Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Κατόπιν ενεργειών μου


Κάποτε στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, έγινε μια τεράστια προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας. Όταν έφθανε το πολυπόθητο ρεύμα σε ένα ακόμα απομακρυσμένο χωριό έβγαινε η ανακοίνωση του τοπικού Μαυρογιαλούρειου βουλευτή, που ξεκίναγε την είδηση με τη φράση "Κατόπιν ενεργειών του βουλευτή...." ή με τη φράση  "Μετά από παρέμβαση του βουλευτή......" Το ίδιο γινόταν και όταν ολοκληρωνόταν κάποιο μικροέργο σε ένα χωριό. Δεν είχε καμία σημασία για τον τότε τοπικό βουλευτή ότι όλα αυτά εκτελούντο με τη βοήθεια της ΜΟΜΑ ή με τις στερήσεις και τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Το σημαντικό ήταν να προβληθεί ο τοπικός βουλευτής ή πολιτευτής.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια και στην κατάσταση της πτώχευσης της χώρας διαβάζω μια παρόμοια είδηση βγαλμένη μέσα από το γραφείο του τοπικού βουλευτή.
"Μετά από παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Γιάννη Μανιάτη, η ΔΕΗ προέβη σε διακανονισμό των οφειλών με τον ΓΟΕΒ Αργολίδας και στην άμεση επανηλεκτροδότηση, τόσο του κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου, όσο και των περιφερειακών παροχών που δεν τροφοδοτούνταν με ρεύμα, εξαιτίας των αυξημένων οφειλών του Οργανισμού.Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουλίου, έγινε επανασύνδεση της παροχής του κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου με το δίκτυο της ΔΕΗ.Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή της συγκεκριμένης παροχής είχε γίνει από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς η κάλυψη των αναγκών άρδευσης γινόταν επαρκώς από τις πηγές του Κεφαλαρίου. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι αυξημένες θερμοκρασίες επέτειναν τις ανάγκες άρδευσης, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς από τις πηγές του Κεφαλαρίου και να είναι επιτακτική η ανάγκη επανασύνδεσης της παροχής του αντλιοστασίου του Αναβάλου."
Τί να πω;
Απαιτείται παρέμβαση του τοπικού βουλευτή για να γίνει ο διακανονισμός;
Και εάν απαιτείτο πρέπει αυτό να τονισθεί από το γραφείο του Υφυπουργού για να πάρει τα εύσημα ο κ. Μανιάτης;
Και αυτός ο διακανονισμός ήταν παράτυπος ή όχι; Διότι εάν δεν ήταν παράτυπος, ποία ακριβώς η σημασία της παρέμβασης του βουλευτή;
Και τελικά τί ακριβώς θα γίνει με τις οφειλές του ΓΟΕΒ; Θα συνεχίζεται η κατάσταση της αδυναμίας πληρωμής και θα συνεχίζονται οι διακανονισμοί με την "παρέμβαση" του βουλευτή;
Εγώ θάθελα να ακούσω πραγματικές και σοβαρές απαντήσεις στο τεράστιο ζήτημα, που είναι η πλήρης αδυναμία του αγροτικού κόσμου να πληρώσει τις αυξημένες δαπάνες για να έχει νερό άρδευσης όταν η τιμή του πορτοκαλιού είναι εξευτελιστική.Εδώ θάθελα λύσεις και όχι ανακοινώσεις για παρέμβαση του βουλευτή για διακανονισμό του χρέους του ΓΟΕΒ.
Διακανονίσθηκε το χρέος. Και λοιπόν; Πώς θα πληρωθεί όταν οι τελικοί χρήστες έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν στους τοπικούς ΤΟΕΒ.
Τίθεται και ένα άλλο θέμα από την ανακοίνωση του βουλευτή.  Το ρεύμα είχε κοπεί από το Φεβρουάριο και ουδείς ίδρωνε όσο είχε νερό το Κεφαλάρι. Κατά τα άλλα η ανακοίνωση μιλάει για "άμεση" επανασύνδεση. Εκπληκτικό!!! Και ακόμα πιο εντυπωσιακό. Από το γραφείο του Υφυπουργού έβγαινε ανακοίνωση που ασχολιόταν με αυτό εδώ το ιστολόγιο για το θέμα των νερών στην Αργολίδα και το θέμα του διυλιστηρίου στον Ανάβαλο και την ίδια στιγμή είχε κοπεί το ρεύμα στον Ανάβαλο και ουδείς ασχολιόταν διότι είχε άφθονο νερό το Κεφαλάρι.
Και τέλος θα τονίσω και κάτι ακόμα. Όλος ο μέχρι σήμερα τρόπος κατασκευής των δικτύων μεταφοράς νερού του Αναβάλου είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και δαπανηρός. Και σήμερα που φαίνεται ότι θα προχωρήσουν τα έργα ουδέν απολύτως αλλάζει. Και παρ΄όλα αυτά όλοι οι αρμόδιοι θριαμβολογούν. Όμως, επαναλαμβάνω, δεν απαντούν στο  εξής απλό. Το φτιάξαμε το έργο. Αυξήσαμε τις καταναλώσεις και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ποιός θα τους πληρώσει; Σε ποιά τιμή θα δίδεται αύριο νερό στους αγρότες; Και με ποιά ιδιότητα θα παρεμβαίνει αύριο ο τοπικός βουλευτής για διακανονισμό σε μια ΔΕΗ που σκοπεύουν να ιδιωτικοποιήσουν; Για ποιό λόγο ο αυριανός ιδιώτης ιδιοκτήτης θα κάνει τις χάρες στον τοπικό βουλευτή;
Όχι δεν πρέπει σε λίγα χρόνια να αγανακτούν και οι αγρότες με τους τοπικούς άρχοντες, διότι πλέον θα υπάρχει πλήρης αδυναμία να δοθεί νερό.
Πρέπει σε λίγους μήνες να γυρίσουν όλοι την πλάτη στους γαλάζιους και πράσινους, που μετά "από ενέργειές τους" σώζεται προσωρινά η κατάσταση για να μας πουν σε λίγα χρόνια ότι διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου