Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ναύπλιο νούμερο ένα στον τουρισμό

Αν τους ρωτήσετε τους άλλους ποιά είναι η τουριστική σας πολιτική για τον διευρυμένο Δήμο Ναυπλιέων, η απάντηση που θα πάρετε είναι είτε μια σιωπή, είτε κάποιες βλακίες ότι θα συμμετάσχουμε στην έκθεση Φιλοξένια και ότι θα εκδώσουμε κάποια έντυπα.
Εγώ θα κάνω την πιο σημαντική μέχρι ανάρτηση στο ιστολόγιό μου και θα σας εκθέσω μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
Στόχος θα είναι ο Δήμος μας να γίνει μετά από μια οκταετία ο πρώτος Δήμος σε όλο τον κόσμο (ναι σε όλη την υφήλιο) σε έσοδα από τον τουρισμό ανά κάτοικο!!!!!
Γελάτε;
Πιθανόν καλά κάνετε, αφού οι ιδέες μου υπάρχει πιθανότητα να μην εφαρμοσθούν ποτέ διότι οι ψηφοφόροι δεν θα προτιμήσουν τους προτείνοντες, αλλά τους ρουσφετολογούντες.
Όμως ο στόχος θα μπορούσε να είναι εφικτός.
Σήμερα η χώρα μας είναι 16η χώρα στον κόσμο σε αφίξεις τουριστών στον κόσμο και 10η σε εισπράξεις από τον τουριστικό τομέα.
Εάν λοιπόν ο Δήμος μας κατεαφέρει με ένα πλέγμα μέτρων να πενταπλασιάσει την επόμενη πενταετία τις εισπράξεις της από τον τουρισμό θα είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο σε εισπράξεις, όχι σε απόλυτα νούμερα αλλά ανά κάτοικο.
Για να φθάσουμε σε έναν πενταπλασιασμό των εισπράξεων πρέπει να γίνουν κατά τη γνώμη μου τα εξής:
1. Αφού αντιληφθούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες να μπορέσουμε να τις προβάλουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Θεωρώ πολύ δυνατά σημεία μας τα εξής που κανείς δεν τα έχει δει με ένα σωστό και οργανωμένο τρόπο. Η περιοχή μας είναι η μόνη στον κόσμο που σε ακτίνα ολίγων χιλιομέτρων υπάρχουν τρία μνημεία της Ουνέσκο. Έδρα του νέου Δήμου είναι η πόλη με ένα ωραίο ιστορικό κέντρο. Έχουμε ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους, τόσον την κλασσικής αρχαιότητας, όσο και βυζαντινά μνημεία, ενετικά κάστρα αλλά και τους σηματικότερους τόπους της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας. Υπάρχουν διαδρομές εκπληκτικές για πεζοπορία και ποδηλατοπορείες. Έχουμε αρκετές καλές παραλίες. Είμαστε σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.
2. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διεκδίκηση αεροδρομίου στην περιοχή μας. Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι τεράστιο βαρίδι για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, λόγω της απωθητικότητας της Αθήνας και των ακριβών τελών του. Πρέπει να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Τρίπολης με καλή και γρήγορη συγκοινωνιακή πρόσβαση για την Αργολίδα.
3. Πρέπει να ξεκινήσει η σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, με ενιαία διαφησιστική καμπάνια, ενιαίο εισιτήριο, σημάνσεις κλπ
4. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία Αργους-Ναυπλίου. Δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.
5. Πρέπει το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου να γίνει πόλη κούκλα. Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίας, το χάος, του όποιος θέλει κάνει ότι θέλει. Πρέπει να απομακρυνθεί το αυτοκίνητο από το ιστορικό κέντρο, να στρωθεί όλη η πόλη με κυβόλιθους, να διορθωθεί το αλαλούμ με τον αστικό εξοπλισμό (φωτιστικά σώματα, τέντες, κλιματιστικά σώματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, κεραίες τηλεόρασης, σκουπιδοτενεκέδες κλπ)
6. Πρέπει να γίνει μια άμεση παρέμβαση για τη σωστή λειτουργία των κρουαζιέρων Σωστή ενημέρωση των επισκεπτών, να κυνηγήσουμε τον κατευθυνόμενο τουρισμό σε συγκεκριμένα καταστήματα κλπ. Να δοθούν τα συστήματα ψηφιακής ξενάγησης στους επισκέπτες για να περιδιαβούν την πόλη. Σωστές υποδομές στο λιμάνι.
7. Πρέπει να γίνουμε το γαστρονομικό κέντρο της χώρας. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα. Χρειάζεται να ενισχυθεί η τοπική κουζίνα με τα τοπικά προϊόντα. Το πορτοκάλι, η αγκινάρα, το λάδι, τα κηπευτικά μας, τα ψάρια μας μπορούν και πρέπει να γίνουν η βάση για τις γαστρονομικές απολαύσεις. Πρέπει να γίνουν γνωστές οι εναλλακτικές δυνατότητες, όπως οι γκιόσες στα Αρβανοτοχώρια, η μπογάνα.
8. Να δούμε με οργανωμένο τρόπο τα εναλλακτικά είδη τουρισμού. Εκκλησιαστικός, αθλητικός, μαθητικός, περιπατητικός, ποδηλατικός, συνεδριακός, θεματικά πάρκα. Δεν μπορώ να αναλύσω πολλά, θα πω όμως για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο πολλαπλάσιο ο μαθητικός τουρισμός και εγχώριος και από το εξωτερικό με συγκεκριμένες πολιτικές Θα πρέπει κάποτε να τελειώσει η αστειότητα των πενταημέρων με τα ξεσαλλώματα των μαθητών (οι πενταήμερες να γίνουν θεσμός μετά την αποφοίτηση και με την εθελοντική πλέον συμμετοχή καθηγητών) και οι πενταήμερες να μετατραπούν σε τρεις μονοήμερες και μια διήμερη. Με αυτόν τον τρόπο και την κατάλληλη διαφήμιση στην Αργολίδα υπολογίζω ότι θα έρχεται ετήσια τουλάχιστον το 80% των μαθητών.
9. Να προχωρήσει η δημιουργία αγκυροβολίου για τα τουριστικά σκάφη και γιώτ, στο λιμάνι του Ναυπλίου.
10. Να προβληθεί και ενισχυθεί η τοπική παραγωγή, που θα γίνει λόγος έλξης τουριστών.
11. Το Ναύπλιο και η περιοχή του θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας. Και αυτό θέλει πολλά για να το αναπτύξω, αλλά γίνεται.
12. Απαιτείται να δημιουργηθούν σοβαρά κέντρα πληροφόρησης για τους τουρίστες σε κατάλληλα σημεία του Ναυπλίου, του Τολού και των άλλων τουριστικών περιοχών.
13. Θα πρέπει να λυθούν τα μικρά προβληματάκια που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες, με τα οποία κανείς δεν ασχολείται και μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα προβλήματα που θα τον στεναχωρήσουν. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να τον έχει πιάσει τον τουρίστα κόψιμο και να μην μπορεί να βρει πού θα χέσει.
14. Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διαδικτυακή υποστήριξη του τουρισμού.
15. Ο Δήμος πρέπει να συντονίσει για να γίνονται προσφορές στους τουρίστες, ιδίως κατά τη νεκρή τουριστική περίοδο, σε όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων. Φαγητό, ύπνος, ψώνια κλπ
16. Το τρένο πρέπει να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τα δρομολόγιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου