πολλά. Αλλο όμως αυτό και άλλο να παίζουμε προσωπικά πολιτικά τερτίπια και να αυτοικανοποιούμαστε για την υποβάθμιση.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Και όμως υπάρχουν ψύχραιμες δημοκρατικές φωνές στη νεολαία

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μείζονος σημασίας τόσο για την κοινωνία, όσο και για την ακαδημαϊκή κοινότητα, και -κυρίως- για τις νέες και τους νέους, στο όνομα των οποίων, εξ ορισμού, διεξάγεται η όλη συζήτηση. Με αυτό κατά νου, το αυτονόητο θα ήταν να ζητηθεί η γνώμη και των ενεργών φοιτητών. Επειδή όμως τα αυτονόητα σε ότι αφορά το δημόσιο διάλογο εν Ελλάδι μακράν απέχουν των κεκτημένων, οφείλουμε ως Νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς να δηλώσουμε την απογοήτευση και την αντίθεσή μας με τη διαδικασία και τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο ζήτημα του ασύλου δυστυχώς δόθηκε ένα θλιβερό, αλλά αναμενόμενο τέλος, εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης και του εξευτελισμού της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου από μέρους κάποιων φοιτητικών παρατάξεων και των κάθε λογής ακραίων βίαιων στοιχείων.
Αναγνωρίζουμε ότι το νομοσχέδιο περιέχει κάποια άρθρα που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση της αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης όπως είναι η αξιολόγηση των καθηγητών, ο ορισμός του μεγίστου χρόνου φοίτησης σε ν+2 χρόνια που μαζί με την δυνατότητα διακοπής σπουδών και χορήγησης δάνειων θα οδηγήσουν στην εντατικοποίηση των σπουδών, καθώς και την προσπάθεια τερματισμού των συναλλαγών μεταξύ ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων (ΔΑΠ & ΠΑΣΠ ) και της εκάστοτε διοίκησης των ιδρυμάτων.
Εντούτοις η μείωση του κύκλου προπτυχιακών σπουδών σε 3 χρόνια, επιβεβαιώνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε καιρούς κρίσης, δημιουργώντας υποβαθμισμένα πτυχία και χαμηλής επιστημονικής κατάρτισης πτυχιούχους.
Η δυνατότητα καθηγητών να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα είναι προνόμιο το οποίο μας βρίσκει αντιθέτους και η υπερεξουσία του κοσμήτορα σε αυτό και άλλα ζητήματα διαιωνίζουν τις πελατειακές σχέσεις μέσα στα πανεπιστήμια.
Όσον αφορά το ζήτημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, είμαστε ενάντια στο κλείσιμο των σχολών, καθώς η παρεμπόδιση της πανεπιστημιακής διαδικασίας οδηγεί στην περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου μαζικού πανεπιστήμιου , πλήττοντας άμεσα και κυρία τα αδύναμα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Μας είναι αδιανόητο να συμπαραταχτούμε με παρατάξεις όπως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ , παρατάξεις οι οποίες φέρουν καίρια ευθύνη για τη σημερινή τραγική κατάσταση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και απείχαν από κάθε μορφή κινητοποίησης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ τώρα με την ουσιαστική κατάργηση των προνομίων τους θεώρησαν ότι πρέπει να “βγουν στον αγώνα”. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις συναλλαγές τους με τα καθηγητικά κομματικά στελέχη, ούτε για τις μελλοντικές πολιτικές –επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Πιστεύουμε ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός ως έχει τώρα , έχει περιέλθει σε τέλμα και ότι η πολιτική (και όχι ο συνδικαλισμός) πρέπει να υπάρχει στα πανεπιστήμια μέσα από ακηδεμόνευτες συλλογικές και χωρίς κομματικά στεγανά διαδικασίες.
Θεωρούμε ότι οι όποιες αντιδράσεις με τα πανεπιστήμια κλειστά, στο όνομα μιας αδιέξοδης καταστροφολογίας, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Καλύτερα να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, έχοντας στο επίκεντρο όχι τους τεχνοκράτες του Υπουργείου, όχι εκείνη τη μερίδα των ακαδημαϊκών δασκάλων οι οποίοι βλέπουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα να θίγονται, όχι εκείνες τις φοιτητικές παρατάξεις της συνδιαλλαγής που χάνουν τα προνομία τους ούτε και αυτές του μελλοντοφοβικού “‘όχι σε όλα!”, αλλά -για μια φορά, επιτέλους!- τους ίδιους τους φοιτητές.
Νέες και Νέοι Δημοκρατικής Αριστεράς

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το αυγό του φιδιού

Φασίστες





Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται στο άμορφο κίνημα των απολίτικων αγανακτισμένων. Των ξεβολεμένων λαϊκιστών παλαιοπασόκων.
Τώρα η σιωπή  σημαίνει συνενοχή.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τα περιφραγμένα κτήματα!!!

Το θέμα της αλλαγής της χάραξης του αγωγού του φυσικού αερίου, επηρεάζει, απ΄ότι φαίνεται τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις πόλεις του Ναυπλίου και Αργους, αφού ακόμα και αν γίνει το έργο, η δαπάνη του  θα είναι μεγαλύτερη, απόσο αρχικά προϋπολογιζόταν, πράγμα που θα επηρεάσει, προφανώς, την τιμή πώλησης στους χρήστες. Επηρεάζει όμως, όπως έχω αναδείξει, και τον τελικό χρόνο ολοκήρωσης των εργασιών, πράγμα το οποίο σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τη ΔΕΗ και κατ΄επέκταση για τους πολίτες.
Πέρα όμως από αυτά τα αρνητικά, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαίνον, που προκύπτει από την υποχώρηση της πολιτείας στα αιτήματα λίγων πολιτών.
Κάποιοι ελάχιστοι λοιπόν πολίτες αντέδρασαν στη χάραξη του αγωγού και δεν θέλησαν ο αγωγός αυτός να περάσει μέσα από τα κτήματά τους. Είναι δεδομένο ότι η περιουσία αυτών των πολιτών ουδόλως θίγεται, διότι για την πολύ μικρή ζημιά που θα υφίσταντο, δηλαδή για την κοπή ελάχιστων δένδρων, θα λάμβαναν πλήρη αποζημίωση, όπως και το 1/4 της αξίας της γης για το γεγονός ότι αγωγός θα πέρναγε υπογείως από την ιδιοκτησία τους.  Ομως ο Ελληνας έτσι έχει μάθει. Να μην δέχεται καμία απολύτως αλλαγή, να μην κάνει καμία απολύτως υποχώρηση υπέρ του γενικού καλού, πράγμα που τελικά σημαίνει και το δικό του ατομικό καλό. Μάθαμε στον ετσιθελισμό, τον εγωισμό, στο ρητό "τα δικά μου δικά μου και τα του Κράτους και αυτά δικά μου".  Και οι πολιτικοί έκαναν αυτό που κάνουν όλα αυτά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Να υποχωρούν στις πιέσεις των ψηφοφόρων, να μην  αποφασίζουν να θίξουν τα κακώς κείμενα. Και προτιμούν  για να μην δυσαρεστήσουν καμιά δεκαριά πολίτες, να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των έργων, να παρατείνουν τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων.
Με αυτή τη λογική, ο τόπος δεν έχει μέλλον. Δεν έχει μέλλον με τους πασόκους και τους νεοδημοκράτες, που μας κατάντησαν σε αυτό που είμαστε. Οι άνθρωποι που μας οδήγησαν στην καταστροφή, δεν μπορούν (ακόμα και αν θέλουν) να μας σώσουν. Πρέπει να οδηγηθούν σε μονοψήφια νούμερα στις επόμενες εκλογές. Το 20 και το 25%, που βλέπω στις δημοσκοπήσεις είναι τεράστια νούμερα για το δράμα της χώρας. Με ποιό θράσος ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει πράσινο ή γαλάζιο βουλευτή; Για να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, όπως με την αλλαγή της χάραξης του αγωγού, προς χάρη μερικών πολιτών;
Το θέμα είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό. Και θεωρώ παντελώς απαράδεκτα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο, που κάνουν λόγο για ανταγωνισμό Πανναυπλιακού Παναργειακού ή για γελοίες επιφυλάξεις στο πώς θα επισκευάζεται ο αγωγός αφού τα κτήματα είναι περιφραγμένα και κλειδωμένα!!!

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφωνώ απόλυτα με το βουλευτή Μανιάτη

" ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012 ΤΟ φυσικο αερIο ΦΘΑΝΕΙ στην πελοποννησο
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Βασικός σκοπός κατασκευής του Έργου, προϋπολογισμού 128 εκατ. €, είναι η τροφοδοσία του Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο. Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με το επίσημα χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.
Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού."
Το κείμενο αυτό, με το οποίο συμφωνώ απολύτως, είναι τμήμα του απολογισμού δράσεων του κ. Μανιάτη για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2009-Μαρτίου 2011.
Το κείμενο γράφτηκε προτού ξεκινήσει τον αγώνα του ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και ο οποίος μολονότι είχε αναλάβει την αρχή, όταν γράφτηκε το κείμενο του κ. Μανιάτη, υποτίθεται ότι δεν γνώριζε την πορεία του αγωγού.
Το κείμενο τα λέει σχεδόν όλα και εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με την πορεία του αγωγού, το λόγο για τον οποίο είχε επιλεγεί η αρχική χάραξη, που συνδέεται με την παροχή φυσικού αερίου στις πόλεις Ναυπλίου και Άργους.
Ομως θα  επισημάνω επί πλέον το εξής:. Ο κ. υπουργός επισημαίνει και προβλέπει ότι ο αγωγός θα φθάσει στη Μεγαλόπολη και θα "έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012". Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα έπρεπε σε λιγότερο από ένα χρόνο να μπορούν οι πόλεις της Αργολίδας να πάρουν αέριο, αλλά και διότι θα τροφοδοτείτο με αέριο ο μεγάλος Σταθμός 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τώρα το ερώτημα είναι εάν πράγματι αυτό είναι δυνατόν να συμβεί. Εγώ θα περίμενα από τους αρμόδιους να  φροντίσουν και να κάνουν το παν για να τελειώσει το έργο ακόμα και πριν το Καλοκαίρι του 2012.
Τώρα όμως;
Τώρα με την αλλαγή της χάραξης απαιτούνται, φαντάζομαι, τα εξής: Νέες τοπογραφικές εργασίες (προφανώς η τοποθέτηση του αγωγού πάνω σε έναν google map δεν αρκεί). Νέες κτηματογραφήσεις και νέα έρευνα για τη διαπίστωση ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών. Νέες μελέτες χάραξης του αγωγού και αντιμετώπισης πιθανών δυσκολιών κατά την κατασκευή. Νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Νέα υποβολή του φακέλου προς έγκριση. Νέα έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού  περάσουν οι προθεσμίες, δημοσιευθεί η πρόσκληση, αποφανθεί επί της μελέτης η αρμόδια υπηρεσία κλπ. Νέα έγκριση αρχαιολογικής υπηρεσίας.  Και αφού γίνουν όλα αυτά έρχεται και η δικαστική οδός για τον καθορισμό τουλάχιστον της προσωρινής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις (δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο αγωγός δεν θα περάσει από καμία απολύτως ιδιοκτησία). Και μετά τη δικαστική απόφαση πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τότε μόνον μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, αφού πρώτα συνταχθούν  τα τεύχη δημοπράτησης, γίνει ο διαγωνισμός, εξετασθούν τυχόν ενστάσεις, ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου κλπ. (Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι)
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το Καλοκαίρι του 2012, όπως μας υποσχόταν ο Υπουργός στον απολογισμό δράσης του;
Και εφόσον δεν ολοκληρωθεί, είναι βεβαία η τεράστια απώλεια εσόδων της ΔΕΗ, με την ταυτόχρονη τεράστια κερδοφορία ιδιωτών παραγωγών ενέργειας, που το καλοκαίρι που μας πέρασε κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια.
Τυχαία δε σήμερα η Κυβερνητική εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" είχε ρεπορτάζ με τίτλο "Το colpo grosso με το ρεύμα Πώς η ΔΕΗ επιτρέπει- με διακομματική συναίνεση- στην Αλουμίνιον της Ελλάδος να κερδίζει σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ από την αγοραπωλησία ηλεκτρικού ρεύματος."
Δεν πάμε καλά σαν χώρα. Μια χούφτα αγρότες, που αντιδρούν (χωρίς να χάνουν και κάτι) και με την επικουρία ενός Δημάρχου, φαίνεται, ότι καθυστερούν ένα έργο από την οποία καθυστέρηση θα υπάρξει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για την κρατική, ακόμα, ΔΕΗ.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Οταν το αυτονόητο γίνεται είδηση

"Ο Μουρίνιο, ο  προπονητής της Ρεάλ θα καθήσει αυτή την Κυριακή στον πάγκο της ομάδας"  Το αυτονόητο έγινε είδηση, διότι εξ αιτίας της συμπεριφοράς του προπονητή μπορεί αυτός  να βλέπει τον αγώνα από τις εξέδρες.
"Ο Πρωθυπουργός της χώρας δείχνει ενδιαφέρον για τις πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας στον τρίτο κόσμο". Θα μπορούσε, φαίνεται, να ήταν και αλλιώς (και ίσως και να είναι έτσι).
" Στο δελτίο ειδήσεων του τάδε καναλιού προβλήθηκε ρεπορτάζ για τους 1300 νεκρούς ατη Συρία". Τελικά, φαίνεται, ότι θα ήταν δυνατόν και να μην παιζόταν η είδηση, αφού τα τηλεπαράθυρα με τις κόντρες των πολιτικών κυριαρχούν στα μονοθεματικά "δελτία ειδήσεων".
Ακούστε λοιπόν και την τοπική είδηση, όπως την αλίευσα από το επίσημο site του Δήμου Ναυπλιέων, τίτλο: "Ενδιαφέρον από τον Δήμο Ναυπλιέων για την Περιφερειακή Πολιτική" Και η είδηση ξεκινάει με το εξής: "Ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος θα παραστεί στην Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα "Η Πελοπόννησος στην Ευρώπη των Περιφερειών: Προκλήσεις Ανάπτυξης". Και μετά παρατίθενται λεπτομέρειες για τον τόπο της συνάντησης , ποιοί θα συμμετέχουν και άλλα ανιαρά. (Σημείωση δική μου: Το τονισμένο του ονόματος του Αντιδημάρχου είναι από τον ιστότοπο του Δήμου).
 Τελικά και εδώ το αυτονόητο έγινε είδηση; Είναι δυνατόν ο Δήμος Ναυπλιέων να μην ενδιαφέρεται για την Περιφερειακή Πολιτική; Τελικά βέβαια, αυτό που πιστεύω είναι ότι αυτός που επιμελήθηκε την είδηση, ουσιαστικά έκανε γκάφα. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζει τον Δήμο Ναυπλιέων και τον εκπρόσωπό του να ενδιαφέρονται για το αυτονόητο. Είμαι βέβαιος, διότι ουδείς αμφιβάλλει για τα προσόντα και την όρεξη για δουλειά του Αντιδημάρχου, ότι αυτός που επιμελήθηκε την είδηση το έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο για να δείξει καλό πρόσωπο. Και μέσα από τον υπερβάλλοντα ζήλο του τελικά εξευτέλισε την είδηση.
Πιστεύω ότι ο Αντιδήμαρχος δεν πήγε εκεί μόνον διότι απλώς ενδιαφέρεται για την περιφερειακή πολιτική, αλλά διότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στη συζήτηση τόσο παθητικά ακούγοντας προτάσεις και θέσεις ειδικών όσο και ενεργητικά μεταφέροντας απόψεις του Δήμου μας σε σχέση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των περιφερειών στην ενάσκηση πολιτικών.
Την ανταλλαγή αυτών των απόψεων θάπρεπε να μας παραθέσει ο συντάκτης του άρθρου. Και εάν είχαν αποφασίσει να είναι δημοκρατικό το site του Δήμου θα επέτρεπαν επί του άρθρου αυτού σχόλια και ιδέες των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτών.
Ισως είναι καιρός να δούμε μια διαφορετική και πιο δημοκρατική λειτουργία του ιστότοπου του Δήμου. Να μην αφήνεται ανεξέλεγκτη η ροή των ειδήσεων μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και μετά από αποφάσεις μονοπρόσωπης ή ολιγοπρόσωπης άτυπης επιτροπής.


Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πάντως δεν είναι από το Ναύπλιο

Αλήθεια, διαβάσατε για τα χρυσά αγόρια και κορίτσια των δημοτικών επιχειρήσεων; Τα ωραία ρουσφέτια των δημάρχων σε όλη την επικράτεια; Ακούσατε για τον απόφοιτο Δημοτικού που εργάζεται σε δημοτική επιχείρηση στην Αργολίδα και πληρώθηκε 47.736 ευρώ; Πολύ περισσότερα από έναν καθηγητή, έναν αστυνομικό που διακινδυνεύει τη ζωή του, έναν εργάτη στην καθαριότητα, ένα μηχανικό.
Σε ποιό λοιπόν Δήμο της Αργολίδας εργάζεται ο προνομιούχος εργαζόμενος; Ποιός Δήμαρχος ή Πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης του έδωσε αυτό το μισθό;
Ένα γνωρίζω. Ότι δεν εργάζεται σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ναυπλιέων. Και τούτο είναι σίγουρο διότι ο Δήμος μας "αμέλησε" (σκασίλα τους) να στείλει στοιχεία στο αρμόδιο Υπουργείο. Έτσι δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν και άλλοι προνομιούχοι εργαζόμενοι στην Αργολίδα

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δυναμιτιστές των θαλασσών

Δεν ξέρω αν διαβάσατε Κυριακάτικες σήμερα.
Οι περισσότεροι πρέπει να έμειναν στις τρεις δημοσκοπήσεις. Τόσο πάνω η ΝΔ. Τόση η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων.  Ανακόπηκε η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπαίνουν δεν μπαίνουν στη βουλή οι μικροί.
Τρίχες κατσαρές.
Εγώ κόλλησα σε ένα άρθρο στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , του ENRIC SALA μέλους του National Geograpic Society, που μας ανέλυσε πόσο σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο είναι οι θάλασσες μας και ο υποθαλάσσιος πλούτος. Επεσήμανε ότι οι θάλασσές μας σήμερα θυμίζουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο όλοι κάνουμε αναλήψεις αλλά και κανείς δεν καταθέτει.
Πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει πάμπολλα να κερδίσει από την αξιοποίηση του καταπληκτικού αυτού περιβαλλοντικού μας πλούτου. Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει τόσα νησιά, τέτοιες πολυσχιδείς ακτές, τέτοιο υποθαλλάσσιο πλούτο. Και όμως τον εκμεταλλευόμαστε με λάθος τρόπο.
Ο άνθρωπος, γνώστης των θαλασσών σε όλο τον κόσμο,  κάνει και την πρότασή του.  Να θεσπισθούν θαλάσσιες περιοχές απόλυτης προστασίας για την αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των ιχθυολογικών αποθεμάτων μας. Και μάλιστα μας λέει ότι κάτι τέτοιο έχει πετύχει τόσον στην Καλιφόρνια και το Μεξικό, όπου είχαμε αύξηση των  ψαριών κατά 460%, όσο και στη Μεσόγειο (Ισπανία). Και αυτό που έλεγε ο ερευνητής της Διεθνούς Γεωγραφικής Εταιρίας, είναι ότι η αύξηση του θαλάσσιου πλούτου μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του καταδυτικού τουρισμού και στην υγιή αύξηση της ιχθυοπαραγωγής, που μπορεί να συνδυασθεί με αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μιας περιοχής.
Κατά μία περίεργη σύμπτωση ένας φίλος μεταξύ τυριού και αχλαδιού, φώναζε πριν από δέκα μέρες για την πλήρη απαγόρευση απαγόρευση του ψαρέματος στα αβαθή του Αργολικού Κόλπου. Μάλιστα έβαζε και τα όρια της απαγόρευσης με τα δικά του σχετικά αυθαίρετα κριτήρια. Πράγματι ο Αργολικός Κόλπος  είναι σημείο αναπαραγωγής των ψαριών και θα μπορούσε, και εγώ το πιστεύω, να ξαναγεμίσει ψάρια. Είναι ένας ιδανικός ιχθυότοπος με τα ζεστά  και σχετικά υπήνεμα νερά του. Κάποιοι δυστυχώς τον κατέστρεψαν με την υπεραλίευση με τα απαίσια μέσα (δυναμίτες, μηχανότρατες κλπ). Τελευταία όμως έχουμε θετικά σημάδια. Οι περίφημες σφυρίδες του Αργολικού Κόλπου ξαναεμφανίσθηκαν. Οι βασίλισσες των ψαριών είναι και πάλι εδώ. Φαντασθείτε λοιπόν πόσο τεράστια θα μπορεί να είναι  η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας και του τουρισμού, εάν τα αποθέματα σφυρίδας στον Αργολικό Κόλπο φθάσουν στα προ 40ετίας επίπεδα. Εύκολα θα μπορεί να γίνει η σφυρίδα μαγειρεμένη με διάφορους τρόπους το τοπικό φαγητό του Ναυπλίου.Φαντασθείτε την αύξηση του εισοδήματος των ψαράδων. Φαντασθείτε την αύξηση του τουρισμού από την έλευση ερασιτεχνών αλιέων και φανατικών των καταδύσεων.
Είτε η χώρας μας  παραμείνει στο Ευρώ, είτε πτωχεύσει, είτε επικρατήσουν οι αγανακτισμένοι ή οι αιθεροβάμονες Αντωνικοί , είτε όχι, δεν έχουμε καμία ελπίδα αν εμείς οι ίδιοι δεν εκμεταλλευθούμε τον πλούτο της χώρας. Και ένας τέτοιος είναι οι θάλασσές μας, τα πιο νόστιμα ψάρια του κόσμου που διαθέτουμε, ο όμορφος βυθός των θαλασσών μας.
Δεν έχουμε καμία ελπίδα αν αποδεχόμαστε τακτικές καταστροφών των θαλασσών και των βυθών, αν δεν απομονώνουμε τους δυναμιτιστές (κυριολεκτική έκφραση και όχι μεταφορική) τους Αργολικού Κόλπου. 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις

Διάβασα στο επίσημο site του Δήμου Ναυπλιέων μιά είδηση σε σχέση με τη νέα χάραξη του αγωγού του φυσικού αερίου, που έλεγε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
"Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η απομάκρυνση του αγωγού να κάνει ασύμφορη την σύνδεση του Δήμου Ναυπλιέων ή να την μεταθέσει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Όπως όμως τον διαβεβαίωσε ο κ. υφυπουργός βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση κατασκευής του κεντρικού αγωγού Φυσικού Αερίου έως την Μεγαλόπολη (εργοστάσιο ΔΕΗ),είναι υποχρεωμένη η ΔΕΠΑ να προκηρύξει την κατασκευή αγωγού για την τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του Νομού Αργολίδας το Ναύπλιο. Ο Δήμος Ναυπλιέων «κρατάει» τις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη και εμπιστεύεται τον κ. Υφυπουργό ευελπιστώντας ότι το έργο θα κυλήσει ομαλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα το Ναύπλιο η πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας θα μπορεί να συνδεθεί με το φυσικό αέριο. Η σύνδεση αυτή είναι τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας και ιδιαίτερα για το Ναύπλιο έναν Δήμο με μεγάλη τουριστική υποδομή. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Μανιάτη για το ενδιαφέρον και τις ενέργειες του στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και για το ενδιαφέρον που δείχνει σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν το Δήμο μας."
Όλα καλά και όλα ωραία λοιπόν. Εμπιστευόμαστε έναν πολιτικό, που σήμερα είναι και αύριο μπορεί να μην είναι (δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος) ή που σήμερα υπόσχεται και αύριο ξεχνάει (μήπως δεν συμβαίνει τούτο και εγώ ζω σε άλλον τόπο;).
Προφανώς ο κ. Δήμαρχος Ναυπλιέων, που ουσιαστικά οφείλει την επανεκλογή του στη στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, δεν ζήτησε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση και έμεινε στη διαβεβαίωση του Υφυπουργού. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Δήμαρχος πήγε στη σύσκεψη ανενημέρωτος και έτσι δεν έθεσε κάποια συγκεκριμένα θέματα για να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ιδού ένας κατάλογος ερωτημάτων που θα έπρεπε να τεθούν για να ληφθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και να μην μένουμε σε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη που έχουν ξεχάσει πολλά από αυτά που είχαν παλαιότερα υποσχεθεί και διαβεβαιώσει (οράτε σιδηρόδρομο)
Πιστεύω λοιπόν ότι θάπρεπε να τεθούν τα εξής θέματα:
1.  Πόσος θα ήταν ο προϋπολογισμός του έργου με την παλιά χάραξη και πόσος με τη νέα; Τί κόστος θα έχουν οι επιπλέον εκβραχισμοί, αφού ο αγωγός δεν θα περάσει μέσα από τον κάμπο;
2.  Ποιός θα επιβαρυνθεί το επιπλέον κόστος; Γιατί ο φορολογούμενος να πληρώσει επιπλέον;
3.  Ποιό το κόστος να φθάσει το αέριο στο Ναύπλιο με την παλιά χάραξη και ποιό το κόστος με τη νέα; Ποιός θα επιβαρυνθεί το επιπλέον κόστος; Ο φορολογούμενος πολίτης; Ο τελικός Αναπλιώτης καταναλωτής;
4.   Ποιός είναι ακριβώς ο νόμος που επιβάλει στη ΔΕΠΑ να φέρει το αέριο στο Ναύπλιο μέσα σε ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού; Ποιός θα μπορεί να υποχρεώσει μια ιδιωτική εταιρία να προβεί σε επένδυση και εκτέλεση έργου εάν αυτή δεν το επιθυμεί και το θεωρεί απρόσφορο οικονομικά; Ξεχάσατε κύριοι επίσημοι ότι η ΔΕΠΑ είναι προς ιδιωτικοποίηση; Τί κουραφέξαλα είναι αυτά, όταν μας διαβεβαιώνετε  ότι μια πλήρως ιδιωτικοποιημένη εταιρία θα είναι αναγκασμένη να φέρει αέριο στο Ναύπλιο; Πώς μπορείτε κ. Δήμαρχε να πιστεύετε στις διαβεβαιώσεις και να εκφράζετε και ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η ΔΕΠΑ θα ιδιωτικοποιηθεί και θα λειτουργεί κάτω από καθαρά ιδιωτικοικονομικά κριτήρια;
5.  Ακόμα και αν γίνει πράξη να έλθει αέριο στο Ναύπλιο, από που θα περάσει; Πότε θα γίνουν οι μελέτες; Πότε θα εγκριθούν; Ποιός θα τις εκπονήσει;
6.  Ναι μεν κ. Δήμαρχε  εκφράζετε τις ευχαριστίες σας προς τον φίλο σας Υφυπουργό, και ναι μεν μας λέτε ότι το φυσικό αέριο είναι τεράστιας σημασίας για το Ναύπλιο, όμως ξεχάσατε να αναφέρετε και να παραδεχθείτε τη δική σας αδράνεια, όταν τίποτα δεν έχει γίνει για το εσωτερικό δίκτυο φυσικού αερίου, τη στιγμή που αυτό θα μπορούσε να ήταν σχεδόν έτοιμο, αφού η πόλη είχε, λόγω του έργου της ΔΕΥΑΝ , σκαφτεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Σήμερα εάν είχατε ακούσει τις προτροπές της άλλης πρότασης (τελικά ελάχιστοι ενδιαφέρονται και προτείνουν) σήμερα το Ναύπλιο θα ήταν όχι μόνο έτοιμο να δεχθεί το φυσικό αέριο, εφόσον και η χάραξη του κεντρικού αγωγού δεν άλλαζε, αλλά και η ΔΕΥΑΝ θα διέθετε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αγωγών, που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για μια συνεχή ροή εσόδων, που θα κάλυπταν μέρος του ελλείμματός της.
Αλλά πού μυαλό η Δημοτική αρχή, η φίλα προσκείμενη στον Πασοκικό Υφυπουργό της Κυβέρνησης που θα ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΠΑ και θα καταστήσει άνευ ουσίας τον νόμο (εάν υπάρχει), που την υποχρεώνει να φέρει φυσικό αέριο στο Ναύπλιο.
Αλήθεια, πώς πειστήκατε με τις διαβεβαιώσεις; Φαντάζεσθε ότι το μικρό Ναύπλιο, χωρίς βιομηχανίες και πχωρίς ολύ μεγάλους καταναλωτές μπορεί να είναι μια ελκυστική για επένδυση περιοχή για μια εταιρία που πουλάει φυσικό αέριο, όταν η επένδυση για να το φέρει και να το διανείμει είναι αρκετά μεγάλη; Και αν τελικά το φέρει σε ποιά τιμή θα το πουλάει εφόσον η επένδυση θα έχει κοστίσει πολύ περισσότερα απ΄ότι θάπρεπε;
Εσείς πειστήκατε από τις διαβεβαιώσεις. Εγώ έχω έντονες επιφυλάξεις.


Μελετάμε.... Προς τί;

Με παρακίνησαν δύο αναρτήσεις σε ιστολόγια της περιοχής, που αφορούσαν μελέτες του Δήμου Ναυπλιέων, που έχουν πληρωθεί, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα έργα.
Θα ασχοληθώ λοιπόν  με το μεγάλο θέμα των μελετών, που παραμένουν στα ράφια και οι οποίες πληρώθηκαν με χρήματα των δημορών και έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Για να προσπαθήσω να κάνω όσο πιο πλήρη τον κατάλογό μου, κατέφυγα στομεγαλύτερο γνώστη των δημοτικών πραγμάτων, αυτόν που επί δεκαετίες ενδιαφέρεται για τα δημοτικά πράγματα. Εάν δεν αντιληφθήκατε για ποιόν μιλάω, απλώς είστε άσχετοι και αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας.
Εν πρώτοις θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η σύνταξη μελετών είναι χρήσιμη και απόλυτα αναγκαία εάν θέλουμε να προχωρήσουν κάποια έργα και να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι ανατίθενται μελέτες, χωρίς να υπάρχει οραματισμός εκ μέρους της δημοτικής αρχής που θα εμπνεύσει τους μελετητές και χωρίς να έχει σχεδιασθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος δράσης, ώστε οι μελέτες να καταλήγουν σε  ολοκληρωμένους και πλήρεις φακέλους, για να υποβληθούν για έγκριση και χρηματοδότηση.
Ιδού λοιπόν ο κατάλογός μου των  ευρισκομένων (εάν βρίσκονται πουθενά και δεν έχουν χαθεί-κάτι που θεωρώ πολύ πιθανό) και καταχωνιασμένων και σκονισμένων και κιτρινισμένων και λησμονημένων μελετών.
1.   Μελέτη για το Συνεδριακό Κέντρο.  Μια μελέτη που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και που ποτέ δεν υλοποιήθηκε ούτε και υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση να υλοποιηθεί, αφού αφορά ένα Συνεδριακό Κέντρο πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της πόλης με τεράστια έξοδα λειτουργίας και χωρίς υποστήριξη ξενοδοχειακής μονάδας, που θα συμπλήρωνε τη λειτουργία του. Κάποιοι σήμερα φωνάζουν και μιλάνε για σκάνδαλο, όμως, τότε, μόνον η μικρή άλλη πρόταση διαμαρτυρόταν και αντιδρούσε.
2.   Μελέτη για την Ανατολική Παραλία. Ακόμα χρωστάμε πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Η μελέτη, με τεράστια ευθύνη, του σημερινού αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας, υλοποιήθηκε μόνον εν μέρει. Η υπόλοιπη έμεινε στα ράφια και ξεχάστηκε και η υλοποίησή της μόνον εν μέρει κατέστησε  το υλοποιηθέν κομμάτι κολοβό, μη λειτουργικό και σχετικά άχρηστο.
3.   Μελέτη για το Βενετικό Κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ολοκληρωμένη μελέτη που ξεχάσθηκε επί χρόνια. Ήδη από πολύ καιρό χρήζει επικαιροποίησης. Κάποιοι (όλοι γνωρίζετε ποιοί) φώναζαν για  να δει κάποιος το θέμα και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουν μελετηθεί. Επαναλαμβάνω, κάποιοι μονότονα φώναζαν. Αναγνωσταράς, Τσούρνος, Γραμματικόπουλος, Σαλεσιώτης σιωπούσαν.
4.   Μελέτη για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στη Λεωφ. Αμαλίας. Έγινε από το γνωστό μελετητή πριν από πολλά χρόνια και πληρώθηκε ουκ ολίγα. Ξεχάσθηκε τελείως. Θεωρώ την ιδέα ενδιαφέρουσα. Η κατασκευή μιας δημοτικής αγοράς, με χαρακτήρα, σε μια Βενετσιάνικη πόλη είναι έργο συμβατό με το ύφος και την ιστορικότητα  της πόλης και μπορεί να δώσει ανάσα στην εμπορική κίνηση της παλιάς πόλης, που δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνον τουριστικό.
5.  Μελέτες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) στους Καποδιστριακούς Δήμους. Μετά από χρόνια έχουν ολοκληρωθεί κάποια στάδια των μελετών. Ήδη υπάρχει, απ΄ότι φαίνεται, πλήρες τέλμα. Είναι ολοφάνερο ότι κάποια στιγμή θα προκηρυχθούν νέες μελέτες (και άλλα χρήματα) για την ενοποίηση των ξεχωριστών μελετών των Δήμων που συγχωνεύθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων.
6.   Μελέτες επέκτασης των σχεδίων πόλεως στη Γλυκειά και στον Προφήτη Ηλία. Η καθυστέρηση στην καθυστέρηση και οι πολίτε από αναμονή σε αναμονή και από υποσχέσεις σε υποσχέσεις. και τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν για να γίνει η ένταξη που ποτέ δεν γίνεται.
7.    Συγκοινωνιακή Μελέτη για το Ναύπλιο. Πληρώθηκε κοντά στα εκατό χιλιάρικα, τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Έχει μείνει στα συρτάρια.
8.   Μελέτη για την ανάδειξη των όψεων των κτηρίων στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (Μεγάλο Δρόμο). Είναι μία πλήρης μελέτη που κυριολεκτικά θα αναβάθμιζε τον σπουδαίο αυτό Καποδιστριακό δρόμο στο κέντρο του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Αμφιβάλλω εάν ο Δήμαρχος τη θυμάται και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν τη γνωρίζει.
9.  Μελέτη για τη διάνοιξη του Περιφερειακού δρόμου της Πρόνοιας. Υλοποιήθηκε μόνον κατά το ήμισυ και λιγότερο  και έτσι κατασκευάσθηκε ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες.
10.   Μελέτες του ΕΜΠ για την παλιά πόλη. Παρουσιάσθηκαν με πολλές τυμπανοκρουσίες από τη δημοτική αρχή. Αξιόλογες μελέτες, που προτείνουν αρκετά πράγματα για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Η τύχη τους βρίσκεται στις ντουλάπες, και απ ότι φαίνεται, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη και μπορεί να αποτυπωθεί σε μια λέξη: Λησμονιά