Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η αριστερά στις πλατείες

Η δικιά μου αριστερά βγήκε στις πλατείες και τους δρόμους. Οχι για να φρίσει και να μουτζώσει. Οχι για να συνευρεθεί με  ανακτισμένους ακροδεξιούς και πρώην πελάτες του διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος. Οχι για να στήσει κρεμάλες και να μιλήσει για εσχάτη προσδοσία (άσχημες θύμησες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας). Οχι για όλα αυτά, αλλά για να διεκδικήσει ζωή, κίνηση, ενέργεια. Να αγωνισθεί για τους ελεύθερους χώρους. Να πει όχι στους dealers και τους κερδοσκόπους της ανθρώπινης δυστυχίας Για πολιτισμό και κοινωνική συνοχή, στην εποχή  που κυριαρχούν λογικές της προσωπικής απενοχής μας.
Δεν γνωρίζω εάν αυτοί που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις δηλώνουν δεξιοί ή αριστεροί. Ομως για εμένα αυτοί είναι οι αριστεροί των πλατειών


Επτά μέρες ζωής στην  οδό ΤοσίτσαΕπταήμερο εκδηλώσεων - ανάσα πολιτισμού στον πεζόδρομο της Τοσίτσα οργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΤ, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Να κάποιες από τις εκδηλώσεις
Τραπεζάκια έξω για καφέ και αναψυχή. Δραστηριότητες για παιδιά. Θέατρο δρόμου από την Εύα Τσούρου και τη Βίκυ Κουσουμή . Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δείξε μου ένα κτίριο της Τοσίτσα να σου πω τι έχει μέσα» (από τις αρχαιολόγους Εβίτα Τσιώλη, Βιβή Βαμβακοπούλου και τη σχεδιάστρια Γιωργία Δαλακούρα)  Προβολή αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ για παιδιά από το φεστιβάλ ΑΓΩΝ TO.RA.KE. του Φ. Κουτσαφτή, με θέμα την πανοπλία των Δενδρών (22 λεπτά)  Ανοιχτό μάθημα κρουστών από τον Νίκο Τουλιάτο. Παράσταση μαριονέτας από την ομάδα κούκλας-μαριονέτας του 18 ΑΝΩ Προβολή της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Στουρνάρα 288» Χορευτικός αυτοσχεδιασμός από την Εύα Τσούρου, βασισμένος στην ποιητική συλλογή «Η Κούνια» της συναδέλφου Σιαρίτας Κουκά (εκδ. Σοκκόλη-Κουλεδάκη), σε μουσική επιμέλεια Melroman-Αντώνης Χανιωτάκης.  Συλλογική κουζίνα. Milonga (χορευτές tango)  Εκδήλωση-συζήτηση: Ναρκωτικά και δομές απεξάρτησης: τα πρώτα θύματα της κρίσης; (με θεραπευτές και θεραπευόμενους του 18 ΑΝΩ) Η θεατρική ομάδα ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο Κρήτης) παρουσιάζει την παράσταση «LARCO PROJECT ή Η Εργατική τάξη πάει στο Παράδεισο;» Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια», εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Λίθοι φθεγγόμενοι: η ιστορία της γραφής» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Επιγραφικό Μουσείο. "Αποκρυπτογραφώντας τους Μάγια", του David Lebrun . "... μια σειρά από ιστορίες...", του Ευάγγελου Χριστοδούλου.
"Λιθοξόοι μαΐστορες", παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς . "Το κύκλωμα", Ανδρέας Αποστολίδης, Νικόλας Ζηργάνος. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Αντιγόνη» στο πλαίσιο των «Καλλιτεχνικών Δράσεων στην Αθήνα». Περίπατος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Εκδήλωση-συζήτηση: Ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε «εφεδρεία»: συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Σκακιστικοί αγώνες με σκάκι δαπέδου (3Χ3) και τη συμμετοχή διεθνών μετρ από την ΑΕΚ (ερασιτεχνική). H ομάδα θεάτρου Minus[two] παρουσιάζει το θεατρικό «Ο Άμλετ αυτοκτόνησε» (σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή παίζουν: Κ. Αγιαννόπουλο, Α. Ανδρεάδη, Α. Ζήλου, Χ. Κονταξάκη, Α. Μπίνη, Σ. Μαρή). Μικτή χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων. Εκδήλωση-συζήτηση: Μετασχηματισμοί, αναπλάσεις, εγκατάλειψη: συζήτηση για το ιστορικό κέντρο (με συμμετοχή αρχιτεκτόνων, φοιτητών αρχιτεκτονικής). Εθνική Λυρική Σκηνή. Εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Οδός Τοσίτσα: Η ιστορία ενός δρόμου» μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις εργαζόμενων και κατοίκων.Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων






Στοά Σπηρομήλιου
Mια πρωτότυπη ομαδική έκθεση με έργα 19 φοιτητών και νέων αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ στη Στοά Σπηρομήλιου, στο κέντρο της Αθήνας.




Πλατεία Κλαυθμώνος
Τρόφιμα, λάδι, κρητικές μαχαίρες και όλα τα «σήματα κατατεθέντα» της Κρήτης μεταφέρονται στην Αθήνα για ένα τριήμερο.
Ο «Αγροτικός Αύγουστος», η επιτυχημένη έκθεση που γίνεται στα Χανιά εδώ και 13 χρόνια, μετακομίζει φέτος για λίγες ημέρες στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να γευτούν και οι Αθηναίοι την κρητική καθημερινότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου