Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το νέο σχέδιο Μάρσαλ και η Αργολίδα


Μας έδωσαν τα αλήστου μνήμης ΜΟΠ. Τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ. Το ΕΣΠΑ νούμερο ένα και το ΕΣΠΑ νούμερο δύο.
Έπεσαν στη χώρα πολλά χρήματα, από τα οποία βασικά επωφελήθηκε μια σημαντική μειοψηφία Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αετονύχηδες, λαμόγια, πολιτικοί και παρατρεχάμενοι.
Τώρα καταφθάνει πλησίστιο το σχέδιο Μάρσαλ!!!
Φαντάζομαι κάμποσα εκατομμυριάκια θα αναλογούν στην Αργολίδα, εάν μπορεί να τα απορροφήσει.
Το πρόβλημα όμως είναι το ποιος θα τα διαχειριστεί και με ποιο σχέδιο.
Ποιος λοιπόν θα τα διαχειριστεί;
Ο Μανιάτης που θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο αφαλάτωσης σε μια από τις πιο πλούσιες υδρολογικά περιοχές της χώρας;
Ο Αναγνωσταράς με τη μανία της κατασκευής πεζοδρομίων, που βαρύνουν τους κατασκευαστές των πολυκατοικιών; Αυτός που απέτυχε να δώσει μια πνοή στην Πρόνοια, παρά το πρόγραμμα των τριών εκατομμυριακίων;
Οι άνευ σχεδίων και πολιτικών Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας (μου διαφεύγει τώρα το όνομά του) και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο;
Πείτε μου ένα λόγο για τον οποίο το Μαρσάλειο σχέδιο θα έχει καλύτερη τύχη από το Ντελόρειο.
Και τελικά τι σχέδιο Μάρσαλ θα είναι αυτό, αφού σχέδιο δεν υπάρχει;
Έχει κανείς σκεφτεί τι θέλουμε επακριβώς να κάνουμε για την Αργολίδα και το Ναύπλιο; Πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος; Σε ποιους τομείς της οικονομίας έχουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να δώσουμε προτεραιότητες για να ανορθωθεί η οικονομία του τόπου και να μειωθεί η ανεργία;
Δυστυχώς οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες του μικρού μας τόπου είναι πολιτικά ανεπαρκείς.
Τρανή απόδειξη τούτου είναι ότι η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή στερείται σοβαρών μελετών για να τύχουμε χρηματοδότησης. Και εκεί που φαίνεται κάποια πράγματα να προωθούνται οι φάκελοι γίνονται στο πόδι και την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Μπούρτζι, το τελωνείο, το Ενετικό κτήριο στον Άγιο Γεώργιο, η Ακροναυπλία. Όλα αφημένα στην τύχη τους. Ένα τεράστιο πρόγραμμα στον πολιτισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων περνάει από μπροστά μας και το Ναύπλιο το αγνοεί. Δεν σκέφτηκαν οι άνθρωποι καν να ζητήσουν την ένταξη κάποιου έργου. Απλώς δεν ενδιαφέρονται. Ευτυχώς που η άλλη πρόταση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ζήτησε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ασίνης και φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες να τύχει χρηματοδότησης το έργο αυτό.
Όλοι πανηγυρίζουν για τα έργα στον Ανάβαλο. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό η ολοκλήρωση του έργου. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της γεωργίας, των δυναμικών καλλιεργειών για την τοπική ανάπτυξη και την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών. Αυτό που κάνουν οι άνθρωποι μέσα από τις πρόχειρες και στο πόδι μελέτες-αντιγραφές των μελετών των προηγούμενων δεκαετιών είναι να στείλουν νερό σε ανθρώπους που δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα από την καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Και έτσι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στα αντλιοστάσια και μετά παρεμβαίνει ο τοπικός βουλευτής για την επανασύνδεση και αύριο η ΔΕΗ θα το ξανακόψει, αφού οι λογαριασμοί θα παραμένουν απλήρωτοι και το αγροτικό εισόδημα έχει κάνει φτερά και οι πολλοί, δεν πληρώνουν, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στους ΤΟΕΒ και τα πράγματα έτσι θα πηγαίνουν, όλα θα χειροτερεύουν όμως το έργο θα προχωράει και κάποιοι θα θριαμβολογούν και η αγροτιά θα ξεκληρίζεται.
Κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην Αργολίδα. Τι έργα απαιτούνται. Τι πρέπει να γίνει στο λιμάνι τ΄ Αναπλιού για την ενίσχυση της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ.
Εμένα δεν μου λέει κάτι κ. Μανιάτη, το να δώσουμε μερικά δεκάδες δις για να ανακαινίσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχουμε τρένο που να κάνει τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη και την πρόσβαση των τουριστών ευχερέστερη.
Δεν με ενδιαφέρει κ. Δήμαρχε να πραγματοποιεί ο Δήμος μελέτη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου και να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και συνεδριακό κέντρο να μην έχουμε. Με ενδιαφέρει η ανάπτυξη μέσω συγκεκριμένων δράσεων του συνεδριακού τουρισμού με πολλά σε αριθμό και μικρά σε συμμετέχοντες δυναμικά συνέδρια, που θα δώσουν ζωή στα πολλά μικρά ξενοδοχεία και εστιατόρια του τόπου.
Καθόλου δεν με απασχολεί κ. Αντιπεριφερειάρχα το να κατασκευάσεις πιθανόν με Μαρσάλεια χρήματα, νέο διοικητήριο στη Δαλαμανάρα (τυχαίο;). Θα με ενδιέφερε όμως αντί να δοθούν χρήματα για διοικητήριο να κατασκευασθούν έργα υποδομής (αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών, αεροδρόμιο στην Τρίπολη, φράγματα για συγκράτηση των επιφανειακών υδάτων, ανάδειξη της Ακροναυπλίας, εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων κλπ). Ας αφήσουμε στην άκρη το διοικητήριο κ. Αντιπεριφερειάρχα, το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει στα οικόπεδα του δημοσίου στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου (και όχι στη μέση του πουθενά) με άλλα χρηματοδοτικά σχήματα και όχι με ποσά που προορίζονται για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου