Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ιδιοκτήτες-κάτοικοι παραδοσιακών κτηρίων

Δεν φαίνεται να έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση η πρόταση της άλλης πρότασης να έχουν προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες-κάτοικοι παραδοσιακών κτηρίων, στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγές κουφωμάτων και άλλες δράσεις.
Έτσι αποκλείονται ουσιαστικά από το πρόγραμμα αυτό οι κατοικίες που βρίσκονται στο Ναύπλιο, λόγω της υπέρβασης του πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες που προβλέπει ο νόμος.
Μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η κατοικία σε παραδοσιακούς οικισμούς φαίνεται ότι χάνεται.
Κτυπιέται λοιπόν ο κάτοικος που ζει σε παλαιές πόλεις.
Ένα ακόμα παράδειγμα.
Ένας Αναπλιώτης κληρονομεί ένα παραδοασιακό κτήριο-ερείπιο στο παλαιό Ναύπλιο. Το εμβαδόν του είναι πάνω από 200 τ.μ. Το τεκμήριο εισοδήματος που επιβάλει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στον άμοιρο αυτόν που επιμένει να μην μετατρέψει το κτήριό του σε πανσιόν, εάν συνυπολογισθούν τα τετραγωνικά μέτρα , η αντικειμενική αξία και το γεγονός ότι το κτήριο αποτελεί μονοκατοικία, είναι καμιά πενηνταριά χιλιάδες ευρώ. Βάλτε και τα υπόλοιπα ψιλά του μικρού ΙΧ και της μικρής ψαρόβαρκας, και το τεκμήριο προσεγγίζει τα 70.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο κάτοικος που επέμενε να μείνει στο παραδοσιακό του ερείπιο είναι να την κάνει για την νέα πόλη. Ένας ακόμα κάτοικος απομακρύνεται
Συγκρίνετε τώρα το παράδειγμα αυτό με αυτόν που μένει στη μεζονέτα των 200 επίσης τετραγωνικών μέτρων. Η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη. Τα τετραγωνικά που δηλώνονται είναι τα 100 από τα 200 (τα άλλα είναι μαϊμουδιές υπογείων και πάρκινγκ) και το κτήριο δεν είναι μονοκατοικία, αφού με άλλη μαϊμουδιά έχει αγοράσει ο τύπος οριζόντια ιδιοκτησία, αφού κάθετη ιδιοκτησία εκτός σχεδίου απαγορεύεται. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το τεκμήριο να είναι γύρω στα 5.000. Ο πλούσιος μεσοαστός έχει τεκμήριο κατοικία 5.000, ο άμοιρος ήρωας κάτοικος του παλαιού Ναυπλίου 50.000.
Και όλα αυτά διότι κανείς δεν σκέφθηκε να δοθεί μια ιδιαίτερη μεταχείριση στα παλαιά κτήρια και στα κτήρια που είναι παραδοσιακά.
Τώρα όμως θα μου πείτε : Ποιός ενδιαφέρεται για τις μερικές εκατοντάδες ήρωες κατοίκους των ιστορικών κέντρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου