Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο προφήτης της γης της επαγγελίας

Σε μια μικρή υπόδουλη χώρα συνέρρεαν, τότε, οι κάτοικοί της στις αλάνες και στις αυλές των ναών να ακούσουν τους πεφωτισμένους. Τους προφήτες. Αυτούς που  εξήγγειλαν την έλευση του Μεσσία που θα σώσει, όχι όλους τους ανθρώπους, αλλά, βασικά, τους κατοίκους του περιούσιου λαού.
Μετά από πολλούς αιώνες, υπάρχουν στον τόπο εκείνο, ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στην υπεροχή του περιούσιου αυτού  λαού. Ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα, από τους άλλους τους κατώτερους. Έτσι θεωρούν δικαίωμά τους να αποκλείουν τη Γάζα, να διώχνουν από την πατρίδα τους τους παλαιούς κατοίκους, που δεν ανήκουν στην ανώτερη  φυλή. Ομιλώ για μια μικρή μειοψηφία (πιστεύω ότι είναι μειοψηφία) ρατσιστών που κυνηγούν τους Άραβες και τους Παλαιστίνιους. Δεν μιλώ για τους πολλούς Εβραίους, που η επιθυμία τους είναι η ειρηνική συμβίωση με τους Παλαιστίνιους.
Και τότε εμφανίσθηκε ο Μεσσίας, που όμως κατηγορήθηκε, κυνηγήθηκε και σταυρώθηκε από τους φανατικούς, διότι δεν μίλησε για το μεγαλείο των λίγων που ανήκουν στην ευνοημένη φυλή. Αντίθετα είπε σπουδαία πράγματα, για την αγάπη, τη συναδέλφωση, την ισότητα, την προστασία των φτωχών, την κοινοκτημοσύνη. Ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ιουδαία δεν κατάφερε να επικρατήσει. Εκεί περίμεναν και περιμένουν ακόμα τους προφήτες και τους μεσσίες που θα δώσουν στον ένα λαό, πίσω την παλιά του δόξα.
Προφήτες και ψευτοπροφήτες, που λένε ωραία λόγια, που χαϊδεύουν αυτιά, που θα κυνηγήσουν τους κακούς και τους απέξω και θα μας ξαναδώσουν τα χαμένα.
Δυστυχώς στις δύσκολες στιγμές είμαστε διατεθειμένοι όχι μόνο να ακούσουμε αλλά και να δεχθούμε λόγια της επιστροφής μας στη "γη της επαγγελίας". Θέλουμε να ακούσουμε και να χειροκροτήσουμε όλες τις μαγικές λύσεις.
Τελικά ποιός θαταν ο μοναδικός τρόπος για να αποδειχθούν οι ψευτοπροφητείες. Να γίνουν πραγματικότητα και να γυρίσουμε στη δραχμή για να δει ο καθείς φτωχός και κατατρεγμένος την απόλυτη καταστροφή.
Όμορφα λόγια και με μειλίχιο ύφος εκφέρει ο σημερινός καλεσμένος στην πλατεία που μας προτρέπει να αγωνισθούμε για την επιστροφή στη δραχμή.
Περιγράφει ένα δύσκολο, αλλά περήφανο σενάριο που θα μας δώσει προοπτική και θα μας οδηγήσει μέσα από ανηφορικά μονοπάτια στη γη της επαγγελίας.
Δυστυχώς αυτά που προβλέπει δεν γίνονται. Δεν υπάρχουν δύσβατα μονοπάτια, που μπορούμε να διαβούμε. Υπάρχουν βραχώδη τεράστια βουνά και απέραντα άνυδρα ερημικά τοπία, όπου οι ανήμποροι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Οι λίγοι θα καταφέρουν να επιζήσουν και οι πολλοί λίγοι θα κερδίσουν από τη δυστυχία των πολλών.  Η γη της επαγγελίας μπορεί να υπάρχει, αλλά μόνο για τους ελάχιστους μεγαλοκαρχαρίες.
Να σας πω λοιπόν πέραν των παραπάνω μεταφορών και παρομοιώσεων και μερικές καθαρές κουβέντες για την πραγματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε.
Παραδέχεται ο σημερινός ομιλητής και εραστής της δραχμής, τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων. Ιδού λοιπόν πώς ο ίδιος προτείνει να αντιμετωπισθεί το αδηφάγο αυτό τέρας.
" Από την στιγμή που το εθνικό νομισματοκοπείο θα αντικαταστήσει το ευρώ σαν εσωτερικό νόμισμα, θα γίνει δυνατή η εφαρμογή ορισμένων άμεσων πολιτικών:
1. Αποκατάσταση της νομισματικής «μαύρης τρύπας» που έχει δημιουργήσει το ευρώ και ανέρχεται περίπου στα 30 δις ευρώ ετήσια.
2. Δραστική αύξηση λαϊκών εισοδημάτων και εργατικών αμοιβών με σκοπό την αντίστοιχη άνοδο του τζίρου της αγοράς και την δημιουργία ροπής προς αποταμίευση.
3. Εγγύηση και σταδιακή αποκατάσταση των λαϊκών καταθέσεων στις τράπεζες που σήμερα είναι μόνο μια λογιστική εγγραφή χωρίς αντίκρισμα.
4. Διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών (νοικοκυριών και μικρομεσαίων) που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και θεσμοθέτηση πλαφόν στην πληρωμή των υπολοίπων στο 25% επί του αρχικού κεφαλαίου.
5. Ανεξάρτητη χρηματοδότηση μιας αυτοδύναμης ανάπτυξης της παραγωγής (κυρίως και με προτεραιότητα της πρωτογενούς, αγροτικής, παραγωγής) στην βάση των πιο άμεσων ζωτικών αναγκών του πληθυσμού, της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.
6. Επιβολή καθεστώτος ελέγχου της κίνησης (εισαγωγής-εξαγωγής) του κεφαλαίου, καθώς και του εξωτερικού εμπορίου ώστε να περιοριστεί δραστικά το καθεστώς ασυδοσίας που υπάρχει σ’ αυτούς τους τομείς".
Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος και με κάποια λογική να αντιπαρατεθεί σε προτάσεις που με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στον υπερπληθωρισμό, σε απίστευτα επίπεδα. Τί προτείνει ο άνθρωπος: Κοπή (πληθωριστικού) χρήματος για την αποκατάσταση της μαύρης νομισματικής τρύπας. Αύξηση αμοιβών που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Κατάρρευση όλων των Τραπεζών με τη διαγραφή των ιδιωτικών χρεών, πράγμα που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην επανακεφαλοποίηση των τραπεζών με πληθωριστικό χρήμα χωρίς αξία. Κρατική χρηματοδότηση της ανάπτυξης με χρήμα που δεν υπάρχει και επομένως με κοπή πληθωριστικών δραχμών. Και τέλος προτείνει, τον έλεγχο των εισαγωγών-εξαγωγών, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει μια δεύτερη μαύρη αγορά με εκτόξευση των τιμών των προϊόντων. Και τελικά προτείνει και την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων. Να έχουμε εγγυημένα τα κωλόχαρτα.
Οι προτάσεις του δεν επιδέχονται σοβαρής κριτικής. Σε άλλες αναρτήσεις του αντιστρέφει τα νούμερα και συνάμα αντιστρέφει και τη λογική, χρησιμοποιεί νούμερα κατά το δοκούν, κάνει copy-paste τμήματα της έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς να αναφέρει την πηγή και εμφανίζοντας τα τμήματα αυτά σαν δικό του πνευματικό δημιούργημα και μετά παραλείπει, τις επόμενες παραγράφους για να βγάλει τα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα. (αν αμφιβάλλετε μπορώ πανεύκολα να σας το αποδείξω). Επίσης  χρησιμοποιεί πίνακες από το μεσοπρόθεσμο που έχουν τεθεί για να  δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα και αυτός τα εμφανίζει ως στοιχεία που θα προκύψουν μετά τη λήψη μέτρων. (θα μπορούσα όλα αυτά  να τα κάνω πιο λιανά, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται).
Εγώ ένα θα πω για να κλείσω: Μία από τις βασικές αιτίες που εκατομμύρια φτωχοί Έλληνες πέθαναν από την πείνα την κατοχή ήταν η νομισματική κατάρρευση. Παρότι οι Ναζί κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, στην αγροτική τότε Ελλάδα, υπήρχαν ακόμα ικανές ποσότητες για να μην πεθάνει ο κόσμος. Έτσι όσοι αστοί-Αθηναίοι είχαν μιαν αναφορά στην ύπαιθρο και δυνατότητα πρόσβασης στις μεταφορές επιβίωσαν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν διότι οι μισθοί και οι αμοιβές έχαναν μέσα σε ώρες την αξία τους. Ο υπάλληλος έπαιρνε το μισθό του και την επόμενη ημέρα η αγοραστική δύναμη των χρημάτων που είχε λάβει ήταν μηδενική.
Τα εφιαλτικά ποσοστά πληθωρισμού που θα έχουμε σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης σε εκατομμύρια Έλληνες. Μόνον οι λίγοι και ισχυροί θα επιβιώσουν και θα γίνουν πλουσιότεροι.
Κατά τα άλλα ο κ. Καζάκης είναι ο προοδευτικός και αριστερός και όσοι με επιχειρήματα προβλέπουν την απόλυτη καταστροφή μετά την Ελληνική πτώχευση εξοβελιστέοι και αντιδραστικοί.
Σημείωση: Τον κ. Καζάκη τον πρωτοέμαθα από ανάρτηση, που είναι και η τελευταία στο blog http://dimitrioskostouros.blogspot.com/ με τίτλο "Η καλύτερη οικονομοτεχνική ανάλυση που έγινε ποτέ για την Ελλάδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου