Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Κοφίνι, Κατσίγκρι, Κιναμπάρδι

Τρία χωριά που σήμερα απαρτίζουν το Δήμο Τίρυνθας, θα αποτελέσουν του χρόνου μια εκλογική περιφέρεια στο μεγάλο Δήμο Ναυπλίας.
Ναι. Τα τρία χωριά το Κοφίνι, το Κατσίγκρι και το Κιναμπάρδι, που πριν από μερικά χρόνια είχαν συνενωθεί θα αποτελέσουν, έτσι λέει ο Καλλικράτης, μια εκλογική περιφέρεια. Και θα είναι η πιο μικρή στο μεγάλο Δήμο.
Απ΄ότι φαίνεται, η εκλογική περιφέρεια Τίρυνθας θα εκλέξει τρεις εκπροσώπους στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίας.
Τρία χωριά με την ιστορία τους, τη μεγάλη ιστορία τους, τη μείζονα ιστορία τους, ίσως τη μέγιστη όλων ιστορία τους, θα αρκεσθούν σε τρεις δημοτικούς συμβούλους.
Επί του πρακτέου και για να δείτε τον παραλογισμό του "Καλλικράτη". Στο Δήμο αυτό υπήρξε έντονη αντιπαράθεση και οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις που συγκρούσθηκαν για την εξουσία, μοιράσθηκαν τις ψήφους η μία στο Κοφίνι και η άλλη στο Κατσίγκρι. Επόμενο ήταν να εκλεγεί η παράταξη που πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων στο Κοφίνι που είναι και διπλάσιο σε κατοίκους από το Κατσίγκρι.
Τώρα τί προβλέπεται να γίνει; Ο σημερινός δήμαρχος Τίρυνθας, απ΄ ότι φαίνεται μπορεί να εκλεγεί χωρίς σταυρούς, αν συμμετάσχει. Απομένουν δύο μόνον θέσεις, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να τις μοιρασθούν οι δύο μεγαλύτεροι συνδυασμοί. Επομένως είναι απολύτως λογικό να εκλεγούν και οι δύο από το Κοφίνι, αφήνοντας το Κατσίγκρι χωρίς καθόλου εκπροσώπηση. Για το Κιναμπάρδι μάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο, εξ αιτίας του μικρού του μεγέθους. Είναι σωστά όλα αυτά;
Τελικά σε τί επιδιώκουμε; Σε τεράστιους Δήμους όπου ακόμα και μεσαίες Κοινότητες με χίλιους και πλέον κατοίκους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν; Και τί θα απομείνει; Ένα τοπικό συμβούλιο χωρίς εξουσίες; Χωρίς νομική προσωπικότητα; Πώς προβλέπουμε ότι θα κινητοποιήσουμε και θα ενεργοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες, όταν βλέπουν την αδυναμία τους να εκλέξουν έστω και έναν αντιπρόσωπό τους;
Τελικά με τί κριτήριο θα αξιολογήσουμε τον Καλλικράτη; Με το να δημιουργήσουμε μεγάλους δήμους με δήθεν μεγάλες δυνατότητες ή με το να κοιτάξουμε την ουσία της αυτοδιοίκησης που είναι η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργοποίηση του πολίτη;
Νομίζω όμως ότι είναι φανερό ότι αδρανοποιούμε τις κοινωνίες στα χωριά.
Μετά τον Μεταξά που θέλησε τους Κατσιγκριώτες να τους κάνει Αγιοανδριανιώτες, τους Κοφινιώτες Νεοτιρυνθιώτες και τους Κιναμπαρδιώτες Νεοροεινιώτες, έρχεται ο Ραγκούσης με τον "Καλλικράτη" του να τους κάνει όλους Αναπλιώτες και λίγο-λίγο να τους σβήσει από το χάρτη σαν ανεξάρτητες κοινωνικές οντότητες και ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου