Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

«Τι τα θέλεις τα στολίδια και με τρων τα μαύρα φίδια;»

Έχουν ήδη περάσει έξη χρόνια, από τότε που ένα πρωινό του Ιουνίου ο δήμαρχος έβγαλε την ντουντούκα στην πόλη του Ναυπλίου και καλούσε τους δημότες να αντισταθούν δυναμικά στην τοποθέτηση των "στολιδιών" στην Καραθώνα. Τότε ο επιχειρηματίας που είχε κερδίσει σε διαγωνισμό την παραλία θα τοποθετούσε δύο στολίδια ή ας τα πούμε αλλιώς δύο υπαίθρια μπαρ.
Μαζεύτηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κύρια της πλειοψηφίας. Κάποιοι εργαζόμενοι στο Δήμο. Κάποιοι από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονταν μέχρι τότε (και εν πολλοίς και σήμερα) την παραλία της Καραθώνας.
Μαζεύτηκαν και μερικοί αγνοί πολίτες. Κάποιοι που επιδίωκαν το γενικότερο καλό. Αυτοί που δεν ανέχονταν μια ιδιωτική εταιρία που σκόπευε να εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο να έχει το δικαίωμα να εκμισθώνει την παραλία μας, ένα κοινής χρήσεως πράγμα. Μαζεύτηκαν και κάποιοι τελευταίοι εναπομείνατες ρομαντικοί (τέτοιος ρομαντικός είμαι και εγώ, παρότι δεν τσίμπησα και δεν πήγα τότε στην Καραθώνα) που θέλουν την παραλία ελεύθερη από κάθε λογής-λογής στολίδια, μπαρ, ποτά και ηχορύπανση
Είναι γνωστά τα γεγονότα του τότε. Με δυναμικό τρόπο, με συλλήψεις και αυτόφωρα η "επένδυση" στα στολίδια ματαιώθηκε. Είναι γνωστό και το μετέπειτα πολιτικό όφελος που έλαβε ο δήμαρχος και η παράταξή τους από την δυναμική αντίδραση στα στολίδια στην άμμο.
Και φθάσαμε σήμερα στην Καραθώνα του πραγματικού χάους.
Ίσως δεν τα γνωρίζετε και ίσως πρέπει να τα μάθετε.
Ο ένας επιχειρηματίας που έχει το ένα Κέντρο εξυπηρέτησης λουομένων βγάζει ομπρελλοκαθίσματα στην παραλία και τουλάχιστον μέχρι σήμερα κατέβαλε για τη χρήση της παραλίας το στρογγυλό νούμερο μηδέν. Έτσι αναφέρει το συμβόλαιό του που είχε κάνει με τον προηγούμενο δήμαρχο. Ο άλλος επιχειρηματίας του άλλου κέντρου εξυπηρέτησης λουομένων πληρώνει για 500 τετραγωνικά μέτρα και έχει καταλάβει περίπου δύο στρέμματα. Ο ένας επιχειρηματίας μέχρι σήμερα πλήρωνε για την κατανάλωση ύδατος στη ΔΕΥΑΝ, ο άλλος δεν πλήρωνε. Υπάρχουν και δύο ακόμα επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται δύο κτήρια στην Καραθώνα, των οποίων δεν είναι ιδιοκτήτες, δεν τα νοικιάζουν από πουθενά και δεν πληρώνουν σε κανέναν. Είναι έτσι όπως το ακούτε. Και οι δύο χρησιμοποιούν παραλία και πληρώνουν. Και τελαυταία μας προέκυψαν και δυό ακόμα στολίδια, δύο υπαίθρια μπαρ που έχουν λάβει άδεια για τροχήλατη καντίνα.
Για τα στολίδια του τότε έγινε μια μίνι επανάσταση. Για τα στολίδια του σήμερα που περικυκλώνουν τις τροχήλατες καντίνες όχι μόνο ουδείς αντιδρά, αλλά οι επιχειρηματίες έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής.
Σταματώ προς το παρόν εδώ. Αλλά υπάρχουν και άλλα. Θα τοποθετηθεί μίνι πισίνα στην παραλία, δόθηκε άδεια για λούνα παρκ σε προηγούμενο τριήμερο αντί ενός αυθαίρετα καθορισμένου μισθώματος.
Κατά τα άλλα είχαμε τότε ενδιαφερθεί για την Καραθώνα να τη σώσουμε από τα τότε στολίδια.
Είπα πάρα πάνω ότι σταματώ εδώ, όμως δεν αντέχω και συνεχίζω. Ρίξτε μια ματιά στο τελευταίο στολίδι που κατασκευάσθηκε και το οποίο περικυκλώνει μια τροχήλατη καντίνα. Η ασχήμια που ανέχεται η δημοτική αρχή στο όλο της το μεγαλείο.
Οχι εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι το Ναύπλιο που ξέρω και αγαπώ θα δεχθεί τέτοιο στολίδι στην παραλία του.

4 σχόλια:

  1. Βάσω Χριστοπούλου7 Ιουλίου 2009 στις 11:27 μ.μ.

    Ο πραγματικός κίνδυνος για την Καραθώνα ήταν και παραμένει να μη ξεπουληθεί. Μέχρι τώρα γλύτωσε από το ξεπούλημα. Για το σημερινό "χάος " που περιγράφεις έχετε σκοπό να κάνετε κάτι σαν δημοτική παράταξη ή θα περιμένετε να το τακτοποιήσετε όταν θα πάρετε τη δημοτική αρχή; Γιατί σίγουρα το σημερινό μπάχαλο με μία άλλη δημοτική αρχή είναι αναστρέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eseis kyria mou leipate, den eisastan sthn Argolida, otan kapote yphrxe ena thema na dothei sto Club Mediteranee gia deka xronia. Tha eixe ginei tetoia anaplash me etoimes egkatastaseis oi opoies tha perierxontan sthn idiokthsia tou Dhmou ystera apo mia xrhsh deka etwn kai me ypshlo antitimo kai esoda gia to Dhmo syn tis theseis ergasias kai fysika thn etoimh ypshlh pelateia. Vevaia o sygxwremenos aeimnhstos kai agaphtos pateras tou leventi pou filoksenei ta sxolia mas eixe thn idia apopsh, na dothei stous Gallous, alla katopin koutwn kai ypokinoumenwn ypogeiwn symferontwn kinhtopoihsewn ypekypse sto na mh dothei stous Gallous gia mia dekaetia. Etsi xathike ena terastio poso synallagmatos pou tha veltiwne to ellhniko isozygio kai h efkairia ths aksiopoihshs mias oneirikhs plaz kathws kai oles oi parelkomenes synepeies oikonomias klimakos pou tha edinan sthn Karathwna kai thn Argolida to sygkritiko pleonekthma. Kata periergo tropo ta symferonta orismenwn gewkthmonwn apo to pouthena epikrathsan kai odhghsan ton topo sthn parakmh ws th shmerinh katastash tou. Tetoies efkairies dyskola parousiazontai ksana kai twra gia na anastrafei h yfesh ths Karathwnas xreiazetai sxedio kai politikh voulhsh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε, όταν ήμουν μικρός γύρω στο 1970, πηγαίναμε στην Αρβανιτιά για μπάνιο με την μητέρα μου, πληρώναμε 2 δραχμές το άτομο ως Ναυπλιώτες (δεν θυμάμαι αν εγώ ως παιδί είχα ελευθέρας), ενώ οι ξένοι πλήρωναν 10, και απολαμβάναμε όλων των υπηρεσιών της οργανωμένης πλαζ του ΕΟΤ. Τότε η ΙΟΝ αμυγδάλου έκανε 5 δραχμές για να αποκτήσετε ένα μέτρο σύγκρισης. Για όσους δεν γνωρίζουν να πω πως λειτουργούσαν οι καμπίνες αποδυτηρίων, όπου παρέδιδες τα ρούχα σου σε σάκκο που σου έδιναν για φύλαξη. Υπήρχαν οι καντίνες για τα αναψυκτικά και τα ποτά, υπήρχε καθαριότητα και φύλαξη, υπήρχαν ναυαγοσώστες.

    Αντίστοιχα η Καραθώνα ήταν terra deserta. Η ταβέρνα στην άκρη και τίποτε άλλο. Τότε πήγαιναν στην Καραθώνα λουόμενοι από τα χωριά της Αργολίδας βασικά.

    Την δεκαετία του 70 και του 80 μας έπιασε η σοσιαλμανία της μεταπολίτευσης. Διώξαμε τον ΕΟΤ από την Αρβανιτιά (είχε αρχίσει να καταρέει ο ΕΟΤ έτσι κι αλλιώς), αρνηθήκαμε κάθε επένδυση στην Καραθώνα. Ήταν η εποχή που κυνηγούσαν τον πρίγκηπα γιατί μετέτρεπε την παράγκα του με τα σερφ σε μπαράκι το βράδυ.

    Γιατί όλα αυτά; Γιατί ο ιδιώτης, ξένος μεγαλοεπιχειρηματίας είναι κακός. Πάει και τελείωσε. Τι έχουμε αντ'αυτού; Το χάος και το μπάχαλο των ημιπαράνομων χωρίς υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

    Τι αντιπροτείνεται; Η παρέμβαση του κράτους μέσω του Δήμου. Η ρύθμιση. Οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα δημοτικά αναψυκτήρια. Ανάμεσα στα δύο επιλέγω το χάος του ιδιώτη. Κάτω τα χέρια από τον Ασημακόπουλο!!! :-))

    ΥΓ: Η μόνη ρύθμιση που δέχομαι είναι η απαγόρευση της ρακέτας!!

    ΥΓ2: Πηγαίνετε ένα ταξίδι ως δήμος στην Μαγιόρκα (από τις μεγαλύτερες τουριστικές βιομηχανίες παγκοσμίως) για να δείτε πως οργανώνονται οι παραλίες. Προσέχτε εδώ http://www.travelization.net/2009/05/majorca-beaches.html από που αρχίζουν οι ομπρέλλες. Επίσης σε κάθε παραλία υπάρχει ένα ή δύο αναψυκτήρια στα άκρα της παραλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να διαμαρτύρεστε για τις τροχήλατες καντίνες που έχουν γίνει μπαρ πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι την Δ/νση Εμπορίου της Νομαρχίας και κάντε μια καταγγελία. Και μια που θα πάτε εκεί κάντε και μια καταγγελία στην Δ/νση Υγείας για το αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (θερμοκρασίες τροφίμων, αποχετεύσεις κλπ).

    Κι αν δεν κάνουν τίποτα τότε προχωρήστε σε πολιτικές καταγγελίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή