Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ«ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ».

Είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις εκ του ασφαλούς προτάσεις όσο είσαι στην αντιπολίτευση, και άλλες δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίζεις όταν τελικά αναλαμβάνεις την εξουσία. Αυτό αντιληφθήκαμε όταν πριν από τρία χρόνια αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, αφήνοντας με το παράπονο τους συνδυασμούς Αναγνωσταρά και Σαλεσιώτη.

Είχε περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που η άλλη πρόταση έκανε τη μεγάλη έκπληξη, μπήκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και τελικά αναδείχθηκε νικήτρια. Ένα χρόνο μετά και μπροστά της είχε τα πραγματικά και τεράστια προβλήματα, που αφορούν τους πολίτες. Έφθασε Νοέμβριος, οι τουρίστες έφυγαν, τα ξενοδοχεία έκλεισαν, οι εργαζόμενοι βγήκαν στην ανεργία, οι ταβέρνες υπολειτουργούσαν, τα καταστήματα έκαναν ελάχιστους τζίρους, η οικονομική κρίση χτυπούσε την πόλη και τους πολίτες με άσχημο τρόπο.

Τότε ήταν που η δημοτική αρχή της άλλης πρότασης άρχισε να σχεδιάζει το πρόγραμμα «ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ».Η βασική ιδέα ήταν ότι μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να καταφέρουμε να τονώσουμε την κίνηση στην πόλη , έτσι ώστε ο μήνας αυτός να γίνει γέφυρα μεταξύ του Οκτωβρίου, όπου η τουριστική κίνηση είναι υπαρκτή και του Δεκεμβρίου με την τόνωση της αγοράς λόγω εορτών. Με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατή η τόνωση των καταστημάτων και ξενοδοχείων και η αύξηση της απασχόλησης, στη δύσκολη χρονικά εποχή του Νοεμβρίου, ώστε να κλείσει αναίμακτα όλος ο χρόνος, χωρίς απολύσεις.

Το πρόγραμμα «ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ», ξεκίνησε δειλά τον πρώτο χρόνο, καλύτερα τον δεύτερο και φέτος αποδίδει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ας δούμε τις φετινές δράσεις.

1. «ΣΧΟΛΕΙΑ-ΤΡΕΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ». Την πρώτη χρονιά από το πρόγραμμα αυτό επωφελήθηκαν δέκα σχολειά. Η δεύτερη χρονιά ήταν πολύ καλύτερη και ήδη φέτος περιμένουμε εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες μαθητές να έλθουν στην πόλη μας μέσα στο μήνα Νοέμβριο εφαρμόζοντας το πρόγραμμα. Το σχολείο μισθώνει ένα τρένο, οι μαθητές διδάσκονται τα πλεονεκτήματα της χρήσης του τρένου και καταφθάνουν πρωί-πρωί στην Αργολίδα. Στάση στις Μυκήνες, επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο, περπάτημα στο αρχαίο δρόμο από Μυκήνες προς Μπερμπάτι. Αργά το απόγευμα άφιξη στο Ναύπλιο. Ελεύθεροι να περιδιαβούν την πόλη. Δείπνο σε ταβέρνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και διανυκτέρευση σε δωμάτια που και αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Την άλλη μέρα το πρωί μετάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Παλαμήδι. Μεσημέρι με το τρένο μεταφέρονται στο Άργος. Γεύμα σε εστιατόρια και ταβέρνες του Άργους. Επίσκεψη του Αρχαιολογικού χώρου. Με τρένο επιστροφή στην Αθήνα. Χιλιάδες μαθητές φέτος το Νοέμβριο θα επισκεφθούν το νομό μας, θα μάθουν και ταυτόχρονα θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες των Μυκηνών, του Άργους και του Ναυπλίου. Ο ΟΣΕ αποκομίζει σοβαρά έσοδα από την εκμίσθωση τρένων.

2. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΓΕΥΣΗ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρσι με αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο. Στο Δημοτικό Κινηματογράφο και στο Τριανόν τέσσερες γαλλικές ταινίες καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής με ειδικό εισιτήριο, που συνδυάζει και γεύμα σε εστιατόρια του Ναυπλίου, που προσφέρουν γαλλικές συνταγές.Φέτος το πρόγραμμα συνεχίζεται με Ελλάδα. Ελληνικές ταινίες και γεύσεις του τόπου μας Ένα εισιτήριο σε προνομιακή τιμή και τροφή πολιτισμού και γεύσης για τους πολίτες του Ναυπλίου με ταυτόχρονη τόνωση της αγοράς.

3. ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Νοέμβρης ονομάσθηκε μήνας της τζαζ. Όλες οι δημόσιες αίθουσες του Ναυπλίου φιλοξενούν κάθε Σαββατοκύριακο φημισμένες μπάντες τζαζ απ΄ όλο τον κόσμο. Μετά τις κεντρικές συναυλίες στα μπαράκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παίζουν μικρά ανερχόμενα συγκροτήματα τζάζ απ΄όλη την Ελλάδα. Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος και η πόλη κατακλύζεται από την ειδική μερίδα φίλων αυτού του είδους της μουσικής από την Αθήνα αλλά και από το εξωτερικό.

4. ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Είναι μια ιδέα που τη μετέφερε φίλος της δημοτικής αρχής της «άλλης πρότασης», που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου εφαρμόζεται ανάλογο πρόγραμμα που ονομάζεται open houses. Την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, όλα τα σημαντικά δημόσια κτήρια του Ναυπλίου, αλλά και μια σειρά από ιδιωτικά κτήρια, που εθελοντικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παραμένουν ανοιχτά στο κοινό. Η δημοτική αρχή συνεργάζεται στενά με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Αθηνών. Αρχιτέκτονες, φοιτητές αρχιτεκτονικής και απλοί πολίτες θα μαζευτούν στην πόλη και αυτή την τρίτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος. Παράλληλα οργανώνεται σημαντική συζήτηση στην πόλη με θέμα αρχιτεκτονική τον 19ο αιώνα στην αστική πόλη της Ελλάδας.

4. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ξένους. Περιλαμβάνει διαμονή σε επιλεγμένους ξενώνες του Ναυπλίου και της περιοχής σε προνομιακές τιμές, επίσκεψη σε πορτοκαλεώνες, σε ελαιώνες κατά τη συλλογή, σε ελαιοτριβεία, την ώρα του πρωτόλαδου. Κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει πορτοκάλι και λάδι σε τιμές χονδρικής.. Ηδη μετά τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος οι κρατήσεις ανέρχονται σε χίλιες.



Το Ναύπλιο ζει στιγμές δόξας όλο το Νοέμβριο. Είναι ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που η ανεργία δεν αυξήθηκε μετά τη θερινή σεζόν. Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι βλέπουν ως μακρινό εφιάλτη που πέρασε τους προηγούμενους Νοέμβριους της απόλυτης νέκρας στην πόλη. Οι δύσκολες εποχές δημάρχου Αναγνωσταρά και Νομάρχη Σαλεσιώτη πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δεν θάθελα να σιωπήσω. Εχουμε δεύτερο γύρο

Ηταν μια μεγάλη-τεράστια ευκαιρία, που χάθηκε. Κάποιοι «παράγοντες», δεν θέλησαν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό σχήμα, από ενεργούς πολίτες, χωρίς καπελώματα, πάνω σε μια προγραμματική βάση για να ανατραπεί η κάκιστη δημοτική αρχή Αναγνωσταρά. Σήμερα ένα τέτοιο σχήμα θα είχε μια τεράστια δυναμική, θα απευθυνόταν με πολύ πειστικό τρόπο σε κάθε πολίτη του νέου δήμου.


Κάποιοι όμως παράγοντες (σε εισαγωγικά), θέλησαν ουσιαστικά να συνεχίσει ο κ. Αναγνωσταράς και για τρίτη τετραετία, ως δήμαρχος.

Οι αγάπες που τώρα κάποιοι εκφράζουν κατόπιν εορτής, τις θεωρώ ωσεί «Ιουδέικα φιλιά». Πλέον είναι τρομερά δύσκολο να συστρατευθούν οι προοδευτικοί πολίτες για τη μεγάλη ανατροπή. Αυτά δεν γίνονται με επιθέσεις φιλίας. Γίνονται πάνω σε προγραμματική βάση. Οπως έγινε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα. Τώρα οι άνθρωποι δεν πείθουν. Επέτρεψαν στον επικεφαλής του συνδυασμού να επιτίθεται, προσωπικά και με πολύ άσχημο τρόπο σε στελέχη της άλλης πρότασης. Μας έβλεπαν με υπεροψία. Δεν θέλησαν να συζητήσουν. Προτίμησαν να επιχειρήσουν να ενώσουν το μαγαζί τους για να κάνουν τα παιχνίδια τους οι παράγοντες (και πάλι σε εισαγωγικά).

Παρ΄όλα αυτά, εγώ προσωπικά θα σας πω το εξής: Η δημοτική αρχή Αναγνωσταρά είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο. Η ευνοιοκρατία, η έλλειψη σχεδιασμού, η απώλεια κοινοτικών πόρων, ο σκουπιδότοπος στην παραλία της Καραθώνας, η εγκατάλειψη της παλιάς πόλης, η αποπρασινοποίσηση οικοπέδων και τόσα άλλα, είναι αυτά που με κάνουν να πω και στους φίλους, αλλά και σε όλους με διαβάζουν. Μαυρίστε με όλη σας τη δύναμη το συνδυασμό με την ονομασία «το μέλλον σου είναι εδώ». Μην του δώσετε ούτε μία ψήφο παραπάνω και εσείς που μέχρι σήμερα τον υποστηρίξατε, σκεφθείτε το ξανά. Εγκαταλείψτε τον. Πρέπει να το κάνετε και για εσάς και για τα παιδιά σας.

Βέβαια από την άλλη έχουμε τον αντίπαλο συνδυασμό, με τα εγωκεντρικά χαρακτηριστικά του, που φτιάχθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και κατέρχεται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς να μας πει τους οραματισμούς του και το πρόγραμμά του για την πόλη. Δεν μπορώ να προτρέψω να τους ψηφίσετε. Σκεφθείτε και αποφασίστε, εάν και κατά πόσον είναι σωστό να ψηφίσετε το συνδυασμό αυτό με αυτά τα χαρακτηριστικά, μόνο και μόνο για να διώξετε την απαράδεκτη δημοτική αρχή Αναγνωσταρά.

Και επιμένω σ΄αυτό. Εάν επανεκλεγεί ο κ. Αναγνωσταράς, υπεύθυνοι είναι μόνον οι παράγοντες με εισαγωγικά και πάνω απ΄όλα ο μέγας παράγων του τόπου, που σήμερα εδρεύει στην Αθήνα και από εκεί στέλνει sms με τις παροτρύνσεις του.