Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ο Ομπάμα και τα σκουπίδια της Αργολίδας

Τσακωμός στη χωματερή στη Νέα Κίο μεταξύ των δημοτικών αρχόντων Κίου και Άργους
Πυρκαγιές στις χωματερές Καραθώνας, Νέας Κίου και Κρανιδίου.
Ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Ναύπλιο καλεί τον Αντωνιάδη να δεχθεί όλα τα σκουπίδια του Ναυπλίου στο σπίτι του επειδή ο Μπάμπης διαμαρτυρήθηκε για τη κατάσταση στην Καραθώνα.
Σε Δικαστήριο στο Ναύπλιο επί 8 ώρες δικαζόταν ένας Γερμανός με μηνυτή έναν τέως δήμαρχο επειδή ο άνθρωπος διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση στα Δισκούρια.
Δημοτικός άρχοντας του Άργους κάλεσε με τηλεοπτική του εμφάνιση την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει το πρόβλημα (πώς;;;)
Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης κάλεσε τα Ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν το πρόβλημα.
Τα Ευρωπαϊκά όργανα κάλεσαν την υπερδύναμη Αμερική να μας λύσει το πρόβλημα στην Καραθώνα, τη Νέα Κίο και τα Δισκούρια.
Η NASA προγραμματίζει αποστολή των σκουπιδιών της Καραθώνας στον MARS και στην VENUS.
Όμορφα και αστεία αυτά που αναφέρω αλλά η πραγματικότητα είναι εδώ δίπλα μας και είναι τραγική. Στην παραλία που το μεγαλύτερο μέρος των Αργολιδέων και των επισκεπτών κάνει το μπάνιο της, στην παραλία που η δημοτική αρχή έδωσε τον υποκριτικό αγώνα της να μην δοθεί σε ιδιώτη σ΄αυτήν την ίδια παραλία ρίχνουμε σήμερα τα σκουπίδια μας!!

Και θα με ρωτήσετε όμως. Ωραία τα λες ρε φίλε BLOGGER από τον υπολογιστή σου, όμως το πρόβλημα είναι εδώ και τα σκουπίδια δεν μπορούμε να τα φάμε. Τί λοιπόν προτείνεις εσύ και οι ξύπνιοι φίλοι σου;
Απαντώ: Το πρόβλημα δεν θα μπορούσαμε να το λύσουμε αύριο, ούτε σε μία βδομάδα, ούτε σ΄έναν μήνα ούτε σ΄ έναν χρόνο ούτε και σε ολόκληρη την τετραετία.
Αυτό όμως που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δρομολογήσουμε απαντήσεις στο πρόβλημα. Να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε προοπτικά στο τέλος της επόμενης τετραετίας το 60 έως 70% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται. Θα ξεκινούσαμε διαδικασίες για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης. Θα ερευνούσαμε τί εκαναν οι άλλες χώρες και θα το ακολουθούσαμε. Θα βάζαμε αυτούς που ρυπαίνουν να πληρώνουν. Δεν θα ζητούσαμε να μας λύσει το πρόβλημα ο Καραμανλής, ο Μπαρόζο, ο Ομπάμα ή κάποιος εξωγήινος.
Και τελειώνω με αυτό. Πριν από 20 και πλέον χρόνια όταν βγάλαμε το πρώτο φύλλο της "απόπειρας", το πρώτο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε στο κύριο άρθρο ήταν τα σκουπίδια. Τότε κανείς δεν μιλούσε γι΄αυτό. Να σκεφθείτε ότι τότε ψάχναμε εάν ο όρος ήταν ανακύκλωση ή ανακύκληση σκουπιδιών. Απλώς τότε εμείς όπως και κάποιοι άλλοι πρωτοπόροι είμασταν μπροστά από την εποχή μας. Δυστυχώς τότε ήταν η εποχή της παντοκατορίας των τσιμεντοστρώσεων, των πλακοστρώσεων των μικροέργων των μικρομασουλημάτων. Εμείς είμασταν τότε οι "μικροί", τα "παιδιά", "οι 17Νοεμβρίτες" και άλλα γραφικά για τις κυρίαρχες δυνάμεις. Τώρα αυτοί που ήσαν τότε στα πράγματα και παραμένουν σήμερα κατά πολύ οι ίδιοι και απαράλλαχτοι αυτοί που μας διαφεντεύουν ας τα φάνε τα σκουπίδια. Μα δεν ντρέπονται να επικαλούνται τους εξωγήινους να μας λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν;
Αυτά.

4 σχόλια:

  1. Μια σημείωση μόνο. Για να λειτουργήσει η ανακύκλωση χρειάζεται
    1. ικανός όγκος ανακυκλώσιμων υλικών,
    2. σύστημα αφαίρεσης των ανακυκλώσυμων υλικών από τα άλλα απορρίμματα.
    3. κοντινή βιομηχανία επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών,
    4. δυνητική ζήτηση για προϊόντα ανακύκλωσης.

    Υπάρχουν αυτά στο Ναύπλιο ή ευρύτερα την Αργολίδα; Ιδίως τα 2 τελευταία αν δεν υπάρχουν, δεν μιλάμε για ανακύκλωση, αλλά για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε αμιγώς αστικές περιοχές η ανακύκλωση υλικών παγκοσμίως δεν ξεπερνά το 50% των σκουπιδιών για πολλούς λόγους που δεν μας παίρνει εδώ να αναλύσουμε.

    Επίσης παγκοσμίως υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση αν η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια κι αν είναι τελικά ευεργετική για το περιβάλλον.

    Τέλος η αριστερά στην Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει τις προκαταλήψεις της για την θερμική επεξεργασία απορριμμάτων η οποία ενδείκνυται περισσότερο (σε συνδυασμό μα κάποια ανακύκλωση) για μικρές πόλεις όπως το Ναύπλιο.

    Αυτά για να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση και να μην πολιτικολογούμε δεξιά κι αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι όροι ικανός όγκος, κοντινή βιομηχανία επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών έχει θεσπιστεί από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ». της οποίας ο ρόλος μέχρι σήμερα έχει αμφισβητηθεί. Για να μπείς σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέχρι και πολικό μέσον πρέπει να χρησιμοποιήσεις βλέπε ανακύκλωση στο Λυγουρίο και στην Επίδαυρο…..
    Η ανακύκλωση στην πηγή δεν έχει καμία σχέση με το προτεινόμενο και χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης που προτείνει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
    Ανακύκλωση στην πηγή σημαίνει διαφορετικοί κάδοι για ανακυκλώσιμα υλικά. Αλλού χαρτί, γυαλί, μέταλλα και αλλού τα οργανικά. Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση ατομικών κομποστοποιητών για τα οργανικά θα διαμόρφωνε συνείδηση στον δημότη όχι μόνο για τα σκουπίδια που παράγει και που τα ρίχνει αλλά και για την επιλογή των προϊόντων στο super market
    Τέλος για την θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών. Οι αέριοι ρύποι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Βλέπε φαινόμενο θερμοκηπίου. Αλλά και το κόστος είναι σημαντικό Για την Αργολίδα το κόστος ενός εργοστάσιου καύσης πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 80 ευρώ ο τόνος με παράδοση των σκουπιδιών στο εργοστάσιο και με συγκεκριμένο τονάζ με απαγορευμένη την ιδέα της ταυτόχρονης ανακύκλωσης υλικών .
    Τέλος η έλλειψη πολιτικής διαχείρισης είναι τέτοια που ακόμα και στο Χωροταξικό της Ανατολικής Πελοποννήσου δεν υπήρχε καν ο όρος ανακύκλωση κομποστοποίηση.
    Εδώ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γυαλιού έχουμε και μάλλον έχει κλείσει η θα κλείσει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Signomi pou grafw se greeklish, alla den eimai stin Ellada kai den exw prosvasi se elliniko pliktrologio.

    Den exw kamia sxesi me tin «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» kai min vazis avasanista tampeles. Den sou pernaei apo to mialo pws kapoios mporei na gnwrizei ena thema xwris na einai papagalaki kanenos?

    Sou einai voliko vevaia na min apantas stin ousia tou epixeirimatos vazontas mia tampela.

    Ta alla pou les einai ektos pragmatikotitas. px: to kostos thermikis epexergasias prin 4 xronia den xepernouse ta 50 evro o tonos, to opoio vevaia aposvenetai amesa apo tin paragomeni energeia.

    Perissotera otan girisw Ellada giati ta greeklish me eknevrizoun!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ανέφερα πουθενά για παπαγαλάκι . Δεν έχω τέτοιες απόψεις για τις ιδέες των ανθρώπων. Απλά η κυρίαρχη άποψη για την διαχείριση των σκουπιδιών έχει καθοριστεί από την Ε.Ε.Α.Α.
    Το κόστος, παραδοτέα τα σκουπίδια στο εργοστάσιο από τους Δήμους είναι 80 ευρώ τον τόνο προσφορά δύο εταιριών για την Αργολίδα, όχι γιατί το διάβασα κάπου αλλά ήμουν στην συζήτηση με την εταιρεία για την διαχείριση των σκουπιδιών και απαραίτητους όρους όχι ανακύκλωση και όρος 100.000 τόνοι το χρόνο αλλιώς τα 80 ευρώ τον τόνο θα γίνουν περισσότερα.
    Τέλος για το θέμα της ανακύκλωσης καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στην Ελληνική κοινωνία. Η μία των γνωστών μπλε κάδων (από το ολότελα καλή και η Παναγιώτενα) κι η άποψη για ανακύκλωση στην πηγή. Έτσι πιστεύω ότι διαμορφώνεται καλύτερα ο καταναλωτής και συνειδητοποιεί το πρόβλημα της διαχείρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή