Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η επιβεβαίωση για την Κερατέα

Σημερινό ρεπορτάζ του Βήματος
"Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» στην Κερατέα. Ο δήμος Λαυρεωτικής δείχνει εγκλωβισμένος αν και ο δήμαρχος κ. Κώστας Λεβαντής μιλώντας στο «Βήμα» δηλώνει αισιόδοξος και θεωρεί ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχουν συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα απορρίμματα στη Νοτιοανατολική Αττική.
Με τις συζητήσεις όμως να προχωρούν... ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω, η κατάσταση δείχνει να έχει «βαλτώσει». Η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας _ όπως αρχικά είχε προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κερατέας στις συναντήσεις της με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη _ αποδεικνύεται προβληματική διότι μια πιο προσεγμένη ματιά έδειξε ότι η διαθέσιμη έκταση μάλλον δεν επαρκεί για τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.
Έτσι, όπως αναφέρει ο κ. Λεβαντής, εξετάζεται η περίπτωση μεταφοράς στο Λαύριο του Βιολογικού Καθαρισμού που βρίσκεται στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας ώστε να «ανοίξει» ο χώρος για να υποδεχθεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Σχετικά με την επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας ο κ. Λεβαντής επισημαίνει ότι «τις λεπτομέρειες δεν τις έχουμε ξεκαθαρίσει. Θα γίνει σχετικός διαγωνισμός και από εκεί θα προκύψει η τεχνολογία».
Όσο για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κερατέα η πλευρά του δημάρχου Λαυρεωτικής επιμένει στην περιοχή «Αμπέλια», μια δημοτική γεωργική έκταση που βρίσκεται κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας. «Δίπλα στον ΧΥΤΥ θα προτείνουμε την κατασκευή μιας μικρής μονάδας κομποστοποίησης», αναφέρει ο κ. Λεβαντής ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με τον Γ. Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλία Λιακόπουλο όσο και με την κυρία Μπιρμπίλη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός έβαλε «πάγο» στην πρώτη επιλογή μελετητή του δήμου Λαυρεωτικής. Κι αυτό διότι επρόκειτο για πρόσωπο το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την αποτυχία εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι ο δήμος _αν και παραμένει σε επαφή και συμβουλεύεται τον μελετητή που είχε επιλέξει αρχικά_ στράφηκε σε άλλο μελετητικό γραφείο, γεγονός όμως που δυσαρέστησε τοπικούς παράγοντες της Κερατέας. Αυτή τη στιγμή, ο δήμος δεν έχει καταλήξει στον μελετητή που θα συντάξει την τελική πρόταση. Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα να τείνει «χείρα βοηθείας» ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΒΙΟΠΑ κ. Φώντας Ζαβιτσάνος.
Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν ορισμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στην Κερατέα τα οποία εμφανίζονται δυσαρεστημένα διότι, όπως καταγγέλλουν, ο κ. Λεβαντής και τα μέλη της παράταξής του κινούνται μυστικά σε επαφή με τον κ. Λιακόπουλο και την κυρία Μπιρμπίλη και δεν τους ενημερώνουν για τις κινήσεις τους. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «από τα λίγα που αφήνουν να διαρρεύσουν μαθαίνουμε ότι διαπραγματεύονται τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Κερατέα παρότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και στη Συντονιστική επέμειναν στην παλιά πρόταση της Συντονιστικής. Δηλαδή ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας και όχι ΧΥΤΥ».
Στον αέρα η ευρωπαϊκή χρηματοδότιση
Την ίδια στιγμή, όσο καθυστερεί η εξεύρεση λύσης για την Κερατέα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθούν τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με επιστολή που είχε στείλει στα τέλη Απριλίου το Ταμείο, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν εάν θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό για το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Κερατέα. Εάν η Ελλάδα κάνει πίσω στο συνολικό πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια της χρηµατοδότησης. Εάν ανασταλούν οι εργασίες για τον ΧΥΤΥ, η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει την επέκταση του προγράµµατος, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά το τέλος του 2011, λένε κυβερνητικές πηγές.
Τα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί έως το τέλος του 2010. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως έδωσε παράταση έώς το τέλος του 2011 μετά τις διαβεβαιώσεις της Ελλάδας ότι η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στο Οβριόκαστρο έχει αρχίσει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου