Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τα παρατσούκλια

Ξεκίνησε η εκλογική μάχη και επομένως οι βυζαντινολογίες
Και εγώ με Βυζαντινούς αυτοκράτορες θα ασχοληθώ.
Ήταν λοιπόν συνηθισμένο την εποχή εκείνη οι αυτοκράτορές μας να έχουν παρατσούκλια.
Θα έχουμε λοιπόν δρόμους με ονόματα των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνων τόσον του Πορφυρογέννητου, όσον και του Μονομάχου. Κάποιοι όμως για άγνωστο λόγο έκοψαν και δεν θα γίνει δρόμος ο Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος που ονομάστηκε έτσι γιατί έκανε τα κακάκια του μέσα στην κολυμπήθρα.
Κάποιοι έκοψαν και τον Ιουστινιανό τον Β τον Ρινότμητο που πήρε αυτό το παρατσούκλι διότι ο διάδοχός του Λεόντιος τούκοψε τη μύτη (ρίνα), όταν τον καθαίρεσε. Ο Λεόντιος όμως που έκοψε τη μύτη του προκατόχου του αποφασίσθηκε να γίνει αυτός δρόμος στο Ναύπλιο. Το δυστύχημα για το νέο δρόμο μας, το Λεόντιο, ήταν ότι μετά από την καταστροφή που υπέστη ο Βυζαντινός στρατός στην Καρχηδόνα από τους Αραβες και αυτός καθαιρέθηκε και αυτός με τη σειρά του και ο Ιουστιανανός ο Ρινότμητος επανήλθε στο θρόνο, συνέλαβε το Λεόντιο και του αφαίρεσε και αυτός τη μύτη. Έτσι είχαμε δυο αυτοκράτορες άμυτους. Ο ένας γίνεται δρόμος, ο άλλος όχι.
Ετσι για να δοκιμάσω τα πόσα θυμάμαι άρχισα να απαγγέλω στη σαστισμένη μπροστά μου ομήγυρη τους αυτοκράτορες κατά σειρά. Κωνσταντίνος ο Μέγας, Κωνστάντιος, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Ουάλλης, Μέγας Θεοδόσιος, Αρκάδιος και Ονώριος.... Κάπου δεν υπήρχε πουθενά ο Βαλεντιανός. Ποιός ήταν αυτός πάλι, που θα γίνει και αυτός δρόμος; Εδώ έκαναν την ωραία πατάτα. Ο Βαλεντιανός ή Ουαλεντιανός, όπως τον βρήκα στην Εγκυκλοπαίδεια, ήταν αυτοκράτορας στη Δύση και όχι στην Ανατολή, καταγόμενος από τη σημερινή Κροατία. Ε φαίνεται ότι δεν πάμε καθόλου καλά. Τα χάσαμε φαίνεται τελείως.
Δρόμος όμως γίνεται και ο τρομερός και μέγας, άγνωστος όμως σε όλους αυτοκράτορας Σταυράκιος, που βασίλεψε μόνον δυο μήνες. Έγινε αυτοκράτορας στις 26 Ιουλίου του 811 και τον καθαίρεσαν στις 4 Οκτωβρίου (σας λέει τίποτα η ημερομηνία αυτή αν τη μεταφέρουμε στο σήμερα;). Ο εκπληκτικός αυτός αυτοκράτορας Σταυράκιος που τον είχε κατατροπώσει σε μάχη ο Βούλγαρος Κρούμμος, είχε και αυτός ένα παρατσούκλι. Ονομάσθηκε Σταυράκιος ο Γκαντέμης ή Κρανιάς, δανειζόμενος το όνομα ενός Βουλευτή της εποχής που ορκίσθηκε τη μια μέρα και αμέσως την επόμενη διαλύθηκε η Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου