Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μελετάμε.... Προς τί;

Με παρακίνησαν δύο αναρτήσεις σε ιστολόγια της περιοχής, που αφορούσαν μελέτες του Δήμου Ναυπλιέων, που έχουν πληρωθεί, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα έργα.
Θα ασχοληθώ λοιπόν  με το μεγάλο θέμα των μελετών, που παραμένουν στα ράφια και οι οποίες πληρώθηκαν με χρήματα των δημορών και έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Για να προσπαθήσω να κάνω όσο πιο πλήρη τον κατάλογό μου, κατέφυγα στομεγαλύτερο γνώστη των δημοτικών πραγμάτων, αυτόν που επί δεκαετίες ενδιαφέρεται για τα δημοτικά πράγματα. Εάν δεν αντιληφθήκατε για ποιόν μιλάω, απλώς είστε άσχετοι και αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας.
Εν πρώτοις θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η σύνταξη μελετών είναι χρήσιμη και απόλυτα αναγκαία εάν θέλουμε να προχωρήσουν κάποια έργα και να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι ανατίθενται μελέτες, χωρίς να υπάρχει οραματισμός εκ μέρους της δημοτικής αρχής που θα εμπνεύσει τους μελετητές και χωρίς να έχει σχεδιασθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος δράσης, ώστε οι μελέτες να καταλήγουν σε  ολοκληρωμένους και πλήρεις φακέλους, για να υποβληθούν για έγκριση και χρηματοδότηση.
Ιδού λοιπόν ο κατάλογός μου των  ευρισκομένων (εάν βρίσκονται πουθενά και δεν έχουν χαθεί-κάτι που θεωρώ πολύ πιθανό) και καταχωνιασμένων και σκονισμένων και κιτρινισμένων και λησμονημένων μελετών.
1.   Μελέτη για το Συνεδριακό Κέντρο.  Μια μελέτη που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και που ποτέ δεν υλοποιήθηκε ούτε και υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση να υλοποιηθεί, αφού αφορά ένα Συνεδριακό Κέντρο πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της πόλης με τεράστια έξοδα λειτουργίας και χωρίς υποστήριξη ξενοδοχειακής μονάδας, που θα συμπλήρωνε τη λειτουργία του. Κάποιοι σήμερα φωνάζουν και μιλάνε για σκάνδαλο, όμως, τότε, μόνον η μικρή άλλη πρόταση διαμαρτυρόταν και αντιδρούσε.
2.   Μελέτη για την Ανατολική Παραλία. Ακόμα χρωστάμε πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ. Η μελέτη, με τεράστια ευθύνη, του σημερινού αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας, υλοποιήθηκε μόνον εν μέρει. Η υπόλοιπη έμεινε στα ράφια και ξεχάστηκε και η υλοποίησή της μόνον εν μέρει κατέστησε  το υλοποιηθέν κομμάτι κολοβό, μη λειτουργικό και σχετικά άχρηστο.
3.   Μελέτη για το Βενετικό Κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ολοκληρωμένη μελέτη που ξεχάσθηκε επί χρόνια. Ήδη από πολύ καιρό χρήζει επικαιροποίησης. Κάποιοι (όλοι γνωρίζετε ποιοί) φώναζαν για  να δει κάποιος το θέμα και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουν μελετηθεί. Επαναλαμβάνω, κάποιοι μονότονα φώναζαν. Αναγνωσταράς, Τσούρνος, Γραμματικόπουλος, Σαλεσιώτης σιωπούσαν.
4.   Μελέτη για τη δημιουργία Δημοτικής Αγοράς στη Λεωφ. Αμαλίας. Έγινε από το γνωστό μελετητή πριν από πολλά χρόνια και πληρώθηκε ουκ ολίγα. Ξεχάσθηκε τελείως. Θεωρώ την ιδέα ενδιαφέρουσα. Η κατασκευή μιας δημοτικής αγοράς, με χαρακτήρα, σε μια Βενετσιάνικη πόλη είναι έργο συμβατό με το ύφος και την ιστορικότητα  της πόλης και μπορεί να δώσει ανάσα στην εμπορική κίνηση της παλιάς πόλης, που δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνον τουριστικό.
5.  Μελέτες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) στους Καποδιστριακούς Δήμους. Μετά από χρόνια έχουν ολοκληρωθεί κάποια στάδια των μελετών. Ήδη υπάρχει, απ΄ότι φαίνεται, πλήρες τέλμα. Είναι ολοφάνερο ότι κάποια στιγμή θα προκηρυχθούν νέες μελέτες (και άλλα χρήματα) για την ενοποίηση των ξεχωριστών μελετών των Δήμων που συγχωνεύθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων.
6.   Μελέτες επέκτασης των σχεδίων πόλεως στη Γλυκειά και στον Προφήτη Ηλία. Η καθυστέρηση στην καθυστέρηση και οι πολίτε από αναμονή σε αναμονή και από υποσχέσεις σε υποσχέσεις. και τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν για να γίνει η ένταξη που ποτέ δεν γίνεται.
7.    Συγκοινωνιακή Μελέτη για το Ναύπλιο. Πληρώθηκε κοντά στα εκατό χιλιάρικα, τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Έχει μείνει στα συρτάρια.
8.   Μελέτη για την ανάδειξη των όψεων των κτηρίων στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (Μεγάλο Δρόμο). Είναι μία πλήρης μελέτη που κυριολεκτικά θα αναβάθμιζε τον σπουδαίο αυτό Καποδιστριακό δρόμο στο κέντρο του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Αμφιβάλλω εάν ο Δήμαρχος τη θυμάται και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν τη γνωρίζει.
9.  Μελέτη για τη διάνοιξη του Περιφερειακού δρόμου της Πρόνοιας. Υλοποιήθηκε μόνον κατά το ήμισυ και λιγότερο  και έτσι κατασκευάσθηκε ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες.
10.   Μελέτες του ΕΜΠ για την παλιά πόλη. Παρουσιάσθηκαν με πολλές τυμπανοκρουσίες από τη δημοτική αρχή. Αξιόλογες μελέτες, που προτείνουν αρκετά πράγματα για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Η τύχη τους βρίσκεται στις ντουλάπες, και απ ότι φαίνεται, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη και μπορεί να αποτυπωθεί σε μια λέξη: Λησμονιά

1 σχόλιο:

  1. Όλα μπορούν να μπουν σε μία τάξη, σε μία σειρά αλλά όχι από αυτή τη δημοτική αρχή... Ο δήμαρχος πάει για "βουλευτής" με το κόμμα της ΝΔ, αφήνει πίσω τον συμφοιτητή του στη Ρουμανία για δήμαρχο, υπηρετώντας τις επιταγές του αργολικού ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζοντας την έλευση στο θώκο του κου Γραμματικόπουλου με μαθηματική ακρίβεια αν δε γίνει καμμία ανατροπή??? Γέλιο θα έχει να δούμε την ανανέωση της σύμβασης του ειδικού συμβούλου κου Τσούρνου και την επόμενη τετραετία...
    Τί να σας πώ σύντροφοι, για να σωθεί το Ναύπλιο, για να γίνει αυτή η πολυπόθητη ΑΛΛΑΓΗ, αφήστε τους συναισθηματισμούς απ' το σχολειό και κάντε το καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή