Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Οι αριστεροί θεατές της τηλεόρασης και δύο δολοφόνοι

Κάθονται στο σπίτι τους, γκρινιάζουν στη γυναίκα τους, καταπιέζουν τα παιδιά τους και βγάζουν την επαναστατικότητά τους ακούγοντας Τριανταφυλλόπουλο.
Και έχουν και το τεράστιο θράσος αυτοί οι αραχτοί να σε κατηγορούν από πάνω, ότι δεν έχεις αντιδράσει όσο πρέπει στα όσα στραβά γίνονται γύρω μας σε τοπικό επίπεδο.
Είναι η γενιά αυτών, που, γαλουχημένοι από τις λογικές "φταίει η Κυβέρνηση", "φταίει η ΕΟΚ των μονοπωλίων", "φταίνε τα αόρατα κέντρα εξουσίας που μας κυβερνάνε", δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση, ενώ κάνει κριτική εκ του ασφαλούς, πιπιλίζοντας το γελοίο επιχείρημα "είστε ένα κλειστό κλάμπ" και τελικά εκτονώνουν την επαναστατικότητά τους ψηφίζοντας τον δεξιό μεν αλλά λαϊκό παιδί Αναγνωσταρά.
Περιμένω κάποτε να δω απ΄όλους αυτούς τους γλυκανάλατους επαναστάτες μια προσπάθεια να αλλάξουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους, τον τρόπο που λειτουργούν στην οικογένειά τους και το εργασιακό τους περιβάλλον, να αλλάξουν το τρόπο που καταναλώνουν, που τρέφονται, που μετακινούνται, που διασκεδάζουν για να τους θεωρήσω άξιους συνομιλητές μου. Ελιτίστικη άποψη θα μου πείτε αλλά ούτε αυτό με πτοεί για να πω αυτά που πιστεύω.
Ας αλλάξουμε κάτι ελάχιστο γύρω μας και ας μην περιμένουμε τίποτα από τον Καραμανλή, τον Τσίπρα και τους νεοσταλινιστές.
Θα σας πω λοιπόν μια ιστορία που κάποιος τη φαντάσθηκε αλλά αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα του πλήθους των χανοεπαναστατών της τηλεόρασης.
Έγινε λέει κάποτε ένας φόνος και πιάσανε δύο τύπους που κάποιος από τους δύο ή και οι δύο μαζί τον είχαν διαπράξει. Είπαν λοιπόν σε κάθε έναν ξεχωριστά το εξής.
Εάν ισχυρισθείς ότι είσαι αθώος και το ίδιο κάνει και ο άλλος, τότε θα φάτε και οι δύο από 20 χρόνια γιατί μας κοροϊδεύετε.
Εάν ισχυρισθείς ότι είσαι αθώος και ο άλλος ισχυρισθεί ότι είναι ένοχος τότε εσύ θα αθωωθείς και ο άλλος θα φάει ισόβια.
Εάν ισχυρισθείς ότι είσαι ένοχος και ο άλλος ισχυρισθεί ότι είναι αθώος τότε εσύ θα φας ισόβια και ο άλλος θα αθωωθεί.
Εάν όμως και οι δύο ισχυρισθείτε ότι είστε ένοχοι, τότε θα μοιραστείτε την ποινή και λόγω ειλικρίνειας θα φάτε από 5 χρόνια καθένας.
Το λογικό μιας και η αλήθεια ήταν ότι μαζί και οι δύο είχαν κάνει τον φόνο ήταν να κάνουν το τελευταίο, να μοιρασθούν την ευθύνη που είχαν και να πέσουν στα μαλακά.
Ε οι Ελληνες δολοφόνοι δεν το έκαναν, λέει τώρα η ιστορία, αλλά φοβούμενοι ότι ο άλλος θα δηλώσει αθώος και έτσι θα καταδικασθούν σε ισόβια, τελικά δήλωσαν και οι δύο αθώοι.
Και οι δύο είπαν αυτό που λένε οι επαναστάτες της τηλεόρασης και οι κριτές των πάντων καθημερινά. Δεν φταίω εγώ, είμαι αθώος, άλλοι φταίνε και τους άλλους κατηγορούμε και κριτικάρουμε εκ του ασφαλούς.

1 σχόλιο:

  1. Η ιστορία δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν ξέρω από που την άκουσες, αλλά αποτελεί παραλλαγή του γνωστού διλήμματος του φυλακισμένου από την θεωρία παιγνίων. (http://en.wikipedia.org/wiki/Prisoner's_dilemma)

    Δεν είναι θέμα ισχυρισμού αλλά προδοσίας. Αν δηλαδή προδώσεις τον άλλο αυτός τρώει ισόβια και εσύ είσαι αθώος. Η λογική στάση είναι να προδώσεις τον άλλο, και σε πειράματα που έχουν γίνει το 40% δηλώνουν αθώοι και οι δύο, άρα δεν είναι ελληνική, αλλά παγκόσμια τάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή