Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΘΗΣΕΑΣ

Όλο και περισσότεροι Δήμαρχοι ανά τη χώρα βγαίνουν δημόσια και διαμαρτύρονται για το πάγωμα των έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Έχουν εν μέρει δίκιο. Δεν μπορεί να πάει μπροστά ο τόπος όταν έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, το πολιτισμό και τις κοινωνικές και αθλητικές υποδομές μιας πόλης παγώνουν.
Όμως το δίκιο δεν είναι και απόλυτα υπέρ των απόψεων των δημοτικών αρχόντων.
Πολλοί από αυτούς είχαν προγραμματίσει μέσω του ΘΗΣΕΑΣ, έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού και έργα με τα οποία μετακινούσαν βάρη από τους εργολάβους στο πρόγραμμα που ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τους πολίτες μέσω της άδικης και βαριάς φορολογίας.
Για παράδειγμα στο Δήμο Ναυπλίου πάγωσαν έργα ενός ολόκληρου εκατομμυρίου Ευρώ που αφορούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευή πεζοδρομίων, που έπρεπε να βαρύνουν τους κατασκευαστές πολυκατοικιών και τα γνωστά έργα των ασφαλτοστρώσεων που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έπρεπε να βαρύνουν τον εργολάβο που έκανε το έργο της κατασκευής υπονόμων και δικτύων ύδρευσης και που άφησε τους δρόμους στα χάλια αυτά.
Θέλω δηλαδή να πω ότι στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται τέτοια έργα, που μόνον τους πολύ ολίγους ωφελούν, όταν μάλιστα η πόλη έχει τεράστιες ανάγκες σε χώρους πρασίνου, σχολεία, ποδηλατοδρόμους, έργα κοινωνικής υποδομής, αθλητικούς χώρους κλπ.
Συνδυάστε τα αυτά με το ότι από το Δήμο μας καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια το δυσθεώρητο ποσό των τρία παρά κάτι εκατομμυρίων Ευρώ για τη διάνοιξη ενός μόνον δρόμου 500 τόσων μέτρων και θα αντιληφθείτε για τι πράγμα ομιλώ και για έναν μικρό λόγο που φτάσαμε σα χώρα (και σαν Δήμος) στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου