Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Για τους αγρότες

Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει από εδώ και μπρος να είναι υποψιασμένοι. Για αυτά που θα γίνουν στο μέλλον δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες όπως ότι "άλλοι φταίνε", "εγώ δεν γνώριζα", "να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα".
Πρέπει πλέον όλοι να γνωρίζουν ότι είναι συνυπεύθυνοι με αυτούς που επέλεξαν, επειδή ακριβώς τους φήφισαν και μετά τους άφησαν να διαχειρισθούν τα πράγματα εν λευκώ.
Αφορμή για αυτό που σας λέω μου έδωσε ένα σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που λέει τα εξής: "Ηλεκτροσόκ περιμένει τους καταναλωτές από τις αρχές του επομένου έτους, καθώς η ΔΕΗ, υπό την πίεση της τρόικας που ζητάει την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, θα προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων της. Το οικιακό ρεύμα θα αυξηθεί κατά 15% - 40%, το αγροτικό ρεύμα κατά 60% και το βιομηχανικό κατά 8%. Αντίθετα, μειώσεις αναμένονται στο εμπορικό ρεύμα, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις πλήρωναν μέρος του κόστους της κοινωνικής πολιτικής που ασκούσαν μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ οι κυβερνήσεις, αναβάλλοντας την σχετική κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η τιμή του ρεύματος πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής."
Είναι γνωστό ότι έτσι όπως έχει σχεδιασθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το δίκτυο του Αναβάλου, απαιτεί δεύτερες και τρίτες κινήσεις για να φθάσει το νερό στα χωράφια των αγροτών. Και για τις κινήσεις αυτές απαιτείται ενέργεια και ενεργοβόρες καταναλώσεις. Η τεράστια λοιπόν αύξηση στο αγροτικό ρεύμα που σχεδιάζεται θα δημιουργήσει δυσβάστακτο βάρος στην αγροτιά. Εάν τα σχέδια για αυξήσεις τελικά υλοποιηθούν κάτι πολύ πιθανόν, τότε οι αγρότες θα αρχίσουν να φωνάζουν. Αλλά ίσως θα είναι αργά.
Ομως κάποιοι αναφέρουν το πρόβλημα εδώ και καιρό. Κάποιοι διαμαρτύρονται και αντιδρούν στον τρόπο που σχεδιάζεται το έργο του Αναβάλου, με τους ανοικτούς αγωγούς και χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη να φθάνει το νερό με φυσική ροή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για εξοικονόμηση νερού, στάγδην αρδεύσεις και το κυριότερο για εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να εμπιστεύονται οι αγρότες τους μέχρι σήμερα κρατούντες που σχεδιάζουν λανθασμένα ένα ζωτικής σημασίας για το νομό έργο.
Είναι σήμερα η ευκαιρία για όλο τον κόσμο να συμπαραταχθεί με αυτούς που οι ιδέες και προτάσεις τους δίνουν λύσεις για την καθημερινότητά τους και την επιβίωσή τους.
Αν όχι είναι, θεωρώ, αναπόφευκτο να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Θα πληρώσουν αυξημένη ΔΕΗ, αυξημένο νερό ύδρευσης, αυξημένο νερό άρδευσης, θα γίνει η παραγωγή τους τελείως ασύμφορη. Όμως τότε θα φταίνε και οι ίδιοι για τα χάλια στα οποία όλοι θα βρεθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου