Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Νέα Δημοκρατία και αυθαίρετα

Θα κάνω μια εξαίρεση και δεν θα ασχοληθώ με τοπικό θέμα.
Μου φάνηκε ανατριχιαστική η πρόταση που κατέθεσε ο  ο Χρύσανθος μέσω του Αντώνη για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Η όλη σκέψη βασίζεται στο εξής: Να χαλαρώσουμε τους όρους του μνημονίου και να ρίξουμε χρήμα στην αγορά, που θα το βρούμε από την νομιμοποίηση  ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων κτισμάτων, με εξαίρεση αυτών που είναι σε δάσος και σε ρέματα. Επίσης να νομιμοποιήσουμε το παράνομο χρήμα με το να μην ψάχνουμε το "πόθεν έσχες", για αγορά και ανέγερση κατοικίας για τρία χρόνια.
Με άλλα λόγια αυτό που μας λέει η ΝΔ είναι να συνεχίσουμε να βασίζουμε την ανάπτυξη, στη ρεμούλα, τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία την παραβατικότητα.
Θα σταθώ στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, μέτρο από το οποίο ο Χρύσανθος προσδοκά έσοδα πάνω από οκτώ δις.
Τί μας λέει;
Αν κάποιος έχει κτίσει κανά δυό ορόφους παραπάνω από το νόμιμο να πληρώσει καμιά δεκαριά χιλιάδες και να τους νομιμοποιήσει.
Το ίδιο και αυτός που σε ένα κτήμα 4 στρεμμάτων αντί για 200τ.μ. έκτισε δύο και τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Το ίδιο και αυτός που έκτισε σε ένα μη άρτιο αγροτεμάχιο των τριακοσίων τ.μ.
Το ίδιο και αυτός που έκτισε ένα μπετονένιο κτήριο στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης του Ναυπλίου.
Να νομιμοποιήσουμε τη μαγκιά και την αυθαιρεσία. Αυτό μας λέει η ΝΔ. Και βέβαια η πρότασή της είναι τόσο ευήθης που δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατο να περάσει από το ΣτΕ.
Εγώ θάλεγα ότι είναι ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση την πρόταση της ΝΔ. Να μη φοβηθούν το πολιτικό κόστος της κατακραυγής των αυθαιρετούντων και να κάνουν το εξής απλό.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα τέλος από δέκα έως τριάντα χιλιάδες ευρώ για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Εγώ προτείνω να δοθεί η ευκαιρία στους αυθαιρετήσαντες να πληρώσουν τα ποσά αυτά ως ένα ενιαίο πρόστιμο για την παραβατικότητά τους και ταυτόχρονα να δεσμευθούν ότι μέσα σε έξη μήνες θα κατεδαφίσουν τα αυθαίρετά τους. Για όσα αυθαίρετα είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής αδείας να δοθεί προθεσμία για την έκδοσή της. Όσοι δεν το πράξουν να υποστούν πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτων ισόποσα με την αντικειμενική  αξία των κτισμάτων τους, δηλαδή ποσά από εκατό χιλιάδες ευρώ και πάνω. Και ταυτόχρονα  να ιδρυθεί ένα σώμα ελεγκτών μηχανικών  από Ευρωπαϊκές χώρες που θα ανακαλύψουν ένα προς ένα κάθε αυθαίρετο σε κάθε γωνιά της χώρας.
Το ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι πολλαπλάσιο αυτού που υπολογίζει ο Χρύσανθος και ταυτόχρονα θα μπει ένα οριστικό τέλος στην οικοδομική αυθαιρεσία και θα κατεδαφισθούν όλα τα αυθαίρετα που δεν δικαιούνται οικοδομικής αδείας.
Υπολογίζω ότι μόνο από τη διαδικασία αυτή είναι δυνατόν μέσα σε δύο χρόνια να  δημιουργηθεί πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να επιστραφούν όλοι οι μισθοί που κόπηκαν για τα ποσά κάτω από χίλια ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου