Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Μια οφειλόμενη συγνώμη

Αντιγράφω από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλίου για τις εκδηλώσεως του Καρναβαλιού που πέρασε:
"Κυριακή 14/2/2010, ώρα 19.00
Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ καίγεται στην Πλατεία Φιλελλήνων, ενώ φαντασμαγορικά βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό αποχαιρετώντας τις Απόκριες"
Κάψαμε λοιπόν την Κυριακή που μας πέρασε τον ΑΡΛΕΚΙΝΟ, ενώ τα "φαντασμαγορικά βεγγαλικά", έκαψαν, τραυμάτισαν κάποιους συνανθρώπους μας και τρομοκράτησαν τον κόσμο.
Και μέχρι σήμερα από τους διοργανωτές του καρναβαλιού δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Δεν έχουμε ακούσει ούτε μία συγνώμη. Δεν συγκινήθηκαν. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει το λάθος που έγινε με τα βεγγαλικά. Φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει μόνον η καλή τους εικόνα και οι ψήφοι στις προσεχείς εκλογές.
Όμως η πόλη μας οφείλει να είναι ταπεινή. Και αν οι ιθύνοντες αδιαφορούν να εκστομίσουν τη λέξη, "λυπούμεθα" και τη φράση "ζητάμε συγνώμη" κάποιος πρέπει να το πει
Το λέω λοιπόν εγώ, αφού δεν το λένε αυτοί που πρέπει, έστω και αν απεχθάνομαι τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, έτσι όπως γίνονται.
Λέω λοιπόν συγνώμη σε όσους τραυματίσθηκαν, εκφράζω τη συγνώμη και τη λύπη όλης της πόλης του Ναυπλίου στο πλήθος των ντόπιων και των επισκεπτών που τρομοκρατήθηκαν από τα "φαντασμαγορικά βεγγαλικά".

Συνεχίζω για τα καρναβαλικά.
Πέρσι τα είχα βάλει με το κάψιμο του πλάσματος του Καρνάβαλου. Είχαμε τότε αποφασίσει να μην κάψουμε τον Καρνάβαλο αλλά... ακούσατε-ακούσατε, το πλάσμα του!!
Φέτος δεν κάψαμε τον Καρνάβαλο, ούτε το πλάσμα του, αλλά τον Αρλεκίνο.
Αν είναι δυνατόν. Τί μας φταίει ο άμοιρος ο Αρλεκίνος και τον κάψαμε. Τί μας φταίει η φιγούρα αυτή του λαϊκού Ιταλικού θεάτρου; Τί μας φταίει ο Αρλεκίνος, που είναι ο υπηρέτης των αφεντάδων και των αρχόντων; Γιατί να κάψουμε έναν συμπαθή υπηρέτη; Γιατί οι δύο αφεντάδες να μείνουν άθικτοι και να καεί ο άμοιρος ο υπηρέτης τους;
Άραγε του χρόνου τί θα κάψουμε; Μήπως την Κολομπίνα τη φίλη του Αρλεκίνου; ΄Η μήπως θα κάψουμε κάποια λαϊκή φιγούρα της Ελληνικής παράδοσης, όπως τον Καραγκιόζη ή τον Μπαρμπαγιώργο;
Και τέλος και κάτι ακόμα για το Καρναβάλι.
Καλά δεν έχουν ακούσει τίποτα οι διοργανωτές για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικονομία μας; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών; Είναι δυνατόν σήμερα να ξοδεύουμε χρήματα σε "φαντασμαγορικά βεγγαλικά", που τα αγοράζουμε από την Κίνα;
Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει.
Να πάψουμε να καίμε πλάσματα και Αρλεκίνους. Να πάψουμε να σπαταλάμε το δημοτικό χρήμα σε "φαντασμαγορικά βεγγαλικά".
Πρέπει οι επόμενες Απόκριες να γίνουν ευκαιρία να αναδειχθεί το ντόπιο δυναμικό στον τομέα του πολιτισμού. Οι μουσικοί μας, οι θεατράνθρωποι, οι ασκούντες το επάγγελμα του γελωτοποιού. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με γούστο για να διασκεδάσει ο κόσμος χωρίς να κατασπαταλήσουμε το δημοτικό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου