Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αχ Αλέξη μου

Έχω πολλά στο κεφάλι μου να γράψω.
Κάποιες παραινέσεις προς τον Υφυπουργό, ώστε να διορθώσει το σφάλμα του και για το φυσικό αέριο, όπως έκανε, πολύ ορθά και με το εργοστάσιο επεξεργασίας νερού.
Μια συνέχεια για το Μπούρτζι με την εξαιρετική πρόταση του Βασίλη Δωροβίνη και τα όσα γράφει ο Χρ. Πιτερός, υμνώντας το Δήμαρχο Αναγνωσταρά.
Θέλω να γράψω για τη δικιά μου αληθινή αριστερά, που βγήκε στις πλατείες, διεκδικώντας και προτείνοντας μιαν άλλη σχέση του πολίτη με τη ζωή και τους ελεύθερους χώρους.
Με ερέθισαν όμως οι προτάσεις του Αλέξη, που τις άκουσα το πρωί στην κρατική τηλεόραση, για το πώς μπορεί το Κράτος να μαζέψει έσοδα. Θα ασχοληθώ λοιπόν με αυτό.
Άκουσα τρεις ιδέες από τις οποίες συμφωνώ απόλυτα μόνο με τη μία και θεωρώ εξωφρενικές τις άλλες δύο.
Και βέβαια πρέπει να ελεγχθεί η διακίνηση του τεράστιου πλούτου που έφυγε στο εξωτερικό και τοποθετήθηκε σε τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν ή επενδύθηκε στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο.
Όμως οι άλλες δύο προτάσεις του είναι τουλάχιστον γελοίες.
Να φορολογηθούν, είπε, οι ναυτιλιακές εταιρίες. Πόσο ωραία ακούγεται το λαϊκίστικο αυτό σύνθημα. Πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να εισπράξει κάμποσα δις από τους super rich!! Είναι όμως γελοίο και να ισχυρίζεται κάποιος ότι μπορεί να πετύχει τούτο, φορολογώντας τα πλοία. Με ποιόν τρόπο θα τα εισπράξετε τα χρήματα κ. Αλέξη μου; Τί θα πει το Υπουργείο Οικονομικών; Φορολογείστε τους τζίρους που κάνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες; Μα την επόμενη στιγμή, όλα τα Ελληνικά πλοία θα υποστείλουν τις Ελληνικές σημαίες, οι έδρες των ναυτιλιακών εταιριών θα βρεθούν στο εξωτερικό, τα πληρώματα θα αφελληνισθούν, η ανεργία στα επαγγέλματα της θάλασσας (στη ξηρά και τα νερά) θα βαρέσει κόκκινο, το ΝΑΤ θα πτωχεύσει εντός μηνός.  Δεν αντιλαμβάνεσθε αγαπητέ Αλέξη μου, ότι το πλοίο είναι κινητό είδος και ότι η ταχύτητα της ροής των χρημάτων είναι αστραπιαία. Πιστεύετε αγαπητέ Αλέξη ότι υπάρχει κάποιος κεφαλαιοκράτης πλοιοκτήτης τόσο φιλέλληνας, που θα δεχθεί τη φορολόγησή του, ενώ κάλλιστα μπορεί να την αποφύγει; Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει λίγο αγαπητοί Συριζέοι.  Αυτό που πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα είναι ο ατομικός πλούτος των εφοπλιστών και όχι οι εταιρίες τους, κάτι που είναι αδύνατο. Τα πλοία φεύγουν και δεν μπορούν να φορολογηθούν. Οι βίλλες όμως στην Εκάλη και τη Μύκονο και τα έργα των ιμπρεσσιονιστών στις επαύλεις όλα τα απαστράπτοντα διαμαντικά είναι εδώ και δεν φεύγουν, διότι ο εφοπλιστικός κόσμος είναι κατά κανόνα απόλυτα συνυφασμένος με τον πλούτο και την επίδειξή του. Ναι, να μην τον αφήσουμε στο απυρόβλητο τον πλούτο των εφοπλιστών, αλλά να λέμε ότι μπορούμε να επιβάλουμε φόρο στις ναυτιλιακές εταιρίες και να πιστεύουμε ότι μπορούμε και να τον εισπράξουμε είναι μια πραγματική ανοησία.
Πρότεινε όμως και κάτι άλλο απίστευτο ο Αλέξης. Να φορολογηθεί, λέει, με ποσοστό 1% ο τζίρος κάθε επιχείρησης που ο κύκλος εργασιών της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια. Και αυτό ωραία ακούγεται. Όλοι θα συνεχίσουμε έτσι όπως είμαστε, αφού θα πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά ας δούμε καλύτερα την ανοησία της πρότασης.
Υπάρχουν επιχειρήσεις (π.χ εταιρίες συμβούλων), που δουλεύουν με ποσοστά κερδών πάνω από 60 και 70%. Μια τέτοια επιχείρηση με τζίρο ογδόντα εκατομμυρίων και κέρδη πάνω από πενήντα εκατομμύρια θα μείνει αφορολόγητη. Από την άλλη υπάρχουν μεγάλες εταιρίες (π.χ. εταιρίες τροφίμων) που δουλεύουν με μικρά περιθώρια κέρδους (π. χ. 3%) και στηρίζονται στους τεράστιους τζίρους για να πετύχουν μεγάλη  κερδοφορία.  Μια τέτοια εταιρία πρέπει να κάνει τζίρο πάνω από 1 δις για να πετύχει την κερδοφορία της εταιρίας που δουλεύει με μεγάλο περιθώριο κέρδους και έχει τζίρο μόλις λίγων δεκάδων εκατομμυρίων. Ενώ λοιπόν την πρώτη εταιρία θα την αφήσει ο Αλέξης αφορολόγητη, τη δεύτερη θα τη φορολογήσει με πάνω από δέκα εκατομμύρια ενώ η κερδοφορία τους θα είναι η ίδια.
Δεν αντιλαμβάνεται ο Αλέξης, ότι η φορολογία στον τζίρο, είτε θα μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή, είτε θα μηδενίσει την κερδοφορία της επιχείρησης με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων από το Κράτος;
Αλήθεια ποιά εταιρεία θα επιτρέψει να φορολογηθεί και δεν θα κοιτάξει να σπάσει τον τζίρο της σε θυγατρικές εταιρίες για να βρίσκεται κάτω του αφορολόγητου;
Δεν έχει αντιληφθεί ο Αλέξης ότι η φορολόγηση επί του τζίρου, αποτελεί μια οιονεί αύξηση του ΦΠΑ (για την οποία διαμαρτύρεται) και μάλιστα μια τελείως άδικη αύξηση, αφού θα επιβαρύνει τα μέγιστα τις εταιρίες που δουλεύουν με μικρό περιθώριο κέρδους και θα ευνοήσει αυτές που κερδοσκοπούν, έχοντας μεγάλα περιθώρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου